Cel terapii

Moderator: moderatorzy

Pamal
zaufany użytkownik

Cel terapii

Post autor: Pamal »

Nie bardzo rozumiem, przeczytałam, że dzięki psychoterapii pacjent nie staje się lepszy, tylko zyskuje wgląd w siebie, co pozwala mu osiągać zamierzone cele.
To po co pracować nad sobą, jeśli nie po to, by stać się lepszym człowiekiem?
jagienka
zaufany użytkownik

Re: Cel terapii

Post autor: jagienka »

Chyba chodzi o to, że poznając siebie uczysz się lepiej reagować na swoje myśli, emocje i działania. Tak mi się przynajmniej moim skromnym zdaniem wydaje
Awatar użytkownika
hidden92
bywalec

Post autor: hidden92 »

Jeśli masz wgląd w siebie to wiesz kiedy popełniasz te same błędy, dzięki czemu ich nie popełniasz co daje ci to że jesteś lepszym człowiekiem. Trochę to skomplikowane ale tak to rozumiem. Powiedzmy że mam jakieś zaburzenie osobowości co w efekcie daje mi pewne wzorce reagowania, jeśli jestem ich świadomy to wiem kiedy popełniam błąd.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Pamal pisze: ndz kwie 07, 2024 6:05 pm Nie bardzo rozumiem, przeczytałam, że dzięki psychoterapii pacjent nie staje się lepszy, tylko zyskuje wgląd w siebie, co pozwala mu osiągać zamierzone cele.
To po co pracować nad sobą, jeśli nie po to, by stać się lepszym człowiekiem?
ja uwazam, ze jak zyskamy wglad w siebie to wlasnie staniemy sie lepszym czlowiekiem. ja na terapii przerobilem multum moich problemow i w wiekoszsci je rozwiazalem
ODPOWIEDZ

Wróć do „psychoterapia”