Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
Nadano druk projektowi Iwony Hartwich o tym, żeby rentę socjalną podnieść do minimalnego wynagrodzenia. W ciągu pół roku muszą się posłowie i Sejm odnieść, niestety ważniejsze jest na razie invitro.
- Catastrophique
- bywalec
Re: Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
Oby nie.
Do pracy nieroby, lenie, tchórze.
Do pracy nieroby, lenie, tchórze.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
- FreshEscape
- bywalec
To jest właśnie ta głupota Polska, nie ważne kto w jakiej sytuacji jest, czy potrzebuje czy nie, to dać każdemu !!! Tak samo z tym 500-800 plus na dzieci... Przecież powinny byc jakieś progi dochodowe rodziny, sytacja rodzinna określona.. Przecież nawet taki schizofrenik jak mieszka z mamą i tatą co dobrze zarabiaja, jeszcze dzidkowie mieszkają, rodzenstwo jakieś dorosłe pracujące, to po uj komuś takiemu wiecej niż to 1 500 miesiecznie ?!?!? Co on niedojada ? Nakupi se czekolad, napojów gazowanych, fajek i w sumie na to te pieniądze pujdą..
Ustawa ta w ogóle nie rozwiązuje problemu ludzi chorych na schizofrenie czy jakiekolwiek choroby psychiczne ! Wielu ludzi zachorowuje lub jest diagnozowanych daleko po 18 roku życia i po zakonczeniu nauki. Zostając dosłownie z niczym !
Taki projekt rent socjalnych które zwieksza sie do minimum płacowego jeśli chodzi o nasze choroby to nic tylko żeby sie rodzice nachapali. No ale co po Hartwich, osobie co ma 2 letnią zawodówke w zawodzie kasjerka można wymagać, samo jej Cv nie bardzo pasuje do KO.. A to ze urodziła niepełnosprawnego syna, to tylko dlatego w to poszła i na tym zrobiła kariere polityczną...
Samo wsparcie dla TYLKO rent socjalnych to prawdopodobnie nawet raczej nie będzie zgodne z KOnstytucją, ponieważ wg. niej każdy obywatel jest równy !!!
Ustawa ta w ogóle nie rozwiązuje problemu ludzi chorych na schizofrenie czy jakiekolwiek choroby psychiczne ! Wielu ludzi zachorowuje lub jest diagnozowanych daleko po 18 roku życia i po zakonczeniu nauki. Zostając dosłownie z niczym !
Taki projekt rent socjalnych które zwieksza sie do minimum płacowego jeśli chodzi o nasze choroby to nic tylko żeby sie rodzice nachapali. No ale co po Hartwich, osobie co ma 2 letnią zawodówke w zawodzie kasjerka można wymagać, samo jej Cv nie bardzo pasuje do KO.. A to ze urodziła niepełnosprawnego syna, to tylko dlatego w to poszła i na tym zrobiła kariere polityczną...
Samo wsparcie dla TYLKO rent socjalnych to prawdopodobnie nawet raczej nie będzie zgodne z KOnstytucją, ponieważ wg. niej każdy obywatel jest równy !!!
Zamiast się cieszyć to ciągle tylko narzekają, no cóż taka mentalność Polska. Lepsze to niż to świadczenie wspierające. Ja się tam będę cieszył i nikt mi tej satysfakcji nie odbierze :-p .
-
- zaufany użytkownik
A kto ma w tym interes, aby to sprawdzić, czy będzie zgodna ustawa z Konstytucją RP? Nikt, bo straci sondażowo. Są ludzie co potrzebują rehabilitacji cały czas, to kosztuje. Czytałem projekt, 350 mln zł musi budżet wydać miesięcznie, w porównaniu do 500+/800+ jest to realne.FreshEscape pisze: ↑śr lis 22, 2023 9:05 am To jest właśnie ta głupota Polska, nie ważne kto w jakiej sytuacji jest, czy potrzebuje czy nie, to dać każdemu !!! Tak samo z tym 500-800 plus na dzieci... Przecież powinny byc jakieś progi dochodowe rodziny, sytacja rodzinna określona.. Przecież nawet taki schizofrenik jak mieszka z mamą i tatą co dobrze zarabiaja, jeszcze dzidkowie mieszkają, rodzenstwo jakieś dorosłe pracujące, to po uj komuś takiemu wiecej niż to 1 500 miesiecznie ?!?!? Co on niedojada ? Nakupi se czekolad, napojów gazowanych, fajek i w sumie na to te pieniądze pujdą..
https://sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/Przebieg ... 6D0066E9E4
- FreshEscape
- bywalec
Halo, satelita ? Mamy jakiś kontakt ?
Jakiej to niby milionowej, kosztownej rehabilitacji potrzebuje schizofrenik, czy osoba chora psychicznie ? Bo przecież to forum schizofrenia a temat założony w dziale schizofrenia itd...
Tak dla pamieci złotych rybke i pomieszania czym jest państwo, prawo, ustawy. PO za rządów miało dużo pomysłów, które nie wprowadzono za ich rządów do prawa, bo ustawy zawsze dawano po ocene Trybunału do oceny. Już żeście zapomnieli jak wygląda państwo prawa przez ostatnie 8 lat.. No ale może sie w końcu przypomni....
A do tego co sie cieszy, bo kolejny raz robi sie w Polsce coś bezsensownego, niezgodnego z logiką i rozumem. Jak pisałem dawanie wszystkim, nie patrząc na realne potrzeby konkretnych osób... Nazywając to Polską przypadłością, to ze sie nie cieszymy. To właśnie takie cieszenie z głupot i rzeczy anty-logicznych-jest dokładnie Polską przypadłością hahahaaha. No ale ja tez w domu mam nawet, też chorego i wiem ze zrozumienie czegoś, wytłumaczenie. Spotka się zawsze z odwrotą mentalności, rozumem, postrzeganiem. No ale chyba tak cecha nie tylko chorych ale i nasza narodowa, prawicowo-katolicka-romantyczna. Ze lubimy wszystko udawać, żyć złudzeniami, cieszyć sie z bezsensu i w tym bezsensie zyć.
Jakiej to niby milionowej, kosztownej rehabilitacji potrzebuje schizofrenik, czy osoba chora psychicznie ? Bo przecież to forum schizofrenia a temat założony w dziale schizofrenia itd...
Tak dla pamieci złotych rybke i pomieszania czym jest państwo, prawo, ustawy. PO za rządów miało dużo pomysłów, które nie wprowadzono za ich rządów do prawa, bo ustawy zawsze dawano po ocene Trybunału do oceny. Już żeście zapomnieli jak wygląda państwo prawa przez ostatnie 8 lat.. No ale może sie w końcu przypomni....
A do tego co sie cieszy, bo kolejny raz robi sie w Polsce coś bezsensownego, niezgodnego z logiką i rozumem. Jak pisałem dawanie wszystkim, nie patrząc na realne potrzeby konkretnych osób... Nazywając to Polską przypadłością, to ze sie nie cieszymy. To właśnie takie cieszenie z głupot i rzeczy anty-logicznych-jest dokładnie Polską przypadłością hahahaaha. No ale ja tez w domu mam nawet, też chorego i wiem ze zrozumienie czegoś, wytłumaczenie. Spotka się zawsze z odwrotą mentalności, rozumem, postrzeganiem. No ale chyba tak cecha nie tylko chorych ale i nasza narodowa, prawicowo-katolicka-romantyczna. Ze lubimy wszystko udawać, żyć złudzeniami, cieszyć sie z bezsensu i w tym bezsensie zyć.
-
- zaufany użytkownik
Trybunał Konstytucyjny jest pisowski jak na razie i tak łatwo nie odbiją tego.
Chcą dać określonej grupie ludzi jak na razie.
Chcą dać określonej grupie ludzi jak na razie.
W końcu dostanę więcej pieniędzy i będę mógł dobrze żyć. To co, mam się załamać z tego powodu?FreshEscape pisze: ↑śr lis 22, 2023 10:23 am Halo, satelita ? Mamy jakiś kontakt ?
- FreshEscape
- bywalec
Pierwsza kwestia o której pisze czy dawanie każdemu, bez względu na określanie potrzeby realnej ma sens.
Druga, jak sie tak będziesz cieszył z tego że ci i podobnym dadza, to może sie tak zdarzyc ze kiedyś ten buzet tak sie nie zepnie, ze nawet na to podstawoa, obecną rencine zabraknie pieniedzy i przestaną w ogóle wypłacać.
Do przemyślenia dla wszystkich..
Druga, jak sie tak będziesz cieszył z tego że ci i podobnym dadza, to może sie tak zdarzyc ze kiedyś ten buzet tak sie nie zepnie, ze nawet na to podstawoa, obecną rencine zabraknie pieniedzy i przestaną w ogóle wypłacać.
"Jak chcesz, żeby ktoś doznawał niedostatku, to sam go doznawaj"... A nie zmuszaj innych do życia jak biedny niewolnik pod butem surowego pana.
Rzekome lenistwo, tchórzostwo, hedonizm, egoizm mogą być raczej objawami niepełnosprawności, ale "podłość", "nikczemność", "wredność", "zwyrodnialstwo" to po prostu zło...
Taka myśl: "Catastrophique, Ciebie akurat nie byłoby jakoś szkoda, gdybyś został na lodzie"...
"Jeśli uważasz, że ciężka praca to coś tak wspaniałego, to czemu np. nie pójdziesz pracować charytatywnie "do ukupkanej śmierci" w kamieniołomach"?
"Chciałoby się, abyś był zbanowany na stałe, Catastrophique"...
"Trzeba budować społeczeństwo dobrobytu DLA KAŻDEGO, a nie tylko dla tych, co umieją sobie poradzić w surowym systemie"...
"Masz "ból siedzenia" o to, że żyję w przyzwoitych warunkach, a nie jak jakieś popychadło surowych bogaczy"?
"Dla takich jak ja pozostaje wsparcie z zewnątrz, do normalnego życia (m.in. w kwestii pracy) się nie nadają od dzieciństwa do śmierci i bezpieczniej dla nich jest nie ryzykować"...
Nie jestem za podniesieniem renty socjalnej do minimalnego wynagrodzenia, bo wiele upośledzonych osób nie ma renty socjalnej i takie rozwiązanie "guzik" im da. "Kapitaliści" powinni z własnej, dobrej i nieprzymuszonej woli wspomagać finansowo takich jak ja, bez konieczności pobierania danin przez państwo.
Z doświadczeń życiowych łatwo jest wywnioskować, że od małego byłem upośledzony, Ty, Catastrophique, musisz być o wiele bardziej taki, jak zwykły, zaradny człowiek.
Ostatnio zmieniony śr lis 22, 2023 2:32 pm przez kotek, łącznie zmieniany 7 razy.
-
- zaufany użytkownik
A jaka to jest według Ciebie potrzeba realna? Według mnie schizofrenicy z małych miejscowości potrzebują pomocy najbardziej. U mnie w gminie bezrobocie (Polska A) jest na poziomie 10%, irytuje to tych co są wyżej, jest specjalnie filia pośredniaka i nie ma perspektyw na coś lepszego. Strefa ekonomiczna 30 km dalej za PiS się sypie, na nocce w zakładzie z kompresorami pracuje 20 osób, bo już prezesem nie jest Japończyk tylko polaczek co pozjadał wszystkie rozumy. Za PO było lepiej, było więcej połączeń autobusowych bez dotacji i w ogóle.FreshEscape pisze: ↑śr lis 22, 2023 12:06 pm Pierwsza kwestia o której pisze czy dawanie każdemu, bez względu na określanie potrzeby realnej ma sens.
PS Niemcy w odniesieniu do PKB w punktach procentowych mają ponad dwa razy większe zadłużenie, kwotowo to będzie 10 razy większe zadłużenie i mają socjal.
- FreshEscape
- bywalec
No ku..a !!! rozszczepiony... Jak jest potrzeba realna... ??? Potrzeba dania gościowio co ma dom, 2x pracujących rodziców. Jeszcze jakaś babcia z rętą po 45 latach pracy dziadka, co sie domem zajmuje, to jaka tam jest potrzeba realna wsparcia socjalnego ???????? Zeby zamiast gość se nakupować czekolad, energetków, kaw, smakołyków samych, dobrze sie ubrać za 1.500. Nakupował sobie za 4.200 brutto ???? Wszystko oczyiście markowe ze super sklepów, jaki to jest kur..a sens i komu i w czym ma pomóc ??? A co ma zrobić gość z 1.500 co jest totalnie sam, jeszcze czasem wynajmuje, albo płaci wysoki czynsz do spółdzielni. A np. Zachorował po 18-nastce, czy po końcu nauki. I zostanie ze 1.500 sam ze wszystkim. A gówniarz co mama z tatą i babcią dziadkiem, naqwet dupke podetrą, i papier toaletowy do domu kupią i wszystko. I se siedzi w pokoiku, pierdoli głupoty, bez obowązków z 4.200 na miesiąc tylko dla siebie ????
Zaiłki były zawsze i są wszędzie wg. potrzeb o których pisze i w poprzednich postach też.. A nie dać każdemu bo łon ma socjalną i mu sie należy tyle co pracującemu... A w sumie nie ma żadnych wydatków. Przecież TO JEST CHORE !!!
Zaiłki były zawsze i są wszędzie wg. potrzeb o których pisze i w poprzednich postach też.. A nie dać każdemu bo łon ma socjalną i mu sie należy tyle co pracującemu... A w sumie nie ma żadnych wydatków. Przecież TO JEST CHORE !!!
-
- zaufany użytkownik
Jak ma dom, jak na razie to nie jest jego? Co najwyżej ma pokój. Mało ludzi w kraju ma dom, więcej mieszkania. Zrobiłeś badania, jaki to % ludzi?
Oczywiście są ludzie, co zachorowali później, ale dobrze, że coś zaczyna się ruszać w tym kraju i że coraz więcej się o tym mówi. Od czegoś trzeba zacząć.
W Niemczech jakbym przyjechał też mam na początek tzw. Hartz IV (500 Euro + opłacony czynsz za mieszkanie i Krankversicherung). Dla każdego.
Oczywiście są ludzie, co zachorowali później, ale dobrze, że coś zaczyna się ruszać w tym kraju i że coraz więcej się o tym mówi. Od czegoś trzeba zacząć.
W Niemczech jakbym przyjechał też mam na początek tzw. Hartz IV (500 Euro + opłacony czynsz za mieszkanie i Krankversicherung). Dla każdego.
- FreshEscape
- bywalec
Kolego ! W tych samych niemczech co nam 8 lat zazdrosciły dobrobytu. W tych samych niemczech co setkami tysiecy mordowały niepełnosprawnych i chorych trwale, dziś bez żadnych rent, pomocy społecznej, okresów składkowych itd... Osoba niepełnosprawna z 2-gim stopniem, dostaje od państwa 1.400 EURO na miesiąc !!! W tej samej polsce osoba chora, niepełnosprawna, w tak kochającym, pomagajacym, katolickim kraju, wyższym moralnie. Taka osoba musi żyć za 700 zł na miesiąc, to jest jakieś 150 Euro na miesiąc... WIEC KU..A TO JEST TAKA CICHA EUTANAZJA W PIEKNYM KRAJU TAKICH LUDZI...
-
- zaufany użytkownik
Ma być 1000 zł zasiłku stałego, przynajmniej dla niektórych, PiS tego chciał. Poza tym co porownujesz pieniądze 1 do 1, jak mamy niższe koszty życia. Dobrze, że coś idzie do przodu.
- FreshEscape
- bywalec
hymmm. Może dlatego porównuje ze od Czech przez Szwajcarie do Holandi przeżyłem tam łacznie koło 10 lat ? I wiem co ile kosztuje i jak sie żyje ?
-
- zaufany użytkownik
I gdzie masz ogrzewanie gazowe za 80 euro miesięcznie? Internet światłowodowy za 15 euro miesięcznie? Brak abonamentu RTV w praktyce? No limit rozmowy i SMSy za śmieszne pieniądze - 5 euro? Darmowe studia? Mógłbym jeszcze powymieniać.
- FreshEscape
- bywalec
Wybacz staram sie od nastania rządów czasów miłości jakośc z róznymi rozmawiać na jakimś poziomie, ale gadka, mimo szybkiej twoje zmiany poglądów z konfederackich, jednak to nadal rozmowa z osobą i tu wejde w stare czasy-upośledzoną umysłowo...
-
- zaufany użytkownik
3 mld zł rocznie to tak dużo? Niemcy mają 10x wyższe długi od nas
Ich TK blokuje wydatki budżetowe.
https://www.rp.pl/budzet-i-podatki/art3 ... iego-rzadu
Już się rozleci zachodnia Europa.
Z kompasu wyszło mi, że nie jestem za żadną partią polityczną. Zdaję sobie sprawę, że żyję w kraju idiotów i co zrobisz? Nic nie zrobisz.
Ich TK blokuje wydatki budżetowe.
https://www.rp.pl/budzet-i-podatki/art3 ... iego-rzadu
Już się rozleci zachodnia Europa.
Z kompasu wyszło mi, że nie jestem za żadną partią polityczną. Zdaję sobie sprawę, że żyję w kraju idiotów i co zrobisz? Nic nie zrobisz.
- piotrs
- zaufany użytkownik
dadzą i muszą podnieśc