Autyzm a schizofrenia i nie tylko

Moderator: moderatorzy

redaktor
bywalec

Autyzm a schizofrenia i nie tylko

Post autor: redaktor »

Witam Was po dlugiej nieobecnosci

Ostatnio zostal u mnie zdiagnozowany autyzm atypowy

Wynika on u mnie z okoloporodowego uszkodzenia mozgu

i w pakiecie z nim mam wiotkie mozgowe porazenie dzieciece i tez po strasznym stresie, ktorz wyniknal u mnie z rozwodu ( malzenstwo studenckie ) i bezrobocia po studiach, dostalem borderline, potem schizotypie, potem schizofrenie, a wreszcie organiczne zaburzenie osobowosci F. 07.0/F.07.8

Mial ktos z Was zdiagnozowane cos ze spektrum autyzmu ?.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Re: Autyzm a schizofrenia i nie tylko

Post autor: kotek »

W wieku około 17 lat dostałem diagnozę zespołu Aspergera, przez kilka lat dostawałem często jednocześnie diagnozy zespołu Aspergera i zaburzeń schizotypowych (ZA + F21, ale nigdy jednocześnie i ZA, i schizofrenii (F20), chociaż parę razy w pierwszej połowie 2016 r. dostałem diagnozę schizofrenii). Obecnie (ostatnio) psychiatra wpisuje mi rozpoznanie epizodu mieszanego ChAD. Diagnozom ZA i zaburzeń schizotypowych sprzed kilku lat przeważnie towarzyszyło również rozpoznanie zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych.
redaktor
bywalec

W SDS- ie, do ktorego teraz chodze, tez postawiono mi diagnoze - psycholozka - silnych zaburzen obsesyjno- kompulsywnych, wynikajacych ze spektrum wlasnie.
redaktor
bywalec

Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Cytat z artykułu o autyzmie i schizofrenii zalinkowanego w poprzednim poście w tym wątku (z własnymi wyróżnieniami):
O ile pacjenci z negatywnymi objawami schizofrenii przypominają osoby autystyczne, o tyle nie można tego powiedzieć o pacjentach z objawami pozytywnymi. Najbardziej charakterystyczne pozytywne objawy schizofrenii to słyszenie głosów i przekonanie o występowaniu w otoczeniu ważnych przekazów dotyczących danej osoby. Są to subiektywne doznania, ale pacjent jest w stanie przekazać je innym.
Od ponad ośmiu lat (od drugiej połowy września 2014 r.) doznaję czegoś w rodzaju ""przekonania" o występowaniu w otoczeniu ważnych przekazów mnie dotyczących", przez to (co nazwałem "koincydencjami") na początku 2015 r. dostałem po raz pierwszy diagnozę zaburzeń schizotypowych. Przez lata "koincydencji" dostrzegałem więcej i więcej, dotyczyły one zwłaszcza liczb (często ciągów geometrycznych czy arytmetycznych, czasem (w późniejszym etapie) liczb pierwszych) czy słów.Wielką "koincydencję" dostrzegłem w związku z trzema rozpoznaniami z ICD-10 otrzymanym razem po raz pierwszy 28.4.2015: F21, F42.2, F84.5 (zaburzenia schizotypowe, mieszane zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, zespół Aspergera). 21, 42, 84 - ciąg geometryczny o ciekawych właściwościach (np. pierwsze cyfry tworzą ciąg geometryczny, drugie cyfry tworzą ciąg geometryczny, sumy cyfr tworzą ciąg geometryczny, różnice cyfr tworzą ciąg geometryczny, iloczyny cyfr tworzą ciąg geometryczny, ilorazy cyfr tworzą ciąg geometryczny stały).
FanKanapek
bywalec
Status: Zawodowiec

Post autor: FanKanapek »

kotek pisze: pn kwie 10, 2023 2:07 pm Cytat z artykułu o autyzmie i schizofrenii zalinkowanego w poprzednim poście w tym wątku (z własnymi wyróżnieniami):
O ile pacjenci z negatywnymi objawami schizofrenii przypominają osoby autystyczne, o tyle nie można tego powiedzieć o pacjentach z objawami pozytywnymi. Najbardziej charakterystyczne pozytywne objawy schizofrenii to słyszenie głosów i przekonanie o występowaniu w otoczeniu ważnych przekazów dotyczących danej osoby. Są to subiektywne doznania, ale pacjent jest w stanie przekazać je innym.
Od ponad ośmiu lat (od drugiej połowy września 2014 r.) doznaję czegoś w rodzaju ""przekonania" o występowaniu w otoczeniu ważnych przekazów mnie dotyczących", przez to (co nazwałem "koincydencjami") na początku 2015 r. dostałem po raz pierwszy diagnozę zaburzeń schizotypowych. Przez lata "koincydencji" dostrzegałem więcej i więcej, dotyczyły one zwłaszcza liczb (często ciągów geometrycznych czy arytmetycznych, czasem (w późniejszym etapie) liczb pierwszych) czy słów.Wielką "koincydencję" dostrzegłem w związku z trzema rozpoznaniami z ICD-10 otrzymanym razem po raz pierwszy 28.4.2015: F21, F42.2, F84.5 (zaburzenia schizotypowe, mieszane zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, zespół Aspergera). 21, 42, 84 - ciąg geometryczny o ciekawych właściwościach (np. pierwsze cyfry tworzą ciąg geometryczny, drugie cyfry tworzą ciąg geometryczny, sumy cyfr tworzą ciąg geometryczny, różnice cyfr tworzą ciąg geometryczny, iloczyny cyfr tworzą ciąg geometryczny, ilorazy cyfr tworzą ciąg geometryczny stały).
Bo jesteś pojebany hujek i dla tego tak masz lujku :naughty:
Buk, humor, dziczyzna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „definicje pojęć, często zadawane pytania”