Różnica pomiędzy ChAD a ADHD

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Proszę zwrócić uwagę na różnicę między ChAD oraz zaburzeniami schizoafektywnymi, które są w dziale obok.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Różnica pomiędzy ChAD a ADHD

Post autor: Bright Angel »

Epizody manii

Wbrew powszechnemu błędnemu przekonaniu, epizody manii niekoniecznie są "szczęśliwymi" chwilami dla pacjenta. Są to raczej okresy ekstremalnej energii, które czasami mogą być dla pacjenta przerażające. Epizody te mogą trwać tygodniami lub miesiącami, jeśli nie są leczone, a podczas jednego z nich pacjent może doświadczyć trzech lub więcej z poniższych objawów:
  • Euforia, nienaturalne pobudzenie, hiperarousal (wysoka czujność), uczucie zdenerwowania lub napięcia.
  • Zwiększona aktywność, energia lub pobudzenie.
  • Przesadne poczucie dobrego samopoczucia i pewności siebie.
  • Zbyt energiczny sen lub bezsenność.
  • Nadmierna gadatliwość lub szybkie mówienie.
  • Gwałtowne myśli.
  • Rozproszenie uwagi.
  • Podejmowanie niewłaściwych decyzji, takich jak nadmierne wydatki, podejmowanie ryzyka seksualnego, nierozsądne inwestycje, używanie lub nadużywanie substancji.
Objawy depresji

Kiedy osoba wychodzi z epizodu maniakalnego, zazwyczaj przechodzi w fazę depresji, w której występuje pięć lub więcej z poniższych objawów dwubiegunowych:
  • Przygnębiony nastrój, np. uczucie smutku, pustki, beznadziejności lub płaczliwość. "U dzieci i nastolatków obniżony nastrój może objawiać się jako drażliwość" - mówi Thompson.
  • Wyraźna utrata zainteresowania lub brak przyjemności we wszystkich lub prawie wszystkich czynnościach.
  • Znacząca utrata wagi, gdy nie stosowano diety, przybieranie na wadze lub zmniejszenie albo zwiększenie apetytu. Thompson zauważa, że brak oczekiwanego przyrostu wagi może być oznaką depresji u dzieci.
  • Bezsenność lub zbyt częste spanie.
  • Niepokój lub spowolnione zachowanie.
  • Zmęczenie lub utrata energii.
  • Poczucie bezwartościowości albo nadmierne lub niewłaściwe poczucie winy.
  • Trudności z koncentracją lub podejmowaniem decyzji.
  • Myślenie o samobójstwie, planowanie go lub podejmowanie prób samobójczych.
Co to jest ADHD?

Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, nazywany również czasem zaburzeniem koncentracji uwagi lub ADD, "jest zaburzeniem neurorozwojowym powodującym problemy z uwagą/koncentracją i/lub nadpobudliwością/impulsywnością" - mówi Justin Barterian, licencjonowany psycholog i asystent profesora psychiatrii i zdrowia behawioralnego w Centrum Medycznym Wexner Uniwersytetu Stanowego Ohio w Columbus.

Objawy ADHD mogą obejmować:
  • Trudności w skupieniu się na pracy lub zadaniach szkolnych.
  • Trudności z wykonywaniem poleceń.
  • Trudności z utrzymaniem organizacji.
  • Trudności z wykonaniem zadań.
  • Zapominanie.
  • Gubienie rzeczy.
  • Impulsywność.
  • Rozproszenie uwagi.
  • Trudności w interakcjach społecznych.
  • Mówienie za dużo, bycie głośnym i przerywanie innym.
ADHD vs. ChAD: Objawy mogą być wspólne

Chociaż ADHD i zaburzenie dwubiegunowe to dwa odrębne schorzenia, ich objawy mogą się pokrywać. W szczególności, te nakładające się objawy obejmują:
  • Gadatliwość.
  • Rozproszenie uwagi.
  • Drażliwość.
  • Nadaktywność.
  • Dysregulację emocjonalną.
  • Problemy z zasypianiem.
  • Gonitwa myśli.
  • Utrata funkcjonowania społecznego.
  • Problemy z utrzymaniem uwagi.
  • Trudności z koncentracją i skupieniem uwagi.
  • Angażowanie się w ryzykowne lub impulsywne zachowania.
Jednym ze sposobów na rozróżnienie tych dwóch zaburzeń jest zbadanie, czy objawy te występują tylko w kontekście epizodu maniakalnego/depresyjnego, czy też są one widoczne i stałe od dzieciństwa" - mówi Barterian.
Dodaje, że jest również całkowicie możliwe, aby mieć zarówno ADHD i zaburzenie dwubiegunowe w tym samym czasie. "Badania pokazują, że nawet 1 na 13 pacjentów z ADHD ma zaburzenia dwubiegunowe, a 1 na 6 pacjentów z zaburzeniami dwubiegunowymi ma ADHD".

(ang.):
https://health.usnews.com/wellness/mind ... er-vs-adhd
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
dorrotea
bywalec

Re: Różnica pomiędzy ChAD a ADHD

Post autor: dorrotea »

Można mieć oba 😅. Tylko, że neuroróżnorodność potwierdzili mi w koncu po 15latach leczenia i nieskończonej ilości hospitalizacji. Polska "ochrona""zdrowia"psychicznego pod tym względem to dno dna i nawet nie puka od spodu, ale mozolnie się przewierca. Może za kilkaset lat dogonimy średniowiecze 😂
Awatar użytkownika
dorrotea
bywalec

Post autor: dorrotea »

dorrotea pisze: sob sie 20, 2022 11:02 pm Można mieć oba 😅. Tylko, że neuroatypowosc potwierdzili mi w koncu po 15latach leczenia i nieskończonej ilości hospitalizacji. Polska "ochrona""zdrowia"psychicznego pod tym względem to dno dna i nawet nie puka od spodu, ale mozolnie się przewierca. Może za kilkaset lat dogonimy średniowiecze 😂
Edytowałam, bo ktoś mi w międzyczasie wytłumaczył różnicę między neuroatypowością a neuroróżnorodnoscią. Jako ciekawostka: wszyscy jesteśmy neuroróżnorodni + jest podział na neurotypowość i neuroatypowość.
Karol87
bywalec

Post autor: Karol87 »

Ja mam adhd na papierze od lat 90.
W międzyczasie zapadłem na schizofrenię która przeszła w schizoafekt i jakiś czas temu doszło podejrzenie spektrum autyzmu które z pewnością mam bo dużo objawów na to wskazuje ale nie mam oficjalnej diagnozy.
Moje adhd kiedyś to byl ten niegrzeczny dzieciak który jest nadpobudliwy i nie może się skupić. Teraz odpadło nadpobudliwy a reszta została.

Teraz też w ramach schizoafektu mam czasem hipomanie i umiarkowane/duże depresje.
Manie wspominam dobrze i tęsknie do nich. Fascynujące uczucie błogostanu i wszechmiłości tak to przechodzę na ogół.

Jak najbardziej możliwe jest mieć adhd + chad czy schizę albo inną psychozę. Sam jestem tego przykładem.
Bóg Cię kocha!!!
Awatar użytkownika
Catastrophigłupek
bywalec
Status: Upośledzony

Post autor: Catastrophigłupek »

Bright Angel pisze: pn cze 20, 2022 7:40 pm Mój gey 100% Januszek K. Ciągnie druta Mój gey 100% Mój gey 100% Januszek K. Ciągnie druta Mój gey 100%
Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym. |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum
Awatar użytkownika
acetylfentanyl
bywalec
Status: paranoidalny

Post autor: acetylfentanyl »

Dziękuję za takie ważne informacje!! 8)
narkoman i schizofrenik 8) :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „ChAD”