Modlitwa za Ukrainę
Moderator: moderatorzy
Re: Modlitwa za Ukrainę
Staje się to dla mnie coraz bardziej ciekawsze i tak jakby osobiste, w miarę rozwoju świadomości o sytuacji na świecie i moim rodowodzie. Okazuje się, że jest wiele jeszcze do odkrycia na temat mojej sytuacji w tym świecie. To nie jest sucha historia i geografia byłej republiki ZSSR. A może by sięgnąć jeszcze głębiej w historię tego rejonu świata, do pierwszych cywilizacji i etapów powstawania obecnego kształtu narodów i państw?
Dwóch braci mojego dziadka po II wojnie światowej i wysiedleniu pozostało na Ukrainie i tam założyli rodziny.
Niby przypadek i zwykłe losy, ale już drobny przykład rozdzielenia rodziny między narody i granice. A gdyby tak w Rosji i obecnie byśmy byli po przeciwnych stronach wojny i frontu?
Polityka rozgrywa się na szczeblu rządzących, a narody jak powstają?
Dwóch braci mojego dziadka po II wojnie światowej i wysiedleniu pozostało na Ukrainie i tam założyli rodziny.
Niby przypadek i zwykłe losy, ale już drobny przykład rozdzielenia rodziny między narody i granice. A gdyby tak w Rosji i obecnie byśmy byli po przeciwnych stronach wojny i frontu?
Polityka rozgrywa się na szczeblu rządzących, a narody jak powstają?
Re: Modlitwa za Ukrainę
“Stop the hand of Cain, enlighten our conscience,” the Pope asked God.