Cukier zwiększa ryzyko chorób psychicznych?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik
Posty: 5324
Rejestracja: ndz gru 10, 2006 11:40 pm
płeć: mężczyzna

Cukier zwiększa ryzyko chorób psychicznych?

Post autor: Bright Angel »

Cukier prawdopodobnie zwiększa ryzyko chorób psychicznych.
Badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że cukier może być środowiskowym czynnikiem ryzyka rozwoju zaburzeń psychicznych u osób z predyspozycjami genetycznymi.
Dodatkowo pacjenci z zaburzeniami psychicznymi spożywają nawet dwukrotnie więcej cukru niż osoby zdrowe w tym samym wieku, a pacjenci ze schizofrenią, którzy spożywają więcej sacharozy, wykazują cięższe objawy.
Wyniki badania japońskich naukowców sugerują, że nadmierne spożycie cukru prostego w wieku dojrzewania może zwiększać ryzyko zaburzeń psychicznych.
(pol.)
https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze ... li=BBr5PkU
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik
Posty: 5324
Rejestracja: ndz gru 10, 2006 11:40 pm
płeć: mężczyzna

Re: Cukier zwiększa ryzyko chorób psychicznych?

Post autor: Bright Angel »

Ja od wielu lat nie jem prawie w ogóle cukru (sacharozy) i czuję się przez to dużo lepiej. Zastępuję cukier miodem naturalnym. Ale z miodem też trzeba uważać, nawet miodku za dużo może zaszkodzić.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.

Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik
Posty: 1519
Rejestracja: sob paź 08, 2016 11:41 am
Lokalizacja: KORONKA DO BOŻEGO MIŁOSIERDZIA

Re: Cukier zwiększa ryzyko chorób psychicznych?

Post autor: piotrs »

to bzdury na myszach
cukier ponoc gorzej uzaleznia niz narkotyki

Awatar użytkownika
AcidHouse
bywalec
Posty: 1657
Rejestracja: czw lis 14, 2019 10:45 pm
Status: Stara szkoła
płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Genewa

Re: Cukier zwiększa ryzyko chorób psychicznych?

Post autor: AcidHouse »

Oczywiście najpewniejsze są badania na ludziach i na takich zawsze zawieszam oko.
Mnie ciekawi inna kwestia, a mianowicie, czy dana osoba zmniejszając leki np. z 1000 mg solianu do 100 mg solianu i eliminując cukier do minimalnych ilości poczuje się lepiej ?
Ciekawi mnie to pod kątem neuroprzekaźników, takich jak dopamina i serotonina.
Rozumiem to poprzez zwiększenie dopaminy podczas zmniejszania dawki np. solianu, ale jeśli dana osoba zmniejszy dostawy cukru, który też nagradza nas na krótki okres czasu to wszystko może pójść w korzystniejszą stronę, a nie obniżyć sobie dawki leku, byle obniżyć, a jeść dalej węglowodany proste jak warchlak, na w pół człowiek..
Wieczny student

Awatar użytkownika
AcidHouse
bywalec
Posty: 1657
Rejestracja: czw lis 14, 2019 10:45 pm
Status: Stara szkoła
płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Genewa

Re: Cukier zwiększa ryzyko chorób psychicznych?

Post autor: AcidHouse »

Bardzo pomaga mi stewia, tagatoza, ewentualnie trochę sukralozy do zimnych napojów.
Do herbat najlepiej wypada erytrol z tagatozą i odrobiną cukru. Przez ten zabieg herbata smakuje jak dawniej.
Wieczny student

Wróć do „leki, terapie”