O! Wreszcie ciekawy temat! Noooo, to teraz mamy o czym rozmawiać. I mamy coś wspólnego.

Moderator: moderatorzy
@Kotek jest szalony i dla tego takimi bezwartościowymi i nienormalnymi zagadnieniami się zajmuje. Moim zdaniem brakuje Mu prawdziwej pracy intelektualnej. Z nudów zajmuje się tym czym nie powinien i gdyby był zdrowy to by to widział, jak bardzo jest chore i pozbawione sensu to co przerabia i co gorsza - dzieli się na forum.
Interesuje mnie natura wszechrzeczy. Nie chcę iść do piekła, nie chcę być unicestwiony. Sprawa Koranu jest "wielkim szkopułem" dla mojej psychiki. W oryginalnym tekście Koranu jest "zatrzęsienie" (niekiedy naprawdę złożonych) zależności matematycznych i językowych, co "budzi bardzo silny lęk", że Koran jest Słowem Bożym i że niezastosowanie się do niego będzie miało niezwykle nieprzyjemne konsekwencje. Pojawia się myśl, że tylko BÓG mógł dać księgę, w której jest tak wiele niesamowitych prawidłowości. "Mogę czuć silny lęk przed tym, że Koran pochodzi od BOGA".Józef80 pisze: ↑sob lip 30, 2022 9:43 am@Kotek jest szalony i dla tego takimi bezwartościowymi i nienormalnymi zagadnieniami się zajmuje. Moim zdaniem brakuje Mu prawdziwej pracy intelektualnej. Z nudów zajmuje się tym czym nie powinien i gdyby był zdrowy to by to widział, jak bardzo jest chore i pozbawione sensu to co przerabia i co gorsza - dzieli się na forum.
jesteś kotek. jak czytałeś moje posty albo zbyszka na evot.org to bardziej normalny już nie będziesz.kotek pisze: ↑sob lip 30, 2022 3:39 pmInteresuje mnie natura wszechrzeczy. Nie chcę iść do piekła, nie chcę być unicestwiony. Sprawa Koranu jest "wielkim szkopułem" dla mojej psychiki. W oryginalnym tekście Koranu jest "zatrzęsienie" (niekiedy naprawdę złożonych) zależności matematycznych i językowych, co "budzi bardzo silny lęk", że Koran jest Słowem Bożym i że niezastosowanie się do niego będzie miało niezwykle nieprzyjemne konsekwencje. Pojawia się myśl, że tylko BÓG mógł dać księgę, w której jest tak wiele niesamowitych prawidłowości. "Mogę czuć silny lęk przed tym, że Koran pochodzi od BOGA".Józef80 pisze: ↑sob lip 30, 2022 9:43 am@Kotek jest szalony i dla tego takimi bezwartościowymi i nienormalnymi zagadnieniami się zajmuje. Moim zdaniem brakuje Mu prawdziwej pracy intelektualnej. Z nudów zajmuje się tym czym nie powinien i gdyby był zdrowy to by to widział, jak bardzo jest chore i pozbawione sensu to co przerabia i co gorsza - dzieli się na forum.
W Koranie Mahomet jest nazwany "Pieczęcią Proroków", ale już nie "Pieczęcią Posłańców" i niektórzy ludzie (np. Yos czy wcześniej Rashad Khalifa, obaj odrzucali hadisy i mogą być zaliczeni do skrypturalistów) uważali siebie za posłańców (po angielsku messenger, po arabsku rasul), ale nie za proroków (po angielsku prophet, po arabsku nabi). Sunnici, stanowiący zdecydowaną większość ludzi uznających Koran za Słowo Boże na świecie, (chyba) uważają Mahometa za ostatecznego posłańca (a nie tylko za ostatecznego proroka). Ale w przypadku skrypturalistów koranicznych nie musi tak być.
To bardzo krzywdzące, co prezentujesz i wolałbym, by było jasnym, że nie podzielam Twojego podejścia.
Zrobisz, jak zechcesz i nie chcę Ci niczego narzucać, aczkolwiek publikujesz posty publicznie, dlatego chciałbym się do nich odnosić.
Krzywdzące jest stwierdzenie jak jest w rzeczywistości? To przekonasz się jak dłużej tu na forum będziesz. I by nie było - nigdy bym @Kotek nie chciał urazić czy skrzywdzić, poprostu pisanie rad nic nie da, to istne szaleństwo i chyba nie da się nic zrobić.
A czy sam temat nie jest pytaniem o diagnozę? Nie można wiecznie analizować... I jeszcze jedno - dobrze znam sprawę i mam dostęp do treści od @Kotek, do której nie masz dostępu, więc nie pisz że nie rozumiem. To jest szaleństwo i nie wydaje mi się by można by z niego wyjść.