Klozapol

klozapol, leponex

Moderator: moderatorzy

TomaszS
bywalec

Klozapol

Post autor: TomaszS »

Mówi się często że Klozapol to lek cudo na schizofrenię. A na co tak cudownie działa? Wiem że dobrze likwiduje urojenia i omamy. Ale schizofrenia to nie tylko urojenia i omamy. Jak klozapol działa na marazm życiowy, lęk, obsesyjne myśli, wiecznie obniżony nastrój, brak chęci na cokolwiek? I wreszcie jak działa na funkcje seksualne u facetów?
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Re: Klozapol

Post autor: Józef80 »

W tej chorobie jest wiele jej odmian i wszystko zależy od konkretnego przypadku-(osoby). Nie ma cudownego leku bo wszyscy bylibyśmy uzdrowieni.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.

(Wisława Szymborska)
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

TomaszS pisze: ndz paź 03, 2021 6:44 pm Mówi się często że Klozapol to lek cudo na schizofrenię. A na co tak cudownie działa? Wiem że dobrze likwiduje urojenia i omamy. Ale schizofrenia to nie tylko urojenia i omamy. Jak klozapol działa na marazm życiowy, lęk, obsesyjne myśli, wiecznie obniżony nastrój, brak chęci na cokolwiek? I wreszcie jak działa na funkcje seksualne u facetów?
W ogóle sens podziału objawów schizofrenii paranoidalnej na te pozytywne (urojenia i omamy) i negatywne (marazm, anhedonia, brak motywacji) jest dla mnie wątpliwy. Bo cóż że "depresja popsychotyczna". Pozytywy p-r-z-e-p-l-a-t-a-j-ą się z negatywami, ja bym nie oddzielała mięsa od kości, bo funkcje kognitywne, motoryczne i społeczne są jedne dla jednej psychiki.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Najgorszym lekiem to.
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

karuna pisze: pn paź 04, 2021 2:02 am Najgorszym lekiem to.
Nie jest zly.Jak dla mnie to pomaga w ponad 70 %.Ale reszta to choroba.Wedlug mnie nie ma neurleptykow ktore pomaga w 100 %.Zawsze cos sie pierdzieli. :auto-ambulance:
ODPOWIEDZ

Wróć do „clozapina”