Klozapol
Moderator: moderatorzy
Klozapol
Mówi się często że Klozapol to lek cudo na schizofrenię. A na co tak cudownie działa? Wiem że dobrze likwiduje urojenia i omamy. Ale schizofrenia to nie tylko urojenia i omamy. Jak klozapol działa na marazm życiowy, lęk, obsesyjne myśli, wiecznie obniżony nastrój, brak chęci na cokolwiek? I wreszcie jak działa na funkcje seksualne u facetów?
- Józef80
- zaufany użytkownik
Re: Klozapol
W tej chorobie jest wiele jej odmian i wszystko zależy od konkretnego przypadku-(osoby). Nie ma cudownego leku bo wszyscy bylibyśmy uzdrowieni.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
Re: Klozapol
W ogóle sens podziału objawów schizofrenii paranoidalnej na te pozytywne (urojenia i omamy) i negatywne (marazm, anhedonia, brak motywacji) jest dla mnie wątpliwy. Bo cóż że "depresja popsychotyczna". Pozytywy p-r-z-e-p-l-a-t-a-j-ą się z negatywami, ja bym nie oddzielała mięsa od kości, bo funkcje kognitywne, motoryczne i społeczne są jedne dla jednej psychiki.TomaszS pisze: ↑ndz paź 03, 2021 6:44 pm Mówi się często że Klozapol to lek cudo na schizofrenię. A na co tak cudownie działa? Wiem że dobrze likwiduje urojenia i omamy. Ale schizofrenia to nie tylko urojenia i omamy. Jak klozapol działa na marazm życiowy, lęk, obsesyjne myśli, wiecznie obniżony nastrój, brak chęci na cokolwiek? I wreszcie jak działa na funkcje seksualne u facetów?