"Z kilku placówek z różnych miejsc Polski dotarły do nas informacje na temat zamykania pacjentów w salach. [...] Izolowani byli pacjenci zdrowi, chorzy oraz możliwie zakażeni. Pacjenci przebywali zamknięci w salach całe dnie, często nie mieli dostępu do toalety (prowizorycznie ustawiano im kosze na śmieci, które pełniły rolę przenośnych toalet)" - to fragment pochodzący z opublikowanego w czerwcu 2021 roku raportu z działań podejmowanych przez Departament ds. Zdrowia Psychicznego, w tym rzeczników praw pacjenta szpitala psychiatrycznego w 2020 roku.
Skandaliczne praktyki w szpitalach psychiatrycznych. Kosze na śmieci zamiast toalet
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Skandaliczne praktyki w szpitalach psychiatrycznych. Kosze na śmieci zamiast toalet
https://wydarzenia.interia.pl/polska/ne ... Id,5339741
Re: Skandaliczne praktyki w szpitalach psychiatrycznych. Kosze na śmieci zamiast toalet
Wiedziałem że jest źle w polskich psychiatrykach ale tego to się nie spodziewałem ci ludzie którzy pracują w tych szpitalach powinni zostać surowo ukarani.
Re: Skandaliczne praktyki w szpitalach psychiatrycznych. Kosze na śmieci zamiast toalet
Personel tylko rechocze: "cieszcie się, że tylko na tym się skończyło"
Statystyki śmierci ludzi w szpitalach psychiatrycznych trzeba przejrzeć i kalectw fizycznych i psychicznych tam nabytych.
Statystyki śmierci ludzi w szpitalach psychiatrycznych trzeba przejrzeć i kalectw fizycznych i psychicznych tam nabytych.
Za wszelką cenę, i to w ramach zajęć o asertywności, chcą wykorzenić z nas tzw. "magiczne myślenie"...
More than twist in my sobriety.
(Jak przetłumaczyć "sobriety", trzeźwość czy świadomość..?)
U mnie jak zwykle, prawie nie na temat...
(Jak przetłumaczyć "sobriety", trzeźwość czy świadomość..?)
U mnie jak zwykle, prawie nie na temat...
- Catastrophique
- bywalec
"Magiczne myslenie" daje o sobie znac w psychozie najczęściej.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
"- Mogli czuć się upokorzeni, upodleni, pozostawieni sami sobie - ocenia psycholog Agata Woyciechowska. Takie emocje mogły towarzyszyć pacjentom szpitali i oddziałów psychiatrycznych, którzy przez wiele godzin byli zamknięci w salach bez dostępu do toalety.
(...)
Gorzej niż w więzieniu
- Zamykanie pacjentów w takich warunkach jest niedopuszczalne. Dla porównania w więzieniach każdy osadzony ma swój kącik sanitarny, który musi być oddzielony od celi. Takie traktowanie więźniów to podstawowa zasada prawa humanitarnego. Tymczasem tutaj mamy do czynienia z sytuacją, która urąga wszelkim standardom - komentuje Adam Bodnar, rzecznik praw obywatelskich"
(...)
Zdaniem Adama Bodnara jednym z rozwiązań, po które mogą sięgnąć pacjenci, jest dochodzenie swoich praw w sądzie. Jak mówi RPO, zaniedbania w przestrzeganiu podstawowych reguł higieny może być uznane za naruszenie dóbr osobistych. - Orzecznictwo jest tutaj jasne, każda taka sytuacja może skutkować odpowiedzialnością skarbu państwa z tytułu naruszenia dóbr osobistych osoby, która została poddana takiemu traktowaniu - mówi.
A co jak w szpitalu ktoś zostaje kaleką przez nadmierne dawki leków lub umiera w pasach?
(...)
Gorzej niż w więzieniu
- Zamykanie pacjentów w takich warunkach jest niedopuszczalne. Dla porównania w więzieniach każdy osadzony ma swój kącik sanitarny, który musi być oddzielony od celi. Takie traktowanie więźniów to podstawowa zasada prawa humanitarnego. Tymczasem tutaj mamy do czynienia z sytuacją, która urąga wszelkim standardom - komentuje Adam Bodnar, rzecznik praw obywatelskich"
(...)
Zdaniem Adama Bodnara jednym z rozwiązań, po które mogą sięgnąć pacjenci, jest dochodzenie swoich praw w sądzie. Jak mówi RPO, zaniedbania w przestrzeganiu podstawowych reguł higieny może być uznane za naruszenie dóbr osobistych. - Orzecznictwo jest tutaj jasne, każda taka sytuacja może skutkować odpowiedzialnością skarbu państwa z tytułu naruszenia dóbr osobistych osoby, która została poddana takiemu traktowaniu - mówi.
A co jak w szpitalu ktoś zostaje kaleką przez nadmierne dawki leków lub umiera w pasach?
"Kilka lat temu pan Robert stracił pracę. Rodzina Łubkowskich zaczęła mieć kłopoty ze spłatą kredytu mieszkaniowego. Bank wypowiedział im umowę.
- Jemu z tym było źle, uciekał z domu, nie chciał wracać. Odcięli nam prąd, gaz, bo nie miałam na rachunki, a nie mógł się pozbierać. Nakłaniałam go, żeby zaczął się leczyć, żeby się ogarnął. To było silne załamanie. Próbował popełnić samobójstwo, ja go odcinałam. W Wigilię 2012 roku, kiedy byłam w szpitalu u męża, kiedy był jeszcze nieprzytomny, lekarze powiedzieli, żeby przygotować się na najgorsze, wtedy powiedziałam, że nadzieja umiera ostatnia. To jest noc cudu, rano dostaję wiadomość, że mąż odzyskał przytomność. Później stan się pogorszył, bo doszło bardzo ciężkie zapalenie płuc. Został wprowadzony w śpiączkę farmakologiczną. Po wybudzeniu mąż już nie miał świadomości – opowiada żona.
Mężczyzna trafił do szpitala psychiatrycznego przy ulicy Nowowiejskiej. Jego stan stale się pogarszał. Zdaniem żony pana Roberta, chorym nikt się nie zajmował.
- W kwietniu, jak był pierwszy raz w szpitalu na Nowowiejskiej, został poparzony. O drugiej w nocy inny pacjent polał męża wrzątkiem z czajnika. W listopadzie sytuacja się powtórzyła. Zapytałam pielęgniarek, co się stało – powiedziały, że nie wiedzą, co się stało i kiedy. Pojechałam do męża w odwiedziny, nie można było do niego podejść ze wzglądu na jego stan higieny. Mąż wymagał zaopatrzenia w pampersy. Ogolenie i umycie zostawiali dla rodziny. Ale w butach był kał, mocz i mąż w tym chodził… – mówi Elżbieta Łubkowska.
Nikt z personelu szpitala nie zgodził się na rozmowę z nami. Dotarliśmy do wewnętrznej notatki szpitalnej, zrobionej tuż po zabójstwie. Wynika z niej, że Pawła J. umieszczono w sali razem z Robertem Łubkowskim za karę. Personel oddziału podejrzewał, że mężczyzna okrada innych chorych. Zabójca domagał się jednak przeniesienia do innej sali. Skarżył się na panujący w pokoju odór fekaliów".
https://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/m ... 39179.html
- Jemu z tym było źle, uciekał z domu, nie chciał wracać. Odcięli nam prąd, gaz, bo nie miałam na rachunki, a nie mógł się pozbierać. Nakłaniałam go, żeby zaczął się leczyć, żeby się ogarnął. To było silne załamanie. Próbował popełnić samobójstwo, ja go odcinałam. W Wigilię 2012 roku, kiedy byłam w szpitalu u męża, kiedy był jeszcze nieprzytomny, lekarze powiedzieli, żeby przygotować się na najgorsze, wtedy powiedziałam, że nadzieja umiera ostatnia. To jest noc cudu, rano dostaję wiadomość, że mąż odzyskał przytomność. Później stan się pogorszył, bo doszło bardzo ciężkie zapalenie płuc. Został wprowadzony w śpiączkę farmakologiczną. Po wybudzeniu mąż już nie miał świadomości – opowiada żona.
Mężczyzna trafił do szpitala psychiatrycznego przy ulicy Nowowiejskiej. Jego stan stale się pogarszał. Zdaniem żony pana Roberta, chorym nikt się nie zajmował.
- W kwietniu, jak był pierwszy raz w szpitalu na Nowowiejskiej, został poparzony. O drugiej w nocy inny pacjent polał męża wrzątkiem z czajnika. W listopadzie sytuacja się powtórzyła. Zapytałam pielęgniarek, co się stało – powiedziały, że nie wiedzą, co się stało i kiedy. Pojechałam do męża w odwiedziny, nie można było do niego podejść ze wzglądu na jego stan higieny. Mąż wymagał zaopatrzenia w pampersy. Ogolenie i umycie zostawiali dla rodziny. Ale w butach był kał, mocz i mąż w tym chodził… – mówi Elżbieta Łubkowska.
Nikt z personelu szpitala nie zgodził się na rozmowę z nami. Dotarliśmy do wewnętrznej notatki szpitalnej, zrobionej tuż po zabójstwie. Wynika z niej, że Pawła J. umieszczono w sali razem z Robertem Łubkowskim za karę. Personel oddziału podejrzewał, że mężczyzna okrada innych chorych. Zabójca domagał się jednak przeniesienia do innej sali. Skarżył się na panujący w pokoju odór fekaliów".
https://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/m ... 39179.html
- Słonecznik1
- bywalec
chcą zobaczyć w każdym aspekcie a może się podpali ten rząd .Myśle że o to tu chodzi .
- Słonecznik1
- bywalec
a o tym reportażu Cezary to rzeczywiście nie ciekawie. Sam ten szpital wygląda nieciekawie .Tam by film mógł powstać bo kiedyś na detoks byłem zaglądam przez zakratowane ono a tam nic nnie widać tak brudne od ptasich gówien . Akurat miejscówke tam miały
Wszyscy pracownicy to pacjenci.
Reportaże pokazują, że ludzie mają naprawdę potężne problemy, chorują nie dlatego, że tak chcą i umierają nie na niby, tylko naprawdę.
Schizofrenia nie jest chorobą śmiertelną. Za śmiertelne choroby psychiczne uznaje się depresję i anoreksję. Anoreksja ma najwyższy współczynnik śmiertelności ze wszystkich chorób psychicznych. (około 25 %)
Anoreksji towarzyszy później depresja.
Nie ma łatwych sposobów, aby pomóc takim osobom. Psychologia, terapie, leki, kołczowanie?
Nie bądźmy naiwni.
Ciekawe czy pan Robert przy tym kredycie miał wykupione ubezpieczenie na życie.
Może dlatego Mojry tak pokierowały biegiem zdarzeń?
Żona była w rozterce. Cudów nie ma.
Jeżeli umrze - źle, jeżeli przeżyje - drugie źle.
Szpital nie spłaci długów pana Roberta ani nie rozwiąże problemów domowych, osobistych i rodzinnych anorektyczek.
Nie zachęci też ich do odżywiania się.
Szczególnie w takich warunkach.
https://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/z ... 41764.html
https://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/a ... 14442.html
"Anoreksja, bulimia, kompulsywne zajadanie stanowią wśród nastolatków olbrzymi problem. Sytuację pogorszył jeszcze lockdown. – Chciałam być idealna. Idealną córką, uczennicą, koszykarką, żeglarką, tancerką – opowiada jedna z bohaterek naszego reportażu. Materiał reporterów programu Uwaga! TVN".
https://www.wprost.pl/uwaga/10475103/uw ... atkow.html
https://tvn24.pl/go/programy,7/tylko-w- ... 913,452273
Schizofrenia nie jest chorobą śmiertelną. Za śmiertelne choroby psychiczne uznaje się depresję i anoreksję. Anoreksja ma najwyższy współczynnik śmiertelności ze wszystkich chorób psychicznych. (około 25 %)
Anoreksji towarzyszy później depresja.
Nie ma łatwych sposobów, aby pomóc takim osobom. Psychologia, terapie, leki, kołczowanie?
Nie bądźmy naiwni.
Ciekawe czy pan Robert przy tym kredycie miał wykupione ubezpieczenie na życie.
Może dlatego Mojry tak pokierowały biegiem zdarzeń?
Żona była w rozterce. Cudów nie ma.
Jeżeli umrze - źle, jeżeli przeżyje - drugie źle.
Szpital nie spłaci długów pana Roberta ani nie rozwiąże problemów domowych, osobistych i rodzinnych anorektyczek.
Nie zachęci też ich do odżywiania się.
Szczególnie w takich warunkach.
https://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/z ... 41764.html
https://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/a ... 14442.html
"Anoreksja, bulimia, kompulsywne zajadanie stanowią wśród nastolatków olbrzymi problem. Sytuację pogorszył jeszcze lockdown. – Chciałam być idealna. Idealną córką, uczennicą, koszykarką, żeglarką, tancerką – opowiada jedna z bohaterek naszego reportażu. Materiał reporterów programu Uwaga! TVN".
https://www.wprost.pl/uwaga/10475103/uw ... atkow.html
https://tvn24.pl/go/programy,7/tylko-w- ... 913,452273
- amigo
- zaufany użytkownik
Zawsze są jakieś odchyły. Ale takiego traktowania pacjentów koniecznie trzeba ukrócić
Lekarze powinni mieć postępowanie prokuratorskie ale personel medyczny niższego stopnia też.
- amigo
- zaufany użytkownik
Za złe traktowanie trzeba wszystkich pociągnąć do odpowiedzialność.