Terapia jasnym światłem efektywna w leczeniu depresji w ChAD

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Proszę zwrócić uwagę na różnicę między ChAD oraz zaburzeniami schizoafektywnymi, które są w dziale obok.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Terapia jasnym światłem efektywna w leczeniu depresji w ChAD

Post autor: Bright Angel »

Terapia jasnym światłem efektywna w leczeniu depresji w ChAD przy niskim ryzyku skutków ubocznych.
Bright light therapy appeared efficacious as a treatment for bipolar depression, according to a presenter at the American Psychiatric Association’s annual meeting.
(ang.):
https://www.healio.com/news/psychiatry/ ... depression
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Re: Terapia jasnym światłem efektywna w leczeniu depresji w ChAD

Post autor: Chłopiec Papuśny »

Terapia światłem to nic nowego. W krajach skandynawskich od lat stosują sztuczne doświetlenie.
W mieście Umea w Szwecji są tzw. przystanki antydepresyjne, w zimie słońce świeci tylko przez 60 minut. Czytałem że szacuje się, że na zimowe obniżenie efektywności narzeka nawet do 10 proc. mieszkańców Północy. Pomysł z przystankami został wprowadzony w 2018 roku.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Oczywiście, że foroterapia jest znana od dawna, stosowano ją nawet w starożytności. Tylko do tej pory nikt nie sprawdził czy działa na depresję w ChAD, która różni się trochę od zwykłej depresji.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Constantius
zaufany użytkownik

Post autor: Constantius »

Sam kupiłem sobie lampę x czasu temu.. myślałem że nie bedę musiał brać leków na depresje... ale musiałbym siedzieć przed tą lampę chyba z 12-14 godzin dziennie... więc leży bezużyteczna. Pomaga przy depresji sezonowej takiej typowej że rzeczywiscie ktoś ma depresje spowodowaną brakiem światła na zimę. Ale to rzadki przypadek. Przy schizofrenii ( depresji w przebiegu schizofreni ) bezużyteczna...
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
ODPOWIEDZ

Wróć do „ChAD”