Czy olanzapina w dawce 15mg i więcej działa antydepresyjnie i stabilizująco?

zyprexa, zolafren, zalasta, zolaxa, velotab, zypadhera

Moderator: moderatorzy

Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Czy olanzapina w dawce 15mg i więcej działa antydepresyjnie i stabilizująco?

Post autor: Miś Uszatek »

Cześć

Nie wypaliło mi z perazyną, to moja pani doktor chce zadziałać olką. Twierdzi ona że olka w dawce 15mg i więcej działa antydepresyjnie i stabilizująco. Ma ktoś takie doświadczenie? Ktoś kto brał powyżej tych magicznych 15 mg olki?
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Re: Czy olanzapina w dawce 15mg i więcej działa antydepresyjnie i stabilizująco?

Post autor: seebek »

Ja brałem krótko 15 mg olki, dobrze wycisza ale tylko w przypadku gdy jest się nadmiernie pobudzonym
i zestresowanym ale na dłuższą metę u mnie odpada. W tej dawce u mnie w dużym stopniu ogranicza
swobodne myślenie, problemy z wysławianiem się i doborem słów, płytkie emocje i otępienie takie
małe zombi.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Awatar użytkownika
Sportowiec
bywalec
Status: Student

Re: Czy olanzapina w dawce 15mg i więcej działa antydepresyjnie i stabilizująco?

Post autor: Sportowiec »

Więcej aktywności po niej trzeba plus racjonalna, zbalansowana, zrównoważona i wyważona dieta.
ZUS to hajs! Bølmo und Northampton and Torquay są znane! :eusa-violin: :angelic-grayflying:
Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

seebek pisze: pn mar 15, 2021 11:49 pm Ja brałem krótko 15 mg olki, dobrze wycisza ale tylko w przypadku gdy jest się nadmiernie pobudzonym
i zestresowanym ale na dłuższą metę u mnie odpada. W tej dawce u mnie w dużym stopniu ogranicza
swobodne myślenie, problemy z wysławianiem się i doborem słów, płytkie emocje i otępienie takie
małe zombi.
No właśnie potrzebowałbym czegoś wyciszającego, uspokającego. Jestem zestresowany chociaż momentami chce też coś robić. Ale jak to pogodzić? Aby w pewnych sytuacjach być wyciszony a w innych aktywny? Ciężko jest to pogodzić.
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

Od pół roku jestem na 15 mg Olzapin. Wcześniej brałam 20 mg, ponieważ miałam problemy ze snem, ale nie potrafiłam rano wstawać do pracy, więc zeszłam do 15 mg i jest OK. Lekarka mnie pytała, jak ze snem i czy nie ma objawów wytwórczych. Jakoś sen się ustabilizował, żadnych pozytywów nie ma. Mam diagnozę rezydualnej.

Otóż na tych 15 mg wszystko jest OK - mogę pracować, czuję się jakbym była zdrowa, nie tyję. Oczywiście szybciej się męczę niż moi współpracownicy, ale powoli do przodu i też daję radę.

Kiedyś dokuczały mi nawracające stany depresyjne, teraz na olce ich nie mam. Mam nadzieję, że u Ciebie ten lek też się sprawdzi.
Melisa
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Jestem 3 dzień na 15 mg olanzapiny. I jestem troche spokojniejszy i stabilniejszy. Niestety też bardziej przymulony i moje reakcje opóżniły się, taki otępiony jestem. Ale trudno musi tak być. Inaczej się nie da.
PMB
bywalec

Post autor: PMB »

Ja brałem olanzapine trzy lata to dobry lek ale szybko się po nim tyje mnie bardzo uspokoiła też pomogła na urojenia które szybko zniknęły najwięcej brałem 10 mg i mi taka dawka wystarczała.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Blada d... , niestety chyba musze wrócić do 10 mg olki. Na 15mg jestem totalnie otępiony, przymulony, są problemy z libido, i więcej żre. Niestety ale tak jest...
Awatar użytkownika
Handicap
zaufany użytkownik

Post autor: Handicap »

Mianseryna to lepszy lek antydepresyjnie nasenny. Gdzieś czytałem, że jest przypisywana głównie anorektyczkom, ale apetyt po niej nie jest tak tragiczny jak po Oli - nie wstaję z łóżka by się najeść, bo w przyjemnie się zasypia, z myślą o lodowce, Ola zmuszała, bo przykuwała do wyra, a przyjemność zasypiania była wątpliwa.. Serio! :shifty:
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Działa antydepresyjnie i stabilizująco. ;)
gówno w proszku na kijoszku
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Raczej nie. Nie wiadomo też co rozumiesz przez stabilizująco.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Stabilizująco to raczej depakine, czy lit. :think:
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Cały czas brałem 20 mg. Żadnych efektów w sumie. Ostatnio przeżywam coś w rodzaju nawrotu przez stres (urojenia i myślenie ksobne), zwiększyłem do 40 mg/doba i moje emocje się "spłaszczyły"; ciężko wyprowadzić mnie z równowagi. Mam za to problemy z pamięcią.
gówno w proszku na kijoszku
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Dawka 15 mg dziala na mnie przeciw objawom pozytywnym.A czy antydepresyjnie i stabilizujaco to nie wiem.
Czy to jest skutek remisji i po prostu jak nie mam objawow to sie dobrze czuje czy drugi efekt olanzy.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

ja bralem 10 mg przez dwa lata
czy na depresje nie wiem
ale stabilizuje napewno
na sen dobry
powinno podtrzymac te 15
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

piotrs pisze: pn wrz 26, 2022 3:52 pm powinno podtrzymac te 15
15 mg jest okej,nie za duzo nie za malo.
Awatar użytkownika
Spokojny80
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 38754286

Post autor: Spokojny80 »

Biorę 10 mg i mnie fajnie uspokaja i wycisza.To dobry lek.
Michal
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

10 to normalna dawka i cukrzyca i tak po niej jest
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Spokojny80 pisze: sob paź 08, 2022 11:30 pm Biorę 10 mg i mnie fajnie uspokaja i wycisza.To dobry lek.
Ja biore 15 mg i tez mnie fajnie uspokaja i wycisza. Podbijam - dobry lek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „olanzapina”