Niszczenie historii, cenzura, nowe na gruzach starego
Moderator: moderatorzy
Niszczenie historii, cenzura, nowe na gruzach starego
Czy ktoś zauważył że w związku z nowymi ideologiami niszczy się historię i próbuje zbudować nowy świat?
Gender niszczy literaturę, rasizm zdejmuje takie filmy jak większość bajek Disneya.
Indeks dzieł zakazanych jest coraz większy.
Gender niszczy literaturę, rasizm zdejmuje takie filmy jak większość bajek Disneya.
Indeks dzieł zakazanych jest coraz większy.
E ?= m + (*c²)
- pycioslawa
- moderator
- Status: twój najgorszy koszmar
Re: Niszczenie historii, cenzura, nowe na gruzach starego
NIE poprawności politycznej
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
Każda nowa cywilizacja buduje swoje podwaliny na zgliszczach starej. Czego nie rozumiecie?
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
ja nie rozumiem, weź wytłumacz.
Offline is the way.
Na Twoich oczach zniszczą stary porządek świata i nawet nie zauważysz,a rozmowa na ten temat będzie Twoim zdaniem czymś niedopuszczalnym,więc po co rozpoczynać temat jak w ogóle się na niczym nie znasz.Chłopiec Papuśny pisze: ↑wt mar 09, 2021 11:14 pm Każda nowa cywilizacja buduje swoje podwaliny na zgliszczach starej. Czego nie rozumiecie?
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Nie trudno zauważyć jak upada dominacja kultury judeo-chrześcijańskiej, no ale jestem ślepy nie widzę tego. Więc wytłumacz mi, bom ja głupi w dodatku o wszechwiedzący. Masz już chyba gotową teorię na ten temat.... Coś o żydach jak dobrze pamiętam.... Musi boleć jak mistrz nie daje się pokonać uczniowi, a uczeń musi opuścić szkołę za swoje złe zachowanie....
Chcesz podjąć temat to masz kilkadziesiąt tysięcy możliwości kliknięć w klawisze klawiatury i napisanie czegoś opiniotwórczego na ten temat. Chętnie poczytam twoje teksty z przymrużeniem i bez oka. Zostawiam inteligentniejszym i bardziej doświadczonym pole do popisu. Ekran jest Twój, pokaż co potrafisz.
P.S.
Teraz zastanowię się dwa razy zanim coś napiszę.
Chcesz podjąć temat to masz kilkadziesiąt tysięcy możliwości kliknięć w klawisze klawiatury i napisanie czegoś opiniotwórczego na ten temat. Chętnie poczytam twoje teksty z przymrużeniem i bez oka. Zostawiam inteligentniejszym i bardziej doświadczonym pole do popisu. Ekran jest Twój, pokaż co potrafisz.
P.S.
Teraz zastanowię się dwa razy zanim coś napiszę.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Zachowałeś się względem mnie patologicznie nie czytając co napisałem,masz pusty umysł zamknięty na historyczną prawdę.Oczywiście konsekwencje mam ponosić ja,mimo ze moje wypowiedzi nie miały negatywnego wydźwięku,bo prawda nie jest ani zła ani dobra...jest po prostu prawdziwa.Znowu udasz że nie słyszysz co się mówi w eter.I będziesz mnie banować.
Myślisz czego nauczają w Niemczech?czy u Żydów...totalnie przekłamana historia,to że pomagaliśmy żydom sprawiło że nas w ogóle przestali szanować,bo nie rozumieją jak można było im pomagać w obliczu grożącej za to śmierci.Czyli jesteśmy naiwniakami.
Do tego roszczą sobie prawa finansowe w dyrektywie 447 poczytaj sobie,którą zatwierdzili w stanach.Napisz mi i wszystkim innym piszącym słowa tabu których nie można poruszać w postach.Zastępnik słowa żyd,żeby się źle nie kojarzyło.Napisz o odmianie tego słowa.Nie umiesz czytać ze zrozumieniem,nie widzisz twardych faktów tylko powtarzasz jak mantrę że wszystko to oszczerstwa.
Wstyd.Nie nadajesz się na moderatora.O reszcie bez umiejętności przetwarzania wiadomości nie wspomnę.
Myślisz czego nauczają w Niemczech?czy u Żydów...totalnie przekłamana historia,to że pomagaliśmy żydom sprawiło że nas w ogóle przestali szanować,bo nie rozumieją jak można było im pomagać w obliczu grożącej za to śmierci.Czyli jesteśmy naiwniakami.
Do tego roszczą sobie prawa finansowe w dyrektywie 447 poczytaj sobie,którą zatwierdzili w stanach.Napisz mi i wszystkim innym piszącym słowa tabu których nie można poruszać w postach.Zastępnik słowa żyd,żeby się źle nie kojarzyło.Napisz o odmianie tego słowa.Nie umiesz czytać ze zrozumieniem,nie widzisz twardych faktów tylko powtarzasz jak mantrę że wszystko to oszczerstwa.
Wstyd.Nie nadajesz się na moderatora.O reszcie bez umiejętności przetwarzania wiadomości nie wspomnę.
Zapraszam do lektury tego co napisałem we wrzuconym poście do spamu,wielokrotnie ,aż pojmiesz sens tych słów.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Historię piszą zwycięzcy (...).
Cassandra Clare, Miasto zagubionych dusz
Być może to prawda co piszesz, to co myślisz - pewnie się o tym nie przekonasz, bo nie będzie ciebie już na tym świecie; Zmiana myśli, sposobów bycia, indoktrynacja społeczeństwa trwa latami i jest budowana na doświadczeniach poprzedników. Ty, ja i ludzie z tego forum jesteśmy chyba zbyt malućki, by być brani pod uwagę w tych przemianach ustrojowych. Jedynie co niektórym udaje się wybić i zaistnieć, tworzą swojego rodzaju otoczkę życia towarzyskiego i nakierowują myślenie innych osób na stanowisko z którym sami się identyfikują.
Jeżeli uważasz że nauczanie historii w Niemczech czy Izraelu jest złe, kłamliwe i uderza w Ciebie dlaczego tam nie reagujesz, nie stworzysz towarzystwa które będzie promować "Twoją prawdę historyczną" (polską?) czy nie weźmiesz udziału już w fundacjach do tego powołanych (jeżeli takowe istnieją). Podałeś bardzo dobry przykład, że ktoś kto stoi z boku ma większy ogląd na daną sytuację niż bezpośredni uczestnicy samego zdarzenia. Weź teraz takich Niemców którzy mordowali Polaków, też w pewnych warunkach stali obok i obserwowali. Fakt niezaprzeczalny że Polacy pomagali żydom i jednak też tych Żydów mordowali: Goniądz, Wąsosz, Rajgród, Jedwabne - to bardziej znane. Czynny udział brali w nich Polacy. Fakt historyczny. Faktem też jest że nie musieliśmy być Mesjaszami i faktem jest, że można było zrobić dużo więcej. Lecz chyba problemem jest :"Ach, ta polityka..." Żydzi ocaleni z pogromów, ci którzy przeżyli okres II wojny światowej, co stali z boku w danym momencie też widzieli te zbrodnie. Więc nie jest to tak zakłamana historia jak mówisz. Ile majątku żydowskiego zostało zagrabionego przez samych Polaków i państwo polskie? Ile zagrabił sam kościół katolicki? Można śmiało podzielić i oddać tym co się należy. Wiadomo i pojawiły się takie osoby różnych narodowości którym ten majątek się nie należy, z jednej i drugiej strony. Polska sama pozbawiła się prawa do rekompensaty za zbrodnie niemieckie, bardziej swoją nieudolnością polityczną niż przedawnieniem zbrodni. Polska władza coś zrobiła z tym? Tadeusz Mazowiecki,
Jan Krzysztof Bielecki, Jan Olszewski, Waldemar Pawlak, Hanna Suchocka, Włodzimierz Cimoszewicz, Jerzy Buzek, Leszek Miller, Marek Belka, Kazimierz Marcinkiewicz, Jarosław Kaczyński, Donald Tusk, Ewa Kopacz, Beata Szydło, Mateusz Morawiecki - czy zrobili coś z tym co nazywasz "kłamliwą polityką historyczną"?
Cieszę się że podzieliłeś się swoim zdaniem na temat mojego moderowania. Nie jestem tutaj po to, by zadowolić wszystkich. Każdy ma swoją drogę i każdy może być moderatorem. Banować nie mam uprawnień, jedynie z innymi moderatorami możemy sugerować na podstawie własnej opinii. Też nie boje się być nie lubiany i nie lubieć wszystkich. Kończyć znajomości i zaczynać nowe. Trzymać język za zębami gdy coś jest skierowane do mnie, a nie do całego grona publiczności. Na koniec, możesz mnie nazywać żydem jeżeli przyniesie ci to ulgę i chcesz się doszukiwać teorii spiskowych i jaki to jestem zły i niedobry. Nie wiem jakie mam korzenie, dziadek unikał tematu. Ponoć każdy chce gdzieś przynależeć. Dla mnie "Żyd" to piękne słowo. Słowo które pokazuje jak kochać i być kochanym -w szczególności siebie. Znaczy dla mnie ziemia, dom, wędrówka, doświadczenie, natura.
Tutaj jeszcze mała wstawka:
(...)Antysemityzm na ziemiach polskich
Antysemityzm nie był oczywiście wytworem niemieckich nazistów. Mimo iż plan eksterminacji ludności żydowskiej został wprowadzony do niemieckiej doktryny głównie za sprawą rasistowskich poglądów Adolfa Hitlera, antysemityzm stanowił popularną ideę, która nie była obca państwom Europy, w tym Polsce. W okresie dwudziestolecia międzywojennego odnotowano znaczący wzrost nastrojów antyżydowskich. Ich konsekwencją była między innymi segregacja ławkowa w polskich szkołach, zakazy dotyczące odsetka żydowskich studentów na polskich uczelniach, dyskryminacja i bojkotowanie żydowskich sklepów. Spontaniczne prześladowania zazwyczaj przybierały formę wyśmiewania i upokarzania, jednakże w życiu II RP obecne były także zdarzenia fizycznego znęcania, a nawet masowych mordów, które jednoznacznie kwalifikują się jako pogromy. Tak należy bowiem określić zabójstwa w Pińsku czy Wilnie tuż po I wojnie światowej, a później w Przytyku w marcu 1936 roku. Nie były to odosobnione przypadki, choć prześladowania ludności żydowskiej przybierały raczej formę wystąpień wymierzonych w konkretne osoby. Antysemityzm był obecny w poglądach skrajnie prawicowych przedwojennych organizacji politycznych, stanowiąc jedną z idei m.in. Obozu Narodowo-Radykalnego. Mirosław Tryczyk, autor książki Miasta śmierci komentuje to słowami: W Jedwabnem oraz miasteczkach wokół niego przeważały nastroje, które określiłbym jako skrajnie narodowe. We wsiach zwolennicy Obozu Narodowo-Radykalnego dokonywali zamachów bombowych na Żydów. Organizowano marsze antyżydowskie, bojkoty sklepów, oblewanie naftą produktów i bicie Polaków, którzy kupowali w sklepach żydowskich. Warto przypomnieć, że już w latach 30. policja powstrzymała pogrom w Radziłowie. Te akcje narodówki były powszechne. Do tego dochodziły tzw. akcje wychowawcze, ale w tym negatywnym znaczeniu tego słowa. Świadectwa, do których dotarłem, mówiły na przykład, że na lekcjach religii dzieciom kazano trzymać bułkę w zębach przez całą lekcję - za karę, bo ją kupiły w żydowskiej piekarni. Opowiadano dzieciom, że Żydzi są odpowiedzialni za śmierć Chrystusa (za: wywiad z M. Tryczykiem dla dziennik.pl).
Poszukiwanie źródeł nastrojów antyżydowskich należy rozpocząć od czynników ekonomiczno-społecznych. Żyjący w enklawach polscy Żydzi odróżniali się od Polaków nieżydowskiego pochodzenia religią, zwyczajami, statusem materialnym. Społeczności żydowskie nie w pełni asymilowały się z resztą społeczeństwa, pozostając często na uboczu, co budowało barierę między dwiema kulturami. Była ona źródłem dalszych nieporozumień, które ostatecznie były powodem otwartych konfliktów. Żydów oskarżano o liczne przewinienia, najczęściej niemające nic wspólnego z rzeczywistością, jak chociażby roznoszenie chorób zakaźnych czy mordowanie chrześcijańskich dzieci. Absurdalne oskarżenia prowadziły do swoistego ostracyzmu, pogłębiając jedynie istniejące już podziały. Dodatkowo w zrujnowanym po latach zaborów krajów narastało przeświadczenie, że bogactwo Żydów wynika z wyzysku Polaków. Także w tym wypadku mówić można przede wszystkim o stereotypach niż logicznych i realistycznych przesłankach. Wystarczały one jednak jako pożywka dla antysemickiej propagandy i paliwo dla języka nienawiści. Żydów porównywano do szczurów, wszy i szkodników wszelkiego typu, dehumanizując ich i odzierając z godności. W przededniu II wojny światowej Polska nie była krajem jednoznacznie antysemickim, ale ewidentnie nie sprzyjała ludności żydowskiej, czego dowodem jest ponad 150 zajść antyżydowskich różnego typu.(...)
Źródło: http://www.sww.w.szu.pl/index.php?id=ar ... zydowskiej
Cassandra Clare, Miasto zagubionych dusz
Być może to prawda co piszesz, to co myślisz - pewnie się o tym nie przekonasz, bo nie będzie ciebie już na tym świecie; Zmiana myśli, sposobów bycia, indoktrynacja społeczeństwa trwa latami i jest budowana na doświadczeniach poprzedników. Ty, ja i ludzie z tego forum jesteśmy chyba zbyt malućki, by być brani pod uwagę w tych przemianach ustrojowych. Jedynie co niektórym udaje się wybić i zaistnieć, tworzą swojego rodzaju otoczkę życia towarzyskiego i nakierowują myślenie innych osób na stanowisko z którym sami się identyfikują.
Jeżeli uważasz że nauczanie historii w Niemczech czy Izraelu jest złe, kłamliwe i uderza w Ciebie dlaczego tam nie reagujesz, nie stworzysz towarzystwa które będzie promować "Twoją prawdę historyczną" (polską?) czy nie weźmiesz udziału już w fundacjach do tego powołanych (jeżeli takowe istnieją). Podałeś bardzo dobry przykład, że ktoś kto stoi z boku ma większy ogląd na daną sytuację niż bezpośredni uczestnicy samego zdarzenia. Weź teraz takich Niemców którzy mordowali Polaków, też w pewnych warunkach stali obok i obserwowali. Fakt niezaprzeczalny że Polacy pomagali żydom i jednak też tych Żydów mordowali: Goniądz, Wąsosz, Rajgród, Jedwabne - to bardziej znane. Czynny udział brali w nich Polacy. Fakt historyczny. Faktem też jest że nie musieliśmy być Mesjaszami i faktem jest, że można było zrobić dużo więcej. Lecz chyba problemem jest :"Ach, ta polityka..." Żydzi ocaleni z pogromów, ci którzy przeżyli okres II wojny światowej, co stali z boku w danym momencie też widzieli te zbrodnie. Więc nie jest to tak zakłamana historia jak mówisz. Ile majątku żydowskiego zostało zagrabionego przez samych Polaków i państwo polskie? Ile zagrabił sam kościół katolicki? Można śmiało podzielić i oddać tym co się należy. Wiadomo i pojawiły się takie osoby różnych narodowości którym ten majątek się nie należy, z jednej i drugiej strony. Polska sama pozbawiła się prawa do rekompensaty za zbrodnie niemieckie, bardziej swoją nieudolnością polityczną niż przedawnieniem zbrodni. Polska władza coś zrobiła z tym? Tadeusz Mazowiecki,
Jan Krzysztof Bielecki, Jan Olszewski, Waldemar Pawlak, Hanna Suchocka, Włodzimierz Cimoszewicz, Jerzy Buzek, Leszek Miller, Marek Belka, Kazimierz Marcinkiewicz, Jarosław Kaczyński, Donald Tusk, Ewa Kopacz, Beata Szydło, Mateusz Morawiecki - czy zrobili coś z tym co nazywasz "kłamliwą polityką historyczną"?
Dobrze piszesz, przedstaw twarde dowody i fakty, nie obrażając przy tym drugiej strony i nie wzywając do niechęci wobec nich i nienawiści. Łatwo nazwać kogoś żydem, zmieszać z błotem i nie chcieć ponieś tego konsekwencji tłumacząc się że działało się w dobrej wierze; wielu jest takich i dzisiaj również, np. nazywając inaczej myślących że nie są ludźmi tylko ideologią przy tym oratoryjne rozprawiając o swojej tolerancji i katolickiej miłości do bliźniego - byli już tacy co swą miłość już okazali zamykając i mordując ludzi w obozach; co że facto nadal trwa np w Korei, czy Chinach. USA też można podciągnąć ze swoimi obozami dla terrorystów, czy rezerwatami dla Indian. Żydów również, np. obozy dla Palestyńczyków. Wg. mnie nie ma świętych, ludzie jak bydło idą za politykami omamieni wizją lepszego jutra. Ja w dniu pierwszych rzekomo wolnych wyborów demokratycznych miałem sześć lat. I teraz stojąc gdzie tu stoję widzę, że tylko świnie się zmieniły. Strategia pozostała ta sama. Niewolnictwo dalej istnieje. Mało kto myśli samodzielnie, a ten kto myśli to fantazjuje. Każdy w pewien sposób poddaje się przeszłości i nie wyciąga wniosków. Przekłada się to na finanse, życie towarzyskie, życie rodzinne i poglady (z moich obserwacji). A Żydzi są tylko przykrywką własnej porażki, a jak nie żyd to ktoś inny - tylko nigdy To ja.Napisz o odmianie tego słowa.Nie umiesz czytać ze zrozumieniem,nie widzisz twardych faktów tylko powtarzasz jak mantrę że wszystko to oszczerstwa.
Cieszę się że podzieliłeś się swoim zdaniem na temat mojego moderowania. Nie jestem tutaj po to, by zadowolić wszystkich. Każdy ma swoją drogę i każdy może być moderatorem. Banować nie mam uprawnień, jedynie z innymi moderatorami możemy sugerować na podstawie własnej opinii. Też nie boje się być nie lubiany i nie lubieć wszystkich. Kończyć znajomości i zaczynać nowe. Trzymać język za zębami gdy coś jest skierowane do mnie, a nie do całego grona publiczności. Na koniec, możesz mnie nazywać żydem jeżeli przyniesie ci to ulgę i chcesz się doszukiwać teorii spiskowych i jaki to jestem zły i niedobry. Nie wiem jakie mam korzenie, dziadek unikał tematu. Ponoć każdy chce gdzieś przynależeć. Dla mnie "Żyd" to piękne słowo. Słowo które pokazuje jak kochać i być kochanym -w szczególności siebie. Znaczy dla mnie ziemia, dom, wędrówka, doświadczenie, natura.
Tutaj jeszcze mała wstawka:
(...)Antysemityzm na ziemiach polskich
Antysemityzm nie był oczywiście wytworem niemieckich nazistów. Mimo iż plan eksterminacji ludności żydowskiej został wprowadzony do niemieckiej doktryny głównie za sprawą rasistowskich poglądów Adolfa Hitlera, antysemityzm stanowił popularną ideę, która nie była obca państwom Europy, w tym Polsce. W okresie dwudziestolecia międzywojennego odnotowano znaczący wzrost nastrojów antyżydowskich. Ich konsekwencją była między innymi segregacja ławkowa w polskich szkołach, zakazy dotyczące odsetka żydowskich studentów na polskich uczelniach, dyskryminacja i bojkotowanie żydowskich sklepów. Spontaniczne prześladowania zazwyczaj przybierały formę wyśmiewania i upokarzania, jednakże w życiu II RP obecne były także zdarzenia fizycznego znęcania, a nawet masowych mordów, które jednoznacznie kwalifikują się jako pogromy. Tak należy bowiem określić zabójstwa w Pińsku czy Wilnie tuż po I wojnie światowej, a później w Przytyku w marcu 1936 roku. Nie były to odosobnione przypadki, choć prześladowania ludności żydowskiej przybierały raczej formę wystąpień wymierzonych w konkretne osoby. Antysemityzm był obecny w poglądach skrajnie prawicowych przedwojennych organizacji politycznych, stanowiąc jedną z idei m.in. Obozu Narodowo-Radykalnego. Mirosław Tryczyk, autor książki Miasta śmierci komentuje to słowami: W Jedwabnem oraz miasteczkach wokół niego przeważały nastroje, które określiłbym jako skrajnie narodowe. We wsiach zwolennicy Obozu Narodowo-Radykalnego dokonywali zamachów bombowych na Żydów. Organizowano marsze antyżydowskie, bojkoty sklepów, oblewanie naftą produktów i bicie Polaków, którzy kupowali w sklepach żydowskich. Warto przypomnieć, że już w latach 30. policja powstrzymała pogrom w Radziłowie. Te akcje narodówki były powszechne. Do tego dochodziły tzw. akcje wychowawcze, ale w tym negatywnym znaczeniu tego słowa. Świadectwa, do których dotarłem, mówiły na przykład, że na lekcjach religii dzieciom kazano trzymać bułkę w zębach przez całą lekcję - za karę, bo ją kupiły w żydowskiej piekarni. Opowiadano dzieciom, że Żydzi są odpowiedzialni za śmierć Chrystusa (za: wywiad z M. Tryczykiem dla dziennik.pl).
Poszukiwanie źródeł nastrojów antyżydowskich należy rozpocząć od czynników ekonomiczno-społecznych. Żyjący w enklawach polscy Żydzi odróżniali się od Polaków nieżydowskiego pochodzenia religią, zwyczajami, statusem materialnym. Społeczności żydowskie nie w pełni asymilowały się z resztą społeczeństwa, pozostając często na uboczu, co budowało barierę między dwiema kulturami. Była ona źródłem dalszych nieporozumień, które ostatecznie były powodem otwartych konfliktów. Żydów oskarżano o liczne przewinienia, najczęściej niemające nic wspólnego z rzeczywistością, jak chociażby roznoszenie chorób zakaźnych czy mordowanie chrześcijańskich dzieci. Absurdalne oskarżenia prowadziły do swoistego ostracyzmu, pogłębiając jedynie istniejące już podziały. Dodatkowo w zrujnowanym po latach zaborów krajów narastało przeświadczenie, że bogactwo Żydów wynika z wyzysku Polaków. Także w tym wypadku mówić można przede wszystkim o stereotypach niż logicznych i realistycznych przesłankach. Wystarczały one jednak jako pożywka dla antysemickiej propagandy i paliwo dla języka nienawiści. Żydów porównywano do szczurów, wszy i szkodników wszelkiego typu, dehumanizując ich i odzierając z godności. W przededniu II wojny światowej Polska nie była krajem jednoznacznie antysemickim, ale ewidentnie nie sprzyjała ludności żydowskiej, czego dowodem jest ponad 150 zajść antyżydowskich różnego typu.(...)
Źródło: http://www.sww.w.szu.pl/index.php?id=ar ... zydowskiej
w mojej wypowiedzi nie było krzty nienawiści,pomyliłeś wątki
Polska w 1953 roku zrzekła się reparacji wojennych od Niemiec .Więc to nie była sprawa wymienianych polityków.Zgodnie z ustaleniami konferencji w Jałcie i Poczdamie także Polska miała otrzymać od Niemiec reparacje wojenne. Postanowiono, że będą przekazywane za pośrednictwem ZSRR, co w praktyce oznaczało, że PRL do nich dopłaciła. Później po prostu nie zmieniono tego zapisu.
Piszesz że łatwo kogoś nazwać żydem,zmieszać z błotem.A kim oni są ,przecież to ich narodowość i nie ma innego nazewnictwa.
Ciekawe ilu polityków wcześniej wymienionych mieli korzenie żydowskie.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Przemilczę to.... A jednak napiszę: wyobraź sobie pojemnik zbiorczy to będzie słowo "nienawiść"; a w tym pojemniku są pudełka z zawartością jednej sztuki w każdej brzydkie czy oskarżające słowa w czasem pięknie lub neutralnej formie przybrane...
Do zastanowienia się.
Zrobiłem to co musiałem zrobić i zrobię to raz jeszcze. Ze względów technicznych, jak i oceny sytuacji subiektywnej, obiektywnej i neutralnej. Dla bezpieczeństwa i szacunku wszystkich.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Nazwać kogos żydem bo jest faktycznie żydem, a nazwać kogoś "żydem" bo uważamy że rządzi światem i finansami, oskarżać go o zło tego świata to jest jednak różnica?
To kim jesteś i jaki jesteś jest jedynie teraz twoją zasługą, tego jak cię wychowywali rodzice i środowisko w którym żyłeśi nie żyda. Chyba że twoi bliscy też żydzi, to już nie rozumiem o co wam chodzi i w czym widzicie problem.
Pozdrawiam i kończę temat
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Żydzi kolaborowali z Hitlerowskimi Niemcami,więc sami sobie zgotowali ten los,przynajmniej w dużej mierze w getcie .
Do tego Hitler był żydem,więc tu jet ta sama historia.W Jedwabnem znaleziono łuski od niemieckiej broni,i stwierdzono że ludobójstwa dokonali Niemcy.Kilka niechlubnych zachowań Polaków,nie może przekreślić wszystkich działań na ich rzecz.
Organizacja Żegota pomagała żydom bezspornie i w większości tworzyli ją Polacy.Sprawiedliwy wśród Narodów Świata najwyższe izraelskie odznaczenie cywilne nadawane nie-Żydom, przyznawane przez Instytut Pamięci Męczenników i Bohaterów Holokaustu Jad Waszem w Jerozolimie.Odznaczenie otrzymało 27 712 osób (stan na styczeń 2020). Obok tego nie da się przejść obojętnie.
Do tego Hitler był żydem,więc tu jet ta sama historia.W Jedwabnem znaleziono łuski od niemieckiej broni,i stwierdzono że ludobójstwa dokonali Niemcy.Kilka niechlubnych zachowań Polaków,nie może przekreślić wszystkich działań na ich rzecz.
Organizacja Żegota pomagała żydom bezspornie i w większości tworzyli ją Polacy.Sprawiedliwy wśród Narodów Świata najwyższe izraelskie odznaczenie cywilne nadawane nie-Żydom, przyznawane przez Instytut Pamięci Męczenników i Bohaterów Holokaustu Jad Waszem w Jerozolimie.Odznaczenie otrzymało 27 712 osób (stan na styczeń 2020). Obok tego nie da się przejść obojętnie.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
(...)
Kaliber 7,92 x 57mm, nazywany też nabojem Mauser 7,92 x 57mm. służył głównie do zasilania broni produkcji Madera. Skonstruowany został pod koniec XIX wieku. W okresie międzywojennym to był standardowy nabój Wojska Polskiego.Podczas kampanii wrześniowej stosowany zarówno w niemieckich Kar98k jak i w karabinie wz 98a produkcji Fabryki Broni w Radomiu. Od 1942 roku stosowany w karabinach maszynowych MG 42.
W dalszej części poczułam Ci artykuł. Zwróć uwagę na zeznania świadków i wpis do raportu o broni maszynowej i samopowtarzalnej, jakie ślady zostawiają iglice na łuskach. Byłeś w wojsku czy nie byłeś?
Tutaj masz cały artykuł:
26 LIPCA 2016
Kaliber 7,92 x 57mm. Często nazywany niewłaściwie nabojem Mauser 7,92×57.
Skonstruowany pod koniec XIX wieku posłużył głównie do zasilania broni produkcji Mausera i stąd jego nazwa. W okresie międzywojennym standardowy nabój karabinowy Wojska Polskiego. Podczas kampanii wrześniowej stosowany zarówno w niemieckich Kar98k jak i w karabinie wz 98a produkcji Fabryki Broni w Radomiu. Od 1942 roku stosowany w karabinach maszynowych MG 42.
Podczas prac ekshumacyjnych w Jedwabnem natrafiono na kilkadziesiąt łusek tego kalibru. Dla wielu to dowód na sprawstwo Niemców.
To nie jedyne łuski znalezione podczas tych prac. Archeolodzy odkryli również łuski kalibru 7,62x54R stosowane w rosyjskich karabinach Mosin, ale to łuski 7,92×57 wzbudziły najwięcej emocji zwolenników teorii, że to Niemcy zamordowali jedwabieńskich Żydów.
W liczącym 203 strony postanowieniu o umorzeniu śledztwa [link] na temat tych znalezisk czytamy na stronach 173-178. Z przeprowadzonych badań wynika, że łuski od naboju kalibru 7,92×57 zostały odstrzelone z karabinu maszynowego MG 42 (zwanego na froncie „piłą Hitlera”) po raz pierwszy użytego w Afryce w roku 1942. Łuski odstrzelone z tego rodzaju broni, w odróżnieniu od tych, które odstrzelono z karabinów powtarzalnych będących w tym czasie na wyposażeniu armii niemieckiej są w charakterystyczny sposób uszkadzanie przez mechanizm wyrzutnika.
Analiza większości materiału dowodowego wskazuje, iż pod stodołą w Jedwabnem, 10 lipca 1941 nie oddawano strzałów z broni palnej. Należy podkreślić, że twierdzenia o użyciu broni palnej zaczęły pojawiać się w zeznaniach świadków zasadniczo dopiero po podaniu do wiadomości publicznej informacji o znalezieniu łusek w trakcie prac ekshumacyjnych – czytamy na 177 stronie postanowienia.
Tak naprawdę, to wszyscy wiemy kto bił i spędził do stodół Jedwabnego i Radziłowa tamtejszych Żydów. Kto podłożył ogień. Wiemy, kto siekierami i łopatami wymordował Żydów Wąsosza.
A mimo to wysokim rangą urzędnikom państwowym ta prawda nie jest w stanie przejść przez usta. Wolą mówić o “pedagogice wstydu”, “nie-Polakach” i sprzeciwowi wobec “przepraszania za Jedwabne” – którego nikt tak naprawdę nie oczekuje.
Z niepojętych dla mnie przyczyn, w imię błędnego pojmowania naszej wspólnej historii.
Jedwabieński mord to jeden z wielu przypadków, gdy wystarczyły słowa zachęty, by w ruch poszły siekiery, drągi, by zapłonęły stodoły pełne ofiar. To symbol wydarzeń, do których dochodziło w wielu miejscach na terenie okupowanej Polski. Gdy Sprawiedliwi stanowili drugą stronę tego samego medalu.
I tej prawdy nie zmienią kolejne śledztwa, powtórna ekshumacja, czy garść łusek kalibru 7,92x57mm.
Piotr Kadlčík
https://jewish.pl/pl/2016/07/26/luski-w-jedwabnem/
A to z forum:
46 łusek znalezionych w Jedwabnem ...
Autor: speech. (---.dynamic-ww-12.vectranet.pl)Data: 23-03-17 22:39
tu parę faktów dla De.bilki, która czepia się ciągle łusek znalezionych w Jedwabnem
...............
W wyniku prac archeologicznych w ramach śledztwa prowadzonego przez IPN w pobliżu grobów znaleziono łuski z broni palnej, co było argumentem chętnie podnoszonym przez tych, którzy twierdzili, że jedynymi bezpośrednimi sprawcami zbrodni byli Niemcy. Jednak właśnie tam przebiegały niemieckie okopy z 1944 roku. W styczniu 1945 te okolice zostały zajęte przez Sowietów i te łuski pochodzą właśnie z tego okresu. Potwierdza to ich badanie.
Jak czytamy, w raporcie prof. Andrzeja Koli z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który był szefem archeologów pracujących w Jedwabnem między 30 maja a 4 czerwca 2001 r.
na terenie dawnej stodoły odkryto spalone kości, kosztowności ofiar, a także m.in. – \\\"46 sztuk łusek niemieckiej broni typu mauser\\\".
Śledczy IPN przyjrzeli się znalezisku; okazało się, że znaleziono łuski z broni różnej produkcji, nie tylko niemieckiej. W toku analizy balistycznej okazało się, że przynajmniej część pochodzi z okresu I wojny światowej. Charakterystyka innych łusek wskazywała, że pochodzą z niemieckiego karabinu MG 42, który trafił na użytek Wehrmachtu dopiero w 1942 roku.
Pytany o kwestie amunicji prof. Witold Kulesza, ówczesny dyrektor Komisji Ścigania Zbrodni przeciw Narodowi Polskiemu, powiedział , że łuski pochodziły z broni wyprodukowanej po 1941 r.
Okazało się, że łuski pochodzą z karabinu maszynowego MG-42. Zostały zatem wystrzelone z broni, która nie była jeszcze używana w czasie, gdy rozegrała się zbrodnia w Jedwabnem.
- tłumaczył Kulesza.
a Prokurator Lucjan Nowakowski z IPN uważa, że skoro większość znalezionych łusek była wykonana nie z mosiądzu, lecz ze stali, nie mogła być użyta w 1941 r., ponieważ Niemcy zaczęli je produkować dopiero w 1942 roku.
Pada mit o o odkryciu „46 łusek niemieckiej broni typu mauser”, co „mogłoby oznaczać”, że Niemcy brali czynny udział w jedwabieńskim mordzie i strzelali do jego ofiar !
Konkluzja :w wyniku ekspertyz balistycznych przeprowadzonych w toku IPN-owskiego śledztwa, wykazano, iż pozostałości nabojów znalezione w Jedwabnem w obrębie słynnej stodoły oraz w jej pobliżu nie mogły być wystrzelone w roku 1941, bowiem pochodziły z broni nie będącej jeszcze wówczas w użytku.
Nie ma też żadnego świadectwa, które by opisywało sytuację, że 10 lipca ktokolwiek zginął bezpośrednio z rąk Niemców. Nikt nie mówił, że ktoś użył broni palnej, strzelał albo choćby słyszał wystrzały. A przecież gdyby tak było, ktoś powinien się na to powołać choćby dla obrony – a tymczasem nie ma ani jednej podobnej wzmianki w aktach procesu sprawców.
CO PRAWDA, TO natrafiono m.in. na 1 pocisk kalibru 9, wystrzelony prawdopodobnie z niemieckiego parabelum - krótkiej broni stanowiącej uzbrojenie oficerów niemieckich. Pocisk musiał trafić w tkankę miękką, bo się nie zdeformował. Równie dobrze pocisk ten mógł być wystrzelony wcześniej w innym miejscu i innych okolicznościach, a postrzelony mógł trafić na miejsce mordu już będąc rannym.
https://www.4lomza.pl/forum/read.php?f= ... 8&t=388688
Kto stwierdził że Niemcy? Kłamiesz bezczelnie. Czy już raport jest po myśli "polityków"?
Nie umniejsza to wcześniejszemu wpisowi.Napisałem że kilka niechlubnych zachowań nie przekreśli całego wkładu Polaków dla żydów.
https://twojahistoria.pl/2020/06/21/taj ... e-fortuny/.
Tak można się bawić godzinami wyszukując smaczki w sieci.Tego jest multum,mechanizmy działania banków centralnych,doprowadzanie do krachów giełdowych i wykupywanie aktywów za bezcen przez rody żydowskie.
Poszukam i znajdę tekst o pięćdziesięciu żydach którzy są odpowiedzialni za politykę światową.
https://twojahistoria.pl/2020/06/21/taj ... e-fortuny/.
Tak można się bawić godzinami wyszukując smaczki w sieci.Tego jest multum,mechanizmy działania banków centralnych,doprowadzanie do krachów giełdowych i wykupywanie aktywów za bezcen przez rody żydowskie.
Poszukam i znajdę tekst o pięćdziesięciu żydach którzy są odpowiedzialni za politykę światową.