schizofrrenia. czy wiesz czy to choroba?

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Jesień
bywalec

schizofrrenia. czy wiesz czy to choroba?

Post autor: Jesień »

ja dzieki schizofreni rozmawiam z kazdym z konwersja 100% tak ze nikt o tym nie wie.

stryer mi tlumaczy fraagmenty jego ksiazki do bio chemii ktorych ne rozummiem.

czlowiek musi myslec caly dzien niekoniecznie werbalnie.

jak chcesz ciszy mozg to kompute

zero razy zero rowna sie pytajnik.

itd.

piszcie o swoich super zdolnosciach.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: schizofrrenia. czy wiesz czy to choroba?

Post autor: Catastrophique »

Potrafię oddychać na pokaz.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Jesień
bywalec

k.o..
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

oczywiście, że to nie choroba. Wystarczy spojrzeć na takiego policmajstra co przebywa na forum większość życia i jego posty lądują w sekretariacie i jeszcze wmawia nam, że wygrał z chorobą lecząc się.
a pamięta jaki był kiedyś.
Prawdopodobnie Zbigniew też miał kaca i chwiejność po wypitej butelce likieru, ale ja nie i było tak już dwa razy, więc coś na ten temat wiem.
Jesień
bywalec

Ty masz jakieś Flash backi jak pokazywalem Daniela johnston.
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Nie wiem, czy udało się już komuś usystematyzować pojęcie schizofrenii? No chyba że: "psychoza endogenna", czyli ta nie wywołana przez substancje narkotyczne. No i jeszcze, jak śpiewa Przemyk, że gdzieś między aniołem a zwierzęciem, sterowani przez hormony. Pamiętam z biologii, że enzym to klucz do tego, by zaszła reakcja, chemiczna. Dobra, idę rozchodzić, ból istnienia. Nie patrzeć psom w oczy. I już. Ale co najstarsi polscy górale wiedzą lub mówili...
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

... o schizofrenii... Czytałam dziś słowa pani Gessler o zagranicznych wpływach w kuchni polskiej. Tak dla przykladu. Era Bleulera to pomieszanie zmysłów, ta wielorakość sprowadzona do jakiegoś tam schematu. A telepatia istnieje. Jak byk!
swtern
zaufany użytkownik

Post autor: swtern »

Wszystko co odstaje od społecznej normy może być uznane za chorobę lub przestępstwo np.LGBT,homoseksualizm,pedofilia,schzifrenia,nekrofilia....
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Ja nie pojmuję, kiedy matka "przekazuje" syna jego przyszłej żonie... Kiedyś na wsiach były pewnie specjalne rytuały, obrządki... Ciekawe, co Reymont o tym w "Chłopach" może pisał...
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

No ale nasze wpisy to mają jakiś mniejszy lub większy kontekst w tym sekretariacie? Dla mnie to jest jakieś koło diabelskie... Próbują ustalić, co jest przyczyną, a co skutkiem, a kasa nie zawsze jest ober-powodem, ober-intencją. Podglądactwo... Motywacją... Klepania liter po klawiaturze...
Jesień
bywalec

Life of the Eden pisze: pn wrz 14, 2020 6:15 pm
AcidHouse pisze: ndz wrz 13, 2020 7:03 pm
oczywiście, że to nie choroba. Wystarczy spojrzeć na takiego policmajstra co przebywa na forum większość życia i jego posty lądują w sekretariacie i jeszcze wmawia nam, że wygrał z chorobą lecząc się.

Jesteś tyle dzieckiem, ile znasz bajek, zamiast faktów o świecie. Dorosły zna fakty o świecie, dziecko łyka naiwne bajki.

Najpierw ludzie mówią, dla kogoś nie ma żadnej pracy, bo ma jakiś chory łeb. Potem diagnoza, ratowanie lekami, niepełnosprawność, głównie we łbie. Etap nominacji do Nagrody Nobla: zero razy zero równa się minus zero, zero razy jeden równa się jeden, jeden dzielone na zero równa się jeden.
ja nie moge. idziesz na kurs z unii. dostajesz staż z up. więc nie mogą Cię zwolnić. jak dostaniesz pracę.

a nad tym wszystkim opiera oko tutora.

jak trafisz na ludzi chuji to trafisz. większość chce pomagać.

kierunek wybierasz sam.
Awatar użytkownika
marta80
zaufany użytkownik

Post autor: marta80 »

Jak miałam psychozę to sam Dr David R. Hawkins tłumaczył mi zagadnienia działania świadomości i wszystko miało i ma sens :D
Awatar użytkownika
marta80
zaufany użytkownik

I mogłam rozmawiać telepatycznie z każdym, o kim pomyślałam. Tak "odkryłam", że mąż mojej siostry ją zdradza, zanim to wyszło na jaw. Takie tam, fajny wątek :)
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Wydawało mi się to atrakcyjne, mogłam kontemplować te zbiegi okoliczności, ale teraz oceniam to jako etap w życiu, który się zakończył. Dosięgła mnie smutna prawda, że to ja byłam sterowana.
Awatar użytkownika
marta80
zaufany użytkownik

Meduzola, też patrze na swoje przeżycia jako na etap, bo nie ma co się przywiązywać do jakiś tam "efektów specjalnych".

Zaciekawiło mnie to "to ja byłam sterowana". A teraz nie jesteś? Bo ja mam takie jakieś wewnętrzne i zewnętrzne przekonanie, że To, że ktoś mówi "życie jest w twoich rękach" to tez tylko taki etap. Że tak naprawdę wszystko się dzieje tak, jak ma się dziać, a my możemy mieć tylko złudzenie, że mamy jakiś wpływ.

Także taki etap, kiedy czułaś że jesteś sterowana, mógł być pewnym wglądem.

Ale każdy etap jest potrzebny, i ten kiedy kierujemy i ten kiedy widzimy, że wcale nie kierujemy.
Jesień
bywalec

marta80 pisze: wt wrz 15, 2020 10:58 am Meduzola, też patrze na swoje przeżycia jako na etap, bo nie ma co się przywiązywać do jakiś tam "efektów specjalnych".

Zaciekawiło mnie to "to ja byłam sterowana". A teraz nie jesteś? Bo ja mam takie jakieś wewnętrzne i zewnętrzne przekonanie, że To, że ktoś mówi "życie jest w twoich rękach" to tez tylko taki etap. Że tak naprawdę wszystko się dzieje tak, jak ma się dziać, a my możemy mieć tylko złudzenie, że mamy jakiś wpływ.

Także taki etap, kiedy czułaś że jesteś sterowana, mógł być pewnym wglądem.

Ale każdy etap jest potrzebny, i ten kiedy kierujemy i ten kiedy widzimy, że wcale nie kierujemy.
Ty to Ty.
ja to Ty.

jak potrzebujesz wyjaśnienia to pw
Awatar użytkownika
marta80
zaufany użytkownik

:D nie potrzebuję :D
Edit bo "pw" to "patrz wyżej" ? Bo teraz pomyślałam, że "prywatna wiadomość" i nie wiem :D
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Zamiast najzwyczajniej w świecie zaprosić kogoś na kawę i podpytać i wysłuchać, robili/ robią eksperymenty na ludziach, testy jakieś podwójnie zaślepiane. A teraz to ja tyle tylko mogę powiedzieć, że jesteśmy pyłem kosmicznym i te zabiegi to rodzaj motywacji, której nie rozumiem...
Awatar użytkownika
marta80
zaufany użytkownik

Meduzola pisze: wt wrz 15, 2020 8:07 pm te zabiegi to rodzaj motywacji, której nie rozumiem...
Pięknie napisałaś...też tak to czuję...że Wszechświat tak pokazuje, że jest, że wspiera...że "zawsze jest po naszej stronie, chociaż może nie zawsze po naszej myśli".
Nobody-333
zaufany użytkownik

Post autor: Nobody-333 »

Life of the Eden pisze: pn wrz 14, 2020 6:36 pm Załóżmy, że ktoś odbył kurację Rispoleptem,
To co że rispoleptem ? Ja to biore , to jest jakiś gorszy neuroleptyk ?
Ostatnio zmieniony śr wrz 16, 2020 9:01 am przez Nobody-333, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”