Książki, które warto przeczytać
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Re: Książki, które warto przeczytać
"Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną" Doroty Masłowskiej.
Miałam obiekcje co do tej książki, po obejrzeniu filmu na jej podstawie. Zupełnie niepotrzebnie. Moim zdaniem powieść jest zdecydowanie lepsza od filmu, który wywołał skrajne reakcje. Równie mocno był chwalony, co krytykowany przez recenzentów. Suma sumarum zdobył wiele nagród filmowych.
Książka została okrzyknięta pierwszą powieścią dresiarską. Dość specyficzny sposób prowadzenia narracji, do której jednak czytelnik bardzo szybko się przyzwyczaja. Brutalność, narkotyki, seks, wulgaryzm, chamstwo przedstawione w groteskowej formie, prowadzą do refleksji nad naszą polską rzeczywistością.
Miałam obiekcje co do tej książki, po obejrzeniu filmu na jej podstawie. Zupełnie niepotrzebnie. Moim zdaniem powieść jest zdecydowanie lepsza od filmu, który wywołał skrajne reakcje. Równie mocno był chwalony, co krytykowany przez recenzentów. Suma sumarum zdobył wiele nagród filmowych.
Książka została okrzyknięta pierwszą powieścią dresiarską. Dość specyficzny sposób prowadzenia narracji, do której jednak czytelnik bardzo szybko się przyzwyczaja. Brutalność, narkotyki, seks, wulgaryzm, chamstwo przedstawione w groteskowej formie, prowadzą do refleksji nad naszą polską rzeczywistością.
"Mówię, krzyczę, piszę. Czy warto było mącić ciszę?"
-
- zarejestrowany użytkownik
hej Izka, jeśli podobała Ci się "Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną" Doroty Masłowskiej, spróbuj Krystiana Bali, "Amok".
Podobne treści, narracja powala.
pozdrawiam
Podobne treści, narracja powala.
pozdrawiam
-
- zaufany użytkownik
Fajna książka ten "Amok" Krystiana B., nie powiem, ale ze względów wiadomych praktycznie nie do zdobycia. Chyba że za naprawdę dużą kasę.
-
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
Ktos wrzucił "Amok" Krystiana Bali w pdf-ie do sieci. Piractwo, ale skoro książka jest nie do zdobycia..
http://chomikuj.pl/Mariolka81/e-booki/a ... 961124.pdf
Uważam, że gdyby nie rozgłos wokół autora, ta książka przeszłaby bez echa.
Pozdrawiam.m.
http://chomikuj.pl/Mariolka81/e-booki/a ... 961124.pdf
Uważam, że gdyby nie rozgłos wokół autora, ta książka przeszłaby bez echa.
Pozdrawiam.m.
-
- zaufany użytkownik
Uważam podobnie. Ale czytałem niedawno ostro w mediach rezonansujący "Trans" madame Manueli i jakoś cały czas nasuwały mi się skojarzenia właśnie z "Amokiem" :-) Tyle że w tamtym przypadku kolejność była odwrotna: o autorze nigdy nie słyszałem, w księgarni spodobała mi się okładka, kupiłem, po czym wchłonąłem z zapałem. Niestety później komuś pożyczyłem, kontakt się urwał i gdy sprawa zrobiła się głośna, z bólem oglądałem na Allegro schodzące używki po 200 zł. i więcej ;-)
-
- moderator
Chodzi Ci o Manuelę Gretkowską? Nie czytałam tej książki. Gretkowską przestałam czytać po "Polce". Na początku byłam nią zachwycona, potem zmęczyła mnie swoją wtórnością.Zlomiasz pisze:"Trans" madame Manueli
Pozdrawiam.m.
-
- zaufany użytkownik
Mnie akurat specjalnie zmęczyć wtórnością nie zdążyła, gdyż jedyna jak dotąd poznana pozycja p/t "Kabaret metafizyczny" w zupełności wystarczyła do trwałej impregnacji na literackie powaby autorki. "Trans" traktowałem bardziej jako krótki wypad z mej nory do mainstreamu "duchowego życia narodu", z którym b. niewiele mnie już łączy, toteż wielkich wzruszeń nie oczekiwałem.
W którymś z ostatnich numerów "Uważam Rze" recenzent twierdził, że to najlepsza książka Manueli i zarazem pisarska kapitulacja: dojrzała kobieta wraca do liceum. Być może miał rację.
W którymś z ostatnich numerów "Uważam Rze" recenzent twierdził, że to najlepsza książka Manueli i zarazem pisarska kapitulacja: dojrzała kobieta wraca do liceum. Być może miał rację.
-
- moderator
Zaintrygowałeś mnie
Nie mam co czytać ostatnio, może sięgnę po tę książkę.
Pozdrawiam.m.

Pozdrawiam.m.
-
- zaufany użytkownik
Polecam Czarnoksiężnika z Argipelagu i inne książki Ursuli Le Guin.Świetny jest także Orson Scott Card i jego Gra Endera.Dwie wspaniałe książki
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
-
- zaufany użytkownik
Pierwsze cztery książki z Enderem są dobre, bardzo ciekawe juest połączenie pierwszej i czwartej części, gdzie te same wydarzenia są opowiadane przez innych narratorów. W trzeciej części jest wątek poświęcony nerwicy natręctw, dość interesujący.Irish pisze:.Świetny jest także Orson Scott Card i jego Gra Endera.Dwie wspaniałe książki
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
-
- zaufany użytkownik
"Muniek" Rozmowa Grzegorza Brzozowicza z Zygmuntem Staszczykiem.
Polecam nie tylko fanom zespołu T.Love, ale generalnie miłośnikom polskiej muzyki rockowej. Wiele mało znanych faktów z życia artysty i jego zespołu ukazanych na tle realiów PRL-u w bezpretensjonalnej, bardzo szczerej rozmowie.
Polecam nie tylko fanom zespołu T.Love, ale generalnie miłośnikom polskiej muzyki rockowej. Wiele mało znanych faktów z życia artysty i jego zespołu ukazanych na tle realiów PRL-u w bezpretensjonalnej, bardzo szczerej rozmowie.
"Mówię, krzyczę, piszę. Czy warto było mącić ciszę?"
-
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony sob lut 08, 2014 3:54 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
-
- zaufany użytkownik
mei, jak lubisz cos w stylu romansu, to polecam Ci bardzo ksiazke Leopolda Tyrmanda 'Siedem czarodziejskich rejow'.
-
- moderator
Czytam właśnie "Mroczne materie" Pullmana. Trylogię porównuje się do trylogii Tolkienowskiej, ale uważam, że każda z tych książek ma swój specyficzny klimat i nie są one porównywalne. Na pewno jest to dobra książka, znakomicie napisana (przez wykładowcę literatury angielskiej). Dla miłośnika fantasy - lektura obowiązkowa.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
-
- zaufany użytkownik
Fantastyczne samobójstwo zbiorowe Arto Paasilinna.Posilę się recenzją jakiegoś użytkownika "Paasilinna snuje historię tak prostą i szczerą, jak prości i szczerzy są Finowie, i po mistrzowsku zaprawia ją specyficznym, "narodowym" poczuciem humoru, odzierając ze sztucznego oceniania i moralizowania towarzyszącego zwykle kwestii samobójczej śmierci. Surowym, zasadniczym tonem odkrywa całą paletę uczuć i emocji targających pozornie zimnymi ludźmi Północy."
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
the formless."
the formless."
-
- zaufany użytkownik
Czytam właśnie "Byt i nicość" Sartre'a i pewnie, że chciałbym powiedzieć, że książka genialna, ale niestety nie mogę, bo mówiąc szczerze jest to puste gadanie. Kiedyś uważałem, że filozofia to taka pseudonauka, bo przecież sama logika odcięta od jakichkolwiek badań empirycznych musi wcześniej czy później zaprowadzić na manowce. Ta książka jest tego potwierdzeniem. Ale! Wcześniej czytałem "A co jeśli Boga nie ma" Kołakowskiego i książka była nad wyraz interesująca, ale tam były jakieś badania np. pisemnych świadectw mistyków.
Chyba rzucę tę książkę i biorę się za "Padlinę" Jacka Soboty, jego "Głos Boga" bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Chyba rzucę tę książkę i biorę się za "Padlinę" Jacka Soboty, jego "Głos Boga" bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
...zwierzę morskie, które żyje na lądzie i chciałoby fruwać
-
- zaufany użytkownik
Sam też wiele nie skorzystałem, ale znam takich co sobie chwalili Byt i Nicość. Uważam, że moje kłopoty były związane głównie z trudnością języka, bo pewne rzeczy w tej ksiązce są dość ważne - choćby opisanie fenomenu "złej wiary". Dowodem na to, że odbiór ksiązki utrudnia mi język jest fakt, że opracowania o Sartrze czyta mi się już lepiej.
Poza tym taka lektura jest przydatna dla studiującego teksty buddyjskie, gdzie też dominuje opis nad definowaniem pojęć.
Poza tym taka lektura jest przydatna dla studiującego teksty buddyjskie, gdzie też dominuje opis nad definowaniem pojęć.
-
- zaufany użytkownik
Nie wiem czy warto, ale w najbliższym czasie mam zamiar sprawdzić czy warto przeczytać rozważania Chwina o samobójstwie http://wyborcza.pl/1,76842,7523656,Para ... jstwa.html
-
- zaufany użytkownik
Jednak czytam dalej i chyba skończę tę książkę Sartre'a. Może skłoniło mnie do tego że dobrnąłem do części poświęconej seksowi, to zawsze najbardziej interesuje. Powiedziałbym że ten filozoficzny pogląd na miłość nawet taki romantyczny, w sensie wzniosły. Swoją drogą to dziwne, ze zwykłemu ruchowi frykcyjnemu nadajemy takie znaczenie. Jak zawsze, liczy się pewnie sama otoczka. Czytając aż chwilami żałuję, że wszystko teraz sprowadza się do pójścia do baru, dobrej gadki i postawienia drinka.
...zwierzę morskie, które żyje na lądzie i chciałoby fruwać
-
- moderator
A ja nie mogę przebrnąć przez "Fala po burzy" Doris Lessing. To trzecia część pięcioksięgu "Dzieci przemocy". Dwie pierwsze części bardzo mi się podobały, potem nastąpił impas w czytaniu. Ale myślę, że warto przeczytać całość.
Doris Lessing to moja ulubiona pisarka. Zaczęłam przygodę z jej pisarstwem od "Pamiętnika przetrwania", książki w klimacie fantasy, z katastroficznym motywem upadku cywilizacji. Teraz bardziej skupiam się na jej powieściach obyczajowych, choć trudno użyć takiego zaszufladkowania w przypadku wszechstronnego pisarstwa Doris Lessing. Gorąco polecam jej książki.
Pozdrawiam.m.
Doris Lessing to moja ulubiona pisarka. Zaczęłam przygodę z jej pisarstwem od "Pamiętnika przetrwania", książki w klimacie fantasy, z katastroficznym motywem upadku cywilizacji. Teraz bardziej skupiam się na jej powieściach obyczajowych, choć trudno użyć takiego zaszufladkowania w przypadku wszechstronnego pisarstwa Doris Lessing. Gorąco polecam jej książki.
Pozdrawiam.m.