Mózg podpowiada zdania - tez tak macie?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Cynamon
zaufany użytkownik

Mózg podpowiada zdania - tez tak macie?

Post autor: Cynamon »

Czasami jak nie dosłyszę jakąś rozmowę w oddali.. i wydaje mi się że dosłyszałem jedno słowo to mój mózg próbuje sobie przypomnieć to co słyszałem w całości i w takim 10 sekundowym opóźnieniu.... i tworzy całe zdanie lub zdania na mój temat

Macie coś takiego? jak to się nazywa? jak się tego pozbyć? jak z tym żyć? neuroleptyki nie pomagają
Awatar użytkownika
Yellow9
zaufany użytkownik

Re: Mózg podpowiada zdania - tez tak macie?

Post autor: Yellow9 »

Urojenia ksobne
Życie jest piękne

Tylko akurat nie moje
ptk
bywalec

Post autor: ptk »

Miałem coś podobnego w psychozie.Od rana do nocy słyszałem rozmowy na mój temat od sąsiadów i ludzi przechodzących koło mojego domu.Wszystko sobie dopowiadałem na podstawie fragmentów/pojedyńczych słów które wydawało mi się że dobrze usłyszałem.To wszystko było potwierdzeniem błędnych przekonań (urojeń).Rodzinie nie wierzyłem jak próbowali mnie przekonać że sobie wkręcam.Wyszedłem z tego dzięki rozmowie z osobami które nie miały interesu aby mnie oszukiwać a jedną z nich codziennie słyszałem przez ściany jak rzuca obelgami na mój temat.
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
Awatar użytkownika
Yellow9
zaufany użytkownik

Post autor: Yellow9 »

Też miałam coś podobnego. Przechodziłam obok budowy i wydawało mi się, że robotnicy o mnie rozmawiają, a tak naprawdę rozmawiali o czymś zupełnie innym. W moim przypadku wystarczyło zmienić leki, a wszystko wróciło do normy. Jak te leki na ciebie nie działają próbuj dalej. Na mnie dopiero zadziałał trzeci lek. Warto też się zapisać na psychoterapie żeby wyjść z błędnych przekonań. W szpitalu trafiłam na dobrą panią psycholog dzięki, której pozbyłam się urojeń prześladowczych. Powiedziała mi żeby zweryfikować czy moje urojenia są prawdziwe czy też nie i napisać do osoby, która mnie śledzi. Potem było spotkanie z rzeczywistością. Następnym razem jak będzie ci się wydawać, że ktoś o tobie mówi podejdź i zapytaj o to.
Życie jest piękne

Tylko akurat nie moje
ptk
bywalec

Post autor: ptk »

Tak jak pisze Willow - Dobranie leków i w miare możliwości bezpośrednia weryfikacja u osob których słowa odnosimy do siebie.
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
urojona
zaufany użytkownik

Post autor: urojona »

Ja mam caly czas przeslyszenia, jak nie uslysze wyraznie. Albo zdania/slowa obrazajace mnie kiedy inni mowia. Samych glosow nie mam raczej , takich z niewiadomego pochodzenia.
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

Rozwiązanie: mówić szybciej niż mózg podpowiada.
E ?= m + (*c²)
AB
bywalec

Post autor: AB »

Cześć,
Ja może trochę zboczę z tematu, ale miałem tak, że w pracy rozmawiałem przez telefon z klientem, wtedy również głosy gadały do mnie i dlatego nie słyszałem co mówi osoba, która ze mną rozmawia przez telefon. Koleżanki się ze mnie śmiały, ale one nie wiedziały, że jestem chory.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Mi się przekształca słowa.
Jak byłem w szpitalu, to wydawało mi się że personel medyczny w Hiszpanii mówil w języku Polskim.
ODPOWIEDZ

Wróć do „głosy”