Urojenie miłości
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
Urojenie miłości
Hej,
Moja partnerka mnie dzisiaj rzuciła, bo stwierdziła, że myślała o kimś innym i to on jest w jej głowie, jak była jeszcze zdrowa twierdziła, że mnie kocha nad życie i układała wspólne życie. Od pewnego czasu mówiła, że ktoś o czymś wie, gdzie ja nie miałem pojęcia o co chodzi. Dopiero po jakimś czasie powiedziała mi, że trafiła 2 lata temu do szpitala z omamami wzrokowymi widziała diabła itd, psychoza niby wystąpiła od narkotyków (marihuana, amfetamina i inne eskperymenty), poźniej miała nawrót twiedziła, że ktoś ją budzi w nocy, miała wtedy też próbę samobójczą. Teraz mówiła mi , że ludzie znają jej myśli, śmieją się z niej , czytają w jej znach, tablice, cyfry interpretuje pod siebie tak sam jak inne rzeczy. Nie stwiedzono u niej jakiś czas temu schizofrenii jakieś 6 miesięcy temu odstawiła leki olanzapine i lit. Nie chce iść do lekarza i twiedzi, że to trwa już kilka lat, jednak przez te leki tego nie widziała. Boi się ludzi, bo wszyscy wiedzą,śmieją się itd Czy to schizofrenia??? Czy to urojenie miłości do innej osoby?? Jak jej pomóc
Moja partnerka mnie dzisiaj rzuciła, bo stwierdziła, że myślała o kimś innym i to on jest w jej głowie, jak była jeszcze zdrowa twierdziła, że mnie kocha nad życie i układała wspólne życie. Od pewnego czasu mówiła, że ktoś o czymś wie, gdzie ja nie miałem pojęcia o co chodzi. Dopiero po jakimś czasie powiedziała mi, że trafiła 2 lata temu do szpitala z omamami wzrokowymi widziała diabła itd, psychoza niby wystąpiła od narkotyków (marihuana, amfetamina i inne eskperymenty), poźniej miała nawrót twiedziła, że ktoś ją budzi w nocy, miała wtedy też próbę samobójczą. Teraz mówiła mi , że ludzie znają jej myśli, śmieją się z niej , czytają w jej znach, tablice, cyfry interpretuje pod siebie tak sam jak inne rzeczy. Nie stwiedzono u niej jakiś czas temu schizofrenii jakieś 6 miesięcy temu odstawiła leki olanzapine i lit. Nie chce iść do lekarza i twiedzi, że to trwa już kilka lat, jednak przez te leki tego nie widziała. Boi się ludzi, bo wszyscy wiedzą,śmieją się itd Czy to schizofrenia??? Czy to urojenie miłości do innej osoby?? Jak jej pomóc
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Urojenie miłości
Hej, dużo spokoju trzeba, od razu to nie przechodzi. Cierpliwości, jeśli w ogóle przejdzie. xd
Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Postaraj się być może po prostu przy niej, jak możesz. Niestety trudna sprawa, takie oderwanie od świata.
Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
-
Niestety nie chce mnie widzieć, bo ja też coś wiem(tylko coo???) i jestem w jakieś zmowie z kimś(tylko z kim??), z resztą jej wszyscy podpadają, więc nie da rady...
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
To wygląda na psychoze, proponowałabym zadzwonić po karetkę i lekarzowi opisać sytuację, zabiorą ją do szpitala i podkurują lekami, to że teraz mówi że nie chce cię znać i w ogóle, to nie znaczy że tak jest naprawdę, psychoza lubi tworzyć różne dziwne rzeczy w głowie, to bardzo nieprzyjemne uczucie mieć sieczkę w głowie a i nad emocjami i zachowaniem nie zawsze się panuje.
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Tak, to wygląda na klasyczny przypadek schizofrenii.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
Ja się zastanawiam, czy to w ogóle jest w stanie przejść bez leków i czy ona w ogóle zrozumie kiedykolwiek jaką krzywdę mi wyrządza, czy będzie chciała wrócić, bo jak była zdrowa twierdziła, że to na całe życie już, bo jestem dobry itd
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Choroba odsłania pierwotny instynkt człowieka i może on być różny.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Teoretycznie może, ale w praktyce szanse są prawie żadne.
Oczywiście, że jak dojdzie do sobie i zrozumie, że nie zostawiłeś jej, jak była w kryzysie, to są duże szanse, że wróci do Ciebie. Tylko to wymaga dużo czasu. 3 miesiące na dojście do siebie po psychozie na lekach, a potem tak z 9 miesięcy na poukładanie sobie tego wszystkiego i zrozumienie tego wszystkiego. Może szybciej, ale to zależy od człowieka.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
trudno powiedzieć... na pewno to był dla Ciebie emocjonalny cios to, że Cię rzuciła i szukasz wyjaśnień w tym, że kiedyś była chora, ale może po prostu poznała kogoś innego...
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Będę cyniczny. A czy ty będziesz umiał zrozumieć że ona może mieć problemy z określeniem rzeczywistości? Bo tak ta choroba działa i w dodatku jest to już na całe życie. I nie wystarczy łyknąć tabletki i już po wszystkim.
Dobra dopiszę jeszcze, tym razem bez emocji. Robert, nie masz pojęcia jak traumatycznym przeżyciem jest dla schizofrenika psychoza. Ile w tym jest lęku i przerażenia. Może nie dotarło to jeszcze do ciebie ale jeśli planujesz ratować związek to nastaw się że schizofrenia będzie częścią waszego życia.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Raczej nieszybko. Co opisujesz wskazywałoby na stan psychozy. Kiedy ostatni raz była marihuana ? Marihuana może wyzwalać schizofrenię. Mamy co chwila takie przypadki. Żaden inny narkotyk nie prowadzi do choroby tak bardzo jak marihuana.
Nie martw się, czy ona chce być z Tobą, czy nie, bo to teraz nie najważniejsze. Raczej zadbaj, żeby miała prawidłową opiekę lekarską i nie zlekceważyła leków. Zaciągnij ją do lekarza, tłumacz, a jak nie ma innego wyjścia zadzwoń po kartkę, jak pisze Maksymiliana. Pisz w tym wątku, co się dalej wydarzyło.
- Jurian_69
- zaufany użytkownik
- Status: praktyk new code nlp
- Gadu-Gadu: 63586693
- Kontakt:
Załatw jej najlepszego psychologa (np. integralnego) i póki co powinna zażywać tą chemię (czyli wizyta u zaufanego nowego doktora - póki co regularnie - prywatnie!).
(to nawrót psychozy paranoidalnej). Ciężko wyleczyć, a większość pacjentów tego forum leczy się na to dożywotnio.
Pozdro .
PS. Zanim zrobisz powyższe ktoś ją powinien zmusić do zażywania olanzapiny 10mg na noc codziennie. Niestety! Następnie w/w. Ona nie ma nikogo (nawet na niby) i nie kocha nikogo, ponieważ aktualnie jest "zaburzona". I jeszcze jedno: nie była zdrowa, a miała remisję .
F43.9