Będę promował wartości judaistyczne...

Moderator: moderatorzy

fotex
zaufany użytkownik

Będę promował wartości judaistyczne...

Post autor: fotex »

...i zaproponuję Wam oglądnięcie dużej ilości zdjęć z cmentarza Nowego.Wiem że cmentarz to może nie jest temat otymistyczny ale obiekt jest ładny i można go sobie oglądnąć.

http://www.instantgallery.pl/galerie/73 ... owy/0.html
Proponuję zaglądnąć na zdjęcia grobów żydowskich żołnierzy brytyjskiej armii.Prochy leżą na woskowym cmentarzu w Krakowie na Prandoty

http://www.instantgallery.pl/galerie/73 ... rzy/0.html

I coś dla ducha czyli zdjęcia krakowskiej synagogi z zewnątrz Tempel.

http://www.instantgallery.pl/galerie/73 ... ogi/0.html
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Post autor: demeter »

Żydowskie cmentarze to piękny temat, mający i wstydliwą stronę w naszej historii. Otóż po II wojnie mieszkańcy okolic kirkutów masowo ograbiali miejsca pochówków z macew (to te płaskie płyty nagrobne), przeznaczając je do budowy własnych domostw i obejść. OKROPNE!
Demeter
fotex
zaufany użytkownik

To tak jakby Żydzi budowali sobie domy w Izraelu z palestyńskich nagrobków.Ale wojna demoralizuje.
fotex
zaufany użytkownik

Re: Będę promował wartości judaistyczne...

Poprostu interesuję się tym tematem.Nawet udzielałem się dużo swego czasu na FŻP.
Awatar użytkownika
awmi
zaufany użytkownik

Post autor: awmi »

Kultura i tradycja - owszem bardzo mi się podoba, ale polityka wobec Palesyny (i nie tylko) nie bardzo.
Udział Żydów w obronie Polski (tej, która od wielu wieków była dla nich bardziej przychylna niż inne kraje) w II wojnie światowej ma też wiele znaków zapytania.
Tajemnica sukcesu to wytrwałość w dążeniu do celu. Benjamin Disraeli
fotex
zaufany użytkownik

Będe *słowo niedozwolone* robił co mi się podoba i jakieś twoje patryjotyczne gadanie mam w dupie.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

Bogus pisze:nie zawsze czarne jest czarne, a białe białe. ;)
Mało tego, czasem nawet czarne jest białe a białe jest czarne :idea:
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Podobny zapomniany i zrujnowany kirkut znaleźliśmy także na południe od Warszawy, za Józefowem. Głazy, na wpół przewrócone stoją pośród lasu jak zjawy, istoty nie z tego świata, których czas minął, a one o tym zapomniały. Widziałem także miejsca po odłupanych płaskorzeźbach. Rzeczywiście warto zobaczyć, żeby przekonać się, że coś tak obcego i jak by się wydawało niepasującego jest tu tak bliskie.
To takie dziwne, i trudne do wyobrażenie, że koniec świata mógł mieć miejsce tu w jakimś lasku pod Warszawą. Kto tego nie zna nie zna w pełni Polski.

Jednego nie mogę jednak zrozumieć, że niedobitki tych ludzi przesiąkniętych klimatem polskiej wsi, w których po stuleciach pewno więcej krwi słowiańskiej zgotowali mieszkańcom Palestyny takie piekło. Czy jesteśmy za nie współwinni ?
aaaad
zbanowany
zbanowany

Post autor: aaaad »

zbyszek pisze: Jednego nie mogę jednak zrozumieć, że niedobitki tych ludzi przesiąkniętych klimatem polskiej wsi, w których po stuleciach pewno więcej krwi słowiańskiej zgotowali mieszkańcom Palestyny takie piekło. Czy jesteśmy za nie współwinni ?

Żydzi, którym udało się cało ujść z życiem w czasie wojny
i po wojnie (nie zostali zabici przez Polaków) żyją pamięcią
przekazywaną przez pokolenia, czym Polska i Polacy byli
dla Żydów. Polacy lubią się chwalić swoją tolerancją, nie chcą
pamiętać osobnych ławek dla Żydów w przedwojennej Polsce
i bojkotu tego, co żydowskie. Nie chcą pamiętać tej radości,
jaką mieli Polacy, że Hitler robi za nich to, co im się marzyło.
Życie pośród milionów Arabów chcących ci poderżnąć gardło
albo wysadzić w powietrze też nie nastraja pokojowo, ba,
budzi co najgorsze, a Żydzi są takimi samymi ludźmi jak inni
i walczą o swoje przetrwanie tam i w innych miejscach na
świecie.
Grzecznie sami dół wykopali, a żeby nie fatygować "dam" tak brudnym zajęciem sami roztrzaskali sobie łby, ale że jako martwi nie byli w stanie sami się zakopać zostali okrzyknięci skończonymi ścierwami.
Awatar użytkownika
japalach
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: japalach »

Się wtrącę, wybaczcie.

Byłem bardzo negatywnie nastawiony do "żydów" jak byłem młody. Teraz powoli zmieniam zdanie na neutralne. Nie poznałem jawnego reprezentanta judaizmu. Nie będę przytaczał jakiś opini znajomych o tych ludziach - bo to mogą być plotki.

Nie podoba mi się, co sie dzieje na ziemi, którą dla wielu setek milionów ludzi (chrześcijan, muzułmanów i żydów) była początkiem ich religi i wielkich wydarzeń. I nie ma co mówić kto komu grozi i czy żydzi, czy arabowie są źli.

Ale trzeba znać historię, że po ~46 roku władza światowa utworzyłą sztucznie państwo izrael. I było by dobrze, gdyby palestyńczycy i żydzi żyli w zgodzie. Korzystali z własnej obecności - muzułmanie szanowaliby żydów za ich wiedzę, doświadczenia, kapitał, a izraelici by szanowali muzułmanów że moga żyć i mieć w końcu swoje państwo. A niestety tak nie jest i wina leży po środku - a szczególnie w nacji silniejszej. Która powinna dawać dobry przykład, a nie zły.

Co do cmentarzy to nie widziałem, ale wiem że w moim rodzinym mieście po wojnie na takim cmentarzu postawiono robotnicze ogródki działkowe. I dzisiaj wiele osób nie wie, że pod ich pomidorami jest pochowana rodzina żydowska, która była mecenasem, fundatorem i twórcą ich miasta na przestrzeni dziejów a szczególnie od pozytywizmu - gdy nauczyliśmy się jeść nożem i widelcem po zejściu z pól uprawnych.

To jest smutne.

Dla pana byłego działacza FŻP sugeruję, aby tak się nie denerwował i wziął pod uwagę, że mówiąc że ta kultura jest fascynująca i tyle o niej wie, w pewnym stopniu reprezentuję ją - a przez takie reakcję na kreatywną krytykę daje złe świadectwo o sobie, a co gorsza o judaizmie. I jak później zmieniać zdanie o "zydach" na lepsze?

ps. Dla wielbicieli takich opuszczonych znaków czasu polecam cmentarze, a nawet całe wsie połękowskie w Bieszczadach - przy jednym ma podobnież swój dom p. Stasiuk. Robi wrażenie, gdyż nie szanując ich (równiez cmentarzy żydowskich), nas na pewno też nie uszanują po śmierci.
"Patrząc z rynsztoka do gwiazd. " [M.T.]
Zapraszam na https://web.puczat.pl/wp/
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

japalach pisze:... Dla wielbicieli takich opuszczonych znaków czasu polecam cmentarze, a nawet całe wsie połękowskie w Bieszczadach ...nas na pewno też nie uszanują po śmierci.
Rzeczywiście można zrobić z tego, jak niektórzy to czynią swojego rodzaju modę, nawet zbrodnią można się zachwycać, ale to chyba trochę bez sensu - w sumie podobne bezczeszczenie, jak te, o który m piszemy. Proponuję zostawmy już temat cmentarzy.
Awatar użytkownika
japalach
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: japalach »

Nie zachwycam się cmentarzami. Raczej rzadko bywam, pewnie niedługo.
Nie wiem czy jest na to moda, Podjąłem tą tematyke p. Zbyszku z uwagi na zaniedbanie wielu cmentarzy i nie tylko żydowskich.

Byłem w tych znienawidzonych przez wszyskich obecnie stanach - Washington DC. I raz poszedłem na najbardziej znany cmentarz na świecie - Arlington obok Pentagonu (mam na myśli komercyjne uwielbieie cmentarzy - w każdym wojennym amerykańskim filmie jest sceneria stamtąd). Jednak tylko nieliczni wiedzą (bo nie mieszkają w stanach i że to jest obiekt wojskowy, choć turystyczny - ja przeszedłem po prostu przez płot) - że ten cmentarz to w pewnym stopniu symbol pojednania między religiami (wracając do meritum tematu), gdyż obok żołnierza np. Polaka katolika, leży żołnierz religi żydowskiej, a i muzułmanie się zdarzają. I na każdym grobie jest zaznaczony symbol danej wiary poprzez np krzyż, gwiazdę dawida, czy półksiężyc- można na to zwrócić uwagę na filmach - ja to dopiero odkryłem tam na miejscu. Bo na filmach często nie ma ostrości ustawionej.

I to tyle w temacie cmentarzy z mojej strony

Pozdro
"Patrząc z rynsztoka do gwiazd. " [M.T.]
Zapraszam na https://web.puczat.pl/wp/
Romek44
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Romek44 »

Są opinie zupełnie odmienne, że to właśnie amerykanie podsycają cały czas waśnie palestyńsko-izraelskie np z tego co wiem izrael dostał łodzie podwodne z wyrzutniami rakiet od swoich amerykańskich sojuszników, żydzi budują mur i raczej nie chcą pokoju. Amerykanie w Izraelu od wielu lat mają przyczułek na bliskim schodzie do anektowania innych krajów ze złożami ropy naftowej. Mosad od II Wojny Światowej głównie współpracował ze służbami amerykańskimi w poszukiwaniu SSmanów i innych zbrodniarzy wojennych. Itd itd...

Rosjanie natomiast upodobali sobie destabilizację od wielu lat nie Izraela, ale Afganistanu, Czeczenni a ostatnio Gruzji - bo tam jest ropa.

Pewna dziennikarka żydowska powiedziała w wywiadzie, że lud izraelski był wodzony przez tyle lat po pustyniach i całym świecie aby w końcu dostać ziemię na bliskim wchodzie, akurat tam gdzie nie ma ropy.

Każdy ma inne opinie, ja nie podpisuję się pod powyższymi, ani pod Twoimi Bogus. W pewnym kwestiach lepiej się nie wypowiadać, jak do końca się nie wie i wierzy się mediom i plotką.

Dlatego proponuję, abyśmy tematy judaistyczne - w tym sensie - również zostawili w spokoju.
Romek44
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Romek44 »

Sory to byłem ja JaPalach z tym postem u góry, tylko nie wylogowałem się po znajomym.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Mam wrażenie, że przemoc usprawiedliwiana jest przez Izraelczyków naturalnym prawem do posiadania własnego kraju. Rzeczywiście takie prawo istnieje, jednak terroryzm izraelski jest nieusprawiedliwiony. Należy wykazać błąd w takim "usprawiedliwieniu".
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Rzeczywiście niewiele o tym wiem i nie byłem w Izraelu. Sorry jeśli moja wypowiedź zabrzmiała jak jakiś komunał, lecz była moja. Przypuszczenie, że izrealski nacjonalizm jest silniejszy i bardziej agresywny niż w innych krajach opieram na takich faktach jak nieuzasadnione akcje militarne, prowadzenie terroru przeciwko ludności cywilnej, prześladowania ekonomiczne, sabotowanie uzgodnionych i podpisanych porozumień.
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik
Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
Gadu-Gadu: Czarnokrwista

Post autor: Francesco »

Ostatnio zmieniony wt paź 07, 2014 1:42 pm przez Francesco, łącznie zmieniany 2 razy.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

"Amerykańscy Żydzi" - i wszystko jasne ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

dziecko jaki ma fajny strój
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik
Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
Gadu-Gadu: Czarnokrwista

Post autor: Francesco »

Czy to są Żydzi czy mi się zdaje ? Pewnie chcą energii dla Matki Ziemi, fajne nawet, poszłabym i też tak potańczyła ;) :arrow: : :?: Kojarzy mi się z obiegiem planet wokół słońca ->Kosmos.
https://www.facebook.com/BesuchIsrael
Ostatnio zmieniony czw paź 02, 2014 9:25 pm przez Francesco, łącznie zmieniany 1 raz.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
ODPOWIEDZ

Wróć do „fotex”