Tylko dla wierzących. Czytajcie Psalm 91 w czasie epidemii

To jest dział dodatkowy utworzony ze względu na aktualną sytuację wokół COVID-19, niezwiązaną z pierwotnym tematem tego forum i pozostaje do dyspozycji dla każdego zainteresowanego wymianą informacji na ten temat.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Tylko dla wierzących. Czytajcie Psalm 91 w czasie epidemii

Post autor: Bright Angel »

Polecam czytać Psalm 91 w czasie epidemii i też inne Psalmy proszące o ochronę. Czytać kilka razy, pomaga.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Koronka do Miłosierdzia Bożego za umierających

Post autor: kotek »

https://www.pch24.pl/adoptuj-konajacego ... 853,i.html - Adoptuj konającego! Modlitwa za umierających na COVID-19, którzy nie mają dostępu do sakramentów (fragment):

Włosi należący do Stowarzyszenia Apostołów Bożego Miłosierdzia „Faustinum” wyszli z inicjatywą: „Adoptuj konającego”. Zachęcają do modlitwy Koronką do Bożego Miłosierdzia za umierających, którzy chorują na COVID-19, a nie mają możliwości przyjęcia sakramentów. Chodzi szczególnie o przebywających na oddziałach intensywnej terapii – informują siostry ze Zgromadzenia Matki Bożej Miłosierdzia. Jednocześnie trwa akcja modlitewnej opieki nad pracownikami służby zdrowia.
24.03.2020 - w Polsce zmarło dwóch księży zarażonych SARS-CoV-2 - proboszcz parafii Białopole na Lubelszczyźnie i proboszcz parafii w Drwini w Małopolsce.

https://nowiny24.pl/ksiadz-zmarl-z-powo ... 1-14876615 - 15.03.2020 zmarł ks. Giuseppe Berardelli z Casnigo leżącego koło Bergamo. Miał 72 lata. Przed śmiercią oddał swój respirator młodszemu pacjentowi.
Ostatnio zmieniony wt mar 24, 2020 10:01 pm przez kotek, łącznie zmieniany 1 raz.
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Tylko dla wierzących. Czytajcie Psalm 91 w czasie epidemii

Post autor: cezary123 »

(5): Nie ulękniesz się strachu nocnego ani strzały za dnia lecącej, (6): ani zarazy nadchodzącej z ciemnością, ani moru niszczącego w południe.(7): Choćby obok Ciebie padło tysiąc ludzi, a dziesięć tysięcy po twej prawej stronie, ciebie to nie spotka.

(10): Nie dosięgnie cię nieszczęście i plaga nie zbliży się do twego namiotu, (11): bo swoim aniołom wydał polecenie, żeby cię strzegli na wszystkich twych drogach. (12): Na rękach będą cię nosić, abyś nie uraził o kamień swej nogi. [Biblia Paulistów, Ps 91]

Bardzo dobry Psalm.

Werset 7 ostrzega jednak przed statystycznym prawdopodobieństwem zarażenia. Cudów nie ma, jest rachunek prawdopodobieństwa.
Awatar użytkownika
alechandro
zaufany użytkownik
Status: technik

Post autor: alechandro »

Wlasnie ostanio ciotka mi polecila, ponoc jak sie obruci cala nazwe konona, to wychodzi psalm 91. Ja slaby w wierze :/
cezary123
zaufany użytkownik

aleksjej pisze: pn mar 30, 2020 1:38 pm ponoc jak sie obruci cala nazwe konona, to wychodzi psalm 91.
Wychodzi DIVOC - 91.
Ale tam mowa o grypie znanej i nie zlikwidowanej od milionów lat.

Aha, kod Biblii. A jest tam zakodowana na tak łatwym poziomie formuła szczepionki albo leku, czy trzeba lepszego algorytmu?
A wszystko to załatwiły w nadprzyrodzony sposób sześcioskrzydłe serafiny, które latają teraz w pobliżu. W Biblii można znaleźć co tylko się chce. :)

(4): Okryje cię swymi piórami i schronisz się pod Jego skrzydła: Jego wierność to puklerz i tarcza. [Biblia Tysiąclecia IV, Ps 91]
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Jeżeli chodzi o 91-DIVOC:
mi "91-DIVOC" może skojarzyło się z polskim słowem "dziwak" i rokiem 91 (1991). Że dziwak urodzony w (19)91 zmieni świat i koronawirus jest związany z jego misją jakoś. Z "COVID" można też ułożyć "VIDOC" - słowo podobne do polskiego "widok" (po prostu zlatynizowana pisownia). Mojej psychice skojarzenie z Psalmem 91 wydaje się bardziej powierzchowne niż ta moja "idea odniesienia"...

W ostatnim czasie odmówiłem ten psalm może ponad 10 razy w ciągu kilku czy nieco więcej dni.
cezary123
zaufany użytkownik

Jeżeli przyjmiemy, że jedna litera tekstu ludzkiego to 1 bajt, a na zapisanie informacji kodu DNA zawartej w 1 komórce ludzkiej potrzeba kilku gigabajtów, to łatwo obliczymy ile stron Biblii trzeba zapisać, żeby zakodować tam formułę biologicznego układu zdolnego rozszyfrować wirusa i ewentualnie go zlikwidować. Kilkaset tysięcy stron suchego tekstu. A później jeszcze trzeba wychwycić w tym wszystkim procedurę wszystkich potrzebnych reakcji z kodem wirusa, czyli "ożywić" schemat.
Nie tędy droga, aczkolwiek w książce "Dochodzenie w sprawie Stwórcy" autor twierdzi, że nad wszystkimi kodami biologicznymi panowała nadziemska inteligencja, która wiedziała co robi. No to jak wiedziała jak skonstruować, to niech teraz się tym bawi, żeby samo się nie gryzło przypadkowo, wszystko z wszystkim.

https://books.google.pl/books?id=g5bqea ... ey&f=false
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Cezary, może byś odpuścił w tym temacie tworzenie paradoksów z pisma świętego. 44 zaznaczył że jest to temat dla wierzących. W ten sposób chcą nabrać sił by móc radzić sobie z koronawirusem. Kiedy ktoś będąc w chorobie będzie chciał rozmawiać z księdzem też wejdziesz mu do domu by wytykać nieścisłości?
cezary123
zaufany użytkownik

klucz żurawi pisze: pt kwie 03, 2020 10:49 pm W ten sposób chcą nabrać sił by móc radzić sobie z koronawirusem.
Obawiam się, że ten psalm 91 już od dawna krąży po internecie do podniecania ludzkich umysłów jakimś tajemnym kodem Biblii czy proroctwem dotyczącym tej sprawy, na takich przeżyciach nikt daleko nie zajedzie.
Na koronawirusa szczepionki i lekarstwa. I profilaktyka.

A dlaczego zakładasz, że nie jestem wierzący?
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Skąd wiesz że 44 przywołał ten psalm kierując się internetowymi memami? Ja czytając jego post nie myślałem o jakimś kodzie tylko o modlitwie adekwatnej do sytuacji.

Nie chciałem zasugerować że jesteś niewierzący. Chociaż strasznie walczysz gdy wchodzi temat religii.
No i widać że skoro zakładasz źe ci co chcą się modlić o ochronę przed wirusem odrzucają leczenie środkami szpitalnymi to masz nikłe pojęcie o religijności. Bo zakładasz że religijność to tylko ciemnogród i dewotki.
I nie chcę byś przestał droczyć się z religijnymi wogóle. Tylko zostaw ten jeden temat dla szukających pomocy w piśmie świętym.
cezary123
zaufany użytkownik

Ale ja napisałem, że ten Psalm mi też się bardzo podoba.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

cezary123 pisze: sob kwie 04, 2020 9:59 am Obawiam się, że ten psalm 91 już od dawna krąży po internecie do podniecania ludzkich umysłów jakimś tajemnym kodem Biblii czy proroctwem dotyczącym tej sprawy, na takich przeżyciach nikt daleko nie zajedzie.
Nie siej fake newsów.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
cezary123
zaufany użytkownik

White_Angel pisze: sob kwie 04, 2020 2:15 pm

Nie siej fake newsów.
Daj spokój, odniosłem się do wypowiedzi aleksjeja. Zajrzałem do internetu i rozśmieszyło mnie mnóstwo takich teorii.
Da się wyczuć o co chodzi.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Już nieraz podczas pandemii przeczytałem Psalm 91 trzy razy jeden po drugim. Mogę napisać w tym poście jakby to samo, co w poprzednim. W okresie epidemii nie ma co robić, gdy się modlę, to może być tak, że czuję się lepiej, bo coś robię pożytecznego. Dość łatwo jest mi modlić się Koronką do Miłosierdzia Bożego. Trudniej modlić mi się różańcem (dłuższe modlitwy, zwłaszcza dziesiątki modlitw). Chciałbym, aby wszyscy, którzy umarli na COVID-19, nie poszli na wieczne potępienie. Zresztą pójścia do piekła nie życzę nikomu. Nikomu!
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

W ostatnich dniach Psalm 91 odmawiam kilka razy dziennie (nie chcę się tu chwalić). W tym roku mogłem odmówić ten psalm już ze 200 razy albo i więcej. Mogę o tym pisać, aby inni także się modlili, ale lubię (przynajmniej czasem) też pisać coś w rodzaju kronik czy pamiętników.

Katolicka modlitwa do św. Rocha, patrona od morowej zarazy, którego Kościół wspomina 16 sierpnia: https://www.fronda.pl/a/modlitwa-do-sw- ... 48792.html - Modlitwa do św. Rocha przeciw morowej zarazie
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Bright Angel napisał "nie siej fake newsów".
Trololololo.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Post autor: Trickster »

Catastrophique pisze: ndz sie 16, 2020 4:02 pm Trololololo.
Dawno nie byłem w kościele, ale ten psalm mi się podoba :lol:
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
ODPOWIEDZ

Wróć do „pandemia COVID-19”