Rozwijanie empatii
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Rozwijanie empatii
Mam takie pytanie? Czy odczuwacie empatię, kontakt emocjonalny z drugą osobą i czy to daje wam siłę do walki z chorobą. Pytam dlatego, że u mnie się to skończyło w wieku około sześciu lat. Powodem był alkoholizm ojca. Zastanawiam się czy to pomaga w schizofrenii czy przeszkadza. Ja nie mam żadnego kontaktu emocjonalnego z niczym, nawet ze samym sobą dlatego mnie to ciekawi.
Re: Rozwijanie empatii
Tak. Odczuwam je wobec rodzicow, dwojki przyjaciol i moich zwierzakow. Pomaga mi to podczas chorobowych mysli.
Przeszkadzac moze, jesli okazesz to ludziom, ktorzy tego nie docenia, wtedy zleci nastroj i pojawia sie chorobowe przekonania. Ale jesli okazujesz je osobom, ktore to doceniaja, to poprawa w jakims stopniu w samopoczuciu i walce z choroba na pewno bedzie.
Przykre jest to ze dzisiejszy swiat jest tak malo empatyczny, na swojej drodze szczegolnie w pracy spotykalem osoby ktore nie mialy za grosz empatii.
- amigo
- zaufany użytkownik
Tak. Z wiekiem odczuwam większa empatię.
Przed choroba byłem bez uczyć a paradoksalnie z czasem jak rozwijała się choroba, zyskiwałem na empatii.
Przed choroba byłem bez uczyć a paradoksalnie z czasem jak rozwijała się choroba, zyskiwałem na empatii.
- Catastrophique
- bywalec
Jestem bardzo empatyczny, wykorzystuję to na korzyść ludzi co również mi daje olbrzymią radość, szczęście.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
XDCatastrophique pisze: ↑czw wrz 01, 2022 2:41 pm Jestem bardzo empatyczny, wykorzystuję to na korzyść ludzi co również mi daje olbrzymią radość, szczęście.
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
- amigo
- zaufany użytkownik
Jestem wrażliwy na szkodę, najbardziej cenie się za to jak potrafię uzewnętrzniac mój spokój co zamienia się w empatię.
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Empatię mają też psychopaci . Ona jest jak narzędzie trochę , tak sobie myślę..
Offline is the way.
- zdrowy
- zaufany użytkownik
Lekarz mówi że jak na F20 to mam sporo empatii...
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
Catastrophique pisze: ↑czw wrz 01, 2022 2:41 pm Jestem bardzo empatyczny, wykorzystuję to na korzyść ludzi co również mi daje olbrzymią radość, szczęście.
Nie wiem jak to się ma do nazywania kolegów z forum przegrywami.
Pewnie to tylko afirmacje posiadania empatii istoty większej niż Kosmos.
Afirmacja – zdania wpływające na przekonywaniu siebie w myślach na swój własny temat. Afirmacja polega zazwyczaj na powtarzaniu pozytywnych twierdzeń na temat własnej osoby, co ma prowadzić do identyfikacji z ich treścią.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Afirmacja_(psychologia)
Afirmacja – zdania wpływające na przekonywaniu siebie w myślach na swój własny temat. Afirmacja polega zazwyczaj na powtarzaniu pozytywnych twierdzeń na temat własnej osoby, co ma prowadzić do identyfikacji z ich treścią.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Afirmacja_(psychologia)
Są narzędzia do pomiaru empatii:
- Interpersonalny Indeks Reaktywności M. H. Davisa (IRI)
- Kwestionariusz Rozumienia Empatycznego A. Węglińskiego (KRE)
- Skala Empatii Emocjonalnej A. Mehrabiana i N. Epsteina (Kwestionariusz Reakcji i Upodobań) TOE
- Impulsywność, Ryzyko, Empatia S. & H. Eysenck (czyli Impulsiveness, Venturesomeness, Empathy – IVE)
- Skala Ilorazu Empatii (Empathy Quotient) i jej skrócona wersja Skrócona Skala Ilorazu Empatii (SSIE)
Na przykład zobaczmy Interpersonalny Indeks Reaktywności M. H. Davisa (IRI)
"Skala przyjmowania perspektywy (PP) – odzwierciedla umiejętność
oraz skłonność do spontanicznego przyjmowania cudzego punktu widzenia
w codziennych sytuacjach życiowych. Mierzy zdolność do „wyjścia poza własne
ja” podczas komunikowania się z innymi ludźmi. Przykładowe stwierdzenia
to: Czasami próbuję lepiej zrozumieć moich przyjaciół, wyobrażając sobie, jak
sytuacja wygląda z ich punktu widzenia; Zanim ocenię czyjeś zachowanie,
staram się zrozumieć jego przyczyny; Gdy popadam z kimś w konflikt, nie obchodzi mnie punkt widzenia drugiej strony (-).
Skala empatycznej troski (ET) – odnosi się do uczuć „zorientowanych
na innych”: skłonności do współczucia i współodczuwania w stosunku do ludzi
dotkniętych niepowodzeniem. Przykładowe stwierdzenia to: Często zdarza mi
się odczuwać czułość lub troskę w stosunku do ludzi, którym powiodło się gorzej ode mnie; Niechętnie udzielam emocjonalnego wsparcia osobom znajdującym się w trudnej sytuacji (-).
Skala osobistej przykrości (OP) – mierzy uczucia „zorientowane na
siebie”: skłonność do przeżywania strachu, niepokoju, przykrości czy dyskomfortu w odpowiedzi na silne negatywne doświadczenia (cierpienie) innych ludzi. Przykładowe stwierdzenia to: Znajdowanie się w sytuacji napięcia emocjonalnego przeraża mnie; W trudnych sytuacjach czuję się zalękniony/-a i zagubiony/-a.
Skala fantazji (F) – dotyczy indywidualnej umiejętności wyobrażeniowego przeniesienia się w fikcyjne sytuacje (uczucia i zachowania książkowych
czy filmowych bohaterów). Przykładowe stwierdzenie to: Naprawdę wczuwam
się w przeżycia bohaterów powieści"
https://www.kul.pl/files/714/nowy_folde ... _art.1.pdf
"Badacze spierają się o sposoby definiowania, a także genezę i mechanizm działania empatii. Jest ona często sprowadzana do reakcji emocjonalnych, które przynajmniej w ogólnym zarysie przystają do reakcji emocjonalnych partnera interakcji (Czerniawska, 2002) – ale nie tylko. Davis (1999) definiuje bowiem empatię znacznie szerzej. Swoją definicję badacz ten opiera na dwóch odrębnych kategoriach zjawisk – afektywnym reagowaniu na sytuacje innych, a także poznawczym przyjmowaniu perspektywy".
http://neuropsychologia.org/neurobiolog ... ie-empatii
Przykładowe pytania w prostej ankiecie. Odpowiedź w skali 1 do 4:
"Zdarza się, że nie jest mi przykro, kiedy inni ludzie mają problemy.
Niepowodzenia innych ludzi zazwyczaj nie martwią mnie w wielkim stopniu.
Zanim kogoś skrytykuję, staram się sobie wyobrazić jak sam/a czułbym/abym się na jego miejscu.
Wierzę, że każdy medal ma dwie strony i staram się uwzględnić obie.
Po obejrzeniu spektaklu lub filmu zdarzyło mi się czuć, jak gdybym był jedną z postaci.
Kiedy jestem pewny, że mam rację, nie marnuję czasu na wysłuchiwanie cudzych argumentów".
https://www.wbc.poznan.pl/Content/9794/apb.html
Były badania, których wyniki były zaskoczeniem. Uważano, że wysoka samoocena idzie w parze z posiadaniem empatii, a tu okazało się, że większą empatię mają osoby z niższą samooceną. Może zbytnia duma czy pycha przeszkadza we wczuwaniu się w stany innych istot.
"Samoocena studentów pedagogiki a ich empatyczne rozumienie innych ludzi"
KALINOWSKA-WITEK BARBARA
http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/b ... b7ffcc7f4d
Nie mierzyłem jeszcze u siebie, ale tak osobiście to uważam, że sam mam jeszcze za małą empatię. Odcinam się od cierpień świata.
Wolałbym, żeby nie trzeba było o nikogo się martwić, nikomu współczuć, o nikogo się troszczyć, żeby było pięknie, lekko, łatwo i przyjemnie. Z drugiej strony nie mogą patrzeć nawet na cierpienie zwierząt, bo zaczynam sobie wyobrażać jak to by było być taką istotą.
- Interpersonalny Indeks Reaktywności M. H. Davisa (IRI)
- Kwestionariusz Rozumienia Empatycznego A. Węglińskiego (KRE)
- Skala Empatii Emocjonalnej A. Mehrabiana i N. Epsteina (Kwestionariusz Reakcji i Upodobań) TOE
- Impulsywność, Ryzyko, Empatia S. & H. Eysenck (czyli Impulsiveness, Venturesomeness, Empathy – IVE)
- Skala Ilorazu Empatii (Empathy Quotient) i jej skrócona wersja Skrócona Skala Ilorazu Empatii (SSIE)
Na przykład zobaczmy Interpersonalny Indeks Reaktywności M. H. Davisa (IRI)
"Skala przyjmowania perspektywy (PP) – odzwierciedla umiejętność
oraz skłonność do spontanicznego przyjmowania cudzego punktu widzenia
w codziennych sytuacjach życiowych. Mierzy zdolność do „wyjścia poza własne
ja” podczas komunikowania się z innymi ludźmi. Przykładowe stwierdzenia
to: Czasami próbuję lepiej zrozumieć moich przyjaciół, wyobrażając sobie, jak
sytuacja wygląda z ich punktu widzenia; Zanim ocenię czyjeś zachowanie,
staram się zrozumieć jego przyczyny; Gdy popadam z kimś w konflikt, nie obchodzi mnie punkt widzenia drugiej strony (-).
Skala empatycznej troski (ET) – odnosi się do uczuć „zorientowanych
na innych”: skłonności do współczucia i współodczuwania w stosunku do ludzi
dotkniętych niepowodzeniem. Przykładowe stwierdzenia to: Często zdarza mi
się odczuwać czułość lub troskę w stosunku do ludzi, którym powiodło się gorzej ode mnie; Niechętnie udzielam emocjonalnego wsparcia osobom znajdującym się w trudnej sytuacji (-).
Skala osobistej przykrości (OP) – mierzy uczucia „zorientowane na
siebie”: skłonność do przeżywania strachu, niepokoju, przykrości czy dyskomfortu w odpowiedzi na silne negatywne doświadczenia (cierpienie) innych ludzi. Przykładowe stwierdzenia to: Znajdowanie się w sytuacji napięcia emocjonalnego przeraża mnie; W trudnych sytuacjach czuję się zalękniony/-a i zagubiony/-a.
Skala fantazji (F) – dotyczy indywidualnej umiejętności wyobrażeniowego przeniesienia się w fikcyjne sytuacje (uczucia i zachowania książkowych
czy filmowych bohaterów). Przykładowe stwierdzenie to: Naprawdę wczuwam
się w przeżycia bohaterów powieści"
https://www.kul.pl/files/714/nowy_folde ... _art.1.pdf
"Badacze spierają się o sposoby definiowania, a także genezę i mechanizm działania empatii. Jest ona często sprowadzana do reakcji emocjonalnych, które przynajmniej w ogólnym zarysie przystają do reakcji emocjonalnych partnera interakcji (Czerniawska, 2002) – ale nie tylko. Davis (1999) definiuje bowiem empatię znacznie szerzej. Swoją definicję badacz ten opiera na dwóch odrębnych kategoriach zjawisk – afektywnym reagowaniu na sytuacje innych, a także poznawczym przyjmowaniu perspektywy".
http://neuropsychologia.org/neurobiolog ... ie-empatii
Przykładowe pytania w prostej ankiecie. Odpowiedź w skali 1 do 4:
"Zdarza się, że nie jest mi przykro, kiedy inni ludzie mają problemy.
Niepowodzenia innych ludzi zazwyczaj nie martwią mnie w wielkim stopniu.
Zanim kogoś skrytykuję, staram się sobie wyobrazić jak sam/a czułbym/abym się na jego miejscu.
Wierzę, że każdy medal ma dwie strony i staram się uwzględnić obie.
Po obejrzeniu spektaklu lub filmu zdarzyło mi się czuć, jak gdybym był jedną z postaci.
Kiedy jestem pewny, że mam rację, nie marnuję czasu na wysłuchiwanie cudzych argumentów".
https://www.wbc.poznan.pl/Content/9794/apb.html
Były badania, których wyniki były zaskoczeniem. Uważano, że wysoka samoocena idzie w parze z posiadaniem empatii, a tu okazało się, że większą empatię mają osoby z niższą samooceną. Może zbytnia duma czy pycha przeszkadza we wczuwaniu się w stany innych istot.
"Samoocena studentów pedagogiki a ich empatyczne rozumienie innych ludzi"
KALINOWSKA-WITEK BARBARA
http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/b ... b7ffcc7f4d
Nie mierzyłem jeszcze u siebie, ale tak osobiście to uważam, że sam mam jeszcze za małą empatię. Odcinam się od cierpień świata.
Wolałbym, żeby nie trzeba było o nikogo się martwić, nikomu współczuć, o nikogo się troszczyć, żeby było pięknie, lekko, łatwo i przyjemnie. Z drugiej strony nie mogą patrzeć nawet na cierpienie zwierząt, bo zaczynam sobie wyobrażać jak to by było być taką istotą.
- Catastrophique
- bywalec
To nie moi koledzy.
I nazywam jedynie rzeczy po imieniu, zgodnie ze stanem faktycznym.
Wielu z nas się żali na odrzucenie przez ludzi np rówieśników w szkole.
Ale czy jedyną przyczyną jest genetyczna dziwaczność (odrzucanie dziwaka) czy może niektórzy chorzy mają ... innych ludzi i zasady grup. Najlepiej czują się sami że sobą.
Ale czy jedyną przyczyną jest genetyczna dziwaczność (odrzucanie dziwaka) czy może niektórzy chorzy mają ... innych ludzi i zasady grup. Najlepiej czują się sami że sobą.
Czasem zamiast empatii wystarczy kultura osobista.
- Catastrophique
- bywalec
Nie wystarczy, to zaden zamiennik. Co bys powiedziała, gdyby tu każdy zaczął Cie lekceważyć, ale kulturalnie?
Jak byś się czula?
Poza tym, szczerość i dosadne slowa nie świadczą o braku kultury.
W dzisiejszych czasach każdy ma swoje pojęcie kultury osobistej.
Coś z tą empatią ostatnio w narodzie gorzej, albo wśród osób ze schizofrenią i ich krewnych.
- Catastrophique
- bywalec
To prawda, ale ja wiem, ze jestem kulturalny, i nie tylko na forum, bo to zaden wyznacznik. To raczej mnie tutaj wyzywano i ublizano mi gdy ja zachowywalem w takich sytuacjach calkowity spokoj i nie mscilem sie tym samym. Szczególnie czesto robil to Cezary który tak elokwentnie i rzeczowo wypowiada sie tu o empatii .
Znam swoją wartość, obiektywnie, i nic i nikt nie jest w stanie tego podważyć.