Natychmiastowy nakaz opuszczenia mieszkania dla sprawcy przemocy. RPO pozytywnie o projekcie rządu.
Moderator: moderatorzy
Natychmiastowy nakaz opuszczenia mieszkania dla sprawcy przemocy. RPO pozytywnie o projekcie rządu.
"Dziś sąd może orzec opuszczenie lokalu wobec sprawcy przemocy domowej w toku postępowania karnego. Jest to możliwe także niezależnie od tego postępowania. Zmieniona w 2010 r. ustawa o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie przewiduje, że na wniosek osoby dotkniętej przemocą sąd cywilny może zobowiązać sprawcę - członka rodziny zajmującego wspólne mieszkanie - do jego opuszczenia. Procedury te trwają jednak za długo. Tymczasem wobec bezpośredniego zagrożenia musi być możliwość niezwłocznej izolacji ofiary i sprawcy przemocy.
Dlatego jeszcze w grudniu 2015 r. Rzecznik proponował, by policjanci mogli nakazywać sprawcy natychmiastowe opuszczenie mieszkania - już w chwili interwencji domowej. Pozwoliłoby to na przerwanie przemocy i zapewnienie ofierze realnej pomocy, gdy jej życie i zdrowie jest w szczególnym niebezpieczeństwie. Byłby to również sygnał całkowitego braku przyzwolenia na przemoc w bliskich związkach".
(...)
Bardzo często ofiary przemocy domowej są uzależnione ekonomicznie od sprawcy. Dlatego perspektywa obowiązku utrzymania mieszkania może zniechęcić do występowania do sądu o nakaz opuszczenia wspólnego mieszkania przez sprawcę przemocy".
https://www.rpo.gov.pl/pl/content/spraw ... kcie-rzadu
No to zrozumiałem, dlaczego notorycznie bita po pijanemu kobieta nie poszła na policję, kiedy komenda miejska była w sąsiedniej kamienicy.
Wrzeszczy w nocy, ucieka na zewnątrz, płacze, a rano wstaje i obiadek gotuje partnerowi.
I nikt nie jest w stanie się wtrącić i pomóc im.
Wezmą go do więzienia, to ona pójdzie na dziady.
Dlatego jeszcze w grudniu 2015 r. Rzecznik proponował, by policjanci mogli nakazywać sprawcy natychmiastowe opuszczenie mieszkania - już w chwili interwencji domowej. Pozwoliłoby to na przerwanie przemocy i zapewnienie ofierze realnej pomocy, gdy jej życie i zdrowie jest w szczególnym niebezpieczeństwie. Byłby to również sygnał całkowitego braku przyzwolenia na przemoc w bliskich związkach".
(...)
Bardzo często ofiary przemocy domowej są uzależnione ekonomicznie od sprawcy. Dlatego perspektywa obowiązku utrzymania mieszkania może zniechęcić do występowania do sądu o nakaz opuszczenia wspólnego mieszkania przez sprawcę przemocy".
https://www.rpo.gov.pl/pl/content/spraw ... kcie-rzadu
No to zrozumiałem, dlaczego notorycznie bita po pijanemu kobieta nie poszła na policję, kiedy komenda miejska była w sąsiedniej kamienicy.
Wrzeszczy w nocy, ucieka na zewnątrz, płacze, a rano wstaje i obiadek gotuje partnerowi.
I nikt nie jest w stanie się wtrącić i pomóc im.
Wezmą go do więzienia, to ona pójdzie na dziady.
Re: Natychmiastowy nakaz opuszczenia mieszkania dla sprawcy przemocy. RPO pozytywnie o projekcie rządu.
Jakie macie pomysły, żeby pomóc tej nieszczęsnej dziewczynie? Wrzeszczała i ryczała po nocach co kilka dni. Wynajmowali pokój.
A może nie wtrącać się, zapomnieć, zająć swoimi sprawami niech tam sobie się tak.... do śmierci? Skoro krewni i policja wiedzą pewnie i nie wtrącają się.
A może nie wtrącać się, zapomnieć, zająć swoimi sprawami niech tam sobie się tak.... do śmierci? Skoro krewni i policja wiedzą pewnie i nie wtrącają się.
Re: Natychmiastowy nakaz opuszczenia mieszkania dla sprawcy przemocy. RPO pozytywnie o projekcie rządu.
Zwłaszcza, że i tak był już jeden trup na tej stancji w kamienicy. I nikt nic nie wie.
Zwłoki leżały tydzień czasu w zamkniętym pokoju aż się rozłożyły. Nie miał bliskich, rodziny, znajomych, pracodawców? Nikt się nie zainteresował?
To co kto będzie się interesować jakąś bitą babą.
To co kto będzie się interesować jakąś bitą babą.
"– Wyrzucanie z domu człowieka, który może być przemocowcem, ale może też mieć żonę ze zdolnościami aktorskimi, powinno następować na skutek decyzji sądu, a nie policjanta, który też jest przeciążony, a czasami niedoświadczony. Budzi to wątpliwości konstytucyjne – mówi mecenas Monika Strus-Wołos.
Według niej lepszym rozwiązaniem byłoby zatrzymanie agresora na 48 godzin i wydanie w tym czasie rozstrzygnięcia sądu. Zwłaszcza że policjant mógłby wydać nakaz opuszczenia mieszkania przez osobę stosującą przemoc jedynie w drastycznych wypadkach, kiedy istnieje potrzeba ochrony życia lub zdrowia ofiary. Ekspertka zwraca uwagę, że są to jednocześnie przesłanki do zatrzymania agresora przez policję".
https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... kania.html
No i właśnie, lepiej zostawić ich sprawy osobiste w spokoju. Niech się Bozia nimi zaopiekuje.
Gdzie dziewczynina pójdzie, jak chłopa jej zabiorą.
Zwłaszcza, że wydawała się lekko upośledzona i nie wykształcona. A może to skutek takiego jej życia przez najlepsze lata z tym przemocowcem. Budowlaniec charakterny przynajmniej jej opłacał wynajem i jakieś potrzeby. A może sama też miała jakąś rentę czy zasiłek.
To nic, że pił, bił i gwałcił.
Według niej lepszym rozwiązaniem byłoby zatrzymanie agresora na 48 godzin i wydanie w tym czasie rozstrzygnięcia sądu. Zwłaszcza że policjant mógłby wydać nakaz opuszczenia mieszkania przez osobę stosującą przemoc jedynie w drastycznych wypadkach, kiedy istnieje potrzeba ochrony życia lub zdrowia ofiary. Ekspertka zwraca uwagę, że są to jednocześnie przesłanki do zatrzymania agresora przez policję".
https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... kania.html
No i właśnie, lepiej zostawić ich sprawy osobiste w spokoju. Niech się Bozia nimi zaopiekuje.
Gdzie dziewczynina pójdzie, jak chłopa jej zabiorą.
Zwłaszcza, że wydawała się lekko upośledzona i nie wykształcona. A może to skutek takiego jej życia przez najlepsze lata z tym przemocowcem. Budowlaniec charakterny przynajmniej jej opłacał wynajem i jakieś potrzeby. A może sama też miała jakąś rentę czy zasiłek.
To nic, że pił, bił i gwałcił.

Tylko pytanie kto albo co uśmierciło tego gościa, który leżał trupem dwa tygodnie w zamkniętym pokoju?
Pewnie wirus Ebola albo padaczka....
No cóż nie moja sprawa. Od tego są śledczy.
No cóż nie moja sprawa. Od tego są śledczy.
Jak zobaczyłem skalę zjawiska na świecie, to zrozumiałem.
A krewni być może tacy sami, Ojciec bił matkę, wujek ciotkę, a dziadek babcię. Potem zapił się na śmierć. I dziewucha bez szans.
https://www.arte.tv/pl/videos/077737-00 ... czenstwie/
https://www.google.com/search?q=Stacey+ ... 6&dpr=1.25
A ja naiwny wrażliwiec martwiłem się tylko tym, że wybrana dziewczyna nie może się we mnie zakochać, bo może się jej nie podobam.
Samotność jest szlachetniejsza i tyle. Nie będę odpowiadał za winy całego świata.

Samotność jest szlachetniejsza i tyle. Nie będę odpowiadał za winy całego świata.
"Od 30 listopada 2020 r. obowiązywać będzie szybka procedura prowadząca do wydania nakazu natychmiastowego opuszczenia mieszkania przez sprawcę przemocy. W założeniach prawodawcy, chodzi o szybkie izolowanie osoby dotkniętej przemocą od osoby stosującej przemoc, w sytuacjach gdy stwarza ona zagrożenie dla życia lub zdrowia domowników. Dotychczas zdarzało się, że to osoba doznająca przemocy dla ochrony swojego życia lub zdrowia była zmuszona do opuszczenia mieszkania".
https://www.lex.pl/nakaz-opuszczenia-mi ... 14129.html
No to miejmy nadzieję, że kobita w kamienicy obok komendy policji przestała wrzeszczeć, płakać i uciekać na dwór po nocach.
A może się pogodzili z partnerem i kochają się jak gołąbki?
https://www.lex.pl/nakaz-opuszczenia-mi ... 14129.html
No to miejmy nadzieję, że kobita w kamienicy obok komendy policji przestała wrzeszczeć, płakać i uciekać na dwór po nocach.
A może się pogodzili z partnerem i kochają się jak gołąbki?