Porady jak rzucić palenie papierosów

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Porady jak rzucić palenie papierosów

Post autor: Bright Angel »

Podaję garść porad jak łatwiej rzucić palenie.
  • Do markowych papierosów dodają specjalne sosy, które zwiększają bardzo mocno uzależnienie. Dlatego przed rzuceniem palenia warto przerzucić się na papierosy robione samemu z tytoniu robionego przez jakieś chałupnicze firmy. Sam tytoń tak silnie nie uzależnia.
  • Przed rzuceniem papierosów nie ograniczaj palenia, trzeba się wypalić aż Ci zbrzydną. Po drugie, będziesz się męczył przed rzuceniem i po rzuceniu, a to może być za dużo.
  • Wyznaczyć sobie konkretną datę, jeżeli pracujesz lub uczysz się najlepiej w czasie urlopu, dłuższego weekendu lub świąt, wakacji, ferii.
  • Rozpowiedz o rzuceniu papierosów rodzinie, znajomym. Trudniej będzie Ci się wycofać. Też mogą Cię wspierać i być bardziej wyrozumiali.
  • Przez pierwszy okres po rzuceniu unikać alkoholu.
  • W pierwszych 4 dniach unikać czynności wymagających myślenia i przy których paliłeś/aś.
  • Przez pierwsze dniu warto oglądać telewizję, przede wszystkim jakieś spokojne programy, które nie budzą silnych emocji. Telewizja do dobry ogłupiacz, nie wymaga myślenia i czas szybko leci.
  • Tu musisz sam/a zdecydować, czy mieć papierosy w domu, czy się ich pozbyć. Niektórzy nie mogą mieć papierosów w domu, bo palą do kiedy są w ich zasięgu. Inni znowu odwrotnie, muszą mieć je w domu, aby czuć się bezpieczniej, że w razie jak nie wytrzymają np. w nocy, to będę mogli sobie ulżyć.
  • Usuń z widoku wszystkie rzeczy kojarzące się z paleniem, jak popielniczki, zapalniczki, zapałki, pudełka papierosów.
  • Pij mieszankę ziołową pomagającą rzucić palenie: ziele owsa, korzeń kozłka lekarskiego i korzeń lubczyku. Nie licz, że ta mieszanka zdziała cuda, ale może zmniejszyć ochotę na papierosy i uspokoić. Owies i kozłek działają też uspokajająco.
  • Podepcz ostatnią paczkę papierosów i powiedz, że już nigdy nie wrócisz do palenia. To jest silny gest, który ułatwia rozstanie się z nałogiem.
  • Przez pierwsze dni unikaj towarzystwa palaczy, zdjęć papierosów etc.
  • Nie martw się przytyciem po rzuceniu palenia, waga potem powinna wrócić do normy.
  • Czytaj sobie korzyści z rzucenia palenia.
  • Po rzuceniu weź prysznic, załóż czyste ubranie, przewietrz mieszkanie.
  • Módl się do ukochanego JEZUSA CHRYSTUSA (org. JEHUSZUA ha MASZIJACH) o wyrwanie Cię ze szponów nałogu.
Na poniższej stronie jest infografika z korzyściami po rzuceniu palenia.

https://niespalajsie.wum.edu.pl/node/63

W rzuceniu papierosów najgorsze są pierwsze 4 dni. Pierwsze 2 dni to silne uzależnienie fizyczne, a następne 2 dni to silne uzależnienie psychiczne. Potem jest już dużo lepiej, ale też nie ma łatwo, bo przychodzą kryzysy.

Powodzenia
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
ptk
bywalec

Re: Porady jak rzucić palenie papierosów

Post autor: ptk »

Ja ograniczyłem palenie e-papierosa stopniowo zmniejszając zawartość nikotyny w olejkach z 18mg do 6mg-obecnie.Za miesiąc spróbuje przejść na 3mg a następnie zerówki.
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Jest podobno dobry lek na rzucenie palenia papierosów. Znajoma lekarka mówiła mi, że poprzepisywała ten lek ludziom, którzy palili po 3 paczki dziennie i porzucali to świństwo.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Myślę, że trzeba rzucić i nie oglądać się za siebie tylko nie palić.
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

desmoxan albo tabex dwa najlepsze rozwiazania.
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Z desmoxanem jest pewien problem. Bo usuwa nie tylko nikotynę, ale też leki. Po prostu wysikasz te leki w ciągu kilku dni.
I piszę to zażywając ten desmoxan. Po prostu musicie wiedzieć na co się piszecie. Inna sprawa, że zażywałem go tak jak jest w tabelce (czyli 6 tabletek dziennie) tylko przez trzy dni. Po tym okresie zażywam jedną/dwie w zależności czy chce mi się palić.
Awatar użytkownika
paulus
zaufany użytkownik

Post autor: paulus »

Ja nie palę od 28 grudnia. Po 3 tabletkach desmoxanu kompletnie odechciało mi się palić. Desmoxan rzeczywiście niweluje efekt odstawienia nikotyny, a paliłem trochę ponad 2 paczki dziennie i były momenty, że (szczególnie wieczorem) ciężko mi było oddychać.
Po prostu się dusiłem. Teraz nie pamiętam kiedy kaszlałem. Powróciły też lepszy smak i węch.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

ja niedlugo bede musial rzucic palenie bo chce isc do pracy i nie wyobrazam sobie co godzinke chodzic na papieroska.
Awatar użytkownika
guile
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: guile »

Bierz dużo witaminy C, myj zęby po każdym posiłku, pij często sok grejpfrutowy, unikaj kawy gdzieś miesiąc, póki nie rzucisz, unikaj innych palaczy, i przede wszystkim jak raz rzucasz, to nie wracaj bez względu co by się nie działo.
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
Awatar użytkownika
Piotrrr
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrrr »

Dzięki za porady możne się uda rzucić

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

ja rzucilem papierosy i pale e papierosy troche taniej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „używki: alko i inne”