Aborcja

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Aborcja

Post autor: cezary123 »

A tymczasem będzie rejestr ciąż. Państwo dopilnuje, żeby rachunek duszyczek wcielających się w płody zgadzał się z liczbą noworodków, które przyjdą na świat.
Dosyć ciekawa sprawa.
Zdrowa

Post autor: Zdrowa »

Ja wierzę, że Bóg to dopuszcza w ramach tzw. wolnej woli człowieka, i że tym istotkom niechcianym na Ziemi oszczędza bólu i cierpienia, co nie zdejmuje ze sprawców odpowiedzialności, a ta z kolei zależy od ich zdrowia moralnego.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Zdrowa pisze: czw sie 03, 2023 11:48 pm Ja wierzę, że Bóg to dopuszcza w ramach tzw. wolnej woli człowieka, i że tym istotkom niechcianym na Ziemi oszczędza bólu i cierpienia, co nie zdejmuje ze sprawców odpowiedzialności, a ta z kolei zależy od ich zdrowia moralnego.
Ukochany BÓG nie dopuszcza aborcji, to jest akurat jasne. Przykazanie mówi "nie zabijaj". Tak samo jak mogłabyś powiedzieć, że ukochany BÓG dopuszcza gwałty, zabójstwa itp. w ramach wolnej woli człowieka.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Zdrowa

Post autor: Zdrowa »

Bright Angel pisze: pt sie 04, 2023 12:32 pm
Zdrowa pisze: czw sie 03, 2023 11:48 pm Ja wierzę, że Bóg to dopuszcza w ramach tzw. wolnej woli człowieka, i że tym istotkom niechcianym na Ziemi oszczędza bólu i cierpienia, co nie zdejmuje ze sprawców odpowiedzialności, a ta z kolei zależy od ich zdrowia moralnego.
Ukochany BÓG nie dopuszcza aborcji, to jest akurat jasne. Przykazanie mówi "nie zabijaj". Tak samo jak mogłabyś powiedzieć, że ukochany BÓG dopuszcza gwałty, zabójstwa itp. w ramach wolnej woli człowieka.
Przykazanie "nie zabijaj" to sfera moralności.
Tak, wg mnie Bóg dopuszcza różne czyny człowieka, te złe również, gdyby było inaczej nie byłoby tych czynów, bo przecież Bóg jest
Wszechmocny.
Przypomnij sobie, proszę Księgę Hioba i weź pod uwagę, że nic nie dzieje się bez przyczyny.

Wróć do „filozofia”