Czy osoba chora psychicznie może mieszkać sama?

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

Wiktoria21
zarejestrowany użytkownik

Re: Czy osoba chora psychicznie może mieszkać sama?

Post autor: Wiktoria21 »

Boję się mieszkać sama a obawiam się, że takie życie właśnie mnie czeka. Póki co mieszkam z rodzicami. Mam brata, który jest całkowicie samodzielny i mieszka sam w dużym mieście. Obawiam się, że on nie będzie chciał mi pomagać. Czuję, że zostanę sama z moimi problemami :cry:
einsam
zaufany użytkownik

Post autor: einsam »

Nie wiem.Wydaje mi się,że mnie również taki los czeka.Myślę jednak,że wszysko ułoży się dobrze.
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

W sensie może czy nie może, z takim a nie innym statusem, gdy jednak możliwość spełniania życiowych potrzeb nie jest ograniczona fizykalnie..? No, nie ma paragrafu, który by jej to zakazywał. Ale każdy ma inne lęki i inną wrażliwość, zapatrywania. Jeśli życie rodzinne przynosi Ci mentalne spełnienie, to podążaj tym śladem tak długo, jak się da. Nie bój się, że spadniesz z wysoka. Ale szukaj też dobrych impulsów od świata zewnętrznego. Pamiętaj, że zawistne komentarze i osądy to nic nie znaczące echo zgryźliwców.
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Post autor: Jaskolka »

Też o tym myślę, że czeka mnie mieszkanie samą. A co gorsze nie mam mieszkania po rodzicach więc o ile zdołam utrzymać się sama io ok.
Może nie wiecie ale jest w MOPSie taka możliwość, że będzie do was przychodzić raz lub kilka razy w tygodniu pielęgniarka , lub opiekunka. Pielęgniarka jest od osób z problemami psychicznymi. Ona wspiera, pomaga, mobilizuje, .
Opiekunka przychodzi ugotować i posprzątać.
U mnie z tym problemu nie będzie, napiszę podanie do MOPS lub się sama zgłoszę, ale.... chyba nie utrzymam wynajęcia mieszkania, leków, transportu, wyżywienia z tego co mam.
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

W zasadzie, tylko niemożność utrzymania finansowo własnych kątów, powstrzymuje mnie przed mieszkaniem samemu. Bo tak to by było dla mnie mocno aktywizujące.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Osoba chora psychicznie nie powinna mieszkać sama. To ostateczność.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

klucz żurawi pisze: pt gru 31, 2021 11:28 am W zasadzie, tylko niemożność utrzymania finansowo własnych kątów, powstrzymuje mnie przed mieszkaniem samemu. Bo tak to by było dla mnie mocno aktywizujące.
Raczej cię to do niczego nie zmobilizowałoby a załamało.
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Masz na myśli załamanie w pracy i jej utratę? No o tym piszę. To mnie powstrzymuje.
Sprzątanie domu, wyjście po zakupy, zrobienie prania. Ugotować samemu obiad jeszcze. Z tym by mnie aktywizowało.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Już samo bycie samemu gotowanie sprzątanie pranie mogłoby cię załamać . To już łatwiej jest iść schizofrenikowi do pracy niż mieszkać samemu.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Amannn pisze: pt gru 31, 2021 11:45 am Osoba chora psychicznie nie powinna mieszkać sama. To ostateczność.
Nie powinna. Właśnie ze względu na nawroty choroby.
Schizofrenik w psychozie jest niebezpiecznenstwem dla samego siebie.
Do tego dobrze jak ktoś jest kto może zawiadomić odpowiednie służby oraz rzucić okiem na to czy chory bierze leki💊
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Mi marzy się mieszkanie z własną żoną (której nie mam), najlepiej w domu rodzinnym...

Nie wiem, czy mam schizofrenię czy nie, ale funkcjonuję gorzej niż niejedna osoba ze schizofrenią. Z robieniem prostszych zakupów czy przygotowywaniem łatwiejszych posiłków dałbym sobie radę, ale ze sprzątaniem czy (może nawet tym bardziej) praniem mógłbym sobie nie dać rady. Co dopiero mówić o rozpalaniu w piecu...

Wróć do „rodzina i otoczenie”