Czy Koran jest arcydziełem szatana?

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".

Czy myślisz, że Koran to dzieło szatana (lub wielu złych duchów)?

Zdecydowanie tak lub tak, uważam, że Koran to nawet największy podstęp, trik i dzieło złego ducha (jednego lub większej ich liczby)
4
22%
Zdecydowanie tak lub tak, ale uważam, że są większe dzieła złych duchów niż Koran
2
11%
Nie
1
6%
Zdecydowanie nie
11
61%

Liczba głosów: 18

Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Czy Koran jest arcydziełem szatana?

Post autor: kotek »

[temat może nie wiązać się ze schizofrenią, więc można go przenieść do tematy dowolne -> filozofia]

Co myślicie na ten temat? Na świecie jest ok. 1 500 000 000 muzułmanów, ich liczba jest dziesięciocyfrowa. Religia oparta na Koranie stanowczo odrzuca wiele dogmatów Kościoła, muzułmanie mogą wierzyć, że chrześcijanie będą potępieni na wieki, znajdą się w piekle.

Obecnie całkiem popularne wśród wyznawców islamu jest stwierdzenie, że Koran zawiera liczbowe czy naukowe cuda. Ale czy takie cuda byłyby dowodem boskiego natchnienia tej księgi? A może są to popisy inteligencji upadłych aniołów? Chrześcijanie zwykle nie używają argumentów takich jak zależności liczbowe w Biblii czy fakty naukowe w Piśmie Świętym w celu nakłaniania do swojej religii. Czy Bóg dopuściłby do tego, aby koronny argument za boskim natchnieniem Swej księgi był nieznany przez ponad tysiąc lat od dostarczenia ludziom księgi? Myślę, że nie działałby w ten sposób.

Przykład rzekomego cudu w Koranie (
Prymalogia w Koranie
Nowe odkrycie - 2 listopada 2017 r.
Prymalogiczna struktura w liczbach słów w rozdziałach

Fakt #1 : W Koranie są 23 (addytywna liczba pierwsza) rozdziały z liczbami pierwszymi jako liczbami słów w tychże rozdziałach.
Fakt#2 : W pierwszych 11 (addytywna liczba pierwsza) rozdziałach całkowita liczba słów wynosi 797 (addytywna liczba pierwsza).
Fakt#3: W ostatnich 11 (addytywna liczba pierwsza) rozdziałach całkowita liczba słów wynosi 10037 (addytywna liczba pierwsza).
Fakt#4 : Jeżeli połączymy (napiszemy obok siebie) liczby 797 i 337 (liczba słów w "środkowym" rozdziale) oraz 10037,to otrzymamy 79733710037 (addytywną liczbę pierwszą).
Fakt#5 : Całkowita liczba słów we wszystkich rozdziałach (które mają liczby pierwsze jako liczby słów) wynosi 11171 (addytywna liczba pierwsza).

036:053 Niebawem pokażemy im Nasze znaki na horyzontach i w nich samych, aż w końcu stanie się dla nich jasne, że to jest prawda. Czyż nie jest wystarczające, jeśli chodzi o twojego Pana, że On jest świadkiem każdej rzeczy?
Można pomyśleć, że gdyby te zależności pochodziły od Stwórcy, to nie trzeba byłoby czekać niemal czternastu wieków, aby ludzie się o nich dowiedzieli.
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

Re: Czy Koran jest arcydziełem szatana?

Post autor: alf »

Jeśli chodzi o robotę szatana, to przede wszystkim jest nią to że zainteresował Cię Koranem. Są różne niezdrowe fascynacje, czy są to duchy i spirytyzm czy kwestie UFO. Dla Ciebie jest to akurat Koran.
Wykorzystał fakt, że masz lęki przed bólem i piekłem, zazwyczaj ludzie olewają myśl o piekle i nie przeszkadza ona im grzeszyć. Natomiast Ty masz z tego powodu lęki. Więc co robi szatan? Zasiewa myśl, że może to Koran jest prawdziwy, a kto nie będzie słuchał Allaha, pójdzie do piekła.
Jeśli chodzi o Biblię, też były znane takie coś jak Kod Biblii - wybierając co którąś literę otrzymywali jakieś "proroctwa". Z drugiej strony, było pokazywane że jak się chce doszukać jakiejś zależności to wystarczy jakikolwiek dłuższy tekst np. Moby Dick. Co można Ci doradzić? Byś olał Koran który jest kłamstwem, natomiast Jezus jest Drogą, Prawdą, Życiem, a Koran jest sprzeczny z chrześcijaństwem, nawet zaprzecza ukrzyżowaniu Chrystusa, nie mówiąc o tym, że Jezus nie jest tam Bogiem. Wiem, że nie jest po prostu łatwo nie myśleć o Koranie, wygląda to na nerwicę natręctw. Może porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Wizyty u lekarza mam rzadko, co ok. 2 miesiące. Wspominałem o niektórych problemach religijnych w rozmowach z psychiatrą. Zdarzało mi się bardzo często przysięgać Allahowi, przysięgałem też "tak po prostu". Mam zdiagnozowaną nerwicę natręctw i biorę na nią leki.

Problem w tym, że odkryte stosunkowo niedawno liczbowe i naukowe cuda Koranu wyglądają bardzo przekonująco dla mojego umysłu. Skąd się wzięły? Muzułmanie mogą myśleć, że jeżeli wierzysz w bóstwo Chrystusa, to jesteś politeistą, popełniasz najgorszy z możliwych grzechów. Koran mnie przeraża - tam jest bardzo dużo fragmentów o piekle.

Znalazłem taki artykuł: http://www.fronda.pl/a/coraz-wiecej-kon ... 26956.html. Fragment:
Zdumiewającym rysem nawróceń opisanych przez Chemaina jest ich często nadprzyrodzony charakter. „Wielu nawraca się pod wpływem widzeń, snów, cudów czy nieprawdopodobnych spotkań” – opowiada francuski pisarz. Przypomina on, że muzułmanie nie mają problemów z wiarą w Boga. Jego istnienie jest dla nich oczywiste, co ułatwia sam proces nawrócenia. Innym wspólnym rysem jest miłość do chrześcijańskiej Francji, najstarszej córy Kościoła. Mało jest natomiast przypadków, w których do nawrócenia doszło pod wpływem ewangelizacji, rozmów na temat wiary w stylu: „Jezus, cię kocha”. Ja się z czymś takim nie spotkałem – wyznaje Chemaine. Przyznaje natomiast, że sami konwertyci czują silną potrzebę, by dzielić się swą wiarą z muzułmanami. Ich atutem jest dobra znajomość języka arabskiego i Koranu.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Znalazłem taką stronę: https://pl.soc.religia.narkive.com/Ta7I ... yka-koranu

Na powyższej stronie znalazłem posty o takiej treści:
Powstała taka stronka :

bardzo miesza
Post by pinokio

bardzo miesza
Chyba oczywiste dla każdego, że to bzdury, i błędne podejście do wyjaśniania sensu tekstu. Podobnie kiedyś ktoś próbował zrobić to z Torą, albo w ogóle z całą Biblią, bez powodzenia.

Dodawanie numerów wersetów, otrzymywanie jakichś liczb, nic z tego nie wynika, poza dalszym dociekaniem.

Św Paweł pisał kiedyś coś podobnego o żydowskich bajkach i bez końca ciągnących się sporach o rodowody:

1 Tm 1,3 Jak prosiłem cię, byś pozostał w Efezie, kiedy wybierałem się do Macedonii, [tak proszę teraz], abyś nakazał niektórym zaprzestać głoszenia niewłaściwej nauki, 4 a także zajmowania się baśniami i genealogiami bez końca. Służą one raczej dalszym dociekaniom niż planowi Bożemu zgodnie z wiarą. 5 Celem zaś nakazu jest miłość, płynąca z czystego serca, dobrego sumienia i wiary nieobłudnej. 6 Zboczywszy od nich, niektórzy zwrócili się ku czczej gadaninie.

2 Tm 2,23 Unikaj natomiast głupich i niedouczonych dociekań, wiedząc, że rodzą one kłótnie. 24 A sługa Pana nie powinien się wdawać w kłótnie, ale [ma] być łagodnym względem wszystkich, skorym do nauczania, równoważonym.
--
Nemrod Vargardsson

Pwt 32,41 Gdy miecz błyszczący wyostrzę i wyrok wykona ma ręka, na swoich wrogach się pomszczę, odpłacę tym, którzy Mnie nienawidzą.
42 Upoję krwią moje strzały, mój miecz napasie się mięsem, krwią poległych i uprowadzonych, głowami dowódców nieprzyjacielskich.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Wpisałem w Google numerical miracles i wszystkie wyniki na pierwszej stronie były związane z rzekomymi cudami liczbowymi w Koranie.

Nic tak nie zachwiało moją wiarą katolicką jak cuda Koranu, zwłaszcza te liczbowe. Ale skoro one mogą być tak potężnym narzędziem w nawracaniu na islam, to dlaczego stały się one znane dopiero ponad tysiąc lat po śmierci Mahometa? Chrześcijanom jako ostateczne wyzwanie może jawić się Koran z jego matematycznymi zależnościami, a nie ateizm, komunizm, ideologia gender, ruchy LGBT.

Mogę mieć myśli mówiące, że (zwłaszcza z powodu lęku przed piekłem opisanym w świętej dla muzułmanów księdze) któregoś dnia odrzucę chrześcijaństwo i stanę się ewangelizatorem koranicznym przedstawiającym głównie liczbowe cuda Koranu, nawet takim, który w szczególności będzie zwalczał katolicyzm, protestantyzm, prawosławie i inne religie oparte na Biblii.

Wielki Zamęt jest wielką tragedią ludzkości. Nie ma jednej wiary monoteistycznej. A jeszcze są religie Wschodu, wierzenia pogańskie i ateizm. Najbardziej może razić zróżnicowanie wyznawców monoteizmu. Są muzułmanie, żydzi, chrześcijanie. Wyznawcy religii monoteistycznych często wierzą, że ci, co wyznają inne religie abrahamowe, będą potępieni na wieki (torturowani lub zanihilowani), ponieważ mieli fałszywą wiarę, chociaż monoteistyczną, chociaż uznającą postacie takie jak Noe, Abraham, Mojżesz.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

- Czy islam jest religią pogańską? Odpowiada ks. prof. Robert Skrzypczak

Islam jest taki wiarygodny ze względu na swój monoteizm, wiarę w jedynego Boga, i to unitarnego, a więc jakby łatwiejszego do wyobrażenia sobie niż trynitarnego. A najbardziej wiarygodny (a co z tym idzie, najbardziej niebezpieczny dla chrześcijaństwa) jest dla mnie islam nieuznający nieomylności hadisów (sahih hadiths) czy wręcz uznający, że Koran jest jedynym źródłem wiary (Quran-alone Islam). To jedna z najniebezpieczniejszych stron islamskich: http://www.answeringislamicskeptics.com/ (Answering Islam Skeptics). Głosi ona teorię ewolucji, liczbowe cuda Koranu, to, że potop Noego nie był globalny itp.
wyjątek
zaufany użytkownik
Status: student
Gadu-Gadu: używam skype'a

Post autor: wyjątek »

@up a Judaizm nie jest bardziej monoteistyczny od islamu?
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Chyba jest "tak samo monoteistyczny". W judaizmie też wyznaje się unitarianizm Boga. Niektórzy mogą myśleć, że chrześcijaństwo jest mniej monoteistyczne od islamu, bo w chrześcijaństwie Bóg jest Trójcą Świętą, trzema osobami, a w islamie jest "prostszy" - to unitarny byt, Jedyńca.

Czy jest tu ktoś, kto uważa, że cuda Koranu są znakiem od Boga potwierdzającym, że Koran pochodzi od Boga i trzeba spełniać to, co w nim jest napisane? Dlaczego wiele osób nie uważa, że Koran jest arcydziełem Szatana? Bo nie wierzy w Boga, wierzy, że Szatan nie istnieje? Czy też może są muzułmanami?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

https://pl.wikipedia.org/wiki/Had%C5%BCar

Stare zdjęcia przedstawiają, że Czarny Kamień w Mekce jest posągiem pogańskiego boga.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
wyjątek
zaufany użytkownik
Status: student
Gadu-Gadu: używam skype'a

Post autor: wyjątek »

@up gdzie te stare zdjęcia?
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

W Koranie nie ma nic o Czarnym Kamieniu z Mekki, Czarnym Kamieniu z Kaaby, Hadżarze.

Znowu znalazłem coś o cudach Koranu: https://www.wattpad.com/56041374-miracl ... %27an-ch-7. Fragment z tej strony (w linku z cytatu jest krytyka Biblii, co może stanowić zagrożenie dla chrześcijaństwa):
Actually there's more on the bees! Female bees have 16 pairs of chromosomes while males have 16 chromosomes. And we know chapter 16 is the called 'the bees' now could this bee a coincidence. Well the only verse in that chapter that mentions the bees has 16 words and is made up of 16 different letters. There's even more. God says that in the females bees bellies (بطونها) there exits drinks of different colors in it healing for man. Notice not singular belly but plural bellies. Today science discovered that honey bees have an extra stomach dedicated for honey. To verify what I'm saying here's a link : http://www.miracles-of-quran.com/honey_bees.htm
Obecnie jest coś więcej o pszczołach! Pszczoły płci żeńskiej mają 16 par chromosomów, męskie też mają 16. Wiemy, że rozdział 16 jest nazwany "Pszczoły", teraz czy może być to przypadkiem? Dobrze, jedyny werset w tym rozdziale, co wymienia pszczoły, ma 16 słów i jest utworzony z 16 różnych (rodzajów) liter(!). Tu jest nawet więcej! Koran mówi, że w brzuchach pszczół płci żeńskiej (بطونها) istnieją napoje mające różne kolory w nich, lecznicze dla ludzi. Zauważ, że nie pojedynczy brzuch, a brzuchy w liczbie mnogiej! Nauka okryła, że pszczoły miodne mają dodatkowy brzuch "poświęcony" miodowi. Żeby zweryfikować, co zostało napisane, można kliknąć na link: http://www.miracles-of-quran.com/honey_bees.htm
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Obrazek

Nie są do odnalezienia te zdjęcia już, znalazłem inne zdjęcia historyczne tego kamienia.

---

Znalazłem ten artykuł: https://sathiyamoorthykaran.wordpress.c ... as-temple/
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

co wy macie z tym koranem
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Religia islamu nie ma szacunku dla kobiet.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Łukasz1990 pisze: wt lut 04, 2020 1:33 pm Religia islamu nie ma szacunku dla kobiet.
No jak to nie?

"Prorok miał powiedzieć, że jednym z trzech typów najokrutniejszych ludzi jest ten, który kocha się z żoną bez gry wstępnej.

W innym hadisie czytamy: „Jeśli ktoś uprawia seks z żoną, (…) powinien być powolny i się wstrzymywać”. W innym jeszcze Prorok nakazywał, by mężczyźni nie rzucali się na kobiety jak zwierzęta, lecz wysyłali najpierw posłańców, czyli czułe słowa i pocałunki. Koran wyraźnie mówi też, że małżonkowie powinni doświadczać szczęścia w związku: „I z jego znaków jest to, iż On stworzył dla was żony z was samych, abyście mogli odpocząć przy nich; i ustanowił między wami miłość i miłosierdzie” (30:21)".

http://www.miesiecznik.znak.com.pl/islam-i-seks/

Ale poczytajcie co jest dalej...
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

I burka do tego.
cezary123
zaufany użytkownik

Bo kobiety Południa są za bardzo napalone.

- W naszej kulturze kobieta jest zimna i potrzeba jej odpowiedniego mężczyzny, który ją rozbudzi - tłumaczy prof. Skowron-Nalborczyk. - W islamie seksualność kobiety jest bardzo gorąca i trudna do okiełznania.

W polskich mediach, gdy mówi się o islamie, dyskusja krąży zwykle wobec wojen na Bliskim Wschodzie, kryzysu migracyjnego bądź terroryzmu. Łatwo zapomnieć, że 1,5 miliarda wyznawców tej religii każdego dnia żyje, rozmawia, kłóci się, śmieje i… kocha.

http://www.tokfm.pl/Tokfm/7,102433,2344 ... nikow.html
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Bycie napalonym to nie powód do założenia szmaty na łeb.
cezary123
zaufany użytkownik

Przed mężem ma się w domu rozbierać, a nie przed obcymi :P

Kiedyś to przeminie, pojawią się inne zwyczaje, inne gatunki, obecna historia tej cywilizacji na tle dziejów planety to okamgnienie.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Muzułmanie judaizm raczej luźno przyjęli, islam jest raczej ewolucją religii pogańskich do monoteizmu.
Ciekawe czy jak upadnie obecna cywilizacja to czy islam będzie dalej ewoluował.

Nie wiem czy wiesz ale cywilizacje islamskie były wysoko rozwinięte w średniowieczu a krucjaty miały na celu opóźnienie ich rozwoju cywilizacyjnego.
Obecny stan islamu jest również przejściowy, zachód sprzedając broń biedakom stworzył terroryzm.

Biedacy zawsze się radykalizują ale bez pieniędzy mogą co najwyżej pogrozić słońcu za upał, burzy za deszcz i tyle.

Jako ciekawostkę podam, że muzułmanie mają zakaz lotów kosmicznych bo nie wiedzą w którą stronę się zwrócić w czasie modlitw.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”