Czemu renta jest tak niska
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
- Status: nikt
Czemu renta jest tak niska
Dostalem rente socjalna jednak nie jestem zadowolony z jej wysokosci. Po oplaceniu rachunkow zostaje mi 70 zl na zycie. Gdyby nie pomoc rodzicow zdechl bym z glodu. To jest zalosne jak traktuje sie ludzi chorych psychicznie w tym kraju...
Re: Czemu renta jest tak niska
Inni mają jeszcze gorzej, bo niektórzy nie mają renty i są chorzy.
- Catastrophique
- bywalec
Gdyby renta wynosila z 2k wielu ludzi by sie na nia rzucilo, oszukiwaliby na komisjach, aby tylko dostawac kase i nic nie robic. Tymczasem zeby przezyc, nalezy isc do pracy, bo opiekunowie wieczni nie sa. I bardzo dobrze.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Renta powinna być wyższa i to bez dwóch zdań a dostawać ją powinni ludzie którym rzeczywiście powinna przysługiwać . Niestety w Polsce wysokość renty wzięta z dupy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
ale sqrw. wielu nie z własnej woli wybrało chorobę!!!!!!!!!!!!!!!!.Catastrophique pisze: ↑ndz lut 17, 2019 8:11 pm Gdyby renta wynosila z 2k wielu ludzi by sie na nia rzucilo, oszukiwaliby na komisjach, aby tylko dostawac kase i nic nie robic. Tymczasem zeby przezyc, nalezy isc do pracy, bo opiekunowie wieczni nie sa. I bardzo dobrze.
- Catastrophique
- bywalec
Co Ty powiesz? Wlasnie nie pisalem o chorych, ale o udajacych. A z praca i opiekunami to prawda, za rente sam sie nie utrzymasz.F20 pisze: ↑sob kwie 13, 2019 10:38 pmale sqrw. wielu nie z własnej woli wybrało chorobę!!!!!!!!!!!!!!!!.Catastrophique pisze: ↑ndz lut 17, 2019 8:11 pm Gdyby renta wynosila z 2k wielu ludzi by sie na nia rzucilo, oszukiwaliby na komisjach, aby tylko dostawac kase i nic nie robic. Tymczasem zeby przezyc, nalezy isc do pracy, bo opiekunowie wieczni nie sa. I bardzo dobrze.
Tik tak tik tak

-
- bywalec
Osoby chore powinny mieć 2k na łapkę to nie ich wina, że pojawia się masę łajdaków i naciągaczy i że poziom polskiej psychiatrii jest do bani bo nie potrafią diagnozować ludzi. Po za tym osoby chore mają zawsze historię wypierdoleń z pracy lądowanie w szpitalu wywiady środowiskowe, a że polscy psychiatrzy są doniczego to dlaczego osoby chore mają tracić na tym ?.Catastrophique pisze: ↑sob kwie 13, 2019 10:43 pmCo Ty powiesz? Wlasnie nie pisalem o chorych, ale o udajacych. A z praca i opiekunami to prawda, za rente sam sie nie utrzymasz.F20 pisze: ↑sob kwie 13, 2019 10:38 pmale sqrw. wielu nie z własnej woli wybrało chorobę!!!!!!!!!!!!!!!!.Catastrophique pisze: ↑ndz lut 17, 2019 8:11 pm Gdyby renta wynosila z 2k wielu ludzi by sie na nia rzucilo, oszukiwaliby na komisjach, aby tylko dostawac kase i nic nie robic. Tymczasem zeby przezyc, nalezy isc do pracy, bo opiekunowie wieczni nie sa. I bardzo dobrze.
To tak w kontekście Twojej wypowiedzi którą jeszcze raz zacytuje
, które odnosisz i do oszustów i do ludzi cierpiących potrzebujących renty bo z racji choroby nie mogą pracować. Co to jest 2k ? zapłacić czynsz, media przybory toaletowe, detergenty itp itd a na jedzeniu i tak muszą oszczędzać. Lepiej ich pakować w zolach a koszt pobytu tam to około 3k.Tymczasem zeby przezyc, nalezy isc do pracy, bo opiekunowie wieczni nie sa. I bardzo dobrze.
Catastrophique jest polskim patriotą i chce ocalić zus 

- Catastrophique
- bywalec
To kwestia dyskusyjna. Nie można zamykać wszystkich chorych w etykietce "potrzebujący i cierpiący", bo wiele chorych pracować może, ale im się nie chce. Łatwa rencina bez wysiłku kusi wielu.Osoby chore powinny mieć 2k na łapkę
Tak, bo renta nie ma automatycznego i skutecznego systemu kwalifikacji, komu się ona NAPRAWDĘ należy i kto jej NAPRAWDĘ potrzebuje.
To jest faktyczny problem. Takie osoby mogą liczyć tylko na innych. Gdy nikogo nie mają, pewnie kończą w DPSach.
Do patrioty mi daleko, mam raczej krytyczne podejście do Polski i Polaków. Zus mam gdzieś bo i oni też mają mnie gdzieś. Daję sobie radę bez niego. Niewątpliwym jest, że jeśli renta wzniosła choćby dwukrotnie, pojawiłoby się wielu chętnych na łatwe pieniądze. Wiele osób to lenie, idące po najmniejszej linii oporu. Niejako można powiedzieć, że to nasza cecha narodowa, amatorów łatwego zarobku.Catastrophique jest polskim patriotą i chce ocalić zus
Tik tak tik tak

-
- bywalec
Non dobra ok.Catastrophique pisze: ↑ndz kwie 14, 2019 3:04 pmTo kwestia dyskusyjna. Nie można zamykać wszystkich chorych w etykietce "potrzebujący i cierpiący", bo wiele chorych pracować może, ale im się nie chce. Łatwa rencina bez wysiłku kusi wielu.Osoby chore powinny mieć 2k na łapkęTak, bo renta nie ma automatycznego i skutecznego systemu kwalifikacji, komu się ona NAPRAWDĘ należy i kto jej NAPRAWDĘ potrzebuje.
To jest faktyczny problem. Takie osoby mogą liczyć tylko na innych. Gdy nikogo nie mają, pewnie kończą w DPSach.Do patrioty mi daleko, mam raczej krytyczne podejście do Polski i Polaków. Zus mam gdzieś bo i oni też mają mnie gdzieś. Daję sobie radę bez niego. Niewątpliwym jest, że jeśli renta wzniosła choćby dwukrotnie, pojawiłoby się wielu chętnych na łatwe pieniądze. Wiele osób to lenie, idące po najmniejszej linii oporu. Niejako można powiedzieć, że to nasza cecha narodowa, amatorów łatwego zarobku.Catastrophique jest polskim patriotą i chce ocalić zus
- wowo
- zaufany użytkownik
Nikt się o chorobę nie prosił, dlatego też należyte wsparcie powinno być a to że jest dyskryminacja ludzi chorych to widać gołym okiem w PL. Wszędzie ludzie są podobni, na zachodzie też wiele osób kombinuje ale system jest w miarę skuteczny i żeby dostać to nie tylko trzeba chorować, ale też w papierach mieć odpowiednio napisane. A jeśli już okaże się że ktoś brał pieniądze które mu się nie należały to sąd każe zwracać całą kwotę. I to moim zdaniem jest sprawiedliwe. Wsparcie w UK dla osoby chorej na schizofrenie ale sprawnej fizycznie wynosi mniej więcej 5 tyś zł miesięcznie, gdzie za te pieniądze można opłacić mieszkanie, podatki, media, kupić jedzenie itd. Do tego należy dodać że leki są darmowe. Tak samo powinno być w Polsce, każdy człowiek zasługuje na godne życie .
szukałam pracy w momencie życia kiedy się lepiej czułam, pani zatrudniająca powiedziała, że z orzeczeniem niezdolny do pracy żaden lekarz nie wyda mi zgody na zatrudnienie, koleżanka ze szpitala podpowiadała mi aby zatrudnić się w zakładzie pracy chronionej, ale w okolicy nie ma takiego zakładu, a do normalnej pracy, przynajmniej teraz nie jestem zdolna, źle się czuję, żaden normalny zakład pracy mnie nie zatrudni, została mi renta, mniej jak 1 000zł.
- wowo
- zaufany użytkownik
I właśnie ze względu na taką wysokość renty jest to dyskryminacja ludzi chorych.
myślę podobnie, rodzicom bliżej do zgonu, a rodzeństwo nie weźmie mnie na utrzymanie, domy opieki społecznej biorą opłaty około 3 000 na miesiąc , i tak system jak się nie zmieni wyrzuci mnie pod most...wowo21975 pisze: ↑ndz kwie 14, 2019 4:10 pm Nikt się o chorobę nie prosił, dlatego też należyte wsparcie powinno być a to że jest dyskryminacja ludzi chorych to widać gołym okiem w PL. Wszędzie ludzie są podobni, na zachodzie też wiele osób kombinuje ale system jest w miarę skuteczny i żeby dostać to nie tylko trzeba chorować, ale też w papierach mieć odpowiednio napisane. A jeśli już okaże się że ktoś brał pieniądze które mu się nie należały to sąd każe zwracać całą kwotę. I to moim zdaniem jest sprawiedliwe. Wsparcie w UK dla osoby chorej na schizofrenie ale sprawnej fizycznie wynosi mniej więcej 5 tyś zł miesięcznie, gdzie za te pieniądze można opłacić mieszkanie, podatki, media, kupić jedzenie itd. Do tego należy dodać że leki są darmowe. Tak samo powinno być w Polsce, każdy człowiek zasługuje na godne życie .
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony pt kwie 19, 2019 7:55 am przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Nie pomoże mi już nic
- wowo
- zaufany użytkownik
I Polska niby kraj katolicki pełny miłości dla osób biednych i chorych, śmiechu warte. Ja mimo swojej choroby i niemożności podjęcia pracy zostałem przyjęty przez kraj protestancki i objęty prawdziwą opieką. Tak wygląda okazanie miłości względem chorych.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony pt kwie 19, 2019 7:51 am przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
- wowo
- zaufany użytkownik
Jak to co ma religia? Przecież chowa i wychowuje od dziecka, nakreśla sposób patrzenia na świat i ludzi, uczy miłości, szacunku i dobroci. Nie widzisz powiązania? Może nie chcesz widzieć bo to ci nie pasuje. Tak wychowuje się ludzi poprzez religię co później przekłada się na życie społeczne itd. Chyba proste to jest.Piotrek007 pisze:Wowo a co ma religia do sytuacji gospodarczej kraju? Gdyby renta wynosiła wspomniane wcześniej 2000zł to co mieli by powiedzieć osoby pracujące za najniższą krajową?
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony pt kwie 19, 2019 7:51 am przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
Nie ma powiązania.wowo21975 pisze: ↑ndz kwie 14, 2019 5:04 pmJak to co ma religia? Przecież chowa i wychowuje od dziecka, nakreśla sposób patrzenia na świat i ludzi, uczy miłości, szacunku i dobroci. Nie widzisz powiązania?Piotrek007 pisze:Wowo a co ma religia do sytuacji gospodarczej kraju? Gdyby renta wynosiła wspomniane wcześniej 2000zł to co mieli by powiedzieć osoby pracujące za najniższą krajową?
Dla przykładu: Familiengeld jest dodatkiem wprowadzonym przez „parlament” Landu Bawarii i tylko w Bawarii obowiązuje. Do tej pory rodzice dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia i otrzymały Elterngeld , mogli starać się w regionie Bayern o Betreuungsgeld oraz Landeserziehungsgeld. Te świadczenia były obwarowane surowymi warunkami. Teraz pieniądze są rozdawane hojnie bez względu na warunki. Familiengeld będzie przysługiwać wszystkim dzieciom między 1. a 3. rokiem życia.
Jeśli nie mam pieniędzy, żadna religia nic nie zaradzi.
Bawaria jest ultrakatolicka. Dlaczego protestanckie landy nie poszły jej śladem?
Bo nie są tak bogate i ich zwyczajnie nie stać.
LaDopamina