Witam.
Od 3,5 roku choruję na schizofrenię paranoidalną. Wtedy miałem jedyny jak dotąd epizod psychotyczny (głosy słyszałem 3 tygodnie i myślałem że mnie ktoś śledzi).W dniu dzisiejszym leczę się Rispoleptem w dawce 3mg/dobę. Od około 2 tygodni pracuję w księgowości w dużej firmie. Niestety mam problem, ponieważ jest to odpowiedzialna i wymagająca praca i mam bardzo duże lęki, strach i stres w pracy. Księgowość sama w sobie jest stresująca. Czytałem, że schizofrenia powoduje zaburzenie funkcji poznawczych. Ja nie potrafię robić i zrozumieć prostych poleceń, mam blokadę która powoduje, że muszę się pytać kilka razy o proste rzeczy, nie mogę się skupić. Schizofrenia ponoć powoduje zubożenie myślenia, problemy z rozumieniem itp co właśnie obserwuję u siebie. Prawdopodobnie się zwolnię, ponieważ mam takie sytuacje że ktoś mi coś tłumaczy, a ja mało co z tego rozumiem, a gdy mam coś zrobić, to ogarnia mnie taki lęk, który paraliżuje moje rozumienie i działanie. Chodziłem na terapię do psychologa, ale zbytnio mi to nie pomogło. Próbuję znaleźć sposób na pozbycie się lęku i lepsze rozumowanie w pracy. Czy ktokolwiek z Was może mi pomóc i poradzić co można jeszcze zrobić? Mój psychiatra mówi, że nie poleca mi stresującej i odpowiedzialnej pracy. Czy może macie jakieś propozycję prostych prac, które mógłbym wykonywać i powoli pozbywać się lęków? Chciałbym wyleczyć się z tego lęku, strachu i stresu, który mnie paraliżuje. Czy może ktoś z Was ma podobne problemy i znalazł na to jakiś skuteczny sposób lub lekarstwo które mi pomoże?
Prośba o pomoc w sprawie leczenia i pracy
Moderator: moderatorzy
Re: Prośba o pomoc w sprawie leczenia i pracy
Może jak ktoś Ci coś tłumaczy to z uśmiechem na ustach to sobie notuj
(Jak się chcesz zwolnić to do stracenia i tak nic nie masz, a może takie sporządzanie notatek z poleceń by pomogło w sposób wystarczający)

(Jak się chcesz zwolnić to do stracenia i tak nic nie masz, a może takie sporządzanie notatek z poleceń by pomogło w sposób wystarczający)
-
- zarejestrowany użytkownik
Re: Prośba o pomoc w sprawie leczenia i pracy
Nie wiem co zrobiłeś i jaką decyzje podjąłeś, ale spróbuj brnąć do przodu, może będzie lepiej, ja sam na własne życzenie zwolniłem się z pracy w której "dawałem radę" i po tym się załamałem.