Pustka w glowie

F25 - zaburzenia schizoafektywne

Moderator: moderatorzy

psychotropek
zarejestrowany użytkownik

Pustka w glowie

Post autor: psychotropek »

Witam lecze się na schizofrenię 1.5 roku i mam ogromną pustkę w głowie brakysli anhedonia brak jakich kolwiwk uczuć i emocji . Biorę zorafren 5mg rano i 10mg wieczorem i nic nie pomaga czy miał ktoś podobnie i wyszedł z tego stanu ??
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Re: Pustka w glowie

Post autor: Piotrek007 »

W przeszłości odczuwałem negatywne emocje o wiele mocniej niż te pozytywne a anhedonia mam wrażenie że towarzyszyła mi od urodzenia,długo przed diagnozą i leczeniem.Od kilku lat to się zmieniło,nie wiem co było tego przyczyną ale chyba głównie całkowity zanik urojeń,depresji i ogólnie poprawa samopoczucia.Pustki w głowie raczej nigdy nie miałem.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

psychotropek pisze: Witam lecze się na schizofrenię 1.5 roku i mam ogromną pustkę w głowie brakysli anhedonia brak jakich kolwiwk uczuć i emocji . Biorę zorafren 5mg rano i 10mg wieczorem i nic nie pomaga czy miał ktoś podobnie i wyszedł z tego stanu ??
Te objawy najpewniej miną kiedy poczujesz się lepiej i będziesz brał minimalne dawki leku ale pod warunkiem,że będziesz normalnie funkcjonował wśród ludzi (znajomi,praca itp.) bez tego będzie trudno o lepsze samopoczucie.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Zamiast pracy w zasadzie mogą być zainteresowania, wolontariat, albo twórczość artystyczna .

Jakby praca miała polegać np. na pilnowaniu pustaków na odległej budowie to lepiej żeby jej w ogóle nie było!
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

hvp2 pisze: czw sie 23, 2018 2:02 pm Zamiast pracy w zasadzie mogą być zainteresowania, wolontariat, albo twórczość artystyczna .

Jakby praca miała polegać np. na pilnowaniu pustaków na odległej budowie to lepiej żeby jej w ogóle nie było!
Nawet tego typu praca jest pod wieloma względami o wiele lepszym rozwiązaniem niż siedzenie w domu.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
psychotropek

Pracować pracoje na produkcji w śród ludzi co do kontaktów z znajomymi też są ale bardzo słabe bo przez tą pustkę w głowie nie mam o czym rozmawiać nawed w temat nie umiem się wstrzelić .chodzi mi o to czy ktoś miał po prostu brak myśli zero możliwości wizualizacji zerowa wyobraźnię problemy z pamięcią i koncentracją i wyszedł z tego
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

duzo zolafrenu bierzesz i dlugo
skonsultuj z lekarzem jesli nie masz objawow POZYTYWNYCH
zmniejsz troche zolafren np do 10 mg na wieczor na sen o 21
podtrzymujaca to 5mg ustal z lekarzem
psychotropek

Właśnie nie mam pozytywnych mam same negatywne i nie potrafię się wyleczyć z nich brałem już abilifi solian aripilek zolaxe teraz zorafren do tego antydepresanty wellbutrin anafranil valdoxan seronil dexapine
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Trzeba mniej leków brać i pracować nad sobą,rozwijać się.Zainteresowania,sport,aktywność społeczna,jakaś pasja i włączenie się do grupy pasjonatów.Czasem potrzeba lat by wyjść z marazmu.
psychotropek

Jak tu się zainteresować czym jak nic człowieka nie interesuje i nie cieczy bo nic nie może odczuwać jak funkcjonować w grupie jak gadać nie ma o czym tylko się milczy bo pustka w głowie
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

jak jest ta anhedonia to spacer troche na slonku posiedziec
brac jakies orzechy wloskie ziemne garsc
jesli nie ma pozytywnych objawow zmniejszyc dawke troche
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

psychotropek pisze: pt sie 24, 2018 11:15 am Jak tu się zainteresować czym jak nic człowieka nie interesuje i nie cieczy bo nic nie może odczuwać jak funkcjonować w grupie jak gadać nie ma o czym tylko się milczy bo pustka w głowie
Rozumiem to co opisujesz ! :(

Najprawdopodobniej jest to efekt zażywania tak dużej iloßci neuroleptyk9w.

No to w pierwszej kolejności warto się zastanowić (z psychiatrą lub samemu) dlaczego bierzesz ich aż tak dużo oraz napewno czy nie mógłbyś brać ich mniej... Tak mysle
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Niechęć do jakichkolwiek zajęć to częsty u nas przypadek. Sam doświadczyłem jakie to trudne gdy się chce to zmienić. A i teraz nie jest idealnie. Trzeba pamiętać, że nie tylko lekarze sạ od doradzanie jak to zmienić. Są też ludzie którzy zawodowo zajmują się pomaganiem znalezienia najkorzystniejszych dla nas zajęć. Takich, które będą sprawiać nam satysfakcję. Osobiście proponuję jakiegoś wyedukowanego praktyka chińskiej astrologi. Chociaż może tu być problem z wiarą w takie rzeczy. Ale w takie rzeczy się nie wierzy je się sprawdza w praktyce.
psychotropek

Witam ponownie pustka dalej się utrzymuje straciłem wszystkie emocje uczucia osobowość charakter żyje jak zombi biorę aktualnie kwetaplex 300mg ale zero poprawy na dniach idę do lekarza po zmianę leku na klozapol może coś się zmieni jeśli nie to odbiorę sobie życie
agat
bywalec

Post autor: agat »

[quote=psychotropek post_id=556705 time=1540116872 user_id=9494]
biorę aktualnie kwetaplex 300mg ale zero poprawy na dniach idę do lekarza po zmianę leku na klozapol może coś się zmieni jeśli nie to odbiorę sobie życie

300 mg kwetiapiny to bardzo mała dawka. Klozapol to ostateczność w wielu przypadkach.
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Przez dwa (do 2012) lata brałam kwetiapinę (Seroquel) w dawce 100 mg na wieczór ustalanej wspólnie z lekarzem. Ale to nie było w Polsce, z resztą to była inna kwetiapina, uderzenie jak młotem. Nie wiem, skąd ta tendencja do maksymalnych dawek, no rozumiem, agresywnego można tak, dosłownie rzecz biorąc, obezwładnić... Ale też firmy farmaceutycyne nie lubią balansować w kwestiach podażu i popytu. Pustka nie jest przyjemna, gdy odczuwasz wymienione deficyty, ale trzymaj się!
psychotropek

Na mnie żadne leki nie działają nie mam żadnych skutków ubocznych ani terapeutycznych po prostu lykam jak cukierki brałem solian aripilek olanzapine kwetaplex rispolept abilifi arbit zolaxe w różnych dawkach i nic ta pustka mnie wykańcza każdy dzień to cierpienie
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Ja nie mam myśli i mam przez to mniej problemów i lepsze samopoczucie. Kwestia akceptacji siebie.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
aspagnito
zaufany użytkownik
Status: byk z zaświadczeniem o niekaralności, płeć księżycowa

Post autor: aspagnito »

psychotropek - najzwyczajniej masz bardzo źle dobrane leki. Jeśli ten lekarz do tej pory tego nie zauważył, to się nie nadaje i musisz go zmienić. W Polsce jest już dziś sporo lekarzy, którzy naprawdę znają się na schematach lekowych i potrafią z nimi eksperymentować. Jak dla mnie powinieneś brać abilify, depakinę, lamotryginę i sertindol.
:angelic-grayflying:
„;”/.. FLEHTI
bln(tęczowo, ezoterycznie, kwieciście);
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: nadzieja dobrowolska »

aspagnito pisze: pn wrz 14, 2020 9:24 am Jak dla mnie powinieneś brać abilify
Nie przesadzalabym z tym abilify. Ma bardzo slabe dzialanie terapeutyczne bez polaczenia z innymi, mocnymi psychotropami. Na mnie sam w sobie nie dzialal na pozytywy w ogole.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zaburzenia schizoafektywne”