Czy mozna pobierac dwie renty jednoczesnie ?
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
Czy mozna pobierac dwie renty jednoczesnie ?
Witam,mam 24 lata. W wieku 18 lat zachorowalem na schizofrenie f20. Bylo to jak bylem w trakcie robienia technikum. W tamtym czasie pobieralem rente po zmarlym ojcu, renty dla chorych psychicznie nie pobieralem nigdy, w szpitalu bylem dwa razy, nie mam przepracowanych 4 lat w swoim zyciu. Chcialbym poprosic o pomoc kogos kto jest bardziej obyty z prawem niz ja, czy moge pobierac jednoczesnie rente po ojcu i rente dla chorych psychicznie ? Czy zus przyzna mi tylko jedno świadczenie zazwyczaj to wyzsze kwotą? Licze na pomoc oraz dziękuję i pozdrawiam 

Re: Czy mozna pobierac dwie renty jednoczesnie ?
Niestety, nie można. Wszelkich szczegółowych informacji dowiesz się w każdym oddziale ZUS-u. O ile się nie mylę (kiedyś tak było, ale nie wiem, czy nadal jest), dawano tą korzystniejszą rentę, tą wyższą. Nie pamiętam też do jakiego wieku, chyba dopóki się uczysz należy się renta po Ojcu.
chyba można też pobierać zasiłek pielęgnacyjny ale on wynosi chyba tylko 100 zł
Istnieje szczególny przypadek, tzw "zbieg rent" i dotyczy to możliwości pobierania dwóch rent jednocześnie:
- socjalnej (która należy się na całe życie - jeżeli osoba zachorowała do 18 lat lub 26 ale pod warunkiem, że była w trakcie nauki)
- rodzinnej po zmarłym rodzicu (takie same warunki otrzymania chyba, również należy się na całe życie, jeśli zachorowałeś w wieku 18 lat)
Zdecydowanie zadzwoń do ZUS, ponieważ w tej chwili możesz otrzymać max 200% najniższego świadczenia, jeśli wyjdzie cos powyżej to obetna do 200%.
Każde z tych świadczeń wynosi obecnie 1029 zł brutto, w marcu będzie to 1100 zł, netto na dzień dzisiejszy to 1709 zł z groszami, spodziewam się od marca około 100 zł więcej.
To są pieniądze, które umożliwiają opłacenie rachunków i przeżycie i one Ci się należą.
Zdecydowanie dzwoń do ZUS!
Zbieg rent nie występuje, kiedy jedna z rent jest wypracowana (to jest akurat niesprawiedliwe, ale taki chory system mamy w kraju).
Tak więc walcz i przygotuj się nawet na sąd - kiedy pierwszy raz taki manewr robiłem sprawa oczywiście znalazła się w sądzie a ubezpieczyciel nie chciał uwierzyć, że rezygnuję z renty wypracowanej (wyższej) na rzecz socjalnej (niższej o 100zł)... oczywiście o zbiegu rent nikt mnie nie poinformował....
Napisz nam, co uzyskałeś tutaj, bo to Ci się należy z urzędu!
- socjalnej (która należy się na całe życie - jeżeli osoba zachorowała do 18 lat lub 26 ale pod warunkiem, że była w trakcie nauki)
- rodzinnej po zmarłym rodzicu (takie same warunki otrzymania chyba, również należy się na całe życie, jeśli zachorowałeś w wieku 18 lat)
Zdecydowanie zadzwoń do ZUS, ponieważ w tej chwili możesz otrzymać max 200% najniższego świadczenia, jeśli wyjdzie cos powyżej to obetna do 200%.
Każde z tych świadczeń wynosi obecnie 1029 zł brutto, w marcu będzie to 1100 zł, netto na dzień dzisiejszy to 1709 zł z groszami, spodziewam się od marca około 100 zł więcej.
To są pieniądze, które umożliwiają opłacenie rachunków i przeżycie i one Ci się należą.
Zdecydowanie dzwoń do ZUS!
Zbieg rent nie występuje, kiedy jedna z rent jest wypracowana (to jest akurat niesprawiedliwe, ale taki chory system mamy w kraju).
Tak więc walcz i przygotuj się nawet na sąd - kiedy pierwszy raz taki manewr robiłem sprawa oczywiście znalazła się w sądzie a ubezpieczyciel nie chciał uwierzyć, że rezygnuję z renty wypracowanej (wyższej) na rzecz socjalnej (niższej o 100zł)... oczywiście o zbiegu rent nikt mnie nie poinformował....
Napisz nam, co uzyskałeś tutaj, bo to Ci się należy z urzędu!
- piotrs
- zaufany użytkownik
jak zachorowales do 18 lat lub w trakcie nauki do dostaniesz rente
z ta renta nie jest tak latwo dostac jakby co sie odwoluj zawsze
jest rowniez ZASILEK STALY z MOPS
jakby co
z ta renta nie jest tak latwo dostac jakby co sie odwoluj zawsze
jest rowniez ZASILEK STALY z MOPS
jakby co