Psychoterapia i lęk

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Wiktor
zaufany użytkownik

Psychoterapia i lęk

Post autor: Wiktor »

Witam wszystkich!

Od czterech lat choruję na schizofrenię, miałem dwie psychozy, ostatnia diagnoza ze szpitala to depresja poschizofreniczna. Po wielu poszukiwaniach wreszcie udało mi się znaleźć dobrego psychiatrę (tak mi się przynajmniej wydaje na chwilę obecną), niestety prywatnego, co wiąże się z kosztami. Jestem po dwóch wizytach, na pierwszej zebrała podstawowe dane o mnie, przebieg choroby itp., natomiast druga to była już psychoterapia. Rozmawialiśmy o dzieciństwie, moich realcjach z innymi ludźmi, o moich planach na przyszłość. Po tej wizycie uświadomiłem sobie kilka rzeczy, dlaczego w pewnych sytacjach postępuję tak a nie inaczej, skąd biorą się moje lęki.
Trzecią wizytę mam za miesiąc i czuję dziwny lęk, bo od bardzo dawna nie rozmawiałem z nikim całkiem szczerze. To co powiem wydać się może głupie, ale boję się że dzięki tej psychoterpii mogę wrócić do normalnego życia. Może zbytnio przyzwyczaiłem się do myśli, że nie muszę nic robić i moją bezczynność i porażki po prostu tłumaczyć chorobą.
Napiszcie co o tym myślicie.

Pozdrawiam!
...zwierzę morskie, które żyje na lądzie i chciałoby fruwać
Awatar użytkownika
Nowy
zaufany użytkownik

Post autor: Nowy »

Cześc Wiktor. Napisz, czy na psychoterapię skierował ciebie psychiatra?, czy ty sam tam dotarłeś? Jeżeli sam, to jak to zrobiłeś?
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

Powrót do normalnego życia przywróci ci radość z życia, więc nie bój się tego. Bezczynność jest dołująca i wyzwala smutki.
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Awatar użytkownika
Wiktor
zaufany użytkownik

Post autor: Wiktor »

To psychoterapia indywidualna, polega na rozmowie z tą właśnie Panią doktor, u której się leczę. Godzina kosztuje 70zł, co chyba nie jest wygórowaną ceną. Myślałem też o grupowej, ale chyba na razie poprzestanę na indywidualnej.

Pozdrawiam!
...zwierzę morskie, które żyje na lądzie i chciałoby fruwać
Awatar użytkownika
Nowy
zaufany użytkownik

Post autor: Nowy »

Szukam dobrego lekarza (niedrogiego) w Warszawie. Czy może ktoś mi pomóc?
y_ennefer
zaufany użytkownik

Post autor: y_ennefer »

Nowy, polecam dr Artura Krężela. Leczę się u niego od lutego 2004, to on wyciągnął mnie z psychozy, mimo że wcześniej byłam u wielu. Przyjmuje w PZP w Przychodni Specjalistycznej przy ul. Mochnackiego 10 w Warszawie. Ogólnie jest to przychodnia dla szkół wyższych, ale do PZP chodzą też ludzie spoza. Wydaje mi się, że przyjmuje na ubezpieczenie. Telefon do PZP podam na priv, jeśli jesteś zainteresowany, to napisz.
Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
owadek_
zaufany użytkownik

Post autor: owadek_ »

Wiktorze wydaje mi się, że Twoje myślenie idzie w dobrym kierunku ponieważ same leki nic nie pomogą bez wsparcia bliskiego otoczenia,bez chęci samego siebie do wyzdrowienia jak również bez terapii. Bynajmniej wiem to na swoim przykładzie, że leki to nie wszystko. Pozdrawiam
Nie odnajdzie nas ta sama chwila;)
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Wiktorze nie bój się na zapas - taka moja sprawdzona rada. Uwierz w to że może być dobrze, a nawet lepiej. Jestem z Tobą !!!
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „psychoterapia”