Psychiatria-wiedza tajemna?
Moderator: moderatorzy
Psychiatria-wiedza tajemna?
W internecie mało jest publikacji o psychiatrií, w kioskach i księgarniach mało materiałów z tej tematyki. Umysł ludzki od wieków jest zagadką, na przełomie 19. i 20. wieku powstała dziedzina filozoficzno-medyczna zwana psychiatrią. Czy my, z diagnozą jesteśmy szczególnie nieprzewidywalni? A może bardziej nieprzydatni z punktu wídzenia gospodarki?
-
- bywalec
Re: Psychiatria-wiedza tajemna?
psychiatra czasami dostaje wakacje darmowe albo karnety na siłownie tudzież basen za jedynie przepisanie jakiegoś leku konkretnej firmy. wiadomo leków jest dużo i każdy musi sobie jakoś radzić. poza tym lekarze mało zarabiają.
nawet hubert urbański martwi się o utrzymanie swojego samochodu...
rzycie.
nawet hubert urbański martwi się o utrzymanie swojego samochodu...
rzycie.
\g+ame_ove{r
Niekoniecznie! W internecie jest bardzo dużo materiałów, tylko są one raczej niewidoczne przy pobieżnym jedynie korzystaniu z google. Trzeba szukać dużo bardziej wytrwale! W księgarniach też są liczne publikacje, zwłaszcza w tych największych.
Psychiatria to bardziej dziedzina z pogranicza ekonomii oraz więziennictwa!Umysł ludzki od wieków jest zagadką, na przełomie 19. i 20. wieku powstała dziedzina filozoficzno-medyczna zwana psychiatrią. Czy my, z diagnozą jesteśmy szczególnie nieprzewidywalni? A może bardziej nieprzydatni z punktu wídzenia gospodarki?

O.k. Dzięki @Hvp za ten wpis :-) To super, że nie tylko lekarze mają monopol na racjonalizację w pojmowaniu świata. Stare publikacje są mi znane, tylko tego Bleulera wzięłabym w obroty i spaliła w jakimś kominku, no właśnie: mnie chodzi też o najnowsze publikacje.
Spróbuj w Necie odnaleźć jakie pdf-y psychiatryczne pisane "przez psychiatrów dla psychiatrów".
Jeśli zaś chodzi o psychiatrię jako pewną dziedzinę życia społecznego to przede wszystkim przy bliższym jej poznaniu rzuca się w oczy, że nie jest to nauka ścisła taka jak chemia, biologia czy fizyka, ale zbiór umów oraz procedur. Psychiatrzy się między sobą umawiają jakie zachowania czy zjawiska w życiu człowieka są chorobą, a następnie umawiają się, jak będą postępować z człowiekiem , który jakieś tam wcześniej omówione cechy wykazuje. Dodatkowo psychiatrzy, którzy wszak chcą w społeczeństwie żyć bezpiecznie oraz na jak najwyższym poziomie materialnym, tak ustalają rozmaite psychiatryczne normy i kryteria, żeby broń boże nikomu ważnemu nie podpaść, a zarazem zarabiać jak najwięcej pieniędzy. Z tych powodów wycofali się z traktowania homoseksualizmu jako choroby psychicznej, z tych powodów wycofali się z przypisywania rodzinie chorego winy za zachorowanie dziecka, z tych powodów przestali różnicować, czy dane zachowanie jest chorobą psychiczną czy opętaniem (w zamian zaczęli mówić o " różnych narracjach"), z tych powodów mało mówią o wpływie religii na zachorowalność na choroby psychiczne. No i skoro koncerny farmaceutyczne dają pieniądze na badania biologiczne to psychiatrzy zarzucili wszelkie teorie psychologiczne i zajęli się biologią mózgu. Badają po prostu to, co jest chętnie finansowane!!
Jeśli zaś chodzi o psychiatrię jako pewną dziedzinę życia społecznego to przede wszystkim przy bliższym jej poznaniu rzuca się w oczy, że nie jest to nauka ścisła taka jak chemia, biologia czy fizyka, ale zbiór umów oraz procedur. Psychiatrzy się między sobą umawiają jakie zachowania czy zjawiska w życiu człowieka są chorobą, a następnie umawiają się, jak będą postępować z człowiekiem , który jakieś tam wcześniej omówione cechy wykazuje. Dodatkowo psychiatrzy, którzy wszak chcą w społeczeństwie żyć bezpiecznie oraz na jak najwyższym poziomie materialnym, tak ustalają rozmaite psychiatryczne normy i kryteria, żeby broń boże nikomu ważnemu nie podpaść, a zarazem zarabiać jak najwięcej pieniędzy. Z tych powodów wycofali się z traktowania homoseksualizmu jako choroby psychicznej, z tych powodów wycofali się z przypisywania rodzinie chorego winy za zachorowanie dziecka, z tych powodów przestali różnicować, czy dane zachowanie jest chorobą psychiczną czy opętaniem (w zamian zaczęli mówić o " różnych narracjach"), z tych powodów mało mówią o wpływie religii na zachorowalność na choroby psychiczne. No i skoro koncerny farmaceutyczne dają pieniądze na badania biologiczne to psychiatrzy zarzucili wszelkie teorie psychologiczne i zajęli się biologią mózgu. Badają po prostu to, co jest chętnie finansowane!!
-
- bywalec
jak już poruszyłeś temat fizyki. to naukowcy jak odkryli że ich wiedza jeżeli dobrze pamiętam na temat czarnej materii okazała się błędna to ją odrzucili i zaczęli rozważać mniej prawdopodobne scenariusze.
mam wrażenie że psychiatria jest w ślepej uliczce ale dalej idzie do przodu i udaje że tak nie jest...
mam wrażenie że psychiatria jest w ślepej uliczce ale dalej idzie do przodu i udaje że tak nie jest...
\g+ame_ove{r
Z PDF-óm znam prof. Heitzmana, pisał o ICD11, depresji egzogennej, endogennej i bezsenności. Pisałam kiedyś do niego, ale nie odpisał mi.
- seebek
- zaufany użytkownik
Wiele lat temu kupiłem podręcznik z psychiatrii dla studentów medycyny. Dużo się z niego dowiedziałem, taka
psychiatria w pigułce, warto go mieć zwłaszcza że choroba doświadcza nas na wiele lat a nawet do końca życia.
psychiatria w pigułce, warto go mieć zwłaszcza że choroba doświadcza nas na wiele lat a nawet do końca życia.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
- Alex1950
- zaufany użytkownik
Seebek to któraś z tych ksiąg?
https://www.ibuk.pl/fiszka/43649/psychi ... ycyny.html
https://www.ibuk.pl/fiszka/145900/psych ... ycyny.html
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
- seebek
- zaufany użytkownik
Ta druga pozycja pod redakcją prof. dr hab. med. Adama Bilikiewicza tylko mam starsze wydanie z 1998 r.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ta pierwsza jest aktualnie w księgarniach, tylko koszmarnie droga, około 150 pln! 
Natomiast gdzieś w Necie jest darmowy pdf z podręcznikiem psychiatrii dla studentów pielęgniarstwa, tylko zupełnie nie pamiętam gdzie. Podobnie można sobie zapewne wygooglać opracowanie "Schizofrenia. Biała księga" oraz raport NIK na temat szpitali psychiatrycznych.

Natomiast gdzieś w Necie jest darmowy pdf z podręcznikiem psychiatrii dla studentów pielęgniarstwa, tylko zupełnie nie pamiętam gdzie. Podobnie można sobie zapewne wygooglać opracowanie "Schizofrenia. Biała księga" oraz raport NIK na temat szpitali psychiatrycznych.
- seebek
- zaufany użytkownik
Ja za ten podręcznik w 1998 r dałem 48 zł.
- seebek
- zaufany użytkownik
Internetowa księgarnia medyczna z wieloma pozycjami z psychiatrii
http://medbook.com.pl/dzial/pokaz/nazwa/psychiatria
http://medbook.com.pl/dzial/pokaz/nazwa/psychiatria
- seebek
- zaufany użytkownik
Tu można pobrać podręcznik Bilikiewicza w pdf, a jak ktoś nie ma konta na chomiku to niech mi wyśle swojego
maila na PW to wyślę wam za free ;-)
http://chomikuj.pl/andrzejmalinowskicho ... 996040.pdf
maila na PW to wyślę wam za free ;-)
http://chomikuj.pl/andrzejmalinowskicho ... 996040.pdf
Ostatnio zmieniony wt gru 05, 2017 10:23 pm przez seebek, łącznie zmieniany 1 raz.
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Jakie masz prawa w szpitalu przekonasz się jak wylądujesz w szpitalu najlepiej w pasach z dodatkowym zabezpieczeniem które może cię udusić. Jako wariat nie masz nic do powiedzenia a jak coś powiesz to czeka cię to co napisałem w pierwszym zdaniu i tak aż do skutku.
- seebek
- zaufany użytkownik
Leżałem w pasach, musiałem poprosić kolegę aby mi je poluzował bo drętwiały mi ręce z powodu niedostatecznego
krążenia krwi.
krążenia krwi.
- Alex1950
- zaufany użytkownik
Na allegro można znaleźć podręczniki w "normalnych" cenach:
https://allegro.pl/listing?string=Psych ... i-1-3-1003
Plus warto również przejrzeć OLX
Seebek sprawdź PW.
https://allegro.pl/listing?string=Psych ... i-1-3-1003
Plus warto również przejrzeć OLX
Seebek sprawdź PW.
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
Nie bądźcie na mnie źli... Zmęczył mnie mój własny post. Super dzięki za linki, ale mój mały telefon ich nie wczyta, a komputera się pozbyłam, był kilka razy w naprawie, ale i tak ciągle mulił. Może to nawet lepiej, a na smartphona mnie narazie nie stać. To ciekawy aspekt, że są rzeczy, których od lekarzy się nie dowiemy. A kto poczuł psychiatryk na własnej skórze i czyta, widzi jak nauka zderza się z rzeczywistością.
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Tak nauka swoją drogą a rzeczywistość swoją. Nie życzę nikomu szpitala, oddziału zamkniętego, pasów itp rzeczy. Nic przyjemnego bo nie dość że warunki marne, mało miło to jeszcze dawki leków końskie gdzie mózg się lasuje. Przeżyłem to nie jeden raz i szczerze to nie wiem ile razy tak bym jeszcze wytrzymał zanim całkiem bym nie odpłynął.
- Xoredas
- zaufany użytkownik
- Status: Brak
Książka w której pisze ,że schizofrenia to nie lenistwo to choroba i jest napisane około 2 linijki o leku zypadhera ,że chyba po 2 miesiącach można zmniejszyć dawkę a po pewnym czasie brać iniekcje co 4 tygodnie i pisze jak dawkować dane leki psychotropowe może ktoś wie jak się nazywa bo chciałbym ją przeczytać bo kiedyś z niej trochę wywnioskowałem.