Jakie są Twoje wady/zalety jako kucharza/kucharki
Moderator: moderatorzy
Jakie są Twoje wady/zalety jako kucharza/kucharki
Niestety umiem przygotowywać tylko proste potrawy i nie umiem wybrać świeżego mięsa i przygotować (potraw mięsnych).
Re: Jakie są Twoje wady/zalety jako kucharza/kucharki
Ostatnio zmieniony ndz mar 11, 2018 9:28 pm przez Pamal, łącznie zmieniany 1 raz.
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Jestem facetem i rosół zrobię, czyli nie jest jeszcze tak źle.
Ja kotlety wrzucam do wody bieżącej, zmieniając ją co ok 20 minut (podobno mięso robi się nieco toksyczne jak stoi za długo w jednej wodzie).
Ja też jestem facetem i się dziwię, że im dłużej gotuję wątróbkę tym twardsza
Ja też jestem facetem i się dziwię, że im dłużej gotuję wątróbkę tym twardsza
Rozmrażanie w wodzie to jakaś szkoła wyższa, gdy miałam mikrofalę wciskałam po prostu przycisk "defrost" to było do opanowania.
Strasznie zdrożały pomidory, zwłaszcza malinowe.
Jestem trochę leniwa i szkoda mi czasu na długie gotowanie, więc zawsze stawiam na szybkie i łatwe potrawy w przygotowaniu
Podobno pojawiły się dania gotowe wegetariańskie ze słoika firmy "Rolnik". Nigdy nie jadłam dań gotowych prócz sosów pomidorowych chyba Barillo i tuńczyka.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Dobrze, wiedzieć, sprawdzę "Rolnika".
Dzięki
Dzięki
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
W życiu zupy nie ugotowałem
Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Kąski sojowe w sosie szpinakowo-śmietanowym, brzmi dobrze.
Niech wszyscy będą szczęśliwi
O! A ja uwielbiam gotować, a zwłaszcza eksperymentować w kuchni! Dziś zrobiłem super kurczaka w marynacie łupin pomarańczowych! Ćwiartujesz kurczaka, stawiasz do gara. Potem robisz napar ze skórki 2 pomarańczy, nie za długo, tylko aby się pogotowały parę minut. Odstawiasz, wyrzucasz łupiny, i zalewasz kurczaka. Na następny dzień gotujesz w tej samej marynacie, z typowymi dodatkami dla rosołu, czyli parę kostek rosołowych, płaską łyżkę soli himalajskiej (uwielbiam), pieprzu, i ziół. Ja akurat tylko dodałem majeranku. Ludziska, paluchy lizać! Niesamowity aromat!
Chleb też niezły upiekę, nie tylko z mąką, ale i sproszkowaną wędliną wysuszoną w piecu i zmieloną na mączkę w młynku, sera topionego do ciasta, słonecznika mielonego, orzechów włoskich zmielonych, troszeczkę masła orzechowego z orzeszków ziemnych, no i przyprawy, zioła. Zajebiste pizza pierogi też robię.
Niestety już od lat tyle nie eksperymentuje, ile ten Wodnik we mnie by chciał, od kąd spłacam te kredyty. Po prostu tak, kasy brak !
Chleb też niezły upiekę, nie tylko z mąką, ale i sproszkowaną wędliną wysuszoną w piecu i zmieloną na mączkę w młynku, sera topionego do ciasta, słonecznika mielonego, orzechów włoskich zmielonych, troszeczkę masła orzechowego z orzeszków ziemnych, no i przyprawy, zioła. Zajebiste pizza pierogi też robię.
Niestety już od lat tyle nie eksperymentuje, ile ten Wodnik we mnie by chciał, od kąd spłacam te kredyty. Po prostu tak, kasy brak !
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
Psycholog powiedziała, że gdybym się ZABRAŁA ZA GOTOWANIE to bym coś ugotowała, choć może nie perfekcyjnie.
Ja mam tak,że gdy robię jakąś potrawe pierwszy raz z przepisu to wychodzi super.Jak chce zrobić po raz kolejny to nigdy nie wyjdzie tak jak za pierwszym razem.
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Moją wadą jako kucharza jest to, że nie mogę łatwo złapać smaku jak próbuję potrawy. Jak już jem gotowe to czuję.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Ostatnio bardzo malo gotuje, ale jak juz gotowalem to wychodzilo mi wszystko co robilem zgodnie z przepisem, ale nie robilem skomplikowamych potrach, bazowalem glownie na kurczaku indyku ryzu warzywach, latwiejszym sposobem bylo kupienie mrozonek ale one pewnie sie prfzyczynily do mojego drugiego epizodu, bo przez 3 miesiace jadlem tylko mroznonki schudlem 25kg i przyszla psychoza.
-
- zaufany użytkownik
Ja czasem coś tam robię, ale moje menu nie jest rozbudowane (na razie nie musi być takie, bo wymieniamy się z mamą gotowaniem, ja rzadziej gotuję). Dzisiaj na przykład razem będziemy piec chleb, trochę szykowałem składniki.
Zaleta: umiem czasem, jak mam siłę zrobić coś, aby mieli rodzice co zjeść po pracy
Wada: gdy jestem na wsi, przeważnie w weekend i mam gotować sam z babcią, to się stresuję i czasem mi nie wychodzi
Zaleta: umiem czasem, jak mam siłę zrobić coś, aby mieli rodzice co zjeść po pracy
Wada: gdy jestem na wsi, przeważnie w weekend i mam gotować sam z babcią, to się stresuję i czasem mi nie wychodzi
-
- zaufany użytkownik
Co do chleba, to przepis dostaliśmy od kogoś z rodziny.