Religia i Schizofrenia

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Sasek
zaufany użytkownik

Religia i Schizofrenia

Post autor: Sasek »

Ludzie ogarnijcie się z tą nadmierną wiarą. Mówi Wam człowiek trochę wierzący z urojeniami na tle religijnym. To okaz choroby, nie zdrowia i to Was nie uzdrowi. Osobiście mam gdzieś te chodzenie do kościoła itp. i nie wiem, nie mam pojęcia dlaczego mam takie urojenia i nie tłumaczyć mi tu tego Jezusem xDDD
:music-listening:
Awatar użytkownika
Alex1950
zaufany użytkownik

Re: Religia i Schizofrenia

Post autor: Alex1950 »

Może takie urojenia u Ciebie są po to żebyś w niego uwierzył? Tego nikt nie wie. Sam uważam, że chodzenie co niedziele do kościoła to strata czasu. Ale są ludzie którzy tak spędzają wolny dzień. Podobno człowiek bez wiary jest tylko "półczłowiekiem". Życzę Ci, żeby te urojenia ustąpiły ;)
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
Awatar użytkownika
Sasek
zaufany użytkownik

Alex1950 pisze: wt wrz 19, 2017 5:11 pm Może takie urojenia u Ciebie są po to żebyś w niego uwierzył? Tego nikt nie wie. Sam uważam, że chodzenie co niedziele do kościoła to strata czasu. Ale są ludzie którzy tak spędzają wolny dzień. Podobno człowiek bez wiary jest tylko "półczłowiekiem". Życzę Ci, żeby te urojenia ustąpiły ;)
Dzięki :) Wiarę mam w to co ważne i daje sens zyciu i to mi wystarczy i trzyma przy życiu :)
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Parafianie - ludzie wierzący. Parafianie inaczej ciemnota.
Awatar użytkownika
Sasek
zaufany użytkownik

Wiara zaślepia ludzi jeśli ślepo we wszystko wierzą. Kościół też kłamie, żeby było po ich myśli. Czyśćca nie ma podobno itd. Kasę tylko trzepią i gwałcą małych chłopców.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Mi się wydaje że wiara jest dla ludzi słabych, najczęściej biednych, mało inteligentnych a kościół to wykorzystuje obiecując cuda na kiju.
Awatar użytkownika
Sasek
zaufany użytkownik

Dokładnie, choć sam jestem słaby i biedny to jednak nie naiwny :)
Awatar użytkownika
Sasek
zaufany użytkownik

To właśnie wierzący czasem później do sekt się przylączają, a potem nawracają. Chory system. Przez religię mają zryty beret. Gdzie tu logika xd Mówię tu tylko o tych fanatykach, bo wiara w Boga jest ok, choć ja wolę wierzyć w ludzi na przykład, nie jesteśmy sami na tym świecie! Mimo, że ch***wi ludzie nas otaczają.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Jedną z przyczyn mojej choroby była religia. Kiedy było ze mną coraz gorzej tym więcej się modliłem. Efekt był taki że wylądowałem z ciężką psychozą na zamkniętym. Od kiedy skończyłem z religią to i stan zdrowia się poprawił, odeszły lęki, urojenia. Dla mnie pozbycie się czegokolwiek w mojej chorobie to wielki sukces, bo jak coś robię to na 100% wiara i religia w tym momencie nie dla mnie. Wiem że są osoby którym pomaga ale to jest indywidualna sprawa.
Awatar użytkownika
Sasek
zaufany użytkownik

Indywidualna sprawa, dokładnie. Ale żeby ludzie nie przesadzali jak to w psychozie jest :D
Awatar użytkownika
Alex1950
zaufany użytkownik

Post autor: Alex1950 »

Jednemu pomoże wiara w tego na górze, którego nazywają Bogiem. A drugi poczuję się mega hu**** tak jak wspomniał "wowo". Może wiara faktycznie jest dla słabych ludzi. Wszystko masz w swoich rękach.
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
Awatar użytkownika
Chameleon
bywalec

Post autor: Chameleon »

Dla mnie Bogów jest dwóch, jeden potrafi tworzyć z energii a drugi przekształcać z materii, Bóg i Demiurg.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”