Spadek

Moderator: moderatorzy

Mariii
zaufany użytkownik

Spadek

Post autor: Mariii »

ktoś się zna na prawie spadkowym?
kto musi odrzucić spadek?
załatwiać przez notariusza czy bezpośrednio w sądzie?
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Spadek

Post autor: hvp2 »

Mariii pisze:ktoś się zna na prawie spadkowym?
Ja się znam dość słabo.
Spadek się odrzuca chyba przede wszystkim wtedy, gdy są w nim głównie niespłacone kredyty.

Przez notariusza się załatwia chyba przede wszystkim wtedy, gdy nie ma żadnych sporów między spadkobiercami.

Może ktoś inny napisze coś mądrzejszego... :think:
Awatar użytkownika
Pathetic Heart
zaufany użytkownik

Post autor: Pathetic Heart »

Mariii pisze:ktoś się zna na prawie spadkowym?
Z tego co się orientuję, to raczej u notariusza się takie sprawy załatwia. Ale jestem zielony, bo nigdy takimi rzeczami się nie zajmowałem, więc mogę się mylić.
W dół, na boki, wzwyż ku słońcu, na stracenie, w prawo, w lewo
Kto pamięta, że to w końcu jedno i to samo drzewo...
Mariii
zaufany użytkownik

właśnie są kredyty i karty kredytowe,
i prawdopodobnie żadnych aktywów, czy jak to się nazywa
chyba telewizora, komórki itp się nie wlicza!???

wiem, że jest opcja przyjęcia z dobrodziejstwem inwentarza, czyli tylko tego na "plusie"
ale nie wiem, czy w obecnej sytuacji ma to sens
Mariii
zaufany użytkownik

Pathetic Heart pisze:nigdy takimi rzeczami się nie zajmowałem
no popatrz ;)

notariusz bierze dodatkowe pieniądze, ale załatwia za mnie wszystko,
łącznie z komornikiem sądowym i spisaniem owego inwentarza
ale mogę też sama bezpośrednio do sądu złożyć orzeczenie
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Mariii pisze:notariusz bierze dodatkowe pieniądze, ale załatwia za mnie wszystko,
łącznie z komornikiem sądowym i spisaniem owego inwentarza
Możesz jakoś szerzej o tym napisać :?:
Co ma do spadku komornik sądowy :?:
Co to jest "spisywanie inwentarza" :?:
Ile właściwie za swe czynności liczy sobie notariusz :?:
Mariii
zaufany użytkownik

Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Brrr... :(
Mariii
zaufany użytkownik

hvp2 pisze:Brrr... :(
i wszystko, jak zawsze na mojej głowie

a ja jestem przecież wariatką :mrgreen:
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Lepiej się przyznać, że "brrr..." niż snuć jakieś fantazje będąc w danej dziedzinie ignorantem.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

Już ci mówię jak jest. Upewnij się czy twój tata posiadał jakieś nieruchomości, samochody, papiery wartościowe, konta w banku, itp. Trzeba oszacować jego majątek. Podam ci przykład twoi rodzice kupili działkę budowlaną w czasie małżeństwa. Wartość działki to 100.000 złotych. Z tego połowa jest własnością twojej mamy, gdyż mieli wspólnotę majątkowa z twoim ojcem. Do podziału zostaje 50.000 złotych na twoją mamę i dzieci ojca. Zwykle jest tak, że małżonek dostanie trochę więcej ale to szczegół. Załóżmy, że masz tylko brata, więc dla ciebie przypadnie powiedzmy około 16.000 złotych.

Ale okazuje się, że twój tata miał długi na 30.000 złotych. Wypada ci około 10.000 złotych długu, więc wydaje ci się, że warto wziąć ten spadek ? Absolutnie NIE !!! Bo staliście się we troje współwłaścicielami działki, a więc wpierw albo to sprzedacie albo któryś z was spłaci resztę. W życiu jest tak, że albo się nie dogadacie, albo będziesz spłacana latami, a dług po ojcu trzeba spłacać od zaraz.

Tu masz wzór pisma o odrzucenie spadku. http://obywatelskiebiuroporad.pl/2012/0 ... iu-spadku/
Napisz go własnoręcznie (każde ważne pisma pisz własnoręcznie). Zrób go w kilku kopiach, jak będziesz składać w biurze podawczym sądu to jedna kopię mają pokwitować dla ciebie. Do wniosku musisz dołączyć znaczek sądowy za 50 złotych.

Dopisz we wniosku, że nie posiadasz dzieci, które będą dziedziczyć po tobie. Bo gdy wszyscy odrzucicie spadek, to wtedy spadek (z długami) przypadnie kolejnym stępnym, czyli waszym dzieciom. W imieniu dzieci spadek odrzuca sąd rodzinny a nie rodzice (by nie dochodziło do oszustw). Gdy wy zrezygnujecie ze spadku to być może rodzeństwo/rodzice twojego ojca mogą być brani jako spadkobiercy, więc uprzedźcie ich wszystkich. O tym, że zamierzasz zrzec się spadku powiadom mamę i swoje rodzeństwo. Powiadom ich że jak mają dzieci (lub są w ciąży) załatwili to przez sąd rodzinny.

Na załatwienie tej sprawy macie maksymalnie pół roku, po tym czasie wszyscy przyjmujecie spadek z dobrodziejstwem inwentarza (czyli przyjmujecie długi maksymalnie do wysokości spadku jaki wzięliście).
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Jeszcze jedna sprawa, jeśli twój ojciec posiadał konta własne, lub z twoją mamą, to nie można sobie wziąć tych pieniędzy w dniu śmierci. Wierzyciele mogą szybko dojść, że twój tata miał pieniądze na kontach w dniu śmierci i będziecie mieli problem.
Mariii
zaufany użytkownik

czyli mam się zrzec i mama też osobnym pismem napisanym ręcznie

dziękuję
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

JudasHonor pisze: Dopisz we wniosku, że nie posiadasz dzieci, które będą dziedziczyć po tobie. Bo gdy wszyscy odrzucicie spadek, to wtedy spadek (z długami) przypadnie kolejnym stępnym, czyli waszym dzieciom. W imieniu dzieci spadek odrzuca sąd rodzinny a nie rodzice (by nie dochodziło do oszustw). Gdy wy zrezygnujecie ze spadku to być może rodzeństwo/rodzice twojego ojca mogą być brani jako spadkobiercy, więc uprzedźcie ich wszystkich. O tym, że zamierzasz zrzec się spadku powiadom mamę i swoje rodzeństwo. Powiadom ich że jak mają dzieci (lub są w ciąży) załatwili to przez sąd rodzinny.
To jest ciekawe. Czyli może zdarzyć się sytuacja, kiedy kobieta nie wie, że jest w ciąży, odrzuci spadek, wszyscy inni też, a wierzyciele dojdą po jakimś czasie, że w momencie powstania spadku był jeszcze jeden zstępny, od którego można będzie wyrwać swoje długi. Na szczęście dziecko nienarodzone dziedziczy spadek tylko z dobrodziejstwem inwentarza.

Długi spadkowe
Kiedy wszystkie dzieci spadkodawcy odrzucą spadek, w którym długi spadkowe są wyższe niż dodatnia wartość majątkowa, do dziedziczenia dochodzą wnuki. Jeżeli jedno z wnucząt jest jeszcze nienarodzone w chwili otwarcia spadku (czyli w chwili śmierci spadkodawcy) rodzi się pytanie czy dziecko odziedziczy po spadkodawcy długi spadkowe?

Zgodnie ze starą Rzymską paremią „dziecko poczęte uważa się za już narodzone o ile chodzi o jego korzyści”.

Zgodnie z art. 1015 § 2 k.c. jeżeli spadkobierca nie mający pełnej zdolności do czynności prawnych, nie złoży oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku w ustawowym terminie sześciu miesięcy od momentu dowiedzenia się o tytule swojego powołania do dziedziczenia, brak oświadczenia jest jednoznaczny z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza. Oznacza to, iż dziecko poczęte odziedziczy tylko prawa majątkowe i rzeczy należące do spadku, nie dziedzicząc długów spadkowych.

http://www.infor.pl/prawo/spadki/zasady ... dzone.html

Przykro, że ludzie zostawiają spadkobiercom długi zamiast majątku. A może gdzieś mają ukryte konta w Szwajcarii i przepisali je w testamencie jakimś swoim ukrytym znajomym...
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Z tego co się orientuję, to od niedawna wszystkie spadki są domyślnie z dobrodziejstwem inwentarza.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Post autor: zigi »

A może by tak pójść do radcy, notariusza, adwokata?? I powiedzieć co chce się uzyskać... i jak to zrobić...
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Cokolwiek się zrobi to i tak nie wróci tego ukochanego zmarłego przodka. Rzeczy materialne to nie wszystko.

Kiedyś na wykładzie z prawa zastanawialiśmy się z panią profesor nad pewnym przypadkiem. Pewien nie tak bardzo stary człowiek dowiedział się, że prawdopodobnie ma raka. Umrze w ciągu najbliższych miesięcy. Tak bardzo kochał swoich potomków, że postanowił w obliczu tej sytuacji, że przynajmniej im będzie dobrze na świecie. Ostatnim wysiłkiem woli zaciągnął najwyższy możliwy kredyt, po cichu rozdał w darowiźnie wszystko dzieciom i odszedł. Dzieci zrzekły się spadku...
Zastanawialiśmy się nad tym czy to wszystko było etyczne i nikt nie doszedł do żadnego wniosku. Śmierć wykasowała wszystko, każdą myśl i pojęcia obowiązujące na tym świecie.
Po prostu życie ludzkie jest bezcenne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”