stopień niepełnosprawności
Moderator: moderatorzy
stopień niepełnosprawności
Ostatnio zmieniony pn wrz 17, 2007 12:21 pm przez ', łącznie zmieniany 1 raz.
- Guard
- zaufany użytkownik
- Status: bezrobotny
- Kontakt:
Witam - dawno tu nie byłem, lub omijałem "mifredo" szerokim kołem - czyżby teraz po tatusiu - syn pisał pod tym nickiem?
F20 - daje orzeczenie o umiarkowanej niezdolności, ale nawet przy całkowitej - dawna pierwsza grupa - można otrzymać zatrudnienie w zakładach pracy chronionej - nawet nakładczą w domu.
Ponadto ze względu na wiek, może masz wystarczającą ilość lat pracy, by starać się o normalną rentę ZUS-owską. Pewnie nie będzie zbyt imponująca - ale zawsze. Trzeba dokładnie postudiować przepisy. Ale jeśli faktycznie wypowiada się tu syn - to gratuluję poprawy. (chociaż podejrzewam mimo wszystko, że to kolejne manipulacje mamusi)
F20 - daje orzeczenie o umiarkowanej niezdolności, ale nawet przy całkowitej - dawna pierwsza grupa - można otrzymać zatrudnienie w zakładach pracy chronionej - nawet nakładczą w domu.
Ponadto ze względu na wiek, może masz wystarczającą ilość lat pracy, by starać się o normalną rentę ZUS-owską. Pewnie nie będzie zbyt imponująca - ale zawsze. Trzeba dokładnie postudiować przepisy. Ale jeśli faktycznie wypowiada się tu syn - to gratuluję poprawy. (chociaż podejrzewam mimo wszystko, że to kolejne manipulacje mamusi)
Guard
Mifredo! - zupełnie opacznie odbierasz mój stosunek do Ciebie. Moje słowa nie dotyczyły Twojej płci - jest mi ona obojetna, a mam wrażenie, że masz powody do eksperymentowania z nią, w przeciwieństwie do innych.mifredo pisze:I tak sie nigdy nie dowiecie kto chory, jakiej płci, czy ja chory, czy ojciec czy matka a może żona własnego syna ? Demeter i Guard nie dowiecie sie nigdy gdzie prawda, gdzie fałsz. To Wy szukacie zaczepki i omijajcie mnie tak,szerokim łukiem, to dobrze przede wszystkim dla mojego zdrowia.
Pozdrawiam Cię i życzę dużo zdrowia!
Demeter
mifredo - może nalezy ci się renta socjalna to mała kwota coś ponad 400 zł jestem nowa nie wiem od kiedy chorujesz więc jeśli choroba u ciebie powstała przed 16 rokiem życia to na pewno się należy ,nie znam przepisów ale na jakimś forum z tego co czytałam to chyba każdy może starac się o taką rentę.
co do ulgi na abonament telewizyjny jeśli razem z tobą mieszka więcej niż 2 osoby to nie ma zwolnienia.
przysługuje ci dopłata na turnus rehabilitacyjny z PFRON oraz dla opiekuna.
co do zasiłku pielęgnacyjnego to z tego co wiem to właśnie MOPS przyznaje wystarczy donieść zaświadczenie o przyznanym stopniu niepełnosprawności /umiarkowany ,znaczny/ to jest jakieś 153zł
co do ulgi na abonament telewizyjny jeśli razem z tobą mieszka więcej niż 2 osoby to nie ma zwolnienia.
przysługuje ci dopłata na turnus rehabilitacyjny z PFRON oraz dla opiekuna.
co do zasiłku pielęgnacyjnego to z tego co wiem to właśnie MOPS przyznaje wystarczy donieść zaświadczenie o przyznanym stopniu niepełnosprawności /umiarkowany ,znaczny/ to jest jakieś 153zł
- MAdzialena
- zaufany użytkownik
Re: stopień niepełnosprawności
Czy za zespół paranoidalny i F20.4 można dostać stopień niepełnosprawności?
Dostać, heh...
Dostać, heh...
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Zespół oznacza chyba, że taki stan może minąć - wtedy mogą dać ci stopień (lub rentę) czasową, jeśli coś takiego istnieje.
Madziu, jeśli sprawa się powtarza koniecznie wspomniałbym o tym. Wtedy niepełnosprawność jest trwała, bo może zawsze nagle powrócić bez ostrzeżenia.
Madziu, jeśli sprawa się powtarza koniecznie wspomniałbym o tym. Wtedy niepełnosprawność jest trwała, bo może zawsze nagle powrócić bez ostrzeżenia.
Z powodu Zespołu paranoidalnego także przysługuje renta, jednak jak pisze Zbyszek jest ona na określony czas przyznawana - zwykle na rok. F20.4 jako, że jest to depresja poschizofreniczna występuje w następstwie psychozy.MAdzialena pisze:Czy za zespół paranoidalny i F20.4 można dostać stopień niepełnosprawności?
Dostać, heh...
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Na F20 też najczęściej jest na rok. Nie wiem jak
na F16, bo to podobno złom.
To się chyba komuś przywidziało...aaaad pisze:(...)na F16(...)
P.S. F.16.- Zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem halucynogenów
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Ja dostałem umiarkowany stopien niepełnosprawności do 30.10.2011 - czyli na 3 lata. Mam F20 i mieszkam w Gdańsku.
Kupujesz rzeczy których nie potrzebujesz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
- Bezpieczny
- zaufany użytkownik
Nie taki złom, poprostu stara konstrukcja. Przestarzała konstrukcja, ale socjalistycznej Polski nie stać na nic lepszego.aaaad pisze:Na F20 też najczęściej jest na rok. Nie wiem jak
Złomem są rosyjkie MIGi, a niewiele lepsze są też francuskie Miraże.
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/
Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/
Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
witam ja pobieram rente socjalna od parwie dwoch lat wydawana co rok za rozpoznanie zespoł paranoidalny, teraz byłma ostanio w instytucie psychiatrii i neurologii mam wspisana w wypisie schizofrenia paranoidalna, tyle ze opis jest dosc schlebiajacy a wrecz uwazam ze nazbyt pozytywny i raczej nie odzwierciedla obeznej sytuacji>Moge sie zgodzic ze wowczas bylam chyba w lepszej kondycji psychicznej, teraz powrot na studia wsrod zdrowych cieszacych i bioracyhc z zycia jak najwiecej ludzi spowodowalo moje pogorszenie, pojawiaja sie doły, ,mysli s, mam trudnosci z relacjami ba nawet ze zwykla rozmowa a co tu mowic o przyjazni, gorzej sobie radze z nauka niz oni i wogole nie chce mi sie zyc jakos.Złozyłam podanie o przyznanie stopnia niepelnospr. chciałam sie spytac was jake widzicie szanse ze mi ten stopien przyznadza??i co dzieki temu moge jeszcze uzyskac oprocz pomocy prfnu jako student?no i jak z renta, jesli mam f20 tyle ze opis na karcie z wawy jest dosc nadto dobry.....