Program rozpoznający emocje w tekście

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Program rozpoznający emocje w tekście

Post autor: Niemamnie »

Projekt sztucznych emocji przechodzi testy automatyczne rspec, dokumentacja jest dodana, a gem opublikowany. Jeżeli chodzi o testy na skuteczność to rozmawiałem z osobą tworzącą wiersze i potwierdziła że dobrze odczytał emocje które ma przekazać wiersz. Nigdy więcej nie będzie zagadki co poeta miał na myśli przynajmniej w zakresie co poeta chciał przekazać poprzez emocje.
Kod programu:
https://github.com/opalizoid/ArtEmo_v3
Gem, czyli program w Ruby, działa na macOSie przy Ruby instalowanym przez Homebrew, na Linuxie nie testowałem:
https://rubygems.org/gems/artemo
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Re: Program rozpoznający emocje w tekście

Tutaj przykłady czyli przegląd poezji polskiej:
Obrazek

Następnym moim zadaniem jest napisanie chatbota, ale muszę poczytać o tym.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

A program kontynuujący w tym rozpoznanym duchu i stylu twórczość kogokolwiek i mający do powiedzenia coś więcej niż tylko "wyczuwam złość autora, wyczuwam smutek autora, wyczuwam wesołość autora..."?
A co, jeżeli program natrafi na taki niecodzienny zlepek pojęć i nagromadzenie wyrazów jak na przykład w środkach literackich: antyteza, oksymoron? "Smutno mi się śmiać, przykro mi kochać, kocham zło, gorący lód serca" itd? Wypadkowa da zero i będzie błąd :)
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Wczoraj po pisaniu na czacie z karuną doszedłem do wniosku, że metoda skalująca jednak jest zbyt mało precyzyjna i wgrałem tą którą miałem na swój własny użytek.

Maszyna jest maszyną, cezary123, dodałem zdanie: nie szukaj emocji tam gdzie ich nie ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „informatyka”