Optogenetyka This is future!!!!!!!!!!!

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
wurm
zaufany użytkownik

Optogenetyka This is future!!!!!!!!!!!

Post autor: wurm »

Optogenetyka. Czy mózg można wyłączyć? Optogenetyka to nowa metoda leczenia chorób neurologicznych, opracowana przez naukowców z Uniwerystetu Stanforda w (USA) Optogenetyka polega na leczeniu światłem nieprawidłowo funkcjonujących struktur mózgu. Być może ten nowoczesny sposób leczenia bardzo trudnych i dotąd nieuleczalnych chorób mózgu jest nadzieją na uzdrawianie dzieci z porażeniem mózgowym. Optogentyka pozwala przy użyciu światła na włączanie i wyłączanie poszczególnych neuronów w mózgu. Odpowiednio stężona fala światła, jak się okazuje, może włączać lub wyłączać poszczególne partie mózgu. To odkrycie umożliwi naukowcom zbadanie i poznanie dotąd tajemniczego funkcjonowania ludzkiego mózgu. a przede wszystkim – na leczenie wielu schorzeń neurologicznych.Optogenetyka: rewolucja w leczeniu chorób neurologicznych?Badacze z Uniwersytetu w Stanforda w USA przekonują, że ta metoda może zrewolucjonizować leczenie chorych na chorobę parkinsona, dzieci z mózgowym porażeniem, chorych na stwardnienie rozsiane i ze schorzeniami neurologicznymi. Na razie naukowcy potrafią już włączać i wyłączać źle funkcjonujące fragmenty mózgu, jednak wszystko jeszcze jest na etapie doświadczeń i badań. Naukowcom bardzo zależy na poznaniu wszystkich mechanizmów mózgu, bo to umożliwi opracowanie skutecznych terapii chorób, wobec których medycyna jak dotąd pozostaje bezradna.Metoda ta pozwala na sterowanie swiatłem neuronów doczytałem takze ze ta metoda jest bezinwazyjna nie trzeba przebijac sie przez czaszke .
I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Matt
moderator
moderator

Re: Optogenetyka This is future!!!!!!!!!!!

Post autor: Matt »

Nie zle .. to może i schizofrenie można leczyć w ten sposób ( światłem) ?
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo

Post autor: Unknown »

Jeśli psychiatrzy się do tego dorwa to stały efekt dysocjantow, a raczej neuroplegikow, czyli lobotomii będziecie mieli gwarantowany. :P
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
wurm
zaufany użytkownik

Tak w tekscie nie pisze ale schizofrenia tez jest brana pod uwage :D
Of a complicated plan.
Awatar użytkownika
wurm
zaufany użytkownik

:D
Of a complicated plan.

Wróć do „inne”