Zaburzenie SCHIZOTYPOWE a orzeczenie o (stopniu) niepełnosprawności

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Zaburzenie SCHIZOTYPOWE a orzeczenie o (stopniu) niepełnosprawności

Post autor: kotek »

Co, jeżeli ktoś ma tylko diagnozę zaburzenia schizotypowego? Czy samo F21 powinno wystarczyć do uzyskania jakiegokolwiek niepełnosprawności?

Fragmenty z http://www.mops.katowice.pl/node/234:
Przy kwalifikowaniu do znacznego, umiarkowanego i lekkiego stopnia niepełnosprawności bierze się pod uwagę zakres naruszenia sprawności organizmu spowodowany przez:

1. upośledzenie umysłowe począwszy od upośledzenia w stopniu umiarkowanym;
2. choroby psychiczne, w tym:
a. zaburzenia psychotyczne,
b. zaburzenia nastroju począwszy od zaburzeń o umiarkowanym stopniu nasilenia,
c. utrwalone zaburzenia lękowe o znacznym stopniu nasilenia,
d. zespoły otępienne;
12. całościowe zaburzenia rozwojowe, powstałe przed 16 rokiem życia, z utrwalonymi zaburzeniami interakcji społecznych lub komunikacji werbalnej oraz stereotypiami zachowań, zainteresowań i aktywności o co najmniej umiarkowanym stopniu nasilenia.
Nie jest tu napisane, że "zaburzenia psychotyczne" muszą mieć co najmniej umiarkowany czy znaczny stopień (nasilenia), w przeciwieństwie do upośledzenia umysłowego, zaburzeń nastroju czy całościowych zaburzeń rozwoju, które według tego tekstu muszą mieć co najmniej umiarkowany stopień czy umiarkowany stopień nasilenia. Czy F21 - zaburzenie schizotypowe, zaburzenie typu schizofrenii - też zalicza się do zaburzeń psychotycznych?
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Re: Zaburzenie SCHIZOTYPOWE a orzeczenie o (stopniu) niepełnosprawności

Post autor: kotek »

Tutaj ktoś pisze, że ma stopień umiarkowany na stałe i że ma zaburzenia schizotypowe (nie wiem jednak, czy ów stopień niepełnosprawności ma właśnie z powodu zaburzeń schizotypowych) (http://www.psychiatria.pl/forum/calkowi ... 342/1.html):
Witam,

Nurtuje mnie następujący problem, czy mając zdiagnozowane na podstawie pobytu w szpitalu psychiatrycznym zaburzenia schizotypowe, mogę się starać o rentę socjalną?
Stopień niepełnosprawności mam umiarkowany na stałe. Ale czy na zaburzenia schizotypowe przysługiwać mi będzie renta?

Pozdr.
Z tego, co czytałem w Internecie, mogę przypuszczać, że w przypadku rozpoznania F21 (zaburzenia typu schizofrenii) normą może być przyznanie umiarkowanego stopnia niepełnosprawności.

Czyli zaburzenia schizotypowe okazują się poważną chorobą, podobnie jak schizofrenia. Myślę, że część osób z F21 może być niżej funkcjonująca od niektórych osób z F20.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Zaburzenie SCHIZOTYPOWE a orzeczenie o (stopniu) niepełnosprawności

Post autor: moi »

Na zaburzenia schizotypowe nie dostanie się leku z refundacją. Wiem, bo przerabiałam już to. Musi byc F23.
Ale w przypadku renty wszystko pewnie zależy od uciążliwości objawów i historii choroby.

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zaburzenia schizotypowe”