Neostrada z Orange
Moderator: moderatorzy
Neostrada z Orange
Mam pytanie dla znawców neostrady i w ogóle internetu adsl.
Jak to jest że router adsl2+ pokazuje maksymalną prędkość połączenia prawie 22000 kb/s
a prędkość pobieranych danych 19665 kb/s a w rzeczywistości na speed teście mam pobieranie lekko ponad 16 Mbit/s ?!
Czy nie powinno być trochę więcej coś koło 19 Mbit/s ?
Czy reklamować to w Orange czy może tak ma być ?!
Jak to jest że router adsl2+ pokazuje maksymalną prędkość połączenia prawie 22000 kb/s
a prędkość pobieranych danych 19665 kb/s a w rzeczywistości na speed teście mam pobieranie lekko ponad 16 Mbit/s ?!
Czy nie powinno być trochę więcej coś koło 19 Mbit/s ?
Czy reklamować to w Orange czy może tak ma być ?!
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Re: Neostrada z Orange
Reklamować zawsze możesz. Ale umowa mówi "DO....", a minimalna wartość to jakaś chyba 1/10 maksymalnej oferowanej. Reklamację złóż, może coś osiągniesz. Tylko na piśmie. Nie przez infolinię.
Tak to wygląda z Orange. Ja mam na umowie 10Mb, a na speed-teście wyciągam koło 8-7Mb. Długo dowiadywałem się o co chodzi, czytałem, dzwoniłem i dziś wiem, że jakby to ująć infrastruktura komunikacyjna w moim rejonie, czy okolicy nie pozwala na tak wysoką prędkość.
Krótko mówiąc słabo u mnie z kablami i skrzynkami byłej tp'sy. I tak jak pisał Wspaniale na umowie masz "Do.." poczytaj forum na Orange ludzi z podobnymi problemami, ale jeśli masz możliwości finansowe zadzwonić na infolinie to zachęcam. Módl się tylko byś trafił na kogoś oblatanego to powinien Tobie ładnie wyjaśnić, a i zapytaj właśnie o te możliwości techniczne infrastruktury w Twojej okolicy. Powodzenia.
Krótko mówiąc słabo u mnie z kablami i skrzynkami byłej tp'sy. I tak jak pisał Wspaniale na umowie masz "Do.." poczytaj forum na Orange ludzi z podobnymi problemami, ale jeśli masz możliwości finansowe zadzwonić na infolinie to zachęcam. Módl się tylko byś trafił na kogoś oblatanego to powinien Tobie ładnie wyjaśnić, a i zapytaj właśnie o te możliwości techniczne infrastruktury w Twojej okolicy. Powodzenia.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Ostatnio dużo mówili o zmianach w prawie w tej kwestii. Nie jestem pewny, czy weszły w życie (wydaje mi się, że tak), ale prędkość deklarowana na umowie ma być wartością gwarantowaną. Musiałbyś jednak się dowiedzieć w bardziej wiarygodnym źródle.
Dzwoniłem do biura obsługi klienta w Orange z zapytaniem czy ta prędkość nie jest zbyt niska. No i dowiedziałem się od pewnej pani z którą rozmawiałem że prędkość jest jak najbardziej ok i że nic nie wskóram zgłaszając nawet usterkę ponieważ do centrali mam ponad kilometr i pełnych 20Mbit/s nie uzyskam z przyczyn technologicznych połączenia (Adsl).
Wiec moje 16,5 Mbit/s jest i tak dobrym wynikiem bo w umowie mam "Do 20 Mbit/s" wiec wsio w pariatkie i koniec dyskusji !
Ponoć zakładają u mnie w mieście fiber neoustrade w technologii VDSL2 do 80Mbit/s wiec czekam cierpliwie bo być może się załapie na trochę szybszy net z Orange.
Wiec moje 16,5 Mbit/s jest i tak dobrym wynikiem bo w umowie mam "Do 20 Mbit/s" wiec wsio w pariatkie i koniec dyskusji !
Ponoć zakładają u mnie w mieście fiber neoustrade w technologii VDSL2 do 80Mbit/s wiec czekam cierpliwie bo być może się załapie na trochę szybszy net z Orange.
Mam to od paru miesięcy, bardzo fajnie działa, uzyskuję pełną prędkość. Ale ja mam do centrali może z 50 metrów, przy Twojej odległości mogą być problemy bo pewnie masz sporo większe tłumienie sygnału po drodze.Matt pisze: Ponoć zakładają u mnie w mieście fiber neoustrade w technologii VDSL2 do 80Mbit/s wiec czekam cierpliwie bo być może się załapie na trochę szybszy net z Orange.
Pewnie tak bo odległość ponad 1km swoje robi. Ale myślę że 40 Mbit powinno śmigać ładnie a to jest już całkiem nie zle.
- deadzoid666
- zbanowany
- Status: student
- Gadu-Gadu: 5473221
Na światłowodach to tylko Supernova! Jak macie do mnie jakieś pytania to odpowiem na nie Wam pod moimi numerami telefonów:
+48 89 767 19 81
+48 732 417 070
+48 739 092 454
e-mail mój to: judgementcrematorium@gmail.com
Doradzę!
+48 89 767 19 81
+48 732 417 070
+48 739 092 454
e-mail mój to: judgementcrematorium@gmail.com
Doradzę!
Psychiatrzy to są takie same przygłupy z niskim IQ jak Wy wszyscy! Debile tacy jak i oni sami dali im wykształcenia wyższe! Odbierać matury ludziom głupim! Maturę musi mieć tylko człowiek mądry i inteligentny! Głupol maturę zdał, a jej nie ma tak naprawdę
- JudasHonor
- moderator
Neostrada opcja 10Mb/s, masz zagwarantowany 1Mb/s.
Opcja 20Mb/s, gwarantuje 10Mb/s.
Trzeba sobie zadać pytanie, czy potrzebujemy szybszego Internetu. 15Mb/s to już spore wielkości, filmy w HD na żywo powinny śmigać.
Trzeba sobie zadać pytanie, czy potrzebujemy szybszego Internetu. 15Mb/s to już spore wielkości, filmy w HD na żywo powinny śmigać.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Co komu po 600 czy nawet 80 skoro dostawcy treści (np. filmów w necie) i tak ograniczają transfer do 1 czy 2? To jak samochodem wyścigowym poruszać się po terenie usianym blokadami.
No jesli chodzi o filmy w 720p to tak takie 15 Mb/s powinno wystraczyć.JudasHonor pisze:Neostrada opcja 10Mb/s, masz zagwarantowany 1Mb/s.
Ale na 1080p to już zamało nie mówiąc już o 4K.
- JudasHonor
- moderator
0,5Mb/s wystarczy na 240p - miałem sprawdzałem
1Mb/s wystarczy na 360p - mam teraz, sprawdzałem
2-3Mb/s wystarczy na 720p
5-6Mb/s wystarczy na 1080p
http://ictprofessional.pl/jakie-lacze-d ... nternecie/
http://forum.pclab.pl/topic/736591-Jaka ... a-full-hd/
http://forum.benchmark.pl/topic/29462-j ... outubecom/
1Mb/s wystarczy na 360p - mam teraz, sprawdzałem
2-3Mb/s wystarczy na 720p
5-6Mb/s wystarczy na 1080p
http://ictprofessional.pl/jakie-lacze-d ... nternecie/
http://forum.pclab.pl/topic/736591-Jaka ... a-full-hd/
http://forum.benchmark.pl/topic/29462-j ... outubecom/
Judas a na czym to sprawdzałeś ? na Youtube ? w większości wszystko zależy od formatu w jakim jest filmik lub strumień video nagrany.
I z moich doświadczeń wynika że np. HBOgo potrafi przycinać przy łączu które mam czyli 15Mb/s i to samo dzieje się z iplą przy tym samym łączu. Oczywiście wszystko w małym HD a nie w 1080p.
Zresztą materiał 4K na Youtube też potrafi przy takim łączu nie nadążyć z buforowaniem.
Wszytko sprawdzane na SmartTV Samsunga zazwyczaj po wifi.
No niestety ja mam takie doświadczenia.
I z moich doświadczeń wynika że np. HBOgo potrafi przycinać przy łączu które mam czyli 15Mb/s i to samo dzieje się z iplą przy tym samym łączu. Oczywiście wszystko w małym HD a nie w 1080p.
Zresztą materiał 4K na Youtube też potrafi przy takim łączu nie nadążyć z buforowaniem.
Wszytko sprawdzane na SmartTV Samsunga zazwyczaj po wifi.
No niestety ja mam takie doświadczenia.
A co za problem z poczekaniem aż się załaduje trochę filmu i później sukcesywnie będzie się ładował podczas oglądania? Jeśli nie ma problemów z łączem i po stronie oferującego treści, nie ma to właściwie żadnego znaczenia, czy będzie się miało 10, 20 czy 80, kwestia minuty do pięciu na bufor działający w tle. 10 streaming, o ile jest płynny, spokojnie obsługuje bez żadnych cięć, tvp czy inne tam takie.
- JudasHonor
- moderator
@Matt
Zdarzają się wyjątki ale zwykle to co podałem wystarcza. Poza tym, tak jak wspomniał Wspaniale, czasem to serwer strumieniujący filmy nie nadąża.
Zdarzają się wyjątki ale zwykle to co podałem wystarcza. Poza tym, tak jak wspomniał Wspaniale, czasem to serwer strumieniujący filmy nie nadąża.
Ale tak zgadzam się że dużo zależy od servera strumieniującego.
That depends entirely on the codecs and their settings. For example the standard values for Blu-ray Discs are:
MPEG-4 AVC Video at 18000 kbps for 1080p
MPEG-4 AVC Video at 8000 kbps for 720p
DTS-HD Master Audio
The bit rate of the audio codec is variable, but should stay under 4 Mbps. That's a total of 22 Mbps for 1080p and 12 Mbps for 720p. Lossy compression may result in much lower bit rates.
- JudasHonor
- moderator
To są wartości z Youtube czy Blue-ray ?
Wartość 1080p określa rozdzielczość obrazu. Natomiast to "bit rate" określi jakość filmu, wielkość i szybkość łącza potrzebną do jego przesłania.
Wartość 1080p określa rozdzielczość obrazu. Natomiast to "bit rate" określi jakość filmu, wielkość i szybkość łącza potrzebną do jego przesłania.
Z Blue-raya
Na Youtube materiał w HD jest skompresowany wiec bitrate na pewno będzie mniejszy.
Aczkolwiek dalej twierdze że 6Mb/s na 1080p to zamało
Na Youtube materiał w HD jest skompresowany wiec bitrate na pewno będzie mniejszy.
Aczkolwiek dalej twierdze że 6Mb/s na 1080p to zamało
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2016 6:07 pm przez Matt, łącznie zmieniany 1 raz.
- JudasHonor
- moderator
Tutaj masz podany bit rate dla Youtube:
http://stackoverflow.com/questions/2419 ... p-1080p-in
Dla 1080p, minimalny bit rate to 3000kbps, średni 4500kbps, maksymalny 6000kbps
http://stackoverflow.com/questions/2419 ... p-1080p-in
Dla 1080p, minimalny bit rate to 3000kbps, średni 4500kbps, maksymalny 6000kbps
Ale to są wartości teoretyczne laboratoryjne te 6Mb/s ..bo w praktyce to różnie bywa.
Wszystko zależy od stabilności łącza i z tym są największe problemy.
Bo można mieć np. łącze 20 Mb/s a filmy w 1080p będą dalej przycinać.
Wszystko zależy od stabilności łącza i z tym są największe problemy.
Bo można mieć np. łącze 20 Mb/s a filmy w 1080p będą dalej przycinać.