szanse na zachorowanie

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

kika
zarejestrowany użytkownik

szanse na zachorowanie

Post autor: kika »

Witam Forumowiczów,
pierwszy raz wysyłam swój post na jakikolwiek forum, proszę więc wybaczyć mi wpadki:)Dreczy mnie pewien temat i mam nadzieję,że tutaj znajdę ludzi kompetentnych, którzy udzielą mi odpowiedzi.
Brat mężczyzny, z którym jestem związna jest od 25 lat chory na schizofrenię.Jakie jest-statystycznie-niebezpieczeństwo-że mój chłopak mógłby również zachorować lub też, że nasze dziecko mogłoby być chore?
Jesli ktoś jest w stanie udzielić mi informacji będę bardzo wdzięczna.
Trzymam za Was,chorych,kciuki.Jesteście bardzo dzielni.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

porównano losy bliźniąt jednojajowych wychowujących się po adopcji w zupełnie innych rodzinach. zachorowalność drugiego, kiedy pierwszy jest chory wynosi 30 - 60 %. dlatego przyjmuje się, zę te 30-60 % to czynnik genetczny schizofrenii. w rzeczywistości przyczyny choroby byćmoże nie da się rozłożyć na sumę jakichś czynników. jednak jesli brat męża jest jednojajowym bliźniakiem jest 30-60 % szansa, że też zachoruje. jeśli to nie bliźniak ma tylko połowę genów brata i wtedy szansa wynosi 15-30 %. praktycznie można jednak potraktować czynnik genetyczny jako pewnego typu nadwrażliwość, której nie należy nadużywać (np.stresem). jednak każdemu warto dbać o higienę psychiczną. jeśli jest zadowolony z życia i czuje się szczęśliwy nie robiłbym sobie obaw, bo takimi obawami "wywołuje się wilki z lasu".

ps. nie jest specjalistą, ta odpowiedź to odpowiedź laika, bardzo nam miło.że zawitałaś na nasze forum
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”