Witam Forumowiczów,
pierwszy raz wysyłam swój post na jakikolwiek forum, proszę więc wybaczyć mi wpadki:)Dreczy mnie pewien temat i mam nadzieję,że tutaj znajdę ludzi kompetentnych, którzy udzielą mi odpowiedzi.
Brat mężczyzny, z którym jestem związna jest od 25 lat chory na schizofrenię.Jakie jest-statystycznie-niebezpieczeństwo-że mój chłopak mógłby również zachorować lub też, że nasze dziecko mogłoby być chore?
Jesli ktoś jest w stanie udzielić mi informacji będę bardzo wdzięczna.
Trzymam za Was,chorych,kciuki.Jesteście bardzo dzielni.
szanse na zachorowanie
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
porównano losy bliźniąt jednojajowych wychowujących się po adopcji w zupełnie innych rodzinach. zachorowalność drugiego, kiedy pierwszy jest chory wynosi 30 - 60 %. dlatego przyjmuje się, zę te 30-60 % to czynnik genetczny schizofrenii. w rzeczywistości przyczyny choroby byćmoże nie da się rozłożyć na sumę jakichś czynników. jednak jesli brat męża jest jednojajowym bliźniakiem jest 30-60 % szansa, że też zachoruje. jeśli to nie bliźniak ma tylko połowę genów brata i wtedy szansa wynosi 15-30 %. praktycznie można jednak potraktować czynnik genetyczny jako pewnego typu nadwrażliwość, której nie należy nadużywać (np.stresem). jednak każdemu warto dbać o higienę psychiczną. jeśli jest zadowolony z życia i czuje się szczęśliwy nie robiłbym sobie obaw, bo takimi obawami "wywołuje się wilki z lasu".
ps. nie jest specjalistą, ta odpowiedź to odpowiedź laika, bardzo nam miło.że zawitałaś na nasze forum
ps. nie jest specjalistą, ta odpowiedź to odpowiedź laika, bardzo nam miło.że zawitałaś na nasze forum