jak to działa? to tłumienie bólu?
Moderator: moderatorzy
jak to działa? to tłumienie bólu?
Osoby które stosują jakieś formy autoagresji np cięcie się, tłumaczą to chęcią stłumienia psychicznego bólu tym fizycznym.
A jeśli to co się dzieje w emocjach, w psychice, samo w sobie powoduje ból ciała, wszelkie fizyczne reakcje?
Jaki jest wtedy ratunek? Co wtedy tłumi?
A jeśli to co się dzieje w emocjach, w psychice, samo w sobie powoduje ból ciała, wszelkie fizyczne reakcje?
Jaki jest wtedy ratunek? Co wtedy tłumi?
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: jak to działa? to tłumienie bólu?
Alkohol. Ale to ślepy zaułek. Trzeba nauczyć się ćwiczeń oddechowych, rozluźniających. To rzeczywiście pomaga.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- AniaNieIstnieje
- zaufany użytkownik
Ja pierwszy raz pocięłam się jak byłam jeszcze w zasadzie dzieckiem. Miałam wtedy może 13 lat. Nie miałam wówczas żadnych problemów natury psychicznej. Potem była depresja. Jak miałam 16 lat pocięłam sobie całe przedramię od nadgarstka do łokcia po wewnętrznej stronie lewej ręki. Rany były jedna obok drugiej. Jako że były bardzo głębokie (wszystkie kwalifikowały się do szycia) rodzina odwiozła mnie do szpitala. Swoim zachowaniem szokowałam nawet doświadczonych lekarzy. To co się dało zszyli i odwieźli do szpitala psychiatrycznego. Oczywiście na oddział dziecięcy. Spędziłam tam półtora miesiąca. Zdiagnozowano mi wówczas depresję. Nie wiedziałam wówczas nawet co to jest schizofrenia i prawdziwe cierpienie. Później też się cięłam, ale już nie tak mocno. Mam brata lekarza, raz mnie zaszywał. Ostatni raz cięłam się kilka miesięcy temu.
Czemu się cięłam? Sama nie wiem. Dla mnie to "naturalne" zachowanie.
Kiedy jest mi źle przychodzi mi to niemal automatycznie. Chyba lepiej mieć parę blizn niż pić i swoim zachowaniem niszczyć całą rodzinę, a nawet okoliczną społeczność. Tak to szkodzę wyłącznie sobie. Choć ja tego tak nie traktuje. Zawsze potem czuję się trochę lepiej. Jak upuszczę sobie trochę krwi jest mi lżej. Szkoda, że biorąc leki nie mogę tego zrobić konstruktywnie, mam na myśli honorowe krwiodawstwo.
Czemu się cięłam? Sama nie wiem. Dla mnie to "naturalne" zachowanie.
Kiedy jest mi źle przychodzi mi to niemal automatycznie. Chyba lepiej mieć parę blizn niż pić i swoim zachowaniem niszczyć całą rodzinę, a nawet okoliczną społeczność. Tak to szkodzę wyłącznie sobie. Choć ja tego tak nie traktuje. Zawsze potem czuję się trochę lepiej. Jak upuszczę sobie trochę krwi jest mi lżej. Szkoda, że biorąc leki nie mogę tego zrobić konstruktywnie, mam na myśli honorowe krwiodawstwo.
Najsmutniejsza jest świadomość, że najgorsze w tym wszystkim nie jest to czego nie ma a to co jest...
- AleksandraK
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ja się nie tnę głęboko, tylko tak, żeby trochę pobolało i tyle. To pomaga. No i ja po zewnętrznej stronie przedramienia, żeby nikt nie pomyślał, że się cięłam. 

ja mysle ze,to jest odwrocenie od bolu psychicznego na fizyczny
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Zycie nie czeka na nikogo.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
to sa stlumione emocje ktore dochodza do nas wtedy,trzeba po prostu wyrazac emocje ale tez to robic bezpiecznie to jedyny sposob by nie cierpiec
- JudasHonor
- moderator
A może to poczucie winy ?
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Znieczulic sie tez mozesz narkotykami. 

''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
Kiedys myslalam, ze wiem czemu tak robie. Teraz juz nie.
Milosc to iluzja
Można też praktykować niektóre sporty. Zapewniają i ból i satysfakcję.Gehenna pisze:Osoby które stosują jakieś formy autoagresji np cięcie się, tłumaczą to chęcią stłumienia psychicznego bólu tym fizycznym.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
Ja mam bliznę na dwa centymetry. Uważam to za głupotę i wymysł tego, by sobie ulżyć. Człowiek sam nie wie jak można się okaleczać. Takie widzi mi się.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
Forma znoszenia bolu. Ale sport chyba lepszy.
Milosc to iluzja