Well
Moderator: moderatorzy
Well
Czy ktoś z was zażywał Wellbutrin. Przyjmuję go od dwóch tygodni i czuję się trochę gorzej. Jestem umiarkowanie pobudzony, choć nie przekłada się to na energię i chęć do działania. Czasami pobolewa mnie głowa, ale leciutko. Poza tym nie jest najgorzej, ale miał mi pomóc, a nie dołować. Od czasu do czasu jest mi smutno i wzruszam się bez dostrzegalnego bodźca. Nawet nie wiem dlaczego płaczę. Podobno ma zadziałać po 4 - 6 tygodniach i nie mam zamiaru go odstawiać więc jeszcze poczekam. Problem polega na tym, że lek nie jest refundowany i na dzień dzisiejszy nie mógłbym sobie pozwolić na kolejne opakowanie.
A jak wy czuliście się i myśleliście po Bupropion?
A jak wy czuliście się i myśleliście po Bupropion?
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
- AniaNieIstnieje
- zaufany użytkownik
Re: Well
Ja brałam Zyban (zamiennik). Podobno można rzucić po tym palenie. Mi to się nie udało. Z tego co wiem tego leku nie można przyjmować chorując na schizofrenię. Mi ani nie zaszkodził ani nie pomógł.
Najsmutniejsza jest świadomość, że najgorsze w tym wszystkim nie jest to czego nie ma a to co jest...
Stosuje się go przy zaburzeniach psychotycznych. Info od dwóch lekarzy.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
Z tym lekiem, jesli jestes chwiejny emocjonalnie powinienes przyjmowac jakis stabilizator nastroju. Wellbutrin to inhibitor wychwytu zwrotnego dopaminy. Przy schizofrenii moze to byc niewskazane, ale nie musi (szczegolnie jesli sie bierze antypsychotyk). Sa jednak jeszcze 2 problemy z tym lekiem - brak refundacji i rosnaca tolerancja.
Bupropion słabo działa na dopaminę, bardziej na noradrenalinę, co przy zapchaniu receptorów dopaminowych przez leki antypsychotyczne powoduje, że działanie dopaminy jest praktycznie niewyczuwalne. Trudno mi ocenić jego działanie antydepresyjne, bo biorę go z drugim antydepresantem SSRI.
Palenia papierosów nie udało mi się na nim rzucić.
Poprawia metabolizm - to zasługa noradrenaliny, waga idzie w dół.
Palenia papierosów nie udało mi się na nim rzucić.
Poprawia metabolizm - to zasługa noradrenaliny, waga idzie w dół.
LaDopamina
Chyba, jak się zabawisz w młodego chemika i sam ukręcisz w thermomixie tu masz składowe https://pl.wikipedia.org/wiki/Bupropion.
Bupropion nie jest refundowany. Pod żadną nazwą handlową. O ile 150mg ma różne ceny (od 60coś do ponad 100zl), to docelowe 300mg juz ceny zbliżone (170/mc), dostępność różna i kupujesz to co gdziekolwiek w aptekach w okolicy jest dostępne, bo z tym slabo.
Cykam się okropnie, bo w przyszłym tygodniu prawdopodobnie zacznę brać i samo czytanie o skutkach ubocznych osłabia.
Oczywiście nieprzybieranie na wadze chętnie przyjmę i brak zaniku libido też. Mam dość mocny reżim żywieniowy a waga stoi od prawie roku, do idealnej o 8kg za dużo.