Watykan przestanie istnieć!

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Watykan przestanie istnieć!

Post autor: Kamil Kończak »

Wywiad z Krzysztofem Pieczyńskim.

Państwo kościelne w Polsce nie wykazuje żadnej lojalności wobec naszego narodu i żyje własnymi prawami. Nie możemy na to dłużej pozwalać – mówi w rozmowie z „Faktami i Mitami" aktor Krzysztof Pieczyński.

Polacy odkryli Pana jako krytyka Kościoła w programie TVN24, w którym konfrontował się Pan z Jerzym Zelnikiem.

– Tematem programu była homofobia, jednak od razu przeszedłem do kwestii, że głównym źródłem homofobii i przesądów jest Kościół. Kościół katolicki nie może przyjąć prawdy, bo ona jest sprzeczna z jego istotą.

W telewizji mówił Pan o zbrodniczej działalności Kościoła katolickiego, co nie spodobało się wielu dziennikarzom. Jak odebrali to widzowie?

– Dostałem mnóstwo listów, z których 95 proc. to głosy poparcia. Na moim facebookowym profilu nagle pojawiło się 10 razy więcej obserwujących. Jest nadzieja w tym, że ludzie nie są do końca zindoktrynowani, a przynajmniej nie tak, jak wydaje się Kościołowi. Większość osób gratuluje mi odwagi i deklaruje, że myśli podobnie, ale nie chce mówić o tym głośno, bo boi się zemsty na rodzinie, utraty pracy, wyszydzania, sekowania i ostracyzmu. W XXI wieku, w centrum Europy ludzie boją się mówić o swoich przekonaniach. W jakim my kraju żyjemy?

– Zastraszonym.

– Udzielałem wywiadu portalowi Onet.pl. Dziennikarz, który ze mną rozmawiał, to katolicki fundamentalista. Oczywiste jest zatem, że ten portal jest ideologicznie skorumpowany przez Kościół. Podobnie zresztą jak TVN, gdzie niedawno dostałem kolejne zaproszenie. Miałem rozwinąć temat, który poruszyłem w programie „Tak jest". TVN postawił jednak warunek. Chcieli żebym usiadł do dyskusji z reprezentantem Kościoła. Oczywiście, odmówiłem. Nie widzę powodu, dla którego w demokratycznym państwie muszę siadać w parze z katolikiem, na co kompletnie nie mam ochoty. Taka sama jest TVP. To są media całkowicie skorumpowane przez panującą w naszym kraju religię.

Na czym polega ta korupcja?

– Watykan jest państwem, które przejęło władzę na podstawie donacji Konstantyna w VIII wieku. To sfałszowany dokument, napisany językiem Wulgaty, stworzony 50 lat po śmierci Konstantyna. Dzięki temu Kościół zdobył władzę mianowania oraz detronizowania królów i cesarzy, czyli władzę absolutną. Przeniknął w każdą strukturę życia. Palono, mordowano i ośmieszano innowierców. Ludzie zaczęli się bać. To tak, jak w każdej dyktaturze, która polega na strachu. Strach ludzi daje siłę dyktatorowi. We śnie człowiek jest ścigany przez potwora. Ucieka w nieskończoność. Niezwykle rzadko udaje się śpiącemu skonfrontować z tą zjawą. Stanąć z nią twarzą w twarz. Jednak kiedy to się stanie, to okazuje się, że potwór jest mirażem. Nie ma żadnej siły, nie istnieje.

– Jak to się ma do Kościoła?

– Watykan oficjalnie istnieje od 1929 roku. To znaczy, że od wieków cały horror, całą przemoc, zbrodnie ludobójstwa narzuciło Europie państwo nieistniejące – widmo. Ludzie uwierzyli w kłamstwa, dzięki czemu obdarzyli Watykan siłą. Trzeba się temu przeciwstawić. Biskupi nie mogą mieć nad nami władzy. Nie bójmy się ich. Watykan nie ma prawa istnieć, bo jego działania są nielegalne. Podobnie, jak z potworem we śnie. Należy się skonfrontować z Watykanem, a w końcu przestanie istnieć. Jestem przekonany, że Polacy są w stanie usłyszeć prawdę, która uwolni ich od tysiącletniej niewoli religijnej.

– Takie konfrontacje często mają poważne konsekwencje. Politycy niekatolicy są opluwani z ambon, niepoprawne nauczycielki tracą pracę. Niedawno dwie popularne dziennikarki zostały ukarane za nazbyt niekatolickie audycje. Byt kształtuje świadomość...

– Zawsze są jakieś przyczyny oddawania dyktatorowi władzy nad sobą. Najczęściej jest to strach, ale i on w końcu zniknie. Do tej konfrontacji musi dojść, jeżeli chcemy odzyskać wolność i demokrację w Polsce.

Ale życie w zgodzie z Kościołem może być wygodne i opłacalne.

– To jest gnuśność. W tak zwanej komunie również były pozory normalnego życia. Powstało wówczas bardzo wiele pięknych rzeczy. Mieliśmy całkowitą wolność, z wyjątkiem tego, że decyzje na temat kraju były podejmowane w Moskwie i nie wolno było mówić, że Ruscy są niedobrzy. Poza tym właściwie było znośnie.

– Żyjemy w dyktaturze?

– Tak. Polska jest pozornie demokratyczna. Decyzje na temat naszego kraju są podejmowane w Watykanie. Nie możemy na to dłużej pozwalać. Kościół przeniknął wszystko. Absolutnie każdą sferę życia.

Od lat pozwalają na to politycy, ale także zwykli wierni.

– Dodatkowo księża to bardzo specyficzni ludzie. Są śliscy. Nie mają sumienia. Żaden z nich nie zrobi w Kościele kariery, jeśli będzie miał własne zdanie. Od czasu seminarium uczą się manipulowania ludźmi. Manipulacja tłumem to najważniejszy z wykładanych przedmiotów. Wydaje im się, że są wyższą kastą, która rządzi motłochem, czyli nami. Duchowni stwarzają sobie wewnętrzne prawa, a nie przestrzegają tych, które dotyczą wszystkich Polaków. Oni nie mają wobec nas żadnej lojalności. Służą wyłącznie Watykanowi. Kościół poprzez spowiedź ma informacje o wszystkim. Począwszy od myśli małych dzieci, sypialni wiernych po istotne dla kraju decyzje polityków.

Państwo w państwie...

– Niestety. Demokracja w Polsce jest fikcją, dopóki istnieje tu watykańska agentura. Purpuraci nie szanują naszych pragnień. Jeżeli film w kinie jest dozwolony od lat 18, to znaczy, że chcemy uchronić dzieci przed okrutnymi scenami. Chcemy ocalić ich psychikę przed szokiem i traumą. Natomiast ksiądz uczy 6-letnie dziecko, że Jezus był bity, torturowany i przybity gwoździami do krzyża. Katecheta nie wie, że robi w ten sposób młodemu człowiekowi krzywdę. On karmi go brutalnymi obrazami, ponieważ jest oderwany od rzeczywistości. Przeszedł takie pranie mózgu, że nie wie, co znaczy współczucie.

– Dzieci uczą się, że to za ich grzechy Jezus przeżywał męki. Poza tym księża o mniejszej wyobraźni mogli zabrać całą klasę na „Pasję" Mela Gibsona. Niezwykle brutalny film o maltretowaniu człowieka.

– Tylko fundamentalista religijny, jakim jest Gibson, mógł zrobić tak bestialski obraz. Kościół od zawsze specjalizował się w brutalności.

Ale nie wszędzie ma taką władzę jak w Polsce.

– Jan Hus porwał naród czeski przeciwko korupcji watykańskiej. Na zawsze zmienił Czechów, którzy nie podpisali konkordatu. Duch Husa jest tam wciąż żywy. Przysięgam, że gdy jestem w Pradze, czuję to. Polacy też mają w sobie ducha Słowian, którzy zapłacili olbrzymią cenę za narzucenie nam rzymskiego chrześcijaństwa.

– Do Czechów wciąż nam, niestety, bardzo daleko.

– To się zmieni. Musimy tylko zrozumieć prawdę i nie bać się jej głosić. Trzeba wypowiedzieć konkordat i stworzyć Konstytucję w taki sposób, żeby państwo chroniło nas przed odrodzeniem tak monstrualnej korporacji, która może sparaliżować życie narodu i rozwój nauki. Kiedy widzę tragifarsę w Sejmie, to autentycznie cierpię. Naród, który powołany jest do wysokich lotów, który ma w godle orła, jest przybity do ziemi wielkim ciężarem i nie może szybować.

Ale to Kościół rzekomo pomógł wyzwolić nas ze wspomnianej przez Pana komuny.

– Przedstawiciele Watykanu poszli na układ z reprezentantami podziemia. Obiecali pomoc w zamian za późniejsze przywileje i podpisanie konkordatu. Byliśmy tak oszołomieni odzyskaniem wolności, że nie zauważyliśmy przejścia z jednej dyktatury do drugiej.

Zmieniliśmy tylko okupanta?

– Odeszliśmy od niewoli, która trwała kilkadziesiąt lat i przeszliśmy do niewoli tysiącletniej. W każdym z nas istnieje prawda, która daje siłę i pozwoli na obalenie i tego okupanta. To my, ludzie, naród, mamy wizję przyszłości. Chcemy lepszego kraju i chcemy, żeby nasz rząd prowadził nas ku oświeceniu. Jeżeli rządzący nie spełniają tych warunków – odbierzmy im władzę. Ja jestem swoim papieżem, prezydentem i swoim mistrzem. Nikt nie ma nade mną władzy, ponieważ nikomu tej władzy nie dałem. I to dotyczy każdego Polaka. Człowiek najpierw musi przeprowadzić bardzo szczerą rozmowę z samym sobą, i w tym znaleźć źródło siły i odpowiedź „co jestem w stanie zrobić dla prawdy?". Ja znalazłem tę siłę, i mówię, że Watykan jest wobec mnie bezradny. Pokonałem w sobie to monstrum.

– Niewielu to na razie potrafi.

– Kościół i tak w końcu ulegnie przed prawdą, bo sam żyje kłamstwem. Kłamstwem tak potężnym, że ludzie się go boją. Dlatego zachęcam, by stale pogłębiać swoją wiedzę, aby nie być bezbronnym wobec manipulacji. Ludzie Watykanu po śmierci nie idą do nieba. Idą do eterycznego Watykanu, który zbudowali swoim sposobem myślenia. W tym eterycznym Watykanie robią dokładnie to samo, co w ziemskim. Są straszliwie zajęci, konspirują, wydają rozkazy, podporządkowują sobie innych, składają śluby lojalności.

– Może ludzie Kościoła nie zdają sobie sprawy z tego, w czym tkwią?

– Gdyby byli w stanie zreflektować się na temat ogromu zbrodni, których ich poprzednicy, ale i oni sami dokonali na ludzkości, rozwiązaliby swoje państwo. Dlatego chcę im zaproponować – i mam nadzieję, że dotrze do nich ta propozycja – żeby rozwiązali Watykan. Gdy to zrobią, czyli oddadzą władzę, pieniądze, nieruchomości, ziemie, wszystko, co zrabowali, to będą jeszcze mieli czas na refleksje. Mam nadzieję, że to dotrze do Watykanu przez usłużnych donosicieli – jak wszystko inne. I jeszcze jedna rzecz – do religijnych fundamentalistów w Polsce: spróbujcie zrozumieć, że przywiązanie katolików do krzyża prowadzi do tego, że chcą go zabrać ze sobą na drugi świat. Jest z tym problem – do nieba nie wejdą z krzyżem. W niebie nie ma przemocy, nie ma gwałtu, nie ma zbrodni. Więc nie można wejść tam z krzyżem – symbolem męczeństwa. Jeżeli zostaną z krzyżem, to po śmierci utkną między światami, tak długo jak będą przywiązani do krzyża. Dopiero kiedy się od niego uwolnią, będą mogli wejść do nieba. Niech się więc dobrze nad tym zastanowią.

Krzyże są wszędzie. Jak się od nich uwolnić?

– Państwo kościelne w Polsce nie wykazuje żadnej lojalności wobec naszego narodu i żyje własnymi prawami, które nie dotyczą reszty. Każda afera, największe przekręty kończą się zamieceniem pod dywan, i my nie mamy nic do powiedzenia. Jeśli mówimy o demokracji, to nie powinniśmy podejmować absolutnie żadnych negocjacji z Kościołem!

Dlaczego?

– Dziesięć wypraw armii papieskich nie pokonało Husa. Czechom narzucono katolicyzm za sprawą „dyplomacji" Watykanu. Uczmy się z historii. Nie pozwólmy sobą manipulować.

To pieśń przyszłości...

– ...w której nie ma miejsca dla Watykanu, ponieważ cywilizacja, którą chcemy zbudować, to cywilizacja miłości, pokoju, nauki i sztuki. Tam nie będzie miejsca na przemoc, dyktaturę, poniżanie człowieka, obłudę, indoktrynację i manipulację, czyli nie będzie miejsca dla Kościoła katolickiego.

Taka jest Pana wizja?

– Tak. Taką przyszłość przedstawiła mi moja dusza. Używam tego terminu, ponieważ jestem człowiekiem wierzącym. Dla ludzi niewierzących mogę użyć słowa „podświadomość". To ona powiedziała mi, że przyszłość bez Watykanu zacznie się wkrótce.

Czyli kiedy?

– Podświadomość to sfera, która – w odróżnieniu od naszego umysłu – nie kieruje się logiką i żyje poza czasem. Dla duszy „wkrótce" może oznaczać dzień, rok, pięć lub pięćdziesiąt lat. Nie jestem w stanie tego sprecyzować, ale wydaje mi się, że to może dotyczyć obecnych czasów. Jeszcze za naszego życia Watykan upadnie.
Jedno sprostowanie - podświadomość to część umysłu, który więzi duszę - związaną z wymiarem nadświadomości. To nadświadomość żyje poza czasem, to wieczny wymiar w nas samych.

http://faktyimity.pl/index.php?option=c ... pieczynski
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Watykan przestanie istnieć!

Post autor: cezary123 »

Babilon Wielki przestanie istnieć.... zanim przeminie to pokolenie... siły polityczne świata sprzymierzą się i wydadzą wojnę wszelkiej religii i uwolnią społeczeństwo od niej...:mrgreen:
Słyszałem to już w latach 80.
Widocznie śJ dobrze obserwowali ateistyczne trendy na świecie.
Tylko geje i spirytyści (wierzący w dusze nieśmiertelne, reinkarnacje itp.) też mieli zostać wyrzuceni poza bramy nowej szczęśliwej cywilizacji. A na końcu bóg zniszczy tych, którzy poprzednio zniszczyli religie fałszywe i postawi na swoim.
Divide et impera:)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Brałeś coś Cezary? :)

the formless."

the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Cezary. ;)

Ja tylko dodam, że Watykan nie przestanie istnieć. Nie wierzę w to. Ciekawe, że Dalajlama powiedział rok temu, że przez 1000 lat trzeba żyć w harmonii między religiami... Chyba chodzi mu o to, że za 1000 lat może będzie jakaś harmonia między wierzeniami, a nie jakaś wojna, czy sprzeczki.

(I jeszcze powiem, że Cezary, nie musisz wierzyć w reinkarnację. Ale można by ją przynajmniej zrozumieć, jako filozofię. ;) Kamil opisuje szeroko swój pogląd, Moi też nieraz pisała na ten temat. Mogę od siebie dorzucić, że w reinkarnacji jest to ta sama osoba. Ale w innej formie. Tyle, albo aż tyle... Można się rozwodzić, ale nie chcę tego robić w wątku na temat tego, że to wymysł szatana. Bo to nie ma sensu. Sorry za lekki off-top. :) )

pozdro
k.
nic
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Rozmawianie z Cezarym o reinkarnacji to tak jakbyś przekonywał mafiozo, że złodziejstwo to zła droga - nie porównuję bynajmniej Cezarego do mafioso ale to podobna skala trudności w nawiązywaniu kontaktu w tej kwestii :)

Watykan kiedyś upadnie i będzie to piękny dzień dla ludzkości.

the formless."

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Wielki Babilon spłonie.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Wmawialiście nam przez setki lat że jesteśmy niczym
Wieszaliście moich ludzi na szubienicy
Posłuchajcie jak zwycięski Lew na was ryczy
Przed tym rykiem nie schowacie sie nawet w kaplicy
Katolikiem czynicie człowieka juz od urodzenia
Przez chrzest narzucacie mu swoje wierzenia
Wydaje wam sie ze tak wolno bo to tylko prości ludzie
Ale nie każdy z nich pragnie wiecznie żyć w obłudzie
Bo my ciągle pamiętamy jak mordowaliście w imię Boga
Wiecznie żądni władzy, wiecznie żądni złota
I my nie zapominamy która to nasza droga
Nie zapominamy prawdy o naszych przodkach
Może nas przeklinacie, uważacie za pogan
Za pochopne sądy czeka was kara sroga
Jestescie przekonani ze juz wszystko o tym świecie wiecie
Ale przed świętym ogniem nigdy nie uciekniecie!!
Rasta pali Babilon, Rasta pali watykan!
Rasta wie, gdzie jest Syjon, Rasta gówna sie nie tyka
Jedyny kodeks na życie to przykazania świete
a w kościele katolickim drugie jest uciete
Jednak jakby nie nastąpila ta korekta
Nie mogłaby zaistniec wasza mordercza sekta
Na tacę odkupienie, wine kazania To są jawne kpiny
Jak ma uczyć życia człowiek który nie ma rodziny??

ref.
Słudzy watykanu to legalna mafija
Ona cie okrada, oszukuje kazdego dnia
Sludzy Watykanu to legalna mafija
Ona cie okrada, oszukuje i zabija!!!! / x2

Wielka legalna mafia bardzo krwawe fundamenty ma
Ten kto ma oczy widzi, doskonale te przekręty zna
Historia was rozliczy, bójcie sie Ostatecznego Dnia
Co macie na usprawiedliwienie wyrządzonego zła
Krucjata-okradliście pół świata
Morderstwa w imię krzyża - ludzkie życie, zadna strata
Wasze kościoły zbudowane z krwi mego brata
Nie prowadzi was Bog, ale szatan..
Nie wolno wam miec dzieci bo dziecko to dziedzic
A po co majatek na potomnych dzielić, to sie nie oplaca
Potem pusta taca nie byloby swiatyni w palacach
Nawracacie ludzi a to was trzeba nawracac!
Wiem, ze miedzy wami sa tez ludzie prawi
Niejeden z was sie stara Dobre imie Boga sławi
Dajecie oparcie duchowe ludziom to wam się chwali
Jednak wielu z was czynami swymi kościół pali

ref.
Słudzy watykanu to legalna mafija
Ona cie okrada, oszukuje kazdego dnia
Sludzy Watykanu to legalna mafija
Ona cie okrada, oszukuje i zabija!!!! / x2

Hej, Panie Watykanu, nie obejmuje mnie twoj plan
To w co wierzę w swoim sercu mam
Nie w portfelu, nie u złotych bram
Hej Panie Watykanu, dużo za dużo twoich błedów znam
W swego Boga umiem wierzyc sam
Bez twojej pomocy i bez twoich kłamstw
Pierwsza relikwia to ogromna taca
najświętszy jest ten co najwiecej wpłaca
Ja mówię ci popatrz na to co robi cala Polska
Ja mówię ci popatrz na to jak wpłaca, wpłaca
Na tacy wielki majatek sie obraca
nie ludzie, nie uczucia, nie miłośc, nie wiara
Władza to pieniądz a pieniądz to władza
Na tym polega ich praca
Ja mowie ci popatrz tutaj
Ja mowie ci popatrz tam
I zrozum ze nasz kosciol to wielki plan
Udany biznesplan, największy biznesplan
Bezbłędny biznesplan
Rapapam, nawalam teraz w wasze grube mury
Rapapam, szczerze żal mi tej kultury
Rapapam, bum,rapapam, hej
Watykan, KuKlux Klan, wielka mafia mówię wam
Ja mówię Ci popatrz na tych wszystkich co
wierzą w Najwyższego
mają w swoich sercach Go
czują to, mają to
Ja biorę z nich wszystkich przykład bo
Dobrze wiem czego chcą
Nawet jeśli jedna osoba na sto
przyzna mi racje i zrozumie to co mam na myśli
Śpiewając o nienawisci
do instytucji która zniszczyła moją wiarę w miłosć Boga
W Ostateczny Sąd i w kare
Bede szczęśliwy wiedzac ze nie jestem sam
czując to co czuję, i mając to co mam
W kraju, w którym rządzi wielka mafia Watykan

Watykan, KuKlux Klan, wielka mafia mówię wam

the formless."

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

W Babilonie śmierć i strach,
W Babilonie ból i płacz.
W Babilonie ogień zapłonie
Ras Luta przychodzi tutaj i mówi Tobie tak:
W Babilonie ból i pła, a, a, acz,

A teraz słuchaj tego co mówię chłopaku, bo Luta nadaję to.
Haile Selassie moim panem a moim domem jest Syjon.
A bo ja wiem czego nie można jeść i czego nie można pić.
Wiem dobrze o tym co jest dobre, o tym czego nie mogę robić.
Szanuję miłość , szanuję przyjaźń, tak szanuje ją.
Nie szanuję łysych głów, bo łyse głowy te puste są.
Ja tego nie mówię po to, by dzielić ja tego nie mówię po to by brać.
Ja mówię to po to Tobie byś miłość sam zaczął dawać.
Ja mówię: Popatrz w około i zobacz co się dzieje tu.
Babiloński bandyta wodę nalewa ludziom do głów.
Dlatego ludzie zachowują się jak stado dzikich psów.
Nienawidzą się nawzajem mówię ci bracie szkoda słów.
Ja mówię: każda ulica w Babilonie , każda płyta od chodnika krwią poplamiona
Mówię: Każda ulica w Babilonie, każdy skwer i każdy plac od krwi są czerwone bo:

W Babilonie ból i płacz.

A słuchaj tego: wyciągam rękę, a ty odsuwasz się ode mnie
Babilon sprawia, że widzisz swojego wroga we mnie.
Staram się tobie wytłumaczyć o co mi chodzi ale nadaremnie.
Swoje życie chcesz zamienić w jedną wielką ciemnie.
Po zachodniej stronie świata swój dom ma szatan,
bogaty jest jego dom, głównie bogata jego szata
Codziennie nierozważne dzieci w swoją sieć oplata
Pamiętaj rasta jaka praca taka jest zapłata
Bo kiedyś wreszcie staniesz u Syjonu bram
I za całe swoje życie w Babilonie odpowiesz sam
Jeśli byłeś złym człowiekiem wtedy …
dlatego rastafar Babilonu każdy niecny plan
Ja mówię: każda ulica w Babilonie , każda płyta od chodnika krwią poplamiona
Mówię: Każda ulica w Babilonie, każdy skwer i każdy plac od krwi są czerwone bo:

W Babilonie ból i płacz.
Death weep in babylon and fear,
pain in babylon and it weep .
Here fire comes in babylon ignition of race Luta and it says so…
https://www.youtube.com/watch?v=61Z1c647ZzQ
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Polska jest katolicka od 966 - potem były reakcje pogańskie- kler w czasie rozbicia dzielnicowego za kasę skłócał jednych książąt dzielnicowych przeciwko drugim i stał po stronie jednych - rozbiory bardzo ucieszyły ówczesnego papieża, który chwalił carycę Katarzynę - możnaby wymieniać i wymieniać jak Watykan zawsze działał na szkodę i na zgubę Polski. Ma rację Pieczyński - nie wiem czy to w tym wywiadzie czy w innym - że Polacy są pośmiewiskiem na Zachodzie, bo budują głównie Kościoły a nie kapitał ludzki - nie asymilują się, nie integrują - gdyby jeszcze ta religia przynosiła dobre owoce - ale pomimo tysiąclecia katolicyzmu - Polak dla Polaka jest wilkiem, mamy nasze polskie piekiełko... w dużej mierze przez kler, który skłóca i dzieli od wieków Polaków - to obce państwo Watykan - dla nich dobro Polski nigdy nie było ważne tylko pełen skarbiec i władza - na szczęście wielu Polaków to widzi i nie da się zakrzyczeć - nie da się więcej krytyki tej chorej instytucji podciągać pod "obrazę uczuć religijnych" - wiara to ważna i piękna rzecz - krytyka instytucji i państwa Watykan to zupełnie inna para kaloszy.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

karuna pisze:
(I jeszcze powiem, że Cezary, nie musisz wierzyć w reinkarnację. Ale można by ją przynajmniej zrozumieć, jako filozofię. ;) Kamil opisuje szeroko swój pogląd, Moi też nieraz pisała na ten temat. Mogę od siebie dorzucić, że w reinkarnacji jest to ta sama osoba. Ale w innej formie. Tyle, albo aż tyle... Można się rozwodzić, ale nie chcę tego robić w wątku na temat tego, że to wymysł szatana. Bo to nie ma sensu. Sorry za lekki off-top. :) )

pozdro
k.
Można też zrozumieć na czym polegać może błąd lub też złudzenie reinkarnacji :)
W reinkarnacji jest ta sama osoba, dopóki inna nie uzna siebie za kontynuację tamtej po jej śmierci.
Nie ma na naszym świecie dwóch istniejących osób skróconych do jednej.
Nie sprzeciwiam się reinkarnacji z powodu tego, że niemożliwe jakoby były wcielenie się powtórne po śmierci, ale dlatego, że nie ma w co się wcielić. Wszyscy to już równe jej osoby. Nawet, gdyby ktoś powtórzył jej rozwój od plemnika i jaja co do atomu i czekał na duszę aż stare ciało umrze, to będzie inna osoba.
Ciała nie czekają, aż ta sama osoba pośmiertnie w nich otworzy oczy, tylko tam są ludzie! :)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Cezary nie zrozumie prostej technologii reinkarnacji :) Za bardzo przywiązany jest do trwałości własnej osobowości i dla niego jest bardzo realna - to główny powód.

the formless."

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Cezary, reinkarnacja jest po to, żebyś nauczył się pewnej bardzo prostej rzeczy - nie napiszę, że musisz poznać jakąś wzniosłą Prawdę, ale tylko dlatego, że nie lubię wzniosłych słów.
Reinkarnacja jest dlatego, że nasze materialne ciała się zużywają, gdyby były nieśmiertelne, żyłbyś w tym ciele jednym tak długo, dopóki byś nie pojął, o co w tym wszystkim chodzi.
Gdy to pojmiesz - a kiedyś nastąpi to na pewno, wówczas przestaniesz się reinkarnować.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

"Powiedz mi o co ci w ogóle chodzi
powiedz mi po co ci te kombinacje
nie musimy się katować
nienormalną sytuacją
nauczymy się kochać
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
to co czujesz, to co wiesz

więc nie pytaj o nic
i nic nie mów więcej
niech płonie ten ogień
coraz goręcej
nauczymy się kochać
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
to co czujesz, to co wiesz"

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Cezary nie zrozumie prostej technologii reinkarnacji :) Za bardzo przywiązany jest do trwałości własnej osobowości i dla niego jest bardzo realna - to główny powód.
Nie. Sprawa jest poważniejsza. Nie myślę tylko o sobie.
Ja bronię tych innych ludzi, którymi nie jesteśmy przed uzurpowaniem sobie ich istnienia na nasze/moje pozagrobowe kontynuacje. Nie chcę ich krzywdzić swoimi złudzeniami, ani nie pozwolę, aby oni mnie po śmierci udawali.
Sądzę, że łatwo to zrozumieć.
Ostatnio zmieniony czw cze 11, 2015 6:46 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
cezary123
zaufany użytkownik

unreal pisze:Cezary, reinkarnacja jest po to, żebyś nauczył się pewnej bardzo prostej rzeczy - nie napiszę, że musisz poznać jakąś wzniosłą Prawdę, ale tylko dlatego, że nie lubię wzniosłych słów.
Reinkarnacja jest dlatego, że nasze materialne ciała się zużywają, gdyby były nieśmiertelne, żyłbyś w tym ciele jednym tak długo, dopóki byś nie pojął, o co w tym wszystkim chodzi.
Gdy to pojmiesz - a kiedyś nastąpi to na pewno, wówczas przestaniesz się reinkarnować.
Nie chodzi mi o ciało.
Ciało to tylko forma. Przejściowa i wcale niekonieczna.
Chodzi o to "ja" wewnątrz.
Dla postronnych obserwatorów zlewają się w nierozróżnialne dusze wszystkich "na zewnątrz', zmarłych z różnych pokoleń itd.
Nie patrzeć na człowieka, na ciało, ale przez człowieka.
I wtedy okazuje się, że to są odrębne istoty. Nie do zasiedlenia po niczyjej śmierci. Nasze wewnętrzne istnienie nie jest jedyne i nie możemy być zamiast nich.
Nasze istnienie jest wprawdzie nieskończone ale ograniczone wewnętrznymi takimi duszami innych. Obcymi, nieskracalnymi do nas.
Ostatnio zmieniony czw cze 11, 2015 6:45 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

No nie jest łatwo zrozumieć.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:No nie jest łatwo zrozumieć.
Bo jesteśmy nieodwracalnie oddzieleni metafizycznie i żadna reinkarnacja nas nie połączy.
Po śmierci idziemy swoimi torami nie wiadomo jeszcze jak.
Za życia mamy łączność tylko przez warunki materialnego świata do pewnej granicy.
Wiem, że łatwo ulec złudzeniu reinkarnacji, ale trzeba też zrozumieć, dlaczego może być tylko złudzeniem.
Zmarli to nie my.
Nie było żadnego wcielenia.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Prezentujesz swój pogląd i fakt, że nie rozumiesz reinkarnacji i w nią nie wierzysz - ja odwrotnie, rozumiem doskonale i wierzę głęboko - nie wierzę w żadne złudzenie- Ty za to bronisz dogmatów katolickich, które są niedorzeczne - np. wiecznego piekła - to pokazuje Twoją nieuczciwość intelektualną.

a) ruletka genów i przypadek ewolucji - ta wiara nie jest mechanizmem do osiągnięcia harmonii, pokory, akceptacji siebie i życia - zawsze zrodzi bunt - bo mówi o fatum zamiast celowości.

b) Bóg, który jednemu dał lepszy start - narodziny w kochającej rodzinie a drugiemu gehennę - bunt w stosunku do życia, świata i Boga, którego człowiek nienawidzi - bo czeka go wizja wiecznego piekła - wymysłu chorych z nienawiści i rządzy władzy księży. Skąd cierpienie na świecie, chrześcijaństwo daje niedorzeczne odpowiedzi.

c) reinkarnacja i prawo karmy - przyczyny i skutku - pogodzenie się ze sobą i zrozumienie mechanizmów rządzących Wszechświatem - nic nie dzieje się bez przyczyny i nie ma niezasłużonego cierpienia, kaprysu Boga i jego niesprawiedliwości. Droga do harmonii, której nie da się osiągnąć na inne sposoby. Tak w skrócie.
Ostatnio zmieniony czw cze 11, 2015 7:12 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:nie rozumiesz reinkarnacji
Nie przeoczyłem chyba niczego. Jak równoległe byty chcesz z powrotem skrócić do jednego, tak, abym ani ja ani ktoś drugi nie został unicestwiony przypadkiem?
Moja interpretacje zakłada, że po śmierci nadal są dwie osoby. Interpretacje reinkarnacyjna zmniejsza ich liczbę, jest płytsza, więc jednak jest mniejszym przybliżeniem. Może to oznaczać, że jest błędna.
Kamil Kończak pisze:Ty za to bronisz dogmatów katolickich, które są niedorzeczne - np. wiecznego piekła - to pokazuje Twoją nieuczciwość intelektualną.
Wieczne piekło wcale nie musi być niedorzeczne. Doskonale zgadza się na przykład z tym, że jesteśmy zamknieci w swoich równoległych torach i nikt inny za nas nie będzie żył i ponosił konsekwencji. Nikt nam nie pomoże, choćby chciał. Nikt nie wpuści w swój los odcinając naszą złą rzeczywistość i odwracając nasze złe decyzje.
Nie umkniemy przed sobą w jakiś inny upatrzony obcy los kasując tam oryginalną drugą duszę - jaźń, świadomość itp. :)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

No i to jest właśnie dowód na Twoją nieuczciwość - bo bronisz nielogicznego dogmatu katolkiego, gdzie Bóg pełen miłośći miałby zsyłać na niekończące, wieczne cierpienie zamiast dać możliwość poprawy - i to kara za jedno życie gdzie warunki startowe ustalił Bóg - na prawdę nie chcę mi się rozmawiać na tak żenującym poziomie.

the formless."

ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”