Warunki otrzymania renty socjalnej

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

maja500
zaufany użytkownik

Warunki otrzymania renty socjalnej

Post autor: maja500 »

Dzisiaj byłam w zusie zapytać się o rentę i chciałam podzielić się z Wami tym co się dowiedziałam, może komuś to pomoże :)
Ze strony zus'u pisze o tym dla kogo jest renta socjalna, a w naszym przypadku to dana osoba musi spełniać 2 kryteria z powyższych :
1.sze :

"Renta socjalna przysługuje osobie, która:

- jest pełnoletnia oraz
- jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało:
* przed ukończeniem 18. roku życia albo
* w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25. roku życia albo
* w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej. "

A drugie to całkowita niezdolność do pracy.
" W myśl tej ustawy, za całkowicie niezdolną do pracy uważa się osobę, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy. Przy ocenie prawa do tej renty nie jest istotne, kiedy powstała całkowita niezdolność do pracy, lecz to, aby niezdolność ta była skutkiem naruszenia sprawności organizmu, powstałego we wskazanych okresach." (Inne warunki pomijam, dla mnie te 2 są najważniejsze jeśli chodzi o rentę w naszym przypadku).

Nie jest ważne kiedy ta całkowita niezdolność do pracy nastąpiła, tylko tak jak w większości przypadków użytkowników na tym forum nastąpiła ona w trakcie liceum/szkoły policealnej/studiów , ale nie później niż do ukończenia 25. roku życia. Oprócz tego potrzebne jest wypełnienie przez lekarza wniosku o rentę socjalną oraz zaświadczenie o stanie zdrowia N-9. Do tego potrzebne jest zaświadczenie ze szkoły/uczelni o okresie nauki (żeby potwierdzić zachorowanie w tym właśnie czasie) i dokumentacja medyczna od lekarza. Także najistotniejsze jest to ,że całkowita niezdolność do pracy nastąpiła w trakcie nauki, a nie np obecnie, gdzie stan mógł już ulec poprawie.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Dobrze się widzi tylko sercem."
Antoine de Saint-Exupéry
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

Re: Warunki otrzymania renty socjalnej

Post autor: wildchild88 »

a nie ma żadnych wymagań co do dochodu na głowę w rodzinie?
Live one day as an eagle or a lifetime as a fly
maja500
zaufany użytkownik

Re: Warunki otrzymania renty socjalnej

Post autor: maja500 »

Byłam sie spytać babki w okienku i nic nie wspomniała o dochodach w rodzinie. Tylko te wnioski trzeba mieć, wypełnić i udokumentowane, że zachorowało się w tych właśnie okresach.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Dobrze się widzi tylko sercem."
Antoine de Saint-Exupéry
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”