ILE JUDASZ ZAROBIŁ NA JEZUSIE?
Moderator: moderatorzy
ILE JUDASZ ZAROBIŁ NA JEZUSIE?
Dzisiaj za 30 srebrników apostoł-zdrajca mógłby kupić 10-letni samochód, 2000 lat temu - dobre sandały albo pięć kilo wieprzowiny. Sprzątacz kloak na takie pieniądze musiałby pracować cztery miesiące, ale współczesna babcia klozetowa prawie dwa razy dłużej.
Z wyliczeń naukowców wynika, że 30 srebrników dziś byłoby warte 10 tys.-12 tys. zł. To wciąż szokująco mało za wydanie na śmierć nauczyciela, przyjaciela, a według 2,5 mld chrześcijan - Syna Bożego, ale z drugiej - dla biedaka była to kwota wręcz niewyobrażalna.
za wp. finanse ;)
Z wyliczeń naukowców wynika, że 30 srebrników dziś byłoby warte 10 tys.-12 tys. zł. To wciąż szokująco mało za wydanie na śmierć nauczyciela, przyjaciela, a według 2,5 mld chrześcijan - Syna Bożego, ale z drugiej - dla biedaka była to kwota wręcz niewyobrażalna.
za wp. finanse ;)
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: ILE JUDASZ ZAROBIŁ NA JEZUSIE?
Mnie od kwoty jaką dostał Judasz za zdradę bardziej interesuje jego rola. Przecież był wpisany w plan zbawienia: ktoś musiał zdradzić, Bóg i Jezus wiedzieli, że będzie to Judasz. Dlaczego wiec został potępiony i smaży się w piekle?
Nie jestem tego w stanie objąć "wychowanym w żelazie rozumem".
Pozdrawiam.m.
Nie jestem tego w stanie objąć "wychowanym w żelazie rozumem".
Pozdrawiam.m.
Wiedzieli, wiedzieli.moi pisze: Przecież był wpisany w plan zbawienia: ktoś musiał zdradzić, Bóg i Jezus wiedzieli, że będzie to Judasz.
Tak jak wiedzą z góry o wszystkich naszych wrogach. "Ktoś" statystycznie musi nam jakąś krzywdę wyrządzić.
I co? Dlaczego nie prosimy Stwórcę o ich potępienie przed tym jak coś nam zrobią?
KK nawet o Judaszu nie wypowiada się jako o potępionym.moi pisze:Dlaczego wiec został potępiony i smaży się w piekle?
Nie ma takiej świadomości pośmiertnej (duszy nieśmiertelnej), którą Kościół obecnie traktuje jako wyłączoną z tego, co nastąpi, tak jakby zniszczoną.
Jeżeli odpowiada, to tylko za swoje życie doczesne i wolną wolę.
Nie wiemy co to jest piekło zdrajcy.
Wolna wola.
Pismo twierdzi o nim "lepiej byłoby mu, gdyby się nie narodził", a nie "lepiej mu było, dopóki się nie narodził" jak sugerujesz z przerażeniem jakimś nadprzyrodzonym fatalizmem

- moi
- moderator
- Kontakt:
Niemniej jednak to Judasz został uznany za zdrajcę, chociaż wiadomo było z góry, że taka rola przypadnie mu w udziale. Gdzie tu miejsce na wolną wolę? ktoś musiał być zdrajcą, by zbawienie doszło do skutku. A więc przynajmniej ta jedna osoba musiała być "zła".
Coś jak prowokacja CBŚ
Każdy sąd uznałby Judasza za niewinnego 
Pozdrawiam.m.
Coś jak prowokacja CBŚ

Pozdrawiam.m.
Moim zdaniem źle rozumujesz. To nie tak że ktoś musiał być zdrajcą aby zbawienie doszło do skutku tylko po prostu Bóg wiedział że Jezus zostanie zdradzony. Wszechwiedza Boga nie przeczy wolnej woli człowieka tylko niektórym trudno to pojąć. Równie dobrze można to odnieść do samego siebie. Bóg wie czy ja ostatecznie będę zbawiony czy potępiony ale ja nie czuję abym przez to nie miał wolnej woli. Bóg wiedział że Judasz zdradzi ale moim zdaniem Judasz miał cały czas wolną wolę w tym co robił.ktoś musiał być zdrajcą, by zbawienie doszło do skutku.
Ja kiedyś na youtube oglądałem filmik jakiejś egzorcyzmowanej kobiety i tam z tego co pamiętam jednym z duchów który ją opętał był Judasz więc jeśli ten filmik jest prawdziwy to jest on chyba potępiony. Zresztą w jakimś innym źródle też gdzieś słyszałem że Judasz jest potępiony tylko nie pamiętam gdzie. Moim zdaniem jeśli Judasz jest potępiony to nie dlatego że zdradził ale dlatego że popełnił samobójstwo moim zdaniem tym samym odrzucając miłosierdzie Boże. Czytałem kiedyś takie książki "Poemat Boga-Człowieka" o życiu Jezusa ukazanym autorce w wizjach. Jeśli są one prawdziwe to w nich były słowa Pana Jezusa mówiące między innymi, że gdyby Judasz żałował tego co zrobił i gdyby prosił o wybaczenie to Bóg by mu wybaczył.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Jeśli Bóg wie, czy będziemy zbawieni, czy potępieni, to jaki sens maja nasze starania?pawel534 pisze:Bóg wie czy ja ostatecznie będę zbawiony czy potępiony ale ja nie czuję abym przez to nie miał wolnej woli. Bóg wiedział że Judasz zdradzi ale moim zdaniem Judasz miał cały czas wolną wolę w tym co robił.
Jeśli Bóg wiedział, że Judasz zdradzi, to on nie mógł nie zdradzić. Taka była bowiem wola Boga. Podobnie jak Jezus wypełniał swoje przeznaczenie.
Pozdrawiam.m.
Twoje starania mają taki sam sens jak gdyby Bóg nie wiedział co się zdarzy. To że Bóg wie co się stanie niczego nie zmienia. Moim zdaniem wolą Boga nie było aby Judasz zdradził bo wolą Boga nie jest żaden grzech. Bóg po prostu wiedział że to się wydarzy.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Pytam jeszcze raz: skoro Bóg wie, że ktoś będzie potępiony, to jaki sens mają czyjeś starania?
To podstawowe pytanie w naukach predestynacji, a Ty chyba jesteś ich zwolennikiem?
Pozdrawiam.m.
To podstawowe pytanie w naukach predestynacji, a Ty chyba jesteś ich zwolennikiem?
Pozdrawiam.m.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Bardziej to widzę tak, że Bóg opuścił ten Świat, a raczej nie bierze w nim udziału tak jak nam się wydaje. Pustka.
,,Chrześcijaństwo mówi, że Bóg stworzył wszystko - dobro i zło, niebo i ziemię, ludzi i zwierzęta, i tak dalej. Pracował przez sześć dni, potem odpoczął. Ale w buddyzmie nie ma pierwotnej przyczyny ani stwórcy, nie ma przychodzenia ani odchodzenia, istnienia ani nieistnienie, wszystko to jest myśleniem przeciwieństw. Słońce i księżyc, światło i ciemność, dzień i noc - wszystko to są nazwy, świat nazw jest myśleniem przeciwieństw. "Bóg" jest również nazwą, jest to też myślenie przeciwieństw. Prawdziwy Bóg nie ma imienia, nie ma formy. W bez nazwy /bez formy, nie ma przychodzenia ani odchodzenia - nie ma myślenia przeciwieństw. To, co jest poza wszelkimi nazwami i formami jest zawsze jasne. To jest prawdziwy Bóg.” - Seung Sahn Mistrz Zen
,,Chrześcijaństwo mówi, że Bóg stworzył wszystko - dobro i zło, niebo i ziemię, ludzi i zwierzęta, i tak dalej. Pracował przez sześć dni, potem odpoczął. Ale w buddyzmie nie ma pierwotnej przyczyny ani stwórcy, nie ma przychodzenia ani odchodzenia, istnienia ani nieistnienie, wszystko to jest myśleniem przeciwieństw. Słońce i księżyc, światło i ciemność, dzień i noc - wszystko to są nazwy, świat nazw jest myśleniem przeciwieństw. "Bóg" jest również nazwą, jest to też myślenie przeciwieństw. Prawdziwy Bóg nie ma imienia, nie ma formy. W bez nazwy /bez formy, nie ma przychodzenia ani odchodzenia - nie ma myślenia przeciwieństw. To, co jest poza wszelkimi nazwami i formami jest zawsze jasne. To jest prawdziwy Bóg.” - Seung Sahn Mistrz Zen

Starania człowieka mają taki sens że człowiek o którym Bóg wie że będzie potępiony nie wie czy będzie potępiony czy zbawiony. Poza tym moim zdaniem na potępienie nie idą ludzie którzy chcą być zbawieni i którzy się starają to zbawienie osiągnąć więc to nie jest tak że ktoś chce być zbawiony, stara się a Bóg z góry wie że on będzie potępiony i z jakiegoś bliżej nieokreślonego powodu człowiek zostaje potępiony. Moim zdaniem Bóg chce zbawienia każdego człowieka i na różne sposoby Bóg próbuje każdego człowieka do zbawienia doprowadzić. To ludzie z własnej woli odrzucają Boga. Nie wiem czy jestem zwolennikiem predestynacji bo nie znam tego pojęcia ale z tego co przeczytałem z wikipedii:
nie zgadzam się z tym bo moim zdaniem losy człowieka nie są z góry określone bo człowiek ma cały czas wolną wolę w podjęciu decyzji inna sprawa że Bóg wie jakie decyzje podejmie człowiek. Poza tym jak napisałem według mnie wolą Boga jest zbawienie każdego człowieka więc pisanie że wolą Boga jest potępienie kogoś jest nieprawdą. Jeszcze odpowiedź na pytanie jaki sens ma staranie się człowieka. Moim zdaniem staranie się ma taki sens że według mnie jeśli ktoś chce być zbawiony i się stara to będzie zbawiony a na potępienie według mnie idą ludzie którzy się nie starają i nie chcą się starać lub starają się mało bo im wygodnie grzeszyć, lubią grzech i mają gdzieś Boga i jego przykazania i wolą żyć po swojemu.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/PredestynacjaPredestynacja (od łac. praedestinare, gr. προοριζειν, "przeznaczyć z góry") – koncepcja religijna, według której losy człowieka (jego zbawienie lub potępienie) są z góry określone przez wolę Boga.
nie zgadzam się z tym bo moim zdaniem losy człowieka nie są z góry określone bo człowiek ma cały czas wolną wolę w podjęciu decyzji inna sprawa że Bóg wie jakie decyzje podejmie człowiek. Poza tym jak napisałem według mnie wolą Boga jest zbawienie każdego człowieka więc pisanie że wolą Boga jest potępienie kogoś jest nieprawdą. Jeszcze odpowiedź na pytanie jaki sens ma staranie się człowieka. Moim zdaniem staranie się ma taki sens że według mnie jeśli ktoś chce być zbawiony i się stara to będzie zbawiony a na potępienie według mnie idą ludzie którzy się nie starają i nie chcą się starać lub starają się mało bo im wygodnie grzeszyć, lubią grzech i mają gdzieś Boga i jego przykazania i wolą żyć po swojemu.
Bóg nie stworzył zła i tego z tego co wiem chrześcijaństwo nie mówi. Podaj źródło na podstawie którego to napisałeś.Chrześcijaństwo mówi, że Bóg stworzył wszystko - dobro i zło
moi pisze: Gdzie tu miejsce na wolną wolę? ktoś musiał być zdrajcą, by zbawienie doszło do skutku. A więc przynajmniej ta jedna osoba musiała być "zła".
Nie wiem, czy ludzie zdają sobie sprawę, że to tylko przerzucenie tej wolnej woli na Stwórcę. (Czy Stwórca ma wolną wolę, czy nie mają sensu jego starania, żeby kogoś wyciągnąć z jego własnego późniejszego zła). Stwórca mógłby wszystko zorganizować, gdyby to było w ogóle możliwe.moi pisze: skoro Bóg wie, że ktoś będzie potępiony, to jaki sens mają czyjeś starania?
To podstawowe pytanie w naukach predestynacji
A Stwórca przerzuca na nas.
I w ten sposób, z tego co nie wiemy, z tajemnicy świata, który nam się narzuca bez naszej wiedzy i woli i obejmuje nas swoimi konsekwencjami robi się złego boga, który to wszystko ukartował. Z drugiej strony o wszystko obwinia się nas samych.
A świat jak to świat, trwa sobie ze wszystkimi dobrymi i złymi stronami nie wiadomo, czy świadomy ich dobra czy zła, czy tylko my znikamy. Nic nie wiemy, ale jeżeli jesteśmy naprawdę niewinni swojej krzywdy, to naszych wrogów raczej nie uratujemy przed złem. Takie mają przeznaczenie

- moi
- moderator
- Kontakt:
Nie napisałam, że wolą Boga jest potępienie kogoś, ale że jego los jest z góry przesądzony, bo -tak jak Ty napisałeś- Bóg wie, kto zostanie zbawiony, a kto potępiony. Realizuje się więc jakiś plan, a człowiek jest w nim tylko bezwolnym pionkiem.
Tak jak Jezus realizował plan boży, podobnie jak Judasz. Obydwaj nie mogli zachować się inaczej, bo zbawienie nie doszłoby do skutku.
Pozdrawiam.m.
Tak jak Jezus realizował plan boży, podobnie jak Judasz. Obydwaj nie mogli zachować się inaczej, bo zbawienie nie doszłoby do skutku.
Pozdrawiam.m.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Judasz zdradził JAHUSZUA (w gr. tłum. JEZUSA CHRYSTUSA), bo był złym człowiekiem.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Ale czy Judasz jest potępiony wg Pisma? Czy może został zbawiony z resztą ludzkości. Może to tylko taka czarna rola? Co z tym tzw miłosierdziem?
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Podałem autora wpisu, Mistrza Zen Seung Sahna. Nie wiem dokładnie kiedy wypowiedział te słowa, czy napisał.pawel534 pisze: Bóg nie stworzył zła i tego z tego co wiem chrześcijaństwo nie mówi. Podaj źródło na podstawie którego to napisałeś.
Musi mieć człowiek wolną wolę, bez jakiegoś z góry planu dotyczącego jego życia. Inaczej żyjemy w jakiejś czarnej nicości i marazmie, według takiego podejścia. Jeśli Bóg stworzył Świat, to jest dobrym Bogiem i chciałby jak najlepiej dla wszystkich.

- moi
- moderator
- Kontakt:
Wyżej Paweł napisał, że Judasz został potępiony nie za zdradę, ale za to, że popełnił samobójstwo. Ale według tego, co pisze Paweł i o tym Bóg musiał wiedzieć, więc los Judasza i tak był z góry przesądzony! Inaczej przecież zesłałby znak, jak zesłał w przypadku ofiary Abrahama, gdy miał być zabity Izaak.Gehenna pisze:Ale czy Judasz jest potępiony wg Pisma? Czy może został zbawiony z resztą ludzkości. Może to tylko taka czarna rola? Co z tym tzw miłosierdziem?
Z wyjątkiem Judasza, homoseksualistów, transwestytów i innych ludzi, którzy nie dostąpią zbawienia według KK. Kiedyś byli to także czarni niewolnicy, ale od tego czasu Kościół się wyewoluował w tym temacie.karuna pisze:Jeśli Bóg stworzył Świat, to jest dobrym Bogiem i chciałby jak najlepiej dla wszystkich.
Pozdrawiam.m.
W tym cały sekret Moi, znasz prawdę, usłyszałaś Dobrą Nowinę, od Ciebie zależy, czy otworzysz Biblię, czy pójdziesz na imprezę oblać awans.moi pisze:Pytam jeszcze raz: skoro Bóg wie, że ktoś będzie potępiony, to jaki sens mają czyjeś starania?
Nad rozwój duchowy przekładasz marności tego świata (nie tylko Ty) nie rozwijasz się duchowo wraz z wschodnim mistycyzmem, to jest zwiedzenie.
Prawda może być tylko jedna, nie może mieć racji buddysta i chrześcijanin w takim wypadku prawda będzie względna co wyklucza jedyną ponadczasową prawdę.
Ewangeliczni chrześcijanie nie mają złudzeń, że Bóg w którego wierzymy jest jedynym prawdziwym wszechmogącym Bogiem, ponieważ Jego działanie w naszym życiu jest bezdyskusyjne, pomijam już fakty historyczne i archeologiczne wydarzeń Biblijnych.
Owszem Bóg doskonale wie kto będzie zbawiony, a kto potępiony, ale masz jakiś wybór w tym życiu.
Zachęcam do lektury Marcina Lutra "O Niewolnej Woli" http://luter2017.pl/wp-content/uploads/ ... ejWoli.pdf w pdf-ie
W skrócie z Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/O_niewolnej_woli
Moi równie dobrze mogę powiedzieć, po co starasz się dobrze wyglądać i pachnieć, skoro i tak się zestarzejesz i robaki Cię zjedzą?
Ostatnio zmieniony wt cze 02, 2015 1:14 am przez Tal, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- moi
- moderator
- Kontakt:
Haha! W życiu nie byłam u stylistkiarq pisze: wolisz iść do stylistki

Czytam bardzo dużo książek o tematyce duchowej. Medytuję (choć ostatnio moja praktyka leży i kwiczy). Nie znam się na mistycyzmie (z tym do Kamila), usiłuję praktykować buddyzm. Jeśli tego nie szanujesz, świadczy to o Twoim braku tolerancji (czym zresztą charakteryzuje się cały współczesny KK, ucząc tego swoich współwyznawców).arq pisze: Nad rozwój duchowy przekładasz marności tego świata (nie tylko Ty) i nie pisz, że rozwijasz się duchowo wraz z wschodnim mistycyzmem, to jest zwiedzenie.
Polecam medytacje w klasztorze w Tyńcu, gdzie bez problemu spotykają się rożne tradycje i rożne kultury.
W jaki sposób, skoro tylko realizujemy plan boży, a Bóg i tak wie o naszym przeznaczeniu (nie jesteśmy więc w stanie go zmienić)?arq pisze:
Owszem Bóg doskonale wie kto będzie zbawiony, a kto potępiony, ale masz jakiś wybór w tym życiu.
Robię to z szacunku do innych ludzi: by cieszyli się moim towarzystwem, by czuli się w nim dobrze, by nie sprawiało im to przykrości. Dbając o siebie, dbam o innych. To tak jak z chodzeniem do dentysty: po co do niego chodzić, skoro zęby i tak nam wypadną? Ale nie chodząc przysparzamy cierpienia sobie i innym - tym, którzy się o nas martwią i muszą z nami, cierpiącymi, przebywać.arq pisze:
Moi równie dobrze mogę powiedzieć, po co starasz się dobrze wyglądać i pachnieć, skoro i tak się zestarzejesz i robaki Cię zjedzą?
Im mniej cierpienia, im więcej radości, miłości i dobroci na świecie - tym lepiej. To proste

Pozdrawiam.m.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Wg Pisma Świętego Judasz został potępiony. A miłosierdzie jest dla tych, którzy chcą je otrzymać. Jeżeli ktoś nie chce go, to nie otrzyma.Gehenna pisze:Ale czy Judasz jest potępiony wg Pisma? Czy może został zbawiony z resztą ludzkości. Może to tylko taka czarna rola? Co z tym tzw miłosierdziem?
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Ew Mat 26.24 Syn Człowieczy odchodzi, jak jest o nim napisane, ale biada człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany! Lepiej byłoby dla tego człowieka, aby się nie urodził.Gehenna pisze:Ale czy Judasz jest potępiony wg Pisma? Czy może został zbawiony z resztą ludzkości. Może to tylko taka czarna rola? Co z tym tzw miłosierdziem?
Nie mam złudzeń, że Judasz jest potępiony, cóż był świadkiem wszystkich cudów jakich dokonał Jezus a i tak wydał Syna Bożego.
Dramat Judasza polega na tym, że za późno się opamiętał, może i była dla Niego szansa miłosierdzia i przebaczenia, Bóg jeden wie, ale popełnił samobójstwo co przypieczętowało Jego potępienie moim zdaniem.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)