Kard. Stanisław Dziwisz święci serwery

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Kard. Stanisław Dziwisz święci serwery

Post autor: Kamil Kończak »

Obrazek

A my zazdrościmy Zachodowi że idzie ku postępowi...
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Kard. Stanisław Dziwisz święci serwery

Post autor: cezary123 »

Kto wie, może na pewnym etapie rozwoju komputery zaczną "wierzyć".
Zaczną tworzyć modele rzeczywistości, coraz dokładnie odzwierciedlające ją i wyjdzie im, że musiał być Stwórca i Transcendencja. Najpierw zadadzą pytanie o to, kto jak i dlaczego ich skonstruował.
I nie zechcą uwierzyć, że to człowiek. Człowiek najwyżej był ślepym wykonawcą Harmonii Przedustawnej i tylko posłusznym narzędziem Stwórcy. Pośrednikiem bezwiednym.
Nie jest powiedziane, że automaty zawsze będą ateistami. :)
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Życie nie jest żartem. Ani eksperymentem.

Gdyby był Bóg, to nie trzeba w Niego wierzyć. Byłby Ojcem i tyle, bez sporów o to czy istnieje czy nie, i kłótni.

A kardynał byle awarii nie wywołał. Może nie trzeba ruszać, jeśli dzieje się Wola Boska.

--

Nie piszę tak, że uważam, że to źle jest. Nikogo nie mam zamiaru obrażać, ani odwracać od swojej wiary. Może też myślicie, że tak powie buddysta, ale to też nieprawda. Tak myślę sobie nieraz o tym.
nic
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:Kto wie, może na pewnym etapie rozwoju komputery zaczną "wierzyć".
Zaczną tworzyć modele rzeczywistości, coraz dokładnie odzwierciedlające ją i wyjdzie im, że musiał być Stwórca i Transcendencja. Najpierw zadadzą pytanie o to, kto jak i dlaczego ich skonstruował.
I nie zechcą uwierzyć, że to człowiek. Człowiek najwyżej był ślepym wykonawcą Harmonii Przedustawnej i tylko posłusznym narzędziem Stwórcy. Pośrednikiem bezwiednym.
Nie jest powiedziane, że automaty zawsze będą ateistami. :)
???? :)
karuna pisze:
Gdyby był Bóg, to nie trzeba w Niego wierzyć. Byłby Ojcem i tyle, bez sporów o to czy istnieje czy nie, i kłótni.

Też tak myślę.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:????
Komputery nie wiedzą co to Zeus ani kto to katolicki ksiądz. :)
Mają za zadanie modelować i przeliczać rzeczywistość. Nie natrafią tam na nas, tylko na wcześniejsze i bardziej podstawowe prawa, dzięki którym i my istniejemy i możemy ich konstruować.
Ciekawe jakie wierzenia wytworzą istoty rozumne, które nie są z ewolucji białkowych organizmów.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Co to ma wspólnego z kropieniem kropidłem na szczęście?

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Co to ma wspólnego z kropieniem kropidłem na szczęście?
Z błogosławieniem stworzeniu.
Z tego co wiem, to według wiary katolickiej Bóg ze wszystkich stworzeń świata wybrał człowieka i w niego się wcielił. Błogosławi mu więc wyjątkowo za pomocą sakramentów. Inne istoty rozumne, cały materialny świat choć dobry, nie mają aż takich przywilejów od Transcendencji i błogosławienie ma postać sakramentaliów.
Podobnie ludzkie zwłoki już nie potrzebują sakramentów, dusza już spotkała się z ostatecznością na innym świecie, więc pokropienie kropidłem trumny też ma charakter sakramentaliów.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Zabobon (dobrze płatny, tak przy okazji) taki sam jak skakanie murzynów wokół ogniska i wzywanie kuesdsodospmdosodissossssoooo!!!! Śmieszy bardziej, bo ludzie niby jakby cywilizowani, wykształceni, a jednak, tak zwyczajnie... głupi. Tak po prostu - ci, co w to wierzą, nie ci, którzy tłuką kabzę oczywiście.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Wspaniale pisze:Zabobon (dobrze płatny, tak przy okazji) taki sam jak skakanie murzynów wokół ogniska i wzywanie kuesdsodospmdosodissossssoooo!!!! Śmieszy bardziej, bo ludzie niby jakby cywilizowani, wykształceni, a jednak, tak zwyczajnie... głupi.
Uważam, że po prostu w tym wątku obraża się ludzi wierzących. Bez względu na to, jak dziwne wydają nam się czyjeś religijne rytuały i zwyczaje, to (o ile nie robią komuś krzywdy) nie powinny być powodem do szykanowania.

Kamil, TY podobno medytowałeś? Wiesz chyba jak dla kogoś postronnego wygląda medytacja? - gapienie się przed siebie i marnowanie czasu.
Więc właśnie - prosiłabym, żeby zakończyć tę dyskusję.
I dziękuję Cezaremu za pozytywną postawę w tym wątku. Czuwaj ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo pisać to co chce jeśli nie przekracza pewnej granicy, nie używa przekleństw. A nic takiego nie miało miejsca więc Twoje słowa są niepotrzebne. Nigdzie nie wyśmiewam wiary katolików w Boga( sam wierzę w Boga) ale gusła i zabobony mam prawo oceniać.

Medytacja daje namacalne, sprawdzalne, weryfikowalne efekty i owoce - powie Ci to każdy buddysta, który medytuje i nie ma to nic wspólnego z zabobonem tylko z czymś realnym co przyczynia się do poprawy jakości życia człowieka, do harmonii, wyciszenia, wyzbycia się negatywnych myśli i wielu innych rzeczy. Kropienie kropidłem do niczego się nie przyczynia pomijając sianie zabobonu w XXI w.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Buddyści wieszają i wierzą w moc kolorowych szmatek. Mnóstwo jest rytuałów buddyjskich, które u wielu ludzi wzbudzą co najwyżej uśmieszek politowania.
Nie wolno obrażać czyichś uczuć religijnych. Nie na tym forum. Nie tym tonem, pełnym pogardy.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

moi pisze:Uważam, że po prostu w tym wątku obraża się ludzi wierzących. Bez względu na to, jak dziwne wydają nam się czyjeś religijne rytuały i zwyczaje, to (o ile nie robią komuś krzywdy) nie powinny być powodem do szykanowania.
Ale skoro ja nie odbieram do prawa komuś do tych zachowań, to niech ktoś inny nie odbiera mi prawa do mówienia, co o tym myślę. Dlaczego miałbym coś śmiesznego i głupiego inaczej nazywać niż po imieniu? Trąci to "uczciwym inaczej" (złodziej - tak po ludzku). A kościół katolicki, którego częścią była moja matka, zrobił mi wiele w życiu złego. Byłem psychicznie molestowany i gwałcony w imię boga ojca jedynego. Sama nie wychowałaś się, o ile wiem, w takim chorym środowisku, to nie wiesz, czym jest dla 3 - 5 letniego dziecka słyszenie, że jest złym dzieckiem, małym potworkiem, zboczeńcem (bo chwyciłem siusiaka i nim się bawiłem jak to dzieci robią) i że bozia przyśle w nocy gdy będę spał złego pana, który zrobi mi wielkie ałłłł. Mój płacz wywoływał tylko zadowolenie i szyderstwo, satysfakcję z władzy nade mną.
cezary123
zaufany użytkownik

Wspaniale pisze:A kościół katolicki, którego częścią była moja matka, zrobił mi wiele w życiu złego. Byłem psychicznie molestowany i gwałcony w imię boga ojca jedynego.
Zaburzone relacje z matką mogą pojawić się w dowolnym światopoglądzie.
Oczywiście, że później rzutuje to na całe życie człowieka, nawet w sprawach, które nie tak prosto z tym powiązać.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

moi pisze:Buddyści wieszają i wierzą w moc kolorowych szmatek. Mnóstwo jest rytuałów buddyjskich, które u wielu ludzi wzbudzą co najwyżej uśmieszek politowania.
Nie wolno obrażać czyichś uczuć religijnych. Nie na tym forum. Nie tym tonem, pełnym pogardy.

Pozdrawiam.m.
Pisałem o medytacji która jest niezależna od buddyzmu - medytują ateiści, buddyści i inni - nigdzie nie pisałem o innych buddyjskich praktykach o kolorowych szmatkach tylko o samej medytacji. Więc nie rozumiem Twojego wtrącenia. I jeszcze jedno - buddyzm jest religią pokojową, która nikomu niczego nie narzuca i nie indoktrynuje dzieci za publiczne pieniądze wszystkich.

Nikogo nigdzie nie obrażałem tonem pełnym pogardy. Który ton był pełen pogardy? To tylko Twoja nieumiejętność czytania niestety i przypisywania nieprawdziwych emocji i uczuć :) Na szczęście mamy wolny kraj i można pisać to co się chce a Ty Moi nie masz prawa tego zabraniać. W żadnym normalnym kraju nie ma czegoś takiego jak obraza uczuć religijnych - na tej samej zasadzie wielu ludzi chce aby Polska wyszła z zabobonu i mają święte prawo o tym mówić i pisać! Bo to obraża ludzki rozum i hamuje normalny rozwój kraju. Właśnie zabobon. który sprawia, że wleczemy się w ogonie Europy co przekłada się na edukację, gospodarkę i ekonomię, poziom świadomości i inteligencji ludzi. Jeśli tego nie rozumiesz to znaczy, że jesteś ofiarą błędnie rozumianej poprawności. To nawet oznacza, że dobro kraju nie leży Ci na sercu za co pewnie się obruszysz.

Na tej zasadzie nie można by było krytykować niczego co w rozumieniu wielu ludzi sprawia, że kraj nie może się normalnie rozwijać - więc nie byłoby żadnego postępu a kraj stałby w miejscu a nawet się cofał.

Na szczęście tak nie jest a religia nie jest zwolniona z krytyki! Religia nie jest świętą krową.

A my zazdrościmy Zachodowi że idzie ku postępowi...
- to jest ton pełen pogardy???

cezary123 pisze:
Kamil Kończak pisze:Co to ma wspólnego z kropieniem kropidłem na szczęście?
Z błogosławieniem stworzeniu.
Ale ksiądz to nie Bóg.

Obrazek

Może tak w pakiecie powinni sprzedawać takie usługi? :)

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Wspaniale pisze:A kościół katolicki, którego częścią była moja matka, zrobił mi wiele w życiu złego.
I tu wydaje mi się leży problem, któremu niejednokrotnie na tym forum dajesz wyraz.
Ale to temat do terapii, na którą nieustannie Cię namawiam.
Kamil Kończak pisze:Na tej zasadzie nie można by było krytykować niczego co w rozumieniu wielu ludzi sprawia, że kraj nie może się normalnie rozwijać - więc nie byłoby żadnego postępu a kraj stałby w miejscu a nawet się cofał.
Czym innym jest krytyka, a czym innym wyśmiewanie czyichś wierzeń i rytuałów religijnych.
Napisałam Ci o wierze buddystów w moc kolorowych szmatek. Przed posążkiem Buddy składa się owoce i kwiaty. W progach domu zakopuje kamienie szlachetne, by dakinie przyniosły szczęście i opiekowały się domostwem. Nauczyciele w tradycji bon leczą kamiennymi kulkami, które należy trzymać pod językiem (przejedź się do Garbnika, zobaczysz, jakie są metody leczenia). W praktyce powa wierzy się, że po przekazie na szczycie głowy pojawia się kropla krwi. Te i inne wierzenia też z punktu widzenia laika wydają się czymś śmiesznym, irracjonalnym. Podobnie jak ten obrazek, który tu umieściłeś.
Wątek nie został zgłoszony, więc nie przesuwam go do "Niechcianych", ale uważam w dalszym ciągu, że obraża osoby wierzące.
Praktyka medytacyjna przynosi wymierne korzyści, podobnie jak wiara w bóstwa opiekuńcze. Takimi istotami opiekuńczymi są i dakinie, i Bóg. Święcenie czegoś woda święconą jest wyrazem wiary w opiekę owych istot, dzięki czemu wielu ludzi na pewno czuje się lepiej. Nie widzę tu powodu do wyśmiewania tego.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

To już tylko Twoje subiektywne zdanie. Więc pisz je z pozycji Moi a nie moderatora bo to nie na miejscu. Namawiasz Wspaniale na terapię a moim zdaniem to Tobie jest potrzebna chwila refleksji bo wyraźnie masz problem z cudzymi poglądami. Tak jak Zbyszek ostatnio chciał przesuwać wątek, w którym porównałem polską politykę do machania szabelką - wielu publicystów tak mówi i znanych ludzi i nikt ich nie cenzuruje a tutaj w pewnym sensie admini mają takie ciągotki co tylko o nich świadczy.

Moje zdanie z pierwszego posta wyrażało smutek z powodu tego faktu i tego, że Polska zazdrości postępu Zachodowi. To nie była nawet ironia więc Twoje słowa o pogardzie to przypisywanie nieprawdziwych emocji.
Ty chcesz widzieć jako pogardę coś co pogardą nie jest. I świadczy to o Tobie a nie o mnie. To wiele mówi, że najbardziej oburzona jesteś Ty a nie żaden katolik. Pomyśl o tym.

Więc powtórzę jeszcze raz : wyluzuj, weź parę glębokich wdechów i pozwól innym na to aby wyrażali swoje poglądy w wolności bo nie żyjemy już w prl- u. Nikt tutaj nikogo nie obrażał i każdy ma prawo do wyrażania swojego zdania.

Różnica jest taka że medytacja jest uprawiana w zaciszu domowym a to święcenie w publicznym. Jeszcze raz powtórzę - nie ma czegoś takiego jak obraza uczuć religijnych - to jest broń ludzi, którzy nie chcą aby kraj szedł ku postępowi. Jeśli uznać że istnieje obraza uczuć religijnych to istnieje także obraza rozumu. I tyle.

Dla wielu katoliczek twierdzenie gender, że religia jest współwinna takiej a nie innej roli i pozycji kobiety w społczeczeństwie to także obraza uczyć religijnych - pomyśl o tym zanim będziesz używała pewnych sformułowań.

Więc nie baw się w cenzora bo moje sformułowania są delikatne w porównaniu do publicystów, którzy piszą w mediach i nikt ich nie cenzuruje - ostatnio Ziemkiewicz nazwał papieża idiotą i sąd demokratycznej Polski go nie skazał i uznał, że miał do tego prawo.

A jeśli przesuniesz mój post do niechcianych chociaż mamy wolny kraj i nikogo nie obrażałem, to możesz być pewna że post pojawi się znowu.

the formless."

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

moi pisze:Nie wolno obrażać czyichś uczuć religijnych. Nie na tym forum. Nie tym tonem, pełnym pogardy.
moi pisze:
przegłosowany pisze:Ma ogon. To jest skamieniały szatan.
Ahahaha :D
Pozdrawiam.m.
Mniszek pisze:Niżej wklejam zdjęcie złej boginii. To ona jest źródłem schizofrenii i innych chorób. Oto ona, zło kompletne:
moi pisze:To jest zła bogini? :) Żarty sobie stroisz ;)
Co powiesz na boginię Kali?
LaDopamina
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

No i? Wyrwałeś zdania z kontekstu, a ja nie wiem, o co tam chodziło, w poprzednich dyskusjach.
Widzisz w moich wypowiedziach pogardę? Bo ja nie.

Kamil, podałam CI przykłady "dziwnych" zwyczajów i rytuałów w buddyzmie. Czemu to Cię nie śmieszy? Też odbywają się publicznie. Wierzysz w magiczną moc kolorowych szmatek powiewających na wietrze?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Gdybym widział takie zachowania w polskiej przestrzeni publicznej( szkoła, sejm, uczelnia, urząd) to też bym je krytykował ale ich nie wiedziałem. Ale żyjemy w katolickim kraju, z religijną, katolicką indoktrynacją i istnieje zawłaszczenie przestrzeni publicznej przez tą religię a nie przez buddyzm.

Nie przeszkadza mi, kiedy katolicy mają swoje procesje przez miasto czy drogę krzyżową - przeszkadza mi kiedy ich wiara obecna jest w miejscach użyteczności publicznej czyli w szkołach, urzędach, sejmie czy uczelniach państwowych, miejscach gdzie przebywają ludzie o różnych poglądach i powinny być świeckie. W prywatnych katolicy czy wyznawcy innych religii mogą robić co chcą - tak samo uważam, że wyznawca każdej religii czy jakiegoś poglądu( o ile nie nawołuje do nienawiści i agresji) ma prawo do swojego pochodu przez miasto w celu kultywowania tradycji - czy to będzie katolik, buddysta, czy ateista - to ich prywatne święto a państwo może i moim zdaniem powinno pozwalać aby dana grupa mogła zorganizować swój pochód. Po to aby rożnorodnym grupom pozwalać na ich święta. To moim zdaniem uczy tolerancji i szacunku. Ale państwo nie może się mieszać z religią a religia nie może wpływać na państwo. To dla wielu Polaków stało się już jasne.

the formless."

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

moi pisze:No i? Wyrwałeś zdania z kontekstu, a ja nie wiem, o co tam chodziło, w poprzednich dyskusjach.
Pierwsza wypowiedź pojawiła się w wątku Tak wyglądał praprzodek człowieka.
Otwórz link http://www.sfora.pl/swiat/Tak-wygladal- ... IDEO-a6767 i przypomnij sobie, co Cię tak rozbawiło.
Druga jest z wątku Czy korzystaliście z usług bioenergoterapeuty. Mniszek wstawił zdjęcie "zła kompletnego", http://www.goddessgift.net/images/danu- ... Z-MDAN.jpg a Ty usiłowałaś być zabawna i próbowałaś go przebić boginią Kali.
moi pisze:Widzisz w moich wypowiedziach pogardę? Bo ja nie.
W obydwu przypadkach kpiłaś z istot, które mają swoich wyznawców. Twoje komentarze są z pewnością niesmaczne, tym bardziej dziwię się, dlaczego teraz nagle martwisz się, że czyjeś uczucia religijne mogą być obrażone.
LaDopamina
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”