A my zazdrościmy Zachodowi że idzie ku postępowi...
Moderator: moderatorzy
????cezary123 pisze:Kto wie, może na pewnym etapie rozwoju komputery zaczną "wierzyć".
Zaczną tworzyć modele rzeczywistości, coraz dokładnie odzwierciedlające ją i wyjdzie im, że musiał być Stwórca i Transcendencja. Najpierw zadadzą pytanie o to, kto jak i dlaczego ich skonstruował.
I nie zechcą uwierzyć, że to człowiek. Człowiek najwyżej był ślepym wykonawcą Harmonii Przedustawnej i tylko posłusznym narzędziem Stwórcy. Pośrednikiem bezwiednym.
Nie jest powiedziane, że automaty zawsze będą ateistami.
karuna pisze:
Gdyby był Bóg, to nie trzeba w Niego wierzyć. Byłby Ojcem i tyle, bez sporów o to czy istnieje czy nie, i kłótni.
Komputery nie wiedzą co to Zeus ani kto to katolicki ksiądz.Kamil Kończak pisze:????
Z błogosławieniem stworzeniu.Kamil Kończak pisze:Co to ma wspólnego z kropieniem kropidłem na szczęście?
Uważam, że po prostu w tym wątku obraża się ludzi wierzących. Bez względu na to, jak dziwne wydają nam się czyjeś religijne rytuały i zwyczaje, to (o ile nie robią komuś krzywdy) nie powinny być powodem do szykanowania.Wspaniale pisze:Zabobon (dobrze płatny, tak przy okazji) taki sam jak skakanie murzynów wokół ogniska i wzywanie kuesdsodospmdosodissossssoooo!!!! Śmieszy bardziej, bo ludzie niby jakby cywilizowani, wykształceni, a jednak, tak zwyczajnie... głupi.
Ale skoro ja nie odbieram do prawa komuś do tych zachowań, to niech ktoś inny nie odbiera mi prawa do mówienia, co o tym myślę. Dlaczego miałbym coś śmiesznego i głupiego inaczej nazywać niż po imieniu? Trąci to "uczciwym inaczej" (złodziej - tak po ludzku). A kościół katolicki, którego częścią była moja matka, zrobił mi wiele w życiu złego. Byłem psychicznie molestowany i gwałcony w imię boga ojca jedynego. Sama nie wychowałaś się, o ile wiem, w takim chorym środowisku, to nie wiesz, czym jest dla 3 - 5 letniego dziecka słyszenie, że jest złym dzieckiem, małym potworkiem, zboczeńcem (bo chwyciłem siusiaka i nim się bawiłem jak to dzieci robią) i że bozia przyśle w nocy gdy będę spał złego pana, który zrobi mi wielkie ałłłł. Mój płacz wywoływał tylko zadowolenie i szyderstwo, satysfakcję z władzy nade mną.moi pisze:Uważam, że po prostu w tym wątku obraża się ludzi wierzących. Bez względu na to, jak dziwne wydają nam się czyjeś religijne rytuały i zwyczaje, to (o ile nie robią komuś krzywdy) nie powinny być powodem do szykanowania.
Zaburzone relacje z matką mogą pojawić się w dowolnym światopoglądzie.Wspaniale pisze:A kościół katolicki, którego częścią była moja matka, zrobił mi wiele w życiu złego. Byłem psychicznie molestowany i gwałcony w imię boga ojca jedynego.
Pisałem o medytacji która jest niezależna od buddyzmu - medytują ateiści, buddyści i inni - nigdzie nie pisałem o innych buddyjskich praktykach o kolorowych szmatkach tylko o samej medytacji. Więc nie rozumiem Twojego wtrącenia. I jeszcze jedno - buddyzm jest religią pokojową, która nikomu niczego nie narzuca i nie indoktrynuje dzieci za publiczne pieniądze wszystkich.moi pisze:Buddyści wieszają i wierzą w moc kolorowych szmatek. Mnóstwo jest rytuałów buddyjskich, które u wielu ludzi wzbudzą co najwyżej uśmieszek politowania.
Nie wolno obrażać czyichś uczuć religijnych. Nie na tym forum. Nie tym tonem, pełnym pogardy.
Pozdrawiam.m.
- to jest ton pełen pogardy???A my zazdrościmy Zachodowi że idzie ku postępowi...
Ale ksiądz to nie Bóg.cezary123 pisze:Z błogosławieniem stworzeniu.Kamil Kończak pisze:Co to ma wspólnego z kropieniem kropidłem na szczęście?
I tu wydaje mi się leży problem, któremu niejednokrotnie na tym forum dajesz wyraz.Wspaniale pisze:A kościół katolicki, którego częścią była moja matka, zrobił mi wiele w życiu złego.
Czym innym jest krytyka, a czym innym wyśmiewanie czyichś wierzeń i rytuałów religijnych.Kamil Kończak pisze:Na tej zasadzie nie można by było krytykować niczego co w rozumieniu wielu ludzi sprawia, że kraj nie może się normalnie rozwijać - więc nie byłoby żadnego postępu a kraj stałby w miejscu a nawet się cofał.
moi pisze:Nie wolno obrażać czyichś uczuć religijnych. Nie na tym forum. Nie tym tonem, pełnym pogardy.
moi pisze:Ahahahaprzegłosowany pisze:Ma ogon. To jest skamieniały szatan.
Pozdrawiam.m.
Mniszek pisze:Niżej wklejam zdjęcie złej boginii. To ona jest źródłem schizofrenii i innych chorób. Oto ona, zło kompletne:
moi pisze:To jest zła bogini?Żarty sobie stroisz
Co powiesz na boginię Kali?
Pierwsza wypowiedź pojawiła się w wątku Tak wyglądał praprzodek człowieka.moi pisze:No i? Wyrwałeś zdania z kontekstu, a ja nie wiem, o co tam chodziło, w poprzednich dyskusjach.
W obydwu przypadkach kpiłaś z istot, które mają swoich wyznawców. Twoje komentarze są z pewnością niesmaczne, tym bardziej dziwię się, dlaczego teraz nagle martwisz się, że czyjeś uczucia religijne mogą być obrażone.moi pisze:Widzisz w moich wypowiedziach pogardę? Bo ja nie.