Teoria powstania enzymów

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Teoria powstania enzymów

Post autor: Niemamnie »

Pierwsze były rybozymy później nie do końca przereagowane aminokwasy osadzające się na nich stworzyły negatywy centrów aktywnych.
Tak powstały enzymy.
https://www.quantamagazine.org/20140122 ... y-of-life/
To mówi nauka i nie wiem czy się pokrywa z tym co piszę.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Re: Teoria powstania enzymów

Post autor: unreal »

Istnieją cząsteczki RNA zdolne do katalizowania różnorakich reakcji chemicznych, niekoniecznie katalizowania powstawania wiązań peptydowych. Otrzymano ponad 20 rodzajów syntetycznego katalitycznego RNA, wykorzystując te niewielkie (fakt) zdolności.
Obecność nieprzereagowanych aminokwasów sugeruje, że chodzi o transferazę peptydową, a w każdym razie rybozym tego typu. Czy była prototypem innych enzymów? Bardzo możliwe, w końcu enzymy są białkami (pomijam dla uproszczenia kofaktory).
Wg mnie nieprzereagowane aminokwasy nie mają szans "dołączyć się" do łańcucha polipeptydowego i oddziaływać tym samym na kształt centrum aktywnego, albo stanowić negatyw tego centrum. Stan konformacyjny białka jest zdeterminowany wyłącznie przez sekwencję aminokwasów w łańcuchu, co udowodniono w 1996r. Być może nieprzereagowane aminokwasy połączą się w łańcuch polipeptydowy, tworzący białko, będące regulatorem allosterycznym.
Teoria Englanda, jak wskazują komentarze, nie jest taka nowa ani tak wspaniała. Moim zdaniem, udowodnić eksperymentalnie będzie ją na pewno bardzo trudno, tzn. dobrać założenia, więc długo zostanie tylko teorią.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Re: Teoria powstania enzymów

Post autor: Niemamnie »

Powtórzyłem temat dlatego nie odpisywałem.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”