Jeśli papież tak powiedział

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Jeśli papież tak powiedział

Post autor: Kamil Kończak »

To mały człowieczek z niego.
Papież o biciu dzieci: jeśli ukarać, to bez poniżania, bez bicia w twarz

Fizyczna kara dla dziecka jest dopuszczalna, ale nie powinna go poniżać - wynika z katechezy Franciszka. Mówiąc o wychowaniu w rodzinie, papież pochwalił pewnego ojca, który przyznał, że czasem "musi" uderzyć dzieci, ale nigdy nie bije ich po twarzy, "aby ich nie poniżyć".

I przypomniał, co usłyszał kiedyś podczas jakiegoś spotkania rodzinnego. - Jeden z ojców powiedział: "Czasami muszę uderzyć dzieci, ale nigdy nie biję ich po twarzy, aby ich nie poniżyć". Jakie to piękne. Ten ojciec ma poczucie godności swoich dzieci. Musi ukarać, czyni to sprawiedliwie i idzie dalej - mówił Franciszek.

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 12730.html

Przepraszam was katolicy za nazwanie waszego papieża huuujem. Ale jak ma zaregować człowiek, kiedy słyszy jak głowa wielkiego państwa wyznaczającego od wieków moralność, publicznie mówi o zasadności bicia? Przecież można się zdenerwować i rzucić parę niecenzuralnych słów, są pewne granice
Ostatnio zmieniony sob lut 07, 2015 8:51 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Jeśli papież tak powiedział

Post autor: moi »

Była kiedyś taka książka dla rodziców - o tym, jak bić dzieci i robić to z rodzicielską miłością. Wiem, że wielu katolików ją popierało (np. na portalu Fronda). Myślę, że papież poszedł w tę stronę, a to nie jest dobry sposób myślenia.

Oburza mnie to, co powiedział. I sposób, w jaki to powiedział. Nie ma "dobrego" bicia. Bicie jet zawsze poniżeniem dziecka i uczy, że to silniejszy ma rację.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Masz rację Moi. Przemoc to porażka niedojrzałego rodzica. Ale można znaleźć opinie wielu katolików " a mnie rodzice lali pasem i mi to na dobre wyszło"...

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Bo już nie pamiętają upokorzenia, związanego z tym wydarzeniem, jakie wtedy przeżywali. Wyparli je z pamięci, by zachować "dobry" obraz rodzica. Nawet dzieci katowane przez rodziców mówią, że ich kochają. I naprawdę ich kochają. Bo nie znają innej mamy, taty. Bo nikt ich nie nauczył, że do drugiego człowieka można odnosić się z szacunkiem. Że argumentu siły używają tylko ludzie słabi, o ciasnych poglądach umysłowych.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

moi pisze:Bo już nie pamiętają upokorzenia, związanego z tym wydarzeniem, jakie wtedy przeżywali. Wyparli je z pamięci, by zachować "dobry" obraz rodzica.

Pozdrawiam.m.

Zgadzam się. Wystarczy posłuchać oburzoną prawicę, która nie może się pogodzić, że została przyjęta ustawa przeciwko przemocy. Oni są jak to dziecko, które wypiera prawdę.

A oto kilka kwiatków z Frondy.
Wszelkiej maści postępowcy podnieśli, oczywiście, larum, odsądzając Ojca Świętego od czci i wiary, za rzekomą promocję maltretowania dzieci. Z drugiej strony część co bardziej liberalnych katolików, także w Polsce, próbowała papieża tłumaczyć, karkołomnie zmieniając sens słów użytych przez papieża. Po włosku, relacjonując wspomnianą wypowiedź jednego z ojców, użył czasownika „picchiare”. I choć nie jest to wyrażenie specjalnie mocne, to z grubsza odpowiada polskiemu „bić, uderzyć”, nie można więc udawać, że papież Franciszek nie mówił o laniu. Owszem, mówił – ale co z tego?
Bo nie ma większego znaczenia, czy dziecku da się klapsa, czy nie – chodzi o to, by wpoić mu wartości, które konstytuują naszą chrześcijańską kulturę.
http://www.fronda.pl/a/czy-ojciec-swiet ... 47204.html

the formless."

Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Przesadzacie. Klaps adekwatny do przewinienia może byc mniej pustoszący psychikę dziecka niż np. darcie na niego ryja przez 30 min. (już nie będę pisał nawet o rodzinach pato). Jedno drugiemu równe. Chodzi o komunikat i żeby dziecko zrozumiało za co i zrozumiało co zrobiło źle. Absolutnie nie mam tu na myśli tłuczenia dziecka na kwaśne jabłko za upuszczenie lizaka czy coś. Bądźmy rozsądni pliiiiis
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ale papież nie mówił o klapsie tylko o biciu.

the formless."

Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

moi pisze:Bicie jet zawsze poniżeniem dziecka i uczy, że to silniejszy ma rację.
Moi, jakby dziecko było takie głupie i nie dostrzegło, że ma do czynienia z dorosłym, silniejszym....

Ja uważam, że jakiś tam klapsik może być czaami częścią szerszego komunikatu. Bynajmniej nie mam na mysli bicia dzieci w taki sposób, aby je to BOLAŁO..
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Ale papież nie mówił o klapsie tylko o biciu.
Nom. Masz rację. Nie wiem jak to rozumieć.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

W Biblii jest jasno napisane, aby dziecko wychowywać w karności, aby na starość szanowało rodziców. Przekonacie się na własnej skórze, jak Wasze dzieci wyślą Was do przytułków na starość, ale wtedy będzie już za późno.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Też mnie dziwi wypowiedź papieża Franciszka, ponieważ każde bicie jest poniżeniem dziecka, odebraniem mu jego godności i nie ma "dobrego" bicia - według mnie. Sama byłam dzieckiem i wiem przecież co czuje dziecko. Każde szarpanie i najlżejsze uderzenie jest poniżające dla człowieka, zwłaszcza, jeśli jest to mały człowiek całkowicie zależny od rodziców, bezbronny. Miłość i przemoc fizyczna się wykluczają wzajemnie.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Ale papież nie mówił o klapsie tylko o biciu.
Eeee... tam, dla mnie to prawie to samo. Oczywiście wywrzaskiwanie na dziecko jest taką samą przemocą jak bicie.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

44 pisze:W Biblii jest jasno napisane, aby dziecko wychowywać w karności, aby na starość szanowało rodziców. Przekonacie się na własnej skórze, jak Wasze dzieci wyślą Was do przytułków na starość, ale wtedy będzie już za późno.

Masz dzieci?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

przegłosowany pisze:Przesadzacie. Klaps adekwatny do przewinienia może byc mniej pustoszący psychikę dziecka niż np. darcie na niego ryja przez 30 min. (już nie będę pisał nawet o rodzinach pato). Jedno drugiemu równe.
Tak, bo jedno jest przemocą fizyczną, a drugie przemocą psychiczną. I jedno, i drugie niszczy psychikę dziecka.
przegłosowany pisze:Bynajmniej nie mam na mysli bicia dzieci w taki sposób, aby je to BOLAŁO..
Przecież uderzenie zawsze boli. Nawet to lekkie, bo wyraża przemoc w stosunku do kogoś. Pamiętam, jak nie wytrzymałam i palnęłam Młodego w łeb, bo pyskował. Na pewno go to nie bolało fizycznie, ale upokorzyło. Bardzo to przeżył i mnie było bardzo głupio z tego powodu.
Nigdy więcej!

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Akatosh
zaufany użytkownik

Post autor: Akatosh »

Zagubiona we mgle pisze: Eeee... tam, dla mnie to prawie to samo. Oczywiście wywrzaskiwanie na dziecko jest taką samą przemocą jak bicie.
Jakie zatem proponujesz metody wychowawcze, takie których celem byłoby nauczenie dziecka że pewne zachowania są niewłasciwe, nieodpowiednie, złe po prostu. Samo tłumaczenie w tym względzie wydaje mi się mało efektywne. Bicie i krzyki są oczywiście złe i to nie podlega dyskusji, ale klaps w kontekście niskiej skuteczności metod "lajtowych" wydaje mi się sposobem jak najbardziej do zaakceptowania.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie ma innych metod, jak rozmowa i tłumaczenie. Gdy te nie skutkują stosuje jakąś karę: odcięcie od telewizora i komputera. Zwykle to pomaga i to szybko.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Akatosh
zaufany użytkownik

Post autor: Akatosh »

No tak, szlaban na rozrywki też jest jakimś rozwiązaniem. Nie przyszła mi ta możliwość do głowy. Większość dzieci dzisiaj jest chyba uzależniona od telewizora bądź komputera, więc takie rozwiązanie na pewno ma sens. Ale w efektywność rozmowy, prawdę mówiąc, nie wierzę. Oczywiście spróbować nie zaszkodzi, na pewno są chlubne wyjątki, do których ta metoda przemawia.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Ja jestem tak wychowany, że nikt mnie nie musi karać sam stosuje na sobie szlabany.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Akatosh pisze:
Zagubiona we mgle pisze: Eeee... tam, dla mnie to prawie to samo. Oczywiście wywrzaskiwanie na dziecko jest taką samą przemocą jak bicie.
Jakie zatem proponujesz metody wychowawcze, takie których celem byłoby nauczenie dziecka że pewne zachowania są niewłasciwe, nieodpowiednie, złe po prostu. Samo tłumaczenie w tym względzie wydaje mi się mało efektywne. Bicie i krzyki są oczywiście złe i to nie podlega dyskusji, ale klaps w kontekście niskiej skuteczności metod "lajtowych" wydaje mi się sposobem jak najbardziej do zaakceptowania.
Dziecko od początku trzeba tak wychowywać, żeby nie trzeba było go bić. Jeżeli rodzic bije dziecko to świadczy to o jego porażce wychowawczej. I o tym, że coś jest nie tak z tym rodzicem, skoro czuje się tak bezsilny, by używać argumentów siłowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”