Czy prowadzicie auto?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Czy prowadzicie auto?
XXX
Ostatnio zmieniony sob lis 19, 2016 3:42 pm przez mylovelyengland, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Czy prowadzicie auto?
A da sie pracowac na pelnym etacie na tych lekach?
- devil89
- zaufany użytkownik
- Status: Anioł Stróż
tak prowadzę, lecz reakcja na pewno jest nieco gorsza przy lekach które zażywam.... , a co pracy to nie wiem czy da się...
"Nieważne jak zaczynasz ważne jak kończysz..."
-
- zaufany użytkownik
XXX
Ostatnio zmieniony sob lis 19, 2016 3:42 pm przez mylovelyengland, łącznie zmieniany 1 raz.
- devil89
- zaufany użytkownik
- Status: Anioł Stróż
musiałabyś się przejechać i sprawdzić jak Ci się auto prowadzi.... no jak masz sprawność psychofizyczną to bez problemu dasz radę prowadzić jak ona jest bardzo spowolniała przez leki to zastanowiłbym się nad prowadzeniem auta... najlepiej spróbować się przejechać wtedy zobaczysz i ocenisz sam.
"Nieważne jak zaczynasz ważne jak kończysz..."
Porozmawiaj też z lekarzem na ten temat, mój nie miał nic przeciwko, mówił tylko żeby uważać na reakcje po lekach. Ale z tego co się orientuję na niektórych neuroleptykach nie można prowadzić wcale.
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Może z lekarzem lepiej nie rozmawiać bo może zechce zabrać prawo jazdy.
Mi zabrali.
Mi zabrali.
Powodem była tylko choroba?jakotako pisze:Może z lekarzem lepiej nie rozmawiać bo może zechce zabrać prawo jazdy.
Mi zabrali.
-
- bywalec
- Status: wolny
- Gadu-Gadu: 1329713
mi lekarz mowil ze prawo jazdy zabrac moze tylko sad karny
- tom76
- zaufany użytkownik
Ja mam prawko od 1993r ale choruję od 2004 i mi nie zabrali.
Nie. Po lekach mam spowolnione reakcje. Raz wpadłem już na drzewo, skończyło się
na wymianie całych drzwi plus klepaniu błotnika. Na szczęście było to na odludziu,
nie ryzykuję.
na wymianie całych drzwi plus klepaniu błotnika. Na szczęście było to na odludziu,
nie ryzykuję.
-
- bywalec
zalezy jak na kogo leki dzialaja mi nie spowalnia reakcji po lekach czuje sie dobrze malo efektow ubocznych
-
- zaufany użytkownik
XXX
-
- bywalec
ja solian 600 mg ale to sam musisz wiedziec czy mozesz prowadzic ja od czasu kiedy jestem na psychotropach przejechalem okolo 150 000 tys kilometrow bardzo czesto wsiadam za kolko. mialem tylko jeden maly niegrozny wypadek jak na parkingu facet mi wyjechal i cofajac wielkim trakiem delikatnie go zarysowalem. dla mnie leki nie wplywaja na zachowania ale to sam musisz zauwazyc czy mozesz prowadzic w momencie jak beda leki mnie spowalnialy nie wsiade za kółko
-
- bywalec
a jesli chodzi zeby dostac to mandatow nie dostaje
Ja w tej chwili Abilify 7,5mg, ale już od dłuższego czasu nie jeżdżę.mylovelyengland pisze:a jakie leki bierzecie i jakie dawki?Czy dawka ma jakiś wpływ ?:D bo biorę maksymalną dawke klozapolu
Tak, dawka ma znaczenie, na wyższej czas reakcji jest zazwyczaj gorszy.
Musiałbyś sam się przekonać, bo to często indywidualna sprawa.
Od 3 lat jestem na olanzapinie, najpierw 10 mg, teraz 7,5 mg. Jeżdżę bez problemu, nie czuję się spowolniona. Od 14 lat jedna mała stłuczka, a byłam wcześniej na zastrzykach z fluanxolu. Lekarka wie, że prowadzę i nie miała nic przeciwko.
Trzeba siebie poobserwować. Jeśli czujesz się niepewnie to może lepiej nie ryzykować, o nieszczęście nietrudno.
Trzeba siebie poobserwować. Jeśli czujesz się niepewnie to może lepiej nie ryzykować, o nieszczęście nietrudno.
Melisa
ja też się przyznam, przed chorobą prowadziłam samochód i byłam dość dobrym kierowcą, trzy lata temu będąc w pełnej remisji, miałam poważny wypadek, a dokładniej spowodowałam karambol i miałam wstrząśnienie mózgu i straciłam przytomność, od tego czasu mam lęk przed prowadzeniem auta, byłam wtedy na dawce 30 mg abilify....
Może weź sobie jakieś jazdy doszkalające w szkole jazdy? Koszt 2 godzin to ok. 80 zł u mnie w mieście. Może trzeba spróbować kilka razy, żeby stwierdzić czy jest się w stanie z łatwością prowadzić. Ale myślę, że lepsze to, niż kupować samochód za parę tysięcy i jeszcze do tego ubezpieczenie, a potem może się okazać, że nie jesteś wstanie prowadzić i zrobiłeś niepotrzebny, wielki wydatek.
"Cura ut valeas" :-)
"Cura ut valeas" :-)
Chcę wierzyć że "Bóg jest dobry" oraz że "Poznacie prawdę, a prawda Was wyzwoli"