Fermentacja tytoniu - przepis

Moderator: moderatorzy

Orzeł

Fermentacja tytoniu - przepis

Post autor: Orzeł »

Do fermentacji tytoniu potrzebne są: pół szklanki kiszonego soku z owoców i suszone liście tytoniu.
Przygotowania należy zacząć od kiszenia soku owocowego, najlepszy jest winogronowy, ja miałem mrożony.
Sok zostawia się na dwa tygodnie w zamkniętym pojemniku w cieple, po dwóch tygodniach należy odkręcić butelkę z sokiem, tylko ostrożnie - może wysadzić wieczko.
Sok rozcieńcza się do jednego litra wodą przegotowaną i dodaje się dwie łyżki soli, następnie energicznie się miesza.
Po rozmieszaniu, można przystąpić do namaczania liści tytoniu, moczy się 2 godziny, co pewien czas mieszając.
Następnie liście się wyciska z nadmiaru płynu i owija się je w folię śniadaniową typu stretch.
Fermentacja trwa miesiąc, po miesiącu należy wysuszyć liście w suszarce do grzybów.
Nie radzę suszyć w kuchni ponieważ zapach jest dość przykry.

Po wysuszaniu należy liście przepuścić przez maszynkę do makaronu i nabić gilzy własnoręcznie przygotowanym tytoniem.
Jest o niebo lepszy od tego co kupuje się w sklepach.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik
Posty: 5585
Rejestracja: pt paź 26, 2012 6:59 pm

Re: Fermentacja tytoniu - przepis

Post autor: Wspaniale »

I to wszystko, tyle pracy, czasu, by sfajczyć peta/y?
ODPOWIEDZ

Wróć do „kulinaria”