Ile maksymalnie braliście neuropeptyków
Moderator: moderatorzy
Ile maksymalnie braliście neuropeptyków
Otóż moja sprawa wygląda tak. Biorę rispolept consta, haloperidol i abiliffy, wszystkie te leki działają, najmniej abiliffy, ale chciał bym dorzucić jeszcze jeden neuroleptyk, tylko nie wiem czy można brać, aż 4? Myślałem żeby zmniejszyć rispolept z 50 mg na 37.5, albo 25 mg. abiliffy z 30 na 15 a halo biorę małą dawkę 2 mg więc tego nie będę obniżał. Czy ktoś tutaj brał 4 neuroleptyki w małych dawkach? Pytam się bo zadałem to pytanie lekarzowi, a on mi odpowiedział, że teraz to mi nic nie powie, bo nie wie czy abiliffy zacznie lepiej działać. Oczywiście dodam, że na razie nie chce zmieniać abiliffy, bo może rzeczywiście zacznie działać. Biorę aktualnie jeszcze asertin 25 mg, ale chce z niego zejść, gdyż żaden antydepresany na mnie nie działa. Nie wiem jeszcze, co zrobi lekarz czy wycofa abiliffy, czy coś dołoży. Stąd moje pytanie czy ktoś brał 4 neurolptyki naraz.
Re: Ile maksymalnie braliście neuropeptyków
Ja brałem tylko dwa naraz ( zyprexe z trilafonem).
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
w całym nie porządku sekretny porządek.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
5 czy 6. Przeciwpsychotyczne, antydepresant, przeciwlękowe. Nie pamiętam nazw ale nieciekawie.
Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
Karuna a obecnie ile bierzesz?
- Dobro
- zaufany użytkownik
Abilify i 2 neurologiczne i na wątrobę.
I jak się teraz czujesz masz remisję? Czy jeśli te 6 leków Ci pomogło i później stopniowo schodziłaś z niektórych to nie było tak, że ci się nawracało?
- Dobro
- zaufany użytkownik
Przypomniałem sobie, brałem w pewnym momencie 3 neuroleptyki, antydepresant, i 2 na lęki.
Ogólnie nie polecam. To było raczej dobieranie leków, później inny psychiatra się zdziwił, że biorę jakieś z tego na nerwicę nawet.
Ogólnie nie polecam. To było raczej dobieranie leków, później inny psychiatra się zdziwił, że biorę jakieś z tego na nerwicę nawet.
Podawano mi maksymalnie 3 neuroleptyki naraz. Nie wiem ile można ich brać, ale chyba zależy to od tego jaki mają profil działania. Pewnie żeby miało to sens, trzeba wybrać takie, żeby się wzajemnie uzupełniały.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
kurde może też namówię lekarza na 4 neuroleptyki. Z tym, że jak się go pytałem co robimy dalej z lekami to mówił, żeby z haloperidolu się wycofać;/ Pewnie będzie pogorszenie na jakiś czas, aż jakiś lek nie zacznie działać. Ale jeśli też 4 neuroleptyki mogły by zwiększyć ryzyko dyskinez późnych to jednak wolę nie próbować. Cóż jutro idę do lekarza to się wszystkiego dowiem.
Na raz? Jeden. No ,ale próbowałam po kolei : Seroquel, Solian, Zeldox, Abilify i doraźnie haloperidol i jedną tabsę ApoRispo.
Do tego trochę antydepresantów i Lamitrin (stabilizator)
Do tego trochę antydepresantów i Lamitrin (stabilizator)
Na co Ci doraźnie haloperidol? Na co on pomaga jak się bierze go doraźnie?
Lekarze przeważnie przepisują mi tylko jeden neuroleptyk.
Wyjątkiem jest przechodzenie z jednego na drugi, wówczas brałam dwa, np. ketrel (niepotrzebnie wzięłam dwie tabletki zamiast jednej) i zeldox (prawie dostałam zapaści), oraz zmniejszany solian i serdolect (chyba wówczas odczuwałam nadmierne uspokojenie, ale w szpitalu to olewali).
Wyjątkiem jest przechodzenie z jednego na drugi, wówczas brałam dwa, np. ketrel (niepotrzebnie wzięłam dwie tabletki zamiast jednej) i zeldox (prawie dostałam zapaści), oraz zmniejszany solian i serdolect (chyba wówczas odczuwałam nadmierne uspokojenie, ale w szpitalu to olewali).
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie.
Nie jestem pewien jak to było w szpitalu ale w domu po wyjściu ze szpitala maksymalnie dwa brałem neuroleptyki ale jeden w naprawdę minimalnej dawce tylko ze względu na jego działanie nasenne.
Ostatnio zmieniony czw gru 04, 2014 1:17 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzy jednocześnie.
Zażywam dwa na raz... A ściślej mówiąc: trzy, jeśli chodzi o dokładność: 30 mg abilify+ 150 mg kwetaplex xr+ 50 mg zwykłego kwetaplex. Jeśli się uprzeć, to można powiedzieć, że zażywam dwa leki na raz, ale kwetaplex xr lepiej na mnie działa niż jego normalny odpowiednik- mam mniejszą senność za dnia i kładę się później spać...
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie.
Ja maksymalnie brałem dwa neuroleptyki równocześnie - raz w warunkach leczenia w szpitalu, raz przy dużym pogorszeniu poza szpitalem (ambulatoryjnie) i raz przy zmienianiu jednego neuroleptyku na inny (czyli tzw. zakładka), też ambulatoryjnie.
Generalnie przez całe lata zażywam tylko jeden neuroleptyk, tzw. monoterapia. Czytałem gdzieś wypowiedź pewnego profesora psychiatrii, że monoterapia jest dla pacjenta najkorzystniejsza, bo jest wtedy najmniej działań ubocznych i niepożądanych.
Poza neuroleptykiem biorę też inne leki - poprzepisywane mi przez lekarzy innych specjalności.
Generalnie przez całe lata zażywam tylko jeden neuroleptyk, tzw. monoterapia. Czytałem gdzieś wypowiedź pewnego profesora psychiatrii, że monoterapia jest dla pacjenta najkorzystniejsza, bo jest wtedy najmniej działań ubocznych i niepożądanych.
Poza neuroleptykiem biorę też inne leki - poprzepisywane mi przez lekarzy innych specjalności.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Hmm... Chciałbym na coś zwrócić uwage. Kolega napisał "ile maksymalnie braliście neuroleptyków". NEUROLEPTYKÓW. Tak jak mi powiedziało wikipedia neuroleptyki to grupa leków działających przeciwpsychotycznie. Wiec nie antylękowych, antydepresantów i innych. Bo ktoś tu wrzucił wszystkie do jednego wora.
Ja neuroleptyków brałem maksymalnie 2 ,ewentualnie 3 ale krótko.
A jeśli chodzi o wszystkie leki to oto mój najwieksza kolekcja naraz:
-sulpiryd
-zolafren
-anizepim
-cital
-propranolol
-lorafen
Teraz tyle nie biore ale wtedy było tego sporo.
Ja neuroleptyków brałem maksymalnie 2 ,ewentualnie 3 ale krótko.
A jeśli chodzi o wszystkie leki to oto mój najwieksza kolekcja naraz:
-sulpiryd
-zolafren
-anizepim
-cital
-propranolol
-lorafen
Teraz tyle nie biore ale wtedy było tego sporo.
- piotrs
- zaufany użytkownik
ja 2 max solian i olaplazmine najlepiej na jednym teraz jestem